Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΣΠΑΕΙ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Ο Καναδάς αποφάσισε να επιστρέψει στη Γερμανία έναν αεριοστρόβιλο που επισκευάστηκε στη χώρα από τη Siemens Energy AG και χρησιμοποιείται στο σύστημα αγωγών Nord Stream 1.
Ο υπουργός Φυσικών Πόρων του Καναδά, Τζόναθαν Γουίλκινσον, ανέφερε σε δήλωσή του το Σάββατο ότι η κυβέρνηση εκδίδει μια «χρονικά περιορισμένη και ανακλητή άδεια» για να εξαιρέσει την επιστροφή των τουρμπίνων από τις ρωσικές κυρώσεις της, προκειμένου να στηρίξει «την ικανότητα της Ευρώπης να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια, καθώς συνεχίζει τη μετάβαση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο». Η άδεια εξαγωγής εκδόθηκε μετά από συζητήσεις με «τους Ευρωπαίους φίλους και συμμάχους μας», καθώς και με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, πρόσθεσε.
Η απόφαση ελήφθη παρά τις έντονες αντιρρήσεις της κυβέρνησης της Ουκρανίας, καθώς και της μεγάλης ουκρανικής διασποράς στον Καναδά, που θεωρούν ότι υπονομεύει το καθεστώς των κυρώσεων.
Σύμφωνα με τον Sergiy Makogon, διευθύνοντα σύμβουλο της Gas TSO της Ουκρανίας: «Δυστυχώς, ο Καναδάς υπέκυψε στις πιέσεις και αποφάσισε να επιστρέψει την τουρμπίνα στην Gazprom. Αυτό είναι ένα πολύ κακό προηγούμενο για την εξαίρεση από τις κυρώσεις. Αλλά η λογική μιας τέτοιας απόφασης είναι σαφής». Μετά την επιστροφή της τουρμπίνας, αναμένεται ότι η Gazprom θα αποκαταστήσει πλήρως τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς τη Γερμανία (+100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως), γεγονός που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να συνεχίσει να αποθηκεύει αέριο για τη χειμερινή περίοδο και, ως εκ τούτου, θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Makogon.
Σήμερα, η Gazprom ξεκινά εργασίες συντήρησης στους δύο αγωγούς Nord Stream 1, οι οποίοι μεταφέρουν μεγάλη ποσότητα του φυσικού αερίου της στη Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Η προαναγγελθείσα από καιρό δεκαήμερη διακοπή της λειτουργίας των δύο αγωγών υποτίθεται ότι είναι μια τεχνική τυπική διαδικασία. Αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις.
Η γαλλική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την ολική διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, ένα σενάριο που θεωρείται το πιο πιθανό στις τρέχουσες προβλέψεις της, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μαίρ.
Πηγή: Le Monde, UkrinForm, The Guardian
• • •
Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΑΠΕΛΥΣΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο Ουκρανός πρέσβης, Άντριι Μέλνικ, απομακρύνεται από τη θέση του στο Βερολίνο, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο. Απολύθηκαν επίσης οι απεσταλμένοι της Ουκρανίας στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ινδία, τη Νορβηγία και την Ουγγαρία.
Δεν δόθηκαν οι λόγοι των απολύσεων, αλλά ο Ζελένσκι διευκρίνησε αργότερα ότι η απόφαση ήταν «φυσιολογικό μέρος της διπλωματικής πρακτικής».
Παρά ταύτα, ο Μέλνικ είχε επανειλημμένως εξοργίσει τους Γερμανούς, εξαιτίας των προσβλητικών χαρακτηρισμών που είχε χρησιμοποιήσει για Γερμανούς πολιτικούς, και ειδικότερα για τον πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, και τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.
Σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του προκάλεσε σάλο, ισχυριζόμενος ότι ο Ουκρανός εθνικιστής ηγέτης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Στεπάν Μπαντέρα, δεν ήταν «μαζικός δολοφόνος Πολωνών και Εβραίων». Πολωνοί και Ισραηλινοί εξοργίστηκαν, και το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τις δηλώσεις του πρέσβη.
Πηγή: AFP, AP, DW, Reuters
• • •
Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΑΡΙΑ
Την ερχόμενη βδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν που πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post και πολιτικού αντιπάλου του, Τζαμάλ Κασόγκι.
«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί που διαφωνούν με την απόφασή μου να ταξιδέψω στη Σαουδική Αραβία», έγραψε σε σχόλιό του ο Μπάιντεν που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην Washington Post. «Οι απόψεις μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σαφείς και μακροχρόνιες και οι θεμελιώδεις ελευθερίες βρίσκονται πάντα στην ημερήσια διάταξη όταν ταξιδεύω στο εξωτερικό».
Όπως έγραψε, σκοπεύει να αναπροσανατολίσει και όχι να διαρρήξει τις σχέσεις με μια χώρα που αποτελεί στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ εδώ και 80 χρόνια, την οποία όμως είχε χαρακτηρίσει «παρία».
Προφανώς, ο ίδιος και το επιτελείο του θεώρησαν ότι το πάγωμα των σχέσεων των δύο χωρών δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, σε εποχή που οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύθηκαν στα ύψη, οι ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αυξάνονται, όπως και το μόνιμο μέλημα της αμερικανικής διοίκησης για την επέκταση της Κίνας.
Και η ηθική πού βρίσκεται σε όλα αυτά; Η απάντηση έχει δοθεί πριν από πολλές δεκαετίες: «Ο Σομόζα μπορεί να είναι κάθαρμα, αλλά είναι το δικό μας κάθαρμα» (λέγεται ότι το είπε ο Φράνκλιν Ρούσβελτ για τον πρόεδρο της Νικαράγουας, Αναστάσιο Σομόζα Γκαρσία).
Πηγή: Washington Post, AP
• • •
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ
Σύμφωνα με έρευνα της ουκρανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων, Gradus Research, το 49% των ερωτηθέντων Ουκρανών επιχειρηματιών αναμένει ότι η ενεργός φάση του πολέμου θα λήξει τον ερχόμενο χειμώνα.
Απεναντίας, το 35% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ενεργές εχθροπραξίες θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2023 ή ότι θα συνεχιστούν για χρόνια.
Η έρευνα της Gradus Research, βασίστηκε στις απαντήσεις 104 Ουκρανών επιχειρηματιών.
Πηγή: Gradus Research, The Kyiv Independent
• • •
ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ
Η ιταλική εταιρεία Energy Dome εγκαινίασε την πρώτη από τις εγκαταστάσεις της διοξειδίου του άνθρακα, CO2, οι οποίες μπορούν να αποθηκεύουν ανανεώσιμη ενέργεια για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να την απελευθερώνουν γρήγορα, και με πολύ χαμηλότερο κόστος από τις μεγάλες μπαταρίες λιθίου.
Η μπαταρία CO2 είναι ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μακράς διάρκειας και μεγάλης κλίμακας που βασίζεται σε μια θερμοδυναμική διεργασία που αποθηκεύει αποτελεσματικά ενέργεια με το χειρισμό του CO2 υπό διαφορετικές συνθήκες κατάστασης σε έναν κλειστό θερμοδυναμικό μετασχηματισμό. Η μπαταρία CO2 μπορεί να λειτουργεί σε λειτουργία φόρτισης (απορρόφηση ενέργειας από το δίκτυο) και σε λειτουργία εκφόρτισης (επιστροφή ενέργειας στο δίκτυο).
Όταν λειτουργεί σε κατάσταση φόρτισης, το CO2 αποσύρεται από έναν ατμοσφαιρικό καταψύκτη, τον Θόλο, και συμπιέζεται σε έναν ενδοψυκτικό συμπιεστή. Η θερμότητα που παράγεται από τη συμπίεση αποθηκεύεται σε δύο συστήματα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας (TES).
Στη συνέχεια, το CO2 συμπυκνώνεται και αποθηκεύεται υπό πίεση σε θερμοκρασία περιβάλλοντος στα δοχεία υγρού CO2. Όταν το σύστημα λειτουργεί σε λειτουργία εκτόνωσης, το υγρό CO2 εξατμίζεται και θερμαίνεται με ανάκτηση θερμότητας από τα TES.
Η ροή του CO2 κατόπιν επεκτείνεται σε έναν επαναθερμασμένο στρόβιλο που επιστρέφει ενέργεια στο δίκτυο και αποθηκεύεται στον θόλο σε θερμοκρασία και πίεση περιβάλλοντος χωρίς διαρροή στην ατμόσφαιρα.
Η πιλοτική μονάδα που κατασκευάστηκε στη Σαρδηνία είναι μικρή (αποθηκεύει μόνο 4 MWh ενέργειας και έχει μέγιστη ισχύ 2,5 MWe), αλλά αποδεικνύει τη βιωσιμότητα της προσέγγισης. Η Energy Dome δήλωσε ότι η κατασκευή της περιλαμβάνει ευρέως διαθέσιμα κοινά υλικά και εξοπλισμό, που διευκολύνει το ενδεχόμενο παγκόσμιας επέκτασης.
Ενώ η συνολική απόδοση των μπαταριών CO2, που εκτιμάται στο 75%, είναι χαμηλότερη από εκείνη των σημερινών μεγάλων μπαταριών λιθίου, το κόστος ανά μεγαβατώρα είναι πολύ πιο ελκυστικό. Σύμφωνα με την εταιρεία, καθώς περισσότερες εγκαταστάσεις θα τίθενται σε λειτουργία, θα είναι σε θέση να επιτύχει 50-60 ευρώ/MWh σε σύγκριση με 125-230 ευρώ/MWh για συσκευές λιθίου.
Το επόμενο βήμα είναι η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου «πλήρους κλίμακας». Με δυνατότητα αποθήκευσης 200 MWh ενέργειας και τροφοδοσίας έως και 20 MWe, υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2023.
Πηγή: Energy Dome, dailygeekshow
• • •
ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Τα γεγονότα της ζωής δεν διεισδύουν στη σφαίρα στην οποία λατρεύουμε τις πεποιθήσεις μας· δεν δημιούργησαν αυτές τις πεποιθήσεις, είναι ανίσχυρα να τις καταστρέψουν· μπορούν να τις επιφέρουν συνεχή χτυπήματα αντίφασης και διάψευσης χωρίς να τις αποδυναμώνουν».
― Μαρσέλ Προυστ