Ο ΣΩΒΙΝΙΣΜΟΣ, ΚΑΚΙΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δύο είναι οι επικρατέστερες θεωρίες για την προέλευση του κορωνοϊού: ο SARS-CoV-2 εμφανίστηκε φυσικά από την επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα, και η λεγόμενη Lab-Leak θεωρία ότι προήλθε από εργαστηριακή διαρροή. Για καμία από τις δύο θεωρίες δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες προκειμένου να αξιολογηθεί ότι η μία είναι πιθανότερη από την άλλη.
Η Lab-Leak θεωρία εμφανίστηκε ταχύτατα τον Ιανουάριο του 2020, λίγες μέρες αφότου οι Κινέζοι αναγνώρισαν ότι βρίσκονταν μπροστά σε πανδημία. Επρόκειτο καθαρά για σπεκουλάρισμα, δεδομένου ότι δεν στηριζόταν σε κανένα στοιχείο — τυπική περίπτωση συνωμοσιολογίας.
Παρά ταύτα, έναν χρόνο μετά, το σενάριο ότι θα μπορούσε να είχε υπάρξει διαρροή από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν ή κάποιο άλλο εργαστήριο έχει καταστεί ισχυρότερο.
Στις 14 Μαΐου, 14 επιδημιολόγοι και βιολόγοι δημοσίευσαν επιστολή στο περιοδικό Science με την οποία ζητούν οι Κινέζοι να ανοίξουν τα εργαστήρια και δημόσιες υπηρεσίες υγείας σε εξωτερικό έλεγχο.
Ακριβώς αυτό είναι το ζήτημα. Οι επιστήμονες πρέπει να μάθουν, και οι πολιτικοί πρέπει να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στις πηγές των πληροφοριών. Αν τα κινεζικά εργαστήρια δεν είναι ασφαλή, θα πρέπει να βελτιωθεί η ασφάλειά τους.
Αυτό συνεπάγεται περισσότερη, και όχι λιγότερη συνεργασία (David Frum). Η πανδημία απέδειξε ότι ζούμε σε έναν λίαν διασυνδεδεμένο κόσμο. Αν είναι η ανθρωπότητα να περιορίσει τους κινδύνους που την απειλούν, ο σωβινισμός σήμερα είναι η πιο κακή πολιτική.
Πηγή: Science, The Atlantic
• • •
ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ
Η πλειονότητα των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικάνικου κόμματος στις ΗΠΑ πιστεύει ότι οι Αντίφα ή το Δημοκρατικό κόμμα είναι υπεύθυνοι για την εισβολή στο Καπιτώλιο.
Αυτό βεβαίως θα μπορούσε εύκολα να αποδειχτεί, δεδομένου ότι έχουν συλληφθεί 440 εισβολείς, και τα ονόματά τους είναι γνωστά.
Παρά ταύτα, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ψήφισε κατά της διενέργειας έρευνας για την εισβολή από το Κογκρέσο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών επιθυμεί να συντηρηθεί αυτός ο μύθος, και δεν έχει την παραμικρή διάθεση να βρεθεί η αλήθεια. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κρατήσει ζωντανό το αφήγημα του Τραμπ, επιβεβαιώντας ότι οι συντηρητικοί στις ΗΠΑ πάνε από το κακό στο χειρότερο.
• • •
ΦΙΛΟ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Το Σάββατο, 29 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο του Λίνκολν, στην Ουάσινγκτον, συγκέντρωση υποστήριξης των Παλαιστινίων με κύριο αίτημα να τερματιστεί η βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η διαδήλωση αποτέλεσε ορόσημο για τον φιλο-παλαιστινιακό ακτιβισμό στις ΗΠΑ από την άποψη του μεγέθους και της ποικιλίας των συμμετεχόντων. Υπάρχει ευρεία αντίθεση πλέον στο πώς αντιμετωπίζονται οι Παλαιστίνιοι, ισχυρίζονται, και κυρίως σημαντική γενεακή διαφοροποίηση όσον αφορά την υποστήριξη του Παλαιστινιακού λαού από νέους Εβραίους, νέους Μουσουλμάνους, νέους λευκούς, νέους Μαύρους.
• • •
ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ
Σκοτ Φιτζέραλντ: Οι πλούσιοι είναι διαφορετικοί από σένα και μένα.
Έρνεστ Χέμινγουεϊ: Ναι, έχουν περισσότερα χρήματα.
Πολλά χρόνια μετά απεδείχθη ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκε αυτός ο διάλογος. Αυτό, όμως, διόλου δεν απέτρεψε την ευρεία χρήση του.
Ο Φιτζέραλντ έγραψε τη φράση στο διήγημα «Το πλούσιο αγόρι» που δημοσιεύτηκε το 1926. Δέκα χρόνια αργότερα στα «Χιόνια στο Κιλιμάντζαρο», ο Χέμινγουεϊ ειρωνεύτηκε τον Φιτζέραλντ για την άποψή του: «Θυμόταν τον κακόμοιρο Σκοτ Φιτζέραλντ και τον ρομαντικό θαυμασμό του προς αυτούς και ότι είχε ξεκινήσει μια ιστορία που άρχιζε, ‘Οι πολύ πλούσιοι είναι διαφορετικοί από σένα και μένα’. Και ότι κάποιος είπε στον Σκοτ, Ναι έχουν περισσότερα χρήματα».
Ο Φιτζέραλντ παραπονέθηκε στον κοινό τους εκδότη για αυτή την αναφορά στο όνομά του, ο οποίος φρόντισε να αντικατασταθεί με το «Τζούλιαν».
Ωστόσο, σε μεταγενέστερη έκδοση διηγημάτων του Φιτζέραλντ, ο «διάλογος» αυτός εμφανίστηκε σε μια υποσημείωση, απ’όπου συνέχισε πλέον τη δική του πορεία.
• • •
ΜΙΑ ΒΑΛΑΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
• • •
CAFUNÉ
Cafuné είναι μια αμετάφραστη βραζιλιάνικη λέξη που σημαίνει το τρυφερό πέρασμα των δακτύλων ανάμεσα στα μαλλιά κάποιου που αγαπάμε.
Το cafuné είναι πράξη αγάπης, τρυφερότητας, κυρίως όμως πράξη γαληνέματος, καθησύχασης.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, το cafuné προέρχεται από τη αφρικανική γλώσσα Yoruba, μια από τις κύριες γλώσσες που μιλούσαν οι Αφρικανοί σκλάβοι που μεταφέρθηκαν στη Βραζιλία, περίπου 4,8 εκατομμύρια άτομα, για να δουλέψουν στις φυτείες.
Πηγή: Elephant Journal