ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Δεν είναι σαφές αν υποκρύπτονται εντάσεις μεταξύ τους, πάντως είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου που εμφανίζεται δημοσίως διαφωνία μεταξύ του προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Χθες, το Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι τα άτομα που υπόκεινται σε στρατιωτική θητεία, οι κληρωτοί και οι έφεδροι θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια από το τοπικό γραφείο στρατιωτικής καταγραφής και κατάταξης προκειμένου να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους.
Μέσα στην ημέρα, ο Ουκρανός πρόεδρος απαίτησε εξηγήσεις από το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σχετικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς των κληρωτών, και κατέληξε λέγοντας: «Ζητώ από το Γενικό Επιτελείο να μην λάβει παρόμοιες αποφάσεις χωρίς εμένα στο μέλλον».
Η παρέμβαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είναι τυπικά τουλάχιστον και επικεφαλής του στρατού, καταδεικνύει ηγετική πυγμή. Από την άλλη, φαίνεται πως το Γενικό Επιτελείο ανησυχεί ότι, αν κληρωτοί και έφεδροι μπορούν να φεύγουν από την πόλη τους, θα αποδυναμώνεται η άμυνά της.
Πηγή: The Kyiv Independent
• • •
ΤΟ «ΝΟΜΠΕΛ» ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
Απενεμήθησαν χθες τα Μετάλλια Fields 2022, η ανώτατη τιμητική διάκριση γνωστή και ως το «Νόμπελ» των Μαθηματικών. Οι φετινοί νικητές είναι η 37χρονη Maryna Viazovska της Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης, ο 35χρονος James Maynard του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο 36χρονος Hugo Duminil-Copin του πανεπιστημίου της Γενεύης και ο 39χρονος June Huh του πανεπιστημίου του Πρίνστον.
Τα Μετάλλια Fields απονέμονται κάθε τέσσερα χρόνια το πολύ σε τέσσερις μαθηματικούς ηλικίας κάτω των 40 ετών.
Το έργο και των τεσσάρων είναι λίαν υψηλού επιπέδου, αλλά μια σύντομη μνεία αξίζει να γίνει στη γυναίκα των βραβευμένων λόγω της καταγωγής της.
Η Maryna Viazovska γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κίεβο. Είναι η δεύτερη μόλις γυναίκα που κερδίζει το μετάλλιο στα 86 χρόνια της ύπαρξής του, μετά την Ιρανή Maryam Mirzakhani (μετάλλιο 2014) που δυστυχώς πέθανε νέα το 2017 από καρκίνο του στήθους.
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, η Viazovska δεν ζούσε πλέον στην Ουκρανία, αλλά η οικογένειά της ήταν ακόμη εκεί. Οι δύο αδελφές της, η 9χρονη ανιψιά της και ο 8χρονος ανιψιός της ξεκίνησαν για την Ελβετία στις αρχές Μαρτίου, όπου έμειναν με τη Viazovska, τον σύζυγό της, τον 13χρονο γιο της και τη 2χρονη κόρη της.
Οι γονείς της Viazovska, η γιαγιά και άλλα μέλη της οικογένειας παρέμειναν στο Κίεβο, παρά τις εκκλήσεις της να φύγουν. Η 85χρονη γιαγιά της, που είχε βιώσει τον πόλεμο και την κατοχή ως παιδί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αρνήθηκε και οι γονείς της δεν ήθελαν να την αφήσουν μόνη. Η γιαγιά της «δεν μπορούσε να φανταστεί ότι δεν θα πεθάνει στην Ουκρανία», είπε η Viazovska, «επειδή πέρασε όλη της τη ζωή εκεί».
Η Viazovska δήλωσε τον Μάιο ότι παρόλο που ο πόλεμος και τα μαθηματικά υπάρχουν σε διαφορετικά μέρη του μυαλού της, δεν έκανε πολλές έρευνες τους τελευταίους μήνες. «Δεν μπορώ να δουλέψω όταν βρίσκομαι σε σύγκρουση με κάποιον ή όταν συμβαίνει κάτι συναισθηματικά δύσκολο», είπε.
• • •
Ο ΤΖΟΝΣΟΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Μετά τις παραιτήσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας στη Βρετανία, και ο αντιπρόεδρος των Συντηρητικών ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στον «αέρα» τηλεοπτικής εκπομπής.
Παρότι οι δύο σημαντικές παραιτήσεις δεν οδήγησαν άμεσα σε μη διαχειρίσιμη κρίση, οι βουλευτές των Τόρις που επικρίνουν τον Μπόρις Τζόνσον πιστεύουν ότι το τέλος πλησιάζει για τον πρωθυπουργό.
Ούτε ο Ζελένσκι φαίνεται πλέον ότι μπορεί να «σώσει» τον Τζόνσον.
Κάθε φορά που βρισκόταν σε δύσκολη θέση τους τελευταίους μήνες λόγω των σκανδάλων, ο Τζόνσον τηλεφωνούσε στον Ζελένσκι. Και αυτό συνέβαινε συχνότατα. Ήταν φανερό ότι προσπαθούσε να μεταθέσει επικοινωνιακά την ατζέντα σε ένα θέμα που συγκινούσε τους πολίτες.
Αυτό που είχε πλέον γίνει ευρέως αντιληπτό, το τεκμηρίωσε η Jane Merrick του Time με σχετική έρευνα που παρουσιάζεται συνοπτικά στο επόμενο τουίτ.
It's what he does... pic.twitter.com/gsnZOijSEF
— Spanky Spangler (@SpanglerSpanky) July 5, 2022
• • •
Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky κατήγγειλε χθες Τρίτη τον ρόλο των ελληνικών εταιρειών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου. «Βλέπουμε πώς οι ελληνικές εταιρείες παρέχουν σχεδόν τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του μέσω τηλεδιάσκεψης στο οικονομικό φόρουμ του Economist στην Αθήνα. «Αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν ένας άλλος ρωσικός ενεργειακός πόρος [το φυσικό αέριο] χρησιμοποιείται ως όπλο κατά της Ευρώπης και κατά του προϋπολογισμού κάθε ευρωπαϊκής οικογένειας. Είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, της Ελλάδας ή της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Εμείς ξέρουμε τις κυρώσεις, είναι πολλές οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και το 95% του παγκόσμιου στόλου, και ο ελληνικός στόλος, ακολουθεί αυτές τις κυρώσεις. Δεν είναι ένας θρησκευτικός πόλεμος», απάντησε στον Ζελένσκι, εμμέσως πλην σαφώς, η επικεφαλής του ομίλου Navios, Αγγελική Φράγκου,
Οι αιχμές του Ζελένσκι θα πρέπει να συνδυαστούν με χθεσινό τουίτ του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα: «Η οικονομία της Ρωσίας που είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις θαλάσσιες μεταφορές που παρέχονται από ξένους στόλους. Προτρέπω τους εταίρους: περιορίστε την πρόσβαση της Ρωσίας στις υπηρεσίες τους και εξαντλήστε την πολεμική μηχανή του Πούτιν».
Πηγή: Le Monde
• • •
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ
Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της συμφώνησαν την Τρίτη στο Λουγκάνο της Ελβετίας σχετικά με τις αρχές που πρέπει να διέπουν την ανοικοδόμηση της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της διαφθοράς και της επιδίωξης μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, τα ουκρανικά σχέδια για την κατάσχεση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 500 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της χώρας συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση της Ελβετίας, που φιλοξενεί τη διεθνή διήμερη διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος της Ελβετίας, Ιγκνάσιο Κασίς, αντιτάχθηκε στο σχέδιο, λέγοντας ότι η προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας είναι θεμελιώδης σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία.
«Το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, το δικαίωμα της ιδιοκτησίας είναι θεμελιώδες δικαίωμα, ανθρώπινο δικαίωμα», δήλωσε στο Λουγκάνο, προσθέτοντας ότι τα δικαιώματα αυτά μπορούν να παραβιαστούν, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά μόνο εφόσον υπάρχει νομική βάση.
Και πρόσθεσε: «Πρέπει να διασφαλίσετε ότι οι πολίτες προστατεύονται από την εξουσία του κράτους. Αυτό είναι που αποκαλούμε φιλελεύθερες δημοκρατίες».
Πηγή: The Guardian
• • •
ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗΣ
Οι υπέρμαχοι της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τα πιο ασυνάρτητα επιχειρήματα για να στηρίξουν τις απόψεις τους.
Η Ρεπουμπλικανή βουλευτής, Λόρεν Μπέμπερτ, έγραψε στο Twitter: «Μόλις έγινε ένας μαζικός πυροβολισμός στη Δανία, μια χώρα με μερικούς από τους αυστηρότερους νόμους περί όπλων στην Ευρώπη. Ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε ότι οι νόμοι περί όπλων ΔΕΝ σταματούν τους μαζικούς πυροβολισμούς!».
Η φανατική των όπλων βουλευτής αναφερόταν σε επίθεση με πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης, το απόγευμα της Κυριακής, στην οποία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά.
Ωστόσο, παρέλειψε να επισημάνει ότι επρόκειτο για τον πρώτο μαζικό πυροβολισμό στη Δανία εδώ και επτά χρόνια, ενώ φέτος υπήρξαν στις ΗΠΑ περισσότεροι από 300 μαζικοί πυροβολισμοί ― περιστατικά στα οποία πυροβολήθηκαν ή σκοτώθηκαν 4 τουλάχιστον άτομα.
Εξάλλου, οι θάνατοι από πυροβολισμούς ανά 100.000 άτομα είναι στις μεν ΗΠΑ 3,964, ενώ στη Δανία 0,141, ήτοι 28 φορές περισσότεροι.