AΤΥΧΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Χθες στις 6 π.μ. ξεκίνησαν τα νέα μέτρα με ισχύ μέχρι 16/3.
Ύστερα από δυο-τρεις ώρες, καθηγητής Ιατρικής σε τηλεοπτική του συνέντευξη εκτίμησε ότι τα μέτρα θα διαρκέσουν περισσότερο από την προσδιορισμένη χρονική διάρκεια, διότι «είναι δύσκολο να έχει λήξει το πρόβλημα μέχρι την Καθαρά Δευτέρα».
Παράλληλα, άλλος καθηγητής Ιατρικής δήλωσε ότι «τα μέτρα που πάρθηκαν... κάτι θα κάνουν αλλά όχι πολλά πράγματα» και ότι οι 15 μέρες είναι λίγες, θα χρειατεί περισσότερο από μήνας για να ελεγχθεί η κατάσταση.
Δεν γνωρίζω, και ουδόλως ενδιαφέρει αν οι δύο καθηγητές ανήκουν στην άποψη που μειοψήφησε. Οι απόψεις τους είναι ούτως ή άλλως σεβαστές. Ενδεχομένως, να έχουν και δίκαιο.
Αλλά, τι νόημα έχει να υποσκάπτουν ακούσια μια προσπάθεια πριν καλά-καλά ξεκινήσει; Γιατί, κάποιος πολίτης θα δώσει μια «μάχη» που εκ των προτέρων θεωρείται χαμένη; Και στο κάτω-κάτω της γραφής, ας έλεγαν την άποψή τους μερικές μέρες αργότερα, αν υποτεθεί ότι δεν θέλουν να αναλάβουν να επιβαρυνθούν με το κόστος μιας απόφασης με την οποία ενδεχομένως διαφωνούν.
Υπάρχει κι άλλο. Πριν από τέσσερις μέρες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, δήλωσε ότι «γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης». Το να βγάζει κανείς «ψεύτη» (το ξαναλέω) ακούσια τον πρωθυπουργό και άκομψο είναι και δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση μιας όντως πολύ δύσκολης κατάστασης.
• • •
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ
Την περασμένη Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε ένα μεγάλο βήμα για την συμφιλίωση της Γαλλίας και της Αλγερίας, αναγνωρίζοντας ότι ο αλγερινός δικηγόρος, Ali Boumendjel, «βασανίστηκε και δολοφονήθηκε» από τον γαλλικό στρατό στις 23 Μαρτίου 1957.
Στην κορύφωση της «Μάχης του Αλγερίου» για την ανεξαρτησία της Αλγερίας (1954 – 1962), οι Γάλλοι αλεξιπτωτιστές συνέλαβαν τον 38-χρονο και πατέρα τεσσάρων παιδιών Boumendjel, τον βασάνισαν και τον πέταξαν από τον έκτο όροφο του κτηρίου όπου κρατούνταν, παρουσιάζοντας τη δολοφονία του ως αυτοκτονία.
Η χειρονομία αυτή είναι μία από τις προτάσεις της λεγόμενης «Έκθεσης Στορά» που παραδόθηκε στις 20 Ιανουαρίου στον Γάλλο πρόεδρο. Η συμφιλίωση ανάμεσα στο Παρίσι και το Αλγέρι είναι μια από τις προτεραιότητες του Γάλλου προέδρου, δεδομένου ότι το 2022 συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας της Αλγερίας.
Ωστόσο, ακόμη και μετά από τόσες δεκαετίες, η διαχείριση της μνήμης δεν είναι εύκολη. Αλγερινοί αγωνιστές του Μετώπου της Εθνικής Ανεξαρτησίας (FLN) απαιτούν ο Γάλλος πρόεδρος να καταδικάσει τα «εγκλήματα της αποικιοκρατίας», ενώ από την άλλη οι harkis — οι Αλγερινοί μουσουλμάνοι που πολέμησαν στο πλευρό των Γάλλων — ζητούν να αναγνωριστεί «η εγκατάλειψη και ο σφαγιασμός των harkis, μετά τις συμφωνίες του Εβιάν και την κατάπαυση του πυρός στις 19 Μαρτίου 1962».
Στις δυσκολίες αυτές θα πρέπει να προστεθεί το διόλου αμελητέτο γεγονός ότι ουσιαστικά καλούνται οι Γάλλοι να συμφιλιωθούν με τον ίδιο τους τον εαυτό για τις ωμότητες που διέπραξαν συμπατριώτες τους στην Αλγερία.
• • •
ΤΟ TRAIL-RUNNING ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Το trail-running — πεζοπόρος ανταγωνισμός στο φυσικό περιβάλλον, συνήθως σε βουνά — υπήρξε από τα πρώτα θύματα της πανδημίας.
Ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αθλήματα μετά το 2010, το trail-running έχει περί τα 20 εκατομμύρια αθλούμενους στον κόσμο, και μεταξύ 2013 και 2019 διεξήχθησαν 25.700 αγώνες σε 195 χώρες με 1,77 εκατομμύρια συμμετοχές, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Trail-Running (ITRA).
Η παγκόσμια πανδημία της covid-19 έπληξε βαρύτατα το άθλημα, δεδομένου ότι οι μετακινήσεις είχαν περιοριστεί δραστικά. Οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για το 2020 ακυρώνονταν η μία μετά την άλλη, κυρίως από τοπικές αρχές και παρά το γεγονός ότι ζημιώνονταν οι τοπικές οικονομίες.
Έγιναν απόπειρες να διατηρηθούν οι δεσμοί μεταξύ των αθλητών και το ενδιαφέρον για το άθλημα μέσω ψηφιακών λύσεων «phygital» που είχαν μια κάποια απήχηση. Τυπικά, οι αθλητές τρέχουν σε τέτοια αθλητικές διοργανώσεις κοντά στην οικία τους (και παρακολουθούνται με GPS). Ωστόσο, τέτοια υποκατάστατα αντίκεινται στην ουσία του trail-running: πεζοπορία σε φυσικό περιβάλλον. Με άλλα λόγια, μια ξεκάθαρη απόδειξη του κανόνα ότι πρώτα νικιέται η πανδημία και μετά ξαναβρίσκουμε τις συνήθειές μας.
• • •
ΤΟ ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΤΟΥ ΠΙΑΖΕ
Για να τιμήσουμε τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου — όχι την κανονική, αλλά των Βρετανών και των Ιρλανδών που τη γιορτάζουν την πρώτη Πέμπτη του Μαρτίου — θυμόμαστε τον σπουδαίο κονστρουκτιβιστή Ελβετό ψυχολόγο Ζαν Πιαζέ (1896 – 1980) ανάμεσα στα βιβλία του.
• • •
ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ
Μας έσωσε το lockdown.
Όσες φορές θυμάμαι να έχω πάει σε ταβέρνα Τσικνοπέμπτη φεύγαμε εκνευρισμένοι: κρέατα μισοψημένα, εξυπηρέτηση χάλια, λογαριασμοί ό,τι να ‘ναι.