ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ
Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του εκτός Μόσχας από την έναρξη του πολέμου, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταξύ άλλων είπε ότι διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς βρίσκονται σε «αδιέξοδο» λόγω της «έλλειψης συνοχής» από την άλλη πλευρά.
Το μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Mykhailo Podolyak, δήλωσε αργότερα ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους είναι πολύ δύσκολες, αλλά συνεχίζονται σε επίπεδο υποομάδων εργασίας.
Η συνέχιση των συνομιλιών είναι ενθαρρυντική, παρά τα πενιχρά αποτελέσματα. Ωστόσο, είναι φανερό ότι ουσιαστικές συζητήσεις θα γίνουν μόνο μετά την αναμενόμενη μεγάλη πολεμική μάχη στο Ντονμπάς που οι Ρώσοι έχουν προαναγγείλει. Αν, βεβαίως, τα επεκτατικά τους σχέδια περιορίζονται στο Ντονμπάς.
Πηγή: Le Monde, Reuters
• • •
ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ
Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Αγία Έδρα, Andrii Yurash, αντιτάχθηκε στο σχέδιο του Βατικανού για την περιφορά του Σταυρού τη Μεγάλη Παρασκευή.
Το Βατικανό ανακοίνωσε προχθές ότι, σε μέρος της διαδρομής, μια ουκρανική και μια ρωσική οικογένεια θα κουβαλούν τον σταυρό.
Ο Yurash, έγραψε στο Twitter ότι υπάρχει «γενική ανησυχία στην Ουκρανία και σε άλλες κοινότητες» για την απόφαση να τοποθετηθούν μαζί ουκρανικές και ρωσικές οικογένειες και ότι διερευνά τις «πιθανές συνέπειές» της.
Παρομοίως, ο αρχιεπίσκοπος της Ουκρανικής Καθολικής Εκκλησίας, Sviatoslav Shevchuk, ζήτησε χθες από το Βατικανό να επανεξετάσει τα σχέδιό του: «Θεωρώ μια τέτοια ιδέα άκαιρη, διφορούμενη και που δεν λαμβάνει υπόψη το πλαίσιο της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Μέχρι στιγμής το Βατικανό δεν αντέδρασε στις αιτιάσεις των Ουκρανών, και είναι βεβαίως άγνωστο αν θα δοθεί συνέχεια μετά τη Μεγάλη Παρασκευή.
Πηγή: Vatican News, National Catholic Reporter
• • •
ΜΙΑ ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, είναι «ανεπιθύμητος» στο Κίεβο, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αποκάλυψε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.
Ως αιτιολογία ή αιτία της άρνησης λέγεται πως είναι η πολιτική του έναντι της Ρωσίας που άσκησε στο παρελθόν ως υπουργός Εξωτερικών. Η απόφαση του Κιέβου θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως εκδήλωση δυσφορίας, αν όχι ως πίεση, προς τη Γερμανία για τη στάση της σχετικά με τον πόλεμο.
Παρά ταύτα, ο Γερμανός πρόεδρος εκπροσωπεί τη χώρα του, η οποία καταδίκασε τη ρωσική εισβολή, συμμετέχει στις κυρώσεις, και φιλοξενεί 300.000 και άνω Ουκρανούς πρόσφυγες.
Η αγωνία των Ουκρατών είναι απολύτως κατανοητή, αλλά εξίσου κατανοητή θα πρέπει να είναι και η θέση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία πρέπει να πάρει αποφάσεις σταθμίζοντας πλήθος παραμέτρων.
• • •
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Σε ομιλία του για τον πληθωρισμό την Τρίτη στην Αϊόβα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «γενοκτονία» προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση στην Ουκρανία: «Ο προϋπολογισμός της οικογένειάς σας, η ικανότητά σας να γεμίζετε το ρεζερβουάρ σας, τίποτα από αυτά δεν θα πρέπει να εξαρτάται από έναν δικτάτορα που κηρύσσει πόλεμο και διαπράττει γενοκτονία στην άλλη άκρη του κόσμου».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η άνω του 18% αύξηση των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου οφείλεται στη ρωσική εισβολή, «το 70% της αύξησης των τιμών τον Μάρτιο προήλθε από την αύξηση της τιμής της βενζίνης από τον Πούτιν», όπως είπε.
Ο πληθωρισμός τον Μάρτιο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981, στο 8,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) που δημοσίευσε την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας.
Ο Τζο Μπάιντεν διευκρίνησε αργότερα ότι αν «οι δικηγόροι, σε διεθνές επίπεδο» έπρεπε να αποφασίσουν αν πρόκειται για γενοκτονία ή όχι, «για μένα φαίνεται ότι είναι». Τα «στοιχεία πληθαίνουν» για τα «φρικτά πράγματα που έκαναν οι Ρώσοι στην Ουκρανία», πρόσθεσε, και προέβλεψε ότι ο δημοκρατικός κόσμος «θα μάθει ακόμη περισσότερα για την καταστροφή».
Με άλλα λόγια, δεν έχει κριθεί αν έλαβε χώρα γενοκτονία στην Ουκρανία, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία που θα το αποφασίσει.
Εξάλλου, δεν έμεινε ασχολίαστη η χρήση του όρου «γενοκτονία» σε μια ομιλία που εξηγούσε τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού.
Πηγή: Le Monde, ABC News, The Guardian
• • •
ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ
Ο Βρετανός πεζοναύτης, Άλιν Άσλιν, αιχμαλωτίστηκε από τους Ρώσους στην περικυκλωμένη Μαριούπολη.
Μια δήλωση που αναρτήθηκε με την άδεια της οικογένειάς του στον λογαριασμό του στο Twitter (τον διαχειρίζεται φίλος του) χθες το πρωί γράφει: «Λάβαμε νέα από τον Τζόνι (ψευδώνυμο του Άσλιν). ‘Έχουν περάσει 48 ημέρες, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να υπερασπιστούμε τη Μαριούπολη, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να παραδοθούμε στις ρωσικές δυνάμεις. Δεν έχουμε τρόφιμα και πυρομαχικά. Ήταν χαρά μου για όλους, ελπίζω αυτός ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα’».
Σε ανάρτησή της στο Facebook τη Δευτέρα, η 36η Ταξιαρχία Πεζοναυτών έγραφε επίσης ότι έχουν ξεμείνει από τρόφιμα και πυρομαχικά, και δεν τους μένει παρά να πεθάνουν ή να παραδοθούν.
Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη όσον αφορά το καθεστώς αιχμαλωσίας του Άσλιν.
Η οικογένειά υποστηρίζει ότι είναι πεζοναύτης στον ουκρανικό στρατό από το 2018, επομένως πρέπει να θεωρηθεί αιχμάλωτος πολέμου, και ελπίζει να απελευθερωθεί με ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κοβασένκοφ, είχε δηλώσει ότι «κανένας από τους μισθοφόρους που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία για να πολεμήσει» δεν θα θεωρηθεί «μαχητής σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ή θα απολαμβάνει το καθεστώς των αιχμαλώτων πολέμου».
Ο Άσλιν πολέμησε στο παρελθόν κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία με τις Μονάδες Άμυνας του Λαού (YPG).
Πηγή: The Times
• • •
ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ
Σε μεγάλο τμήμα της Ουκρανίας η ζωή ομαλοποιείται. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η μαζική επιστροφή Ουκρανών στις εστίες τους.
Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής συνοριοφυλακής, Andriy Demchenko, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Επί του παρόντος, 25.000 έως 30.000 Ουκρανοί την ημέρα επιστρέφουν στη χώρα τους. Σε αντίθεση με τις πρώτες ημέρες που ήταν κυρίως άνδρες, τώρα υπάρχουν και γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Λένε ότι βλέπουν ότι η κατάσταση είναι ασφαλέστερη, ιδίως στις δυτικές περιοχές, και δεν μπορούν πλέον να μείνουν στο εξωτερικό, είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στη χώρα και να μείνουν εδώ».
Σχεδόν 12 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είτε καταφεύγοντας σε γειτονικές χώρες (4,6 εκατ. κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι) είτε αναζητώντας καταφύγιο σε άλλα μέρη της Ουκρανίας (7,1 εκατ. άνδρες, γυναίκες και παιδιά).