ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΣΤΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ
Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει βιαιότητες και πολύ περισσότερο λουτρό αίματος στο Αφγανιστάν. Απεναντίας, βλέπουμε τους Ταλιμπάν να μην αντιδρούν στη μαζική μετανάστευση κυβερνητικών Αφγανών από τη χώρα, και σίγουρα να μη δημιουργούν προβλήματα στην αποχώρηση των ξένων αποστολών.
Μία εξήγηση είναι ότι υπάρχει συμφωνία για την ομαλή αποχώρηση των ξένων αξιωματούχων, μια δεύτερη ότι η ηγεσία συμπεριφέρεται περισσότερο πολιτικά από ό,τι στο παρελθόν, μια τρίτη ο συνδυασμός τους. Είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο (και σουρεαλιστικό) να βλέπει κανείς τους Ταλιμπάν να παίζουν στα συγκρουόμενα και στα αλογάκια ενός λούνα πάρκ της Καμπούλ. Πρόκειται για φυσιολογική αντίδραση ανθρώπων στερημένων τα πάντα επί μια εικοσαετία; Ή για σκόπιμο επικοινωνιακό τέχνασμα; Η απάντηση πάλι είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε.
🇦🇫 #Afghanistan : les #talibans ont pris le contrôle d’un parc d’attractions à #Kaboul. (témoins) pic.twitter.com/BukACDf5v2
— Mediavenir (@Mediavenir) August 16, 2021
#Taliban they all just having a good time in #Kabul #Afghanistan #AfghanWomen #BBOTT #Afganistan pic.twitter.com/MCPQh6UWkM
— Jameel Abbasi (@jazzythehorus) August 16, 2021
• • •
ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ ΕΝΟΣ «ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ»
Ο Γάλλος «φιλόσοφος», δημοσιογράφος και ακτιβιστής Μπερνάρ-Ανρί Λεβί είπε διάφορα εξωφρενικά σε χθεσινή συνέντευξή του στην τηλεόραση BFMTV.
«Οι Ταλιμπάν είναι καλοί τρομοκράτες, αλλά είναι κακοί στρατιώτες». Οπωσδήποτε «κακοί στρατιώτες», που πολέμησαν επί μια εικοσαετία εναντίον των Αμερικανών και κατέκτησαν μια χώρα σε λίγες μέρες...
«Οι Ταλιμπάν δεν ήταν καθ’ οδόν να πάρουν την εξουσία, είναι λάθος! Αυτές που ήταν καθ’ οδόν να πάρουν την εξουσία ήταν οι γυναίκες, οι οποίες ονειρεύονταν [...] την ισότητα και την ελευθερία». Ασφαλώς, οι Ταλιμπάν είναι μια περιφερειακή οπισθοδρόμηση σε σχέση με την πραγματική εξουσία, που δεν ανήκει σε αυτούς, αλλά στις νέες γυναίκες που χειραφετούνται...
Έβαλα τη λέξη «φιλόσοφος» σε εισαγωγικά, διότι στη χώρα μας πολλοί τον θεωρούν ακόμη σημαντικό φιλόσοφο. Όσο γι’αυτές τις ασυναρτησίες περί Ταλιμπάν και πραγματικής εξουσίας είναι ζητούμενο αν τις πιστεύει πραγματικά ή αν πρόκειται για τη συνήθη μηντιακή τακτική του να προκαλεί με δήθεν ριζοσπαστικές απόψεις.
Πηγή: BFMTV
Bernard-Henri Lévy: "Les talibans sont des bons terroristes mais sont des mauvais soldats" pic.twitter.com/qnunx5s6kE
— BFMTV (@BFMTV) August 16, 2021
• • •
ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΗΣ ΣΙΩΝ»
Πριν από 100 χρόνια, ο ανταποκριτής των Times στην Κωνσταντινούπολη, Philip Graves, δημοσίευσε τρία άρθρα στις 16, 17 και 18 Αυγούστου 1921, με τα οποία αποκάλυψε την αλήθεια για το πιο διάσημο αντισημιτικό κείμενο, «Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών», το «μπεστ σέλερ του μίσους που ακόμα περνιέται για γνήσιο».
Όπως διηγείται ο Graves, τον πλησίασε κάποιος «Λευκός Ρώσος» εμιγκρέ, ονόματι Michel Raslovleff, ο οποίος του μετέφερε μια εντυπωσιακή πληροφορία. Έχοντας αγοράσει μερικά βιβλία που ανήκαν σε έναν πρώην αξιωματούχο της μυστικής τσαρικής αστυνομίας, Οχράνα, ανακάλυψε ότι ένα εξ αυτών ήταν το έργο του Μωρίς Ζολί, «Διάλογοι στην Κόλαση μεταξύ του Μακιαβέλι και του Μοντεσκιέ» (1864). Ξεφυλλίζοντας το, ανακάλυψε ότι τα «Πρωτόκολλα», που είχε διαβάσει στα γαλλικά, δεν ήταν παρά αντιγραφή των «Διαλόγων στην Κόλαση», μια πολιτική σάτιρα στην οποία ο φίλος του Βίκτωρα Ουγκό περιγράφει ένα ανατρεπτικό σχέδιο εναντίον του Ναπολέοντα Γ'.
Ο Graves δημοσιεύει τα τρία άρθρα στους Times, διατηρώντας την ανωνυμία της πηγής του, στα οποία αντιπαραβάλλει πολλά αποσπάσματα από τα δύο κείμενα.
Η αντιγραφή αποδεικνύεται αναμφισβήτητα. Ωστόσο, αυτή η αποκάλυψη δεν θα εμποδίσει τους αντισημίτες να επικαλούνται τα «Πρωτόκολλα» μέχρι τις μέρες μας.
Πηγή: Conspiracy Watch
• • •
ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ
Ο βασιλιάς της Πρωσίας Φρειδερίκος Β΄ (1712 - 1786), ο επικαλούμενος και Μέγας, πέθανε στις17 Αυγούστου και ετάφη έξω από το θερινό ανάκτορο του Σανσουσί στο Πότσδαμ. Ακόμη και σήμερα, στην επέτειο του θανάτου του πηγαίνουν και εναποθέτουν πατάτες στον τάφο του. Γιατί;
Τον 18ο αιώνα, ο Φρειδερίκος σκέφθηκε ότι ένας τρόπος για να βελτιώσει τη διατροφή των υπηκόων του ήταν η πατάτα που είχαν φέρει Ισπανοί κονκισταντόρες από την Αμερική. Οι χωρικοί, όμως, αδιαφορούσαν γι’ αυτό το άοσμο και άγευστο προϊόν.
Αποφάσισε, λοιπόν, να καλλιεργήσει σε ένα βασιλικό κτήμα πατάτες και έβαλε στρατιώτες να το φυλάγουν, αλλά τους διέταξε να κάνουν τα στραβά μάτια σε αγρότες που θα επιχειρούσαν να κλέψουν το φυτό.
Έτσι έγινε. Οι αγρότες έκλεβαν τις «βασιλικές πατάτες», τις καλλιεργούσαν μυστικά, και σύντομα όλοι τις είχαν στο τραπέζι τους.
Ο Φρειδερίκος δίδαξε ότι επιτυχημένη τακτική μάρκετινγκ δεν είναι πάντα η προώθηση ενός προϊόντος, αλλά και η δημιουργία σπανιότητας ή η περιορισμένη διαθεσιμότητα. Επιπλέον, γνώριζε πολύ καλά αυτό που πίστευαν όλοι: ένα πράγμα που φυλάσσεται θεωρείται αυτονόητα ότι έχει αξία, άρα αξίζει κάποιος να διακινδυνεύσει για να το κλέψει...
Είναι γνωστό ότι μια παρόμοια ιστορία κυκλοφορεί για τον Καποδίστρια. Δεν γνωρίζω αν ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας αντέγραψε τον Φρειδερίκο ή αν απλώς πρόκειται για έναν από τους μύθους που κυκλοφορούν στη χώρα μας.
• • •
ΠΟΥΛΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΡΙΝΟΚΕΡΟΥΣ
Οι βουφάγοι είναι μικρά πουλιά που προσκολλώνται σε θηλαστικά και τρέφονται με έντομα που βρίσκονται στο τρίχωμα και το δέρμα τους. Τα πουλιά αυτά αφενός απαλλάσσουν τα ζώα από παράσιτα και, αφετέρου, τα προειδοποιούν με τα τιτιβίσματά τους για την παρουσία αρπακτικών.
Στη Νότιο Αφρική, διαπιστώθηκε ότι οι ρινόκεροι που κουβαλούν στις πλάτες τους βουφάγους αποφεύγουν πιο αποτελεσματικά τους λαθροκυνηγούς από τους άλλους ρινόκερους. Αυτά τα πουλιά λειτουργούν σαν πραγματικοί φρουροί, και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία ενός είδους που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εξαφανιστεί, όπως προτείνουν επιστήμονες.
Πηγή: Fondation 30 millions d’amies