ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΠΟΓΙΕΣ
Η Ρωσία απαίτησε επίσημη συγγνώμη από την Πολωνία και απείλησε με πιθανά μελλοντικά αντίποινα, επειδή διαδηλωτές περιέλουσαν τον πρεσβευτή της, Σεργκέι Αντρέεφ, με κόκκινη μπογιά στο σοβιετικό στρατιωτικό νεκροταφείο στη Βαρσοβία τη Δευτέρα, ανήμερα της επετείου της Ημέρας της Νίκης.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τον Πολωνό πρέσβη, Κρζίστοφ Κραγιέφσκι, προκειμένου να του επιδώσει τη διαμαρτυρία του, και ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Η Ρωσία αναμένει επίσημη συγγνώμη από την πολωνική ηγεσία σε σχέση με το περιστατικό και απαιτεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ρώσου πρέσβη και όλων των υπαλλήλων των ρωσικών ξένων ιδρυμάτων στην Πολωνία».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ζμπίγκνιου Ράου, δήλωσε ότι οι πολωνικές αρχές είχαν προειδοποιήσει τον Αντρέεφ ότι η παρουσία του στο νεκροταφείο ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης επεισοδίου, προσθέτοντας: «Ωστόσο, αυτό που συνέβη δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση τη θέση μας ότι οι διπλωματικοί εκπρόσωποι ξένων χωρών δικαιούνται προστασία... όσο κι αν αισθανόμαστε την ανάγκη να διαφωνήσουμε με την πολιτική της κυβέρνησης που εκπροσωπεί ο διπλωμάτης».
Άγνωστοι ψέκασαν χθες με κόκκινη μπογιά την πολωνική πρεσβεία στη Μόσχα. Οι Πολωνοί δήλωσαν ότι η Πολωνία αναμένει από τη Ρωσία να διαλευκάνει την υπόθεση και να συλλάβει τους δράστες.
Τελικώς, αποδεικνύεται ολόσωστη η απόφαση της αστυνομίας του Βερολίνου να απαγορεύσει τις αντισυγκεντρώσεις τη Δευτέρα. Οι συγκεντρώσεις και οι αντισυγκεντρώσεις κατά κανόνα καταλήγουν σε επεισόδια, τα οποία αποτελούν αφετηρία για τις επόμενες βίαιες συγκρούσεις.
Πηγή: The Guardian, Le Monde
• • •
Η ΙΝΔΙΑ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΙΤΑΡΙΟΥ
Η Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εξαγωγές σιταριού, καθώς τα έντονα κύματα καύσωνα έχουν καταστρέψει καλλιέργειες, ωθώντας την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην εγχώρια κατανάλωση έναντι των εξαγωγών.
Η κυβέρνηση μείωσε την εκτίμησή της για την παραγωγή της τρέχουσας σεζόν σε 105 από 111 εκατομμύρια τόνους, ανακοίνωσε το υπουργείο τροφίμων στις 3 Μαΐου. Δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού παγκοσμίως μετά την Κίνα, η Ινδία προσδοκούσε να αυξήσει φέτος τις εξαγωγές, καθώς ανέμενε να πετύχει ρεκόρ στην παραγωγή.
Για να διασφαλίσει τον εγχώριο εφοδιασμό, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εξαγωγές σιταριού, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Κορυφαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται την πρόταση και θα την εισηγηθούν στον πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος θα αποφασίσει τελικά.
Η κίνηση αυτή θα προστεθεί σε ένα κύμα προστατευτισμού των καλλιεργειών σε όλο τον κόσμο, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διασφαλίσουν τις δικές τους προμήθειες τροφίμων εν μέσω της εκτίναξης των τιμών και των φόβων για ελλείψεις. Εν δυνάμει, αυτό μπορεί να επιδεινώσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό των τροφίμων, ο οποίος έχει ήδη κινείται σε ανησυχητικά επίπεδα.
Πηγή: Bloomberg / ALARABIYA News
• • •
ΠΑΝΕΘΝΙΚΟ ΛΟΚΝΤΑΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Από την έναρξη της πανδημίας, η Βόρεια Κορέα ουδέποτε παραδέχτηκε ότι είχε κρούσμα της covid-19, και μάλιστα είχε κλείσει ερμητικά τα σύνορά της. Χθες Πέμπτη, όμως, επέβαλε πανεθνικό λοκντάουν για να ελέγξει το πρώτο αναγνωρισμένο ξέσπασμα της πανδημίας.
Το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας ανέφερε ότι οι εξετάσεις δειγμάτων, που συλλέχθηκαν την Κυριακή από απροσδιόριστο αριθμό ανθρώπων με πυρετό στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, επιβεβαίωσαν ότι είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή Omicron BA.2.
Ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν «κάλεσε όλες τις πόλεις και επαρχίες σε σχολαστικό λοκντάουν και δήλωσε ότι ο στόχος είναι να «θεραπευτούν γρήγορα οι λοιμώξεις προκειμένου να εξαλειφθεί η πηγή εξάπλωσης του ιού», σύμφωνα με το πρακτορείο.
Το μέγεθος της επιδημίας παραμένει άγνωστο, αλλά θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες, επειδή η χώρα έχει φτωχό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και τα 26 εκατομμύρια των κατοίκων της πιστεύεται ότι είναι ως επί το πλείστον ανεμβολίαστοι.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι η Βόρεια Κορέα, με τη σπάνια παραδοχή της για την εκδήλωση της πανδημίας, μπορεί να αναζητά εξωτερική βοήθεια.
Πηγή: Hindustan Times, ΑΡ News
• • •
ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ WALL STREET
H Wall Street βρίσκεται εν μέσω σοβαρής διόρθωσης. Ο Nasdaq έχει χάσει 25% από τις αρχές του 2022, ενώ ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 16% και είχε το χειρότερο ετήσιο ξεκίνημά του από το 1932.
H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που με 8,5% είναι ο υψηλότερος από το 1981. Η κατάσταση είναι άσχημη και δεν ευνοεί την ανάπτυξη: πόλεμος στην Ουκρανία, καραντίνα στην Κίνα, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Οι μετοχές είχαν εκτοξευθεί λόγω του δωρεάν χρήματος που μοίραζαν αφειδώς οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις, το οποίο όμως έφερε και τον πληθωρισμό. Εάν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται, τα επιτόκια ενδεχομένως θα πρέπει να αυξηθούν πάνω από τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα περαιτέρω πτώση του χρηματιστηρίου.
Ακόμα και αν δεν υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον, οι επενδυτές εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ από το 2000 — την τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα. Παρότι η τότε κατάσταση της αγοράς ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή —πολλές από τις εταιρείες dot-com με τις υψηλότερες επιδόσεις στερούνταν μακροπρόθεσμης επιχειρηματικής προοπτικής —, εκείνο το έτος έκλεισε με σημαντική πτώση των κύριων δεικτών.
Πάντως, ο Nasdaq βρίσκεται 5% πάνω από το επίπεδο που είχε φτάσει τον Οκτώβριο του 2020, λίγο πριν από την ανακάλυψη των εμβολίων Covid-19, και εξακολουθεί να είναι 20% πάνω από το επίπεδό του πριν από την πανδημία. Από την άλλη, σειρά μετοχών έχουν καταρρεύσει και δεν πρόκειται να ανακάμψουν: η Zoom έχει πέσει από το υψηλό των 591 δολαρίων στο τέλος του 2020 στα 90 δολάρια, η Moderna έχει διαιρεθεί με το τρία, το Netflix με το τέσσερα και τα ποδήλατα γυμναστικής Peloton με το δεκατρία.
Πηγή: WSJ, Le Monde
• • •
ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ
Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, είπε ότι η απαγόρευση των πωλήσεων ημιαγωγών και άλλης τεχνολογίας στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δυνατότητα της Ρωσίας να κατασκευάζει στρατιωτικό εξοπλισμό.
«Έχουμε αναφορές από Ουκρανούς ότι όταν βρίσκουν ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό στο πεδίο της μάχης, αυτός είναι γεμάτος με ημιαγωγούς από πλυντήρια πιάτων και ψυγεία», δήλωσε χθες σε ακρόαση στη Γερουσία.
Η υπουργός πρόσθεσε ότι δύο από τα ρωσικά εργοστάσια αρμάτων έχουν κλείσει, και ότι πολλοί από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν απολύσει εργαζόμενους και έχουν κλείσει τα εργοστάσιά τους. «Έτσι έχουμε πολύ σοβαρές επιπτώσεις», κατέληξε.
Η Τζίνα Ραϊμόντο ανέφερε, επίσης, ότι οι εξαγωγές τεχνολογίας των ΗΠΑ προς τη Ρωσία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 70% από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν, σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους και Ασιάτες συμμάχους, επέβαλε κυρώσεις και εξαγωγικούς ελέγχους στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.
Πηγή: Le Monde
• • •
Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Στις 22 Μαρτίου 1895 ήταν ανάμεσα στους 200 θεατές που παρακολούθησαν την πρώτη κινηματογραφική προβολή στην Ιστορία, την ταινία «Η έξοδος από εργοστάσιο Λυμιέρ στη Λυών», στην «Εταιρεία για την ενθάρρυνση της εθνικής βιομηχανίας» στη συνοικία Σεν-Ζερμέν-ντε-Πρε του Παρισιού. Ο κινηματογράφος υπήρξε ο κεραυνοβόλος έρωτας της Αλίς Γκυ (1873 – 1968).
Η 22χρονη γραμματέας του Léon Gaumont, γνώριζε ότι το αφεντικό της σκόπευε να επενδύσει στον κινηματογράφο, ήταν ερωτευμένη με τον κινηματογράφο και είχε μια έμμονη ιδέα: Θέλει να γυρίσει ταινίες για να αφηγείται ιστορίες.
Το 1896, μόλις 23 ετών, η Γκυ γυρίζει την πρώτη ταινία μυθοπλασίας μικρού μήκους, «Η νεράιδα του λάχανου». Από εκεί και πέρα σαρώνει τις πρωτιές. Επί σειρά ετών είναι η μόνη γυναίκα σκηνοθέτης, διετέλεσε διευθύντρια παραγωγής της εταιρείας του Gaumont και πειραματίστηκε με πολλές καινοτόμες τεχνικές.
Μετά τον γάμο της, μεταναστεύει στις ΗΠΑ, όπου θα επενδύσει στη The Solax Company, το τότε μεγαλύτερο στούντιο στη χώρα. Στην Αμερική θα κάνει και την πρώτη ταινία του κινηματογράφου αποκλειστικά με αφρο-αμερικανούς ηθοποιούς.
Δημιουργός, παραγωγός, επιχειρηματίας, μια σπουδαία πρωτοπόρος γυναίκα που διέπρεψε στην εποχή του κινηματογράφου όταν όλα έπρεπε να επινοηθούν.