Προς παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Προς παγκόσμια επισιτιστική κρίση Facebook Twitter
Εντυπωσιακή διαδήλωση συμπαράστασης στην Ουκρανία, το Σάββατο 13 Μαρτίου στο Βερολίνο. Φωτ.: ΕΡΑ
0

ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Το γεγονός της σημερινής ημέρας φαίνεται πως θα είναι η συνάντηση στη Ρώμη του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, Γιανγκ Τζιέτσι.

Η συνάντηση είναι λίαν σημαντική, δεδομένου ότι μόλις πριν ένα μήνα Πεκίνο και Μόσχα υπέγραψαν κοινή δήλωση στην οποία περιέγραφαν τη συνεργασία τους ως «χωρίς όρια».  

Ωστόσο, ο Πούτιν μάλλον θα πρέπει να ανησυχεί για το αποτέλεσμα της συνάντησης. Οι συνομιλίες δεν γίνονται εν κρυπτώ, είναι δημόσιες, πράγμα που οδηγεί στην εύλογη εικασία ότι θα υπάρξει κάποιου είδους σύγκλιση των απόψεων. 

Ο Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις εκτός ελέγχου. Η Κίνα έχει κάθε λόγο να συμπεριφερθεί ως υπεύθυνη παγκόσμια δύναμη. Η συντριπτική πλειονότητα των κρατών βλέπουν τον πόλεμο ως άδικο και φυσικά θεωρούν κάθε κλιμάκωση απευκταία. Αν η Κίνα στηρίξει τον τερματισμό του πολέμου, παίρνοντας αποστάσεις από τον Πούτιν, η στάση της θα είναι καθοριστικής σημασίας, διότι η απομόνωση της Μόσχας θα είναι πλήρης. Επιπλέον, η συμβολή της στην παγκόσμια ειρήνη θα εκτιμηθεί παγκοσμίως, θα της επιτρέψει να αποφύγει την απομόνωση, και να έχει σημαντικό ρόλο στα διεθνή πράγματα. 

Πηγή: U.S. – China Perception Monitor

• • •

ΠΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Η Ρωσία και η Ουκρανία παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια παραγωγή και προσφορά διατροφής. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας σιτηρών και η Ουκρανία ο πέμπτος μεγαλύτερος. Οι δύο χώρες μαζί παρέχουν το 19% της παγκόσμιας προσφοράς κριθαριού, το 14% του σίτου και το 4% του αραβοσίτου, ήτοι το 19% της παγκόσμιας εξαγωγής δημητριακών. Οι εισαγωγές σίτου σχεδόν 50 χωρών εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία κατά το 30% ή περισσότερο.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και όσον αφορά τα λιπάσματα δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως. Έξι νοτιοαμερικανικά κράτη — Βραζιλία, Αργεντινή, Βολιβία, Χιλή, Παραγουάη, Ουρουγουάη — θα ζητήσουν από την FAO (Food and Agriculture Organization) του ΟΗΕ να εξαιρεθούν τα λιπάσματα από τις κυρώσεις στη Ρωσία. Η Βραζιλία, λόγου χάριν, εισάγει το 85% των λιπασμάτων που χρειάζεται, εκ των οποίων πάνω από το ένα πέμπτο, ή 9 εκατ. τόνοι το 2021, προέρχονται από τη Ρωσία. Επιπλέον, πολλές χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας εξαρτώνται από τη Ρωσία κατά 50% και άνω των λιπασμάτων τους, και οι ελλείψεις θα επεκταθούν στην επόμενη χρονιά.

Το πρόβλημα περιπλέκεται περαιτέρω από τη μείωση της παγκόσμιας προσφοράς.

Λόγω του πολέμου, αναμένεται ότι θα καλλιεργηθεί το πολύ το ήμισυ της καλλιεργήσιμης γης της Ουκρανίας, ήτοι 100 εκατ. στρέμματα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ουκρανικού Κλαμπ Αγρομπίσνες. Alex Lissitsa.

Επιπλέον, ο υπουργός Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων της Κίνας, Tang Renjian, ανακοίνωσε ότι εξαιρετικά σφοδρές βροχοπτώσεις καθυστέρησαν τη σπορά περίπου του ενός τρίτου της κανονικής επιφάνειας σίτου. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται η πρώτη και δεύτερη σοδειά φέτος να είναι μειωμένη κατά 20% και άνω.

Αν στα προαναφερθέντα προσθέσουμε και το υψηλότερο κόστος της ενέργειας, που επηρεάζει από την καλλιέργεια μέχρι τη μεταποίηση, τότε δικαιολογούνται οι φόβοι ότι «το θέμα δεν είναι αν οδεύουμε προς μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση — το θέμα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η κρίση».

Πηγή: Reuters, FAO, Nikkei Asia, The Kyiv Independant

wheat harvest Facebook Twitter
Η σοδειά σιτηρών στην Κίνα αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 20% και άνω τη φετινή χρονιά.

• • •

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΜΕΝΟΙ
Στο επόμενο βίντεο, Ουκρανοί διαδηλώνουν στην κατεχόμενη Χερσώνα φωνάζοντας στους Ρώσους στρατιώτες «Ο Ρώσος στρατιώτης είναι φασίστας και εισβολέας».

Οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν προφανώς αυστηρές εντολές να μην πυροβολούν αμάχους. 

Όταν, όμως, σταματήσει ο πόλεμος, και οι Ουκρανοί βγουν στους δρόμους μαζικά, θα είναι πολύ δύσκολο για τους Ρώσους να ελέγξουν την κατάσταση δίχως να χύσουν αίμα Ουκρανών πολιτών. 

• • •

Ο ΡΩΣΟ-ΕΒΡΑΙΟΣ ΡΟΜΑΝ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ
Ένας από τους επτά Ρώσους ολιγάρχες των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευτεί, ο Ρωσο-εβραίος Ρομάν Αμπράμοβιτς περιγράφεται σε έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου ως «ολιγάρχης υπέρ του Κρεμλίνου» με στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε εκτενές και πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο Jewish Currents, υπό τον τίτλο «Our Oligarch», ο Ντέιβιντ Κλιόν ισχυρίζεται ότι ο Αμπράμοβιτς δώρισε μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε εβραϊκά φιλανθρωπικά ιδρύματα τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, «στέλνοντας χρήματα που συνδέονται με το κλεπτοκρατικό καθεστώς του Πούτιν να κυκλοφορούν διαμέσου εβραϊκών θεσμών παγκοσμίως».

Δεδομένου ότι η γεωπολιτική του θέση γινόταν ολοένα και πιο επισφαλής, «η εβραϊκή του καταγωγή κατέστη η έσχατη καταφυγή της ταυτότητας του Αμπράμοβιτς — και οι εβραϊκές φιλανθρωπίες τού παρείχαν έναν αέρα νομιμότητας όχι μόνον στον Ισραήλ αλλά σε όλον τον εβραϊκό κόσμο».

Πιθανόν, αυτό εξηγεί γιατί ο Ζερένσκι ζήτησε να παρευρεθεί στις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες, όπως γράφτηκε στον Τύπο, και η συμμετοχή του έγινε ευρύτερα γνωστή από το Ισραήλ όπου είχε ταξιδέψει εκτάκτως. 

Πηγή: Jewish Currents

Ρομάν Αμπράμοβιτς Facebook Twitter
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς επισκέπτεται το Δυτικό Τείχος στην Ιερουσαλήμ το 2006.

• • •

ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΜΕΝΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Στις 27 Φεβρουαρίου πέθανε ο διάσημος Ολλανδός φωτογράφος, Teun Hocks (1947 - 2022), πρωτοπόρος της Fine-art φωτογραφίας.

Μετά το πτυχίο του από την Ακαδημία St Joost (Breda, σήμερα Avans Hogeschool), το 1970, έκανε ταινίες, ζωγραφική και φωτογραφίες επηρεασμένος από την ποπ αρτ. 

Κεντρικό χαρακτηριστικό του έργου του υπήρξε η ζωγραφική σε φωτογραφικές εικόνες. Πρωτοπόρος της σκηνοθετημένης φωτογραφίας, έφτιαχνε μεγάλες φωτογραφίες τις οποίες επεξεργαζόταν με ελαιοχρώματα — ένας κωμικοτραγικός φωτογράφος μεταξύ Ρενέ Μαγκρίτ και slapstick, όπως γράφτηκε.

Πηγή: L’Œil de la Photographie

Teun Hocks Facebook Twitter
Teun Hocks, Άτιτλο, 1988.

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Η εξερεύνηση του π είναι σαν την εξερεύνηση του σύμπαντος».
— David Chudnovsky

Τιμώντας τη σημερινή Διεθνή Ημέρα του π, τη σταθερά 3,14 που γιορτάζεται στις 3/14 (σύμφωνα με το σύστημα mm/dd), θυμόμαστε τους αδελφούς Chudnovsky που μετανάστευσαν από την Ουκρανία στις ΗΠΑ το 1976, και ήταν οι πρώτοι που υπολόγισαν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ψηφία του. 


 

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ