ΣΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΝΟΥΛΕΣ
Διάβασα θέματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν μετανάστες προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα.
Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα είναι ότι κινδυνεύει η δική μου υπηκοότητα, λόγω της αδυναμίας μου να δώσω σωστές απαντήσεις. Εκτός κι αν έχει κάτι το ελληνικό το DNA μου, οπότε θα μείνω ήσυχος.
Για μια ακόμη φορά, καταφέραμε να γελοιοποιήσουμε μια κατά τα άλλα ορθή διαδικασία. Φυσικά, δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια. Λειτούργησε το (ελληνικό) DNA μας: στην προσχηματικότητα είμαστε μανούλες.
• • •
ΙΑΠΩΝΕΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ
Στην Ιαπωνία, το 96% των νέων αποφοίτων πανεπιστημίου βρήκαν φέτος δουλειά, ποσοστό μειωμένο κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση από το 1997 που ξεκίνησε η σχετική καταγραφή. Η μεγαλύτερη πτώση 3,9% σημειώθηκε στους αποφοίτους του 2010 εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ως κυριότερη αιτία αναφέρεται ότι πολλοί από τους πτυχιούχους τον Μάρτιο δεν βρήκαν τις δουλειές που ήλπιζαν, επειδή τουριστικές, αεροπορικές και άλλες επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω της πανδημίας.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 96% των αποφοίτων από ανθρωπιστικές σπουδές βρήκε δουλειά, ποσοστό παρόμοιο με αυτό (95,9%) των αποφοίτων από τις λεγόμενες «σκληρές επιστήμες» και τα πολυτεχνεία. Απεναντίας, οι νέες προσλήψεις για τους απόφοιτους από επαγγελματικές σχολές μειώθηκαν κατά 5,6% στο 91,2%.
Πάντως, μια μελαγχολία σε πιάνει συγκρίνοντας με την κατάσταση στη χώρα μας, τόσο όσον αφορά το υψηλό ποσοστό των πτυχιούχων που εισέρχονται γρήγορα στην αγορά εργασίας, όσο και την ακρίβεια της διαχρονικής παρακολούθησης των σχετικών μεγεθών.
Πηγή: The Japan Times
• • •
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ
Τις προάλλες είχα γράψει για το «φαινόμενο του Ματθαίου», το οποίο περιέγραψε ο σπουδαίος κοινωνιολόγος Ρόμπερτ Μέρτον, το 1964. Σύμφωνα με τη θεωρία του, η επιτυχία ενός επιστήμονα φέρνει νέα επιτυχία και κύρος, και η διεργασία αυτή λειτουργεί σωρευτικά φέρνοντας νέες επιτυχίες.
Το 1982, ο καθηγητής στατιστικής στο πανεπιστήμιο του Σικάγου, Στέφεν Στίγκλερ, πρότεινε τον λεγόμενο «νόμο της επωνυμίας του Στίγκλερ», σύμφωνα με τον οποίο καμιά επιστημονική ανακάλυψη δεν φέρει το όνομα αυτού την έκανε.
Υπάρχουν ένα σωρό παραδείγματα. Το πυθαγόρειο θεώρημα ήταν γνωστό στους μαθηματικούς της Βαβυλώνας, ο αριθμός του Euler, e, πιστώνεται στον J. Bernoulli, ο τύπος του Stirling είχε ανακαλυφθεί από τον de Moivre, τα αραβικά ψηφία από τους Ινδούς (στο λήμμα «List of examples of Stigler's law» της Wikipedia υπάρχουν πολλά παραδείγματα).
Άλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος ο Στίγκλερ, ο νόμος του επαληθεύει τον ίδιο τον νόμο του: κανονικά θα έπρεπε να ονομάζεται νόμος του Μέρτον.
Προφανώς, ο νόμος της επωνυμίας του Στίγκλερ όπως διατυπώνεται είναι υπερβολικός. Πολλές επιστημονικές ανακαλύψεις φέρουν δικαίως τα ονόματα των επιστημόνων που τις έκαναν. Από την άλλη, πολλές επίσης «αδικίες» έχουν υπάρξει, ακόμη και πρόσφατα, στην ιστορία της επιστήμης. Πάντως, πολύ χλωμό το βλέπω να αρχίσουμε να λέμε το «θεώρημα των Βαβυλωνίων», αντί για πυθαγόρειο θεώρημα.
• • •
Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑΣ
Πρώτη γυναίκα καθηγήτρια μαθηματικών σε πανεπιστήμιο (στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια) και πρώτη γυναίκα που έγραψε εγχειρίδιο μαθηματικών στους νεότερους χρόνους, η Μαρία Γκαετάνα Ανιέσι (1718 - 1799) θα γιόρταζε στις 16 Μαΐου τα γενέθλια της.
Κόρη ενός πλούσιου μεταξέμπορα του Μιλάνου, η Ανιέσι υπήρξε προικισμένο παιδί. Στο Μιλάνο ήταν γνωστή στα 11 χρόνια της ως «η επτάγλωσση ρήτορας» λόγω της εξαιρετικής γνώσης σύγχρονων και κλασικών γλωσσών.
Το βιβλίο της, υπό τον τίτλο «Βασικές αρχές της Ανάλυσης», δημοσιεύτηκε σε δύο τόμους το 1748. Ήταν από τα πρώτα εγχειρίδια με αντικείμενο τον διαφορικό και ολοκληρωτικό λογισμό. Αντίθετα προς την επικρατούσα τάση των μαθηματικών της εποχής να χρησιμοποιούν τα λατινικά, η Ανιέσι έγραψε το βιβλίο της στην καθομιλουμένη ιταλική προκειμένου να είναι προσπελάσιμο στους φοιτητές. Η επιτυχία του υπήρξε μεγάλη, εκθειάστηκε από τη Γαλλική Ακαδημία, μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες, και χρησιμοποιήθηκε από πολλές γενιές φοιτητών. Σημειωτέον, η κυβοειδής καμπύλη έκτοτε ονομάζεται «Η μάγισσα της Ανιέσι», λόγω κακής μετάφρασης στα αγγλικά.
Η βαθιά θρησκευόμενη Ανιέσι, όταν πέθανε ο πατέρας της το 1752, άλλαξε άρδην τη ζωή της. Μολονότι πλούσια και διάσημη, επέλεξε να ζήσει φτωχικά, βοηθώντας στο υπόλοιπο της ζωής της φτωχούς και ανήμπορους. Όταν πέθανε, θάφτηκε σε ένα ταπεινό νεκροταφείο.
Πηγή: The Conversation
• • •
Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΝΤΑ
Γνωστός στη Δύση ως «ο ναός του Δράκοντα», ο βουδιστικός ναός SamPhran, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα δυτικά από την Μπανγκόγκ, είναι διάσημος για δύο λόγους:
Πρώτον, λόγω της αρχιτεκτονικής του. Είναι ένας ροζ κύλινδρος, ο οποίος περιβάλλεται από έναν κοκκινο-πράσινο δράκοντα, στο εσωτερικό του οποίου βρίσκονται σκαλοπάτια που οδηγούν στην ταράτσα. Ο 17όροφος ναός έχει ύψος 80 μέτρα, όσα και τα χρόνια που έζησε ο Βούδας.
Δεύτερον, λόγω ενός μεγάλου σεξουαλικού σκανδάλου που είχε συγκλονίσει τη βαθιά θρησκευόμενη Ταϊλάνδη. Ένας ηγούμενός του καταδικάστηκε, το 2004, σε 160 χρόνια φυλάκισης για τον βιασμό, μεταξύ 1988 και 1995, εννιά κοριτσιών ηλικίας κάτω των 15 χρονών. Τα κορίτσια δελέαζαν έξι πρώην καλόγριες, που επίσης καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από 10 έως 30 χρόνια.
Πηγή: WWRN - World-Wide Religious News