To παλιότερο εστιατόριο του κόσμου

Facebook Twitter
0

Τα εστιατόρια υπάρχουν τουλάχιστον από τους κλασικούς χρόνους της αρχαίας Ελλάδας. Τότε, σε σχεδόν κάθε γειτονιά, υπήρχε κάποιος που έψηνε κρέας και προσέφερε κρασί σε χαμηλές τιμές, κάπως σαν τις καντίνες του σήμερα. Από τότε πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι. Η διάρκεια ενός εστιατορίου δείχνει συνέπεια και σεβασμό στους πελάτες, οπότε δεν είναι περίεργο που η λίστα προκαλεί διαμάχες για το ποιο εστιατόριο είναι το πιο παλιό. Η περιήγηση πάντως έχει ενδιαφέρον, έτσι κι αλλιώς:

Botin, Μαδρίτη, 1886

Το Botin έχει καταφέρει να αναφέρεται ως το παλιότερο στον κόσμο από το βιβλίο Γκίνες, οπότε μοιραία εμφανίζεται συχνότερα με αυτόν τον τίτλο.

Υπάρχει από το 1725 και αναφέρεται σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 1886. Εδώ υποτίθεται ότι δούλευε ο Γκόγια πριν γίνει ζωγράφος και ο Χεμινγκγουέι ήταν επίσης συχνός πελάτης, και το ανακήρυξε ως ένα από τα αγαπημένα του εστιατόρια.

Σήμερα προσελκύει κυρίως τουρίστες, αφού βρίσκεται σε όλους τους οδηγούς μ’ αυτόν τον τίτλο. Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται είναι του 16ου αιώνα και βρίσκεται φυσικά, μέσα στην παλιά πόλη.

Το Βotin ιδρύθηκε από τον Γάλλο Jean Botin και την γυναίκα του. Στη συνέχεια το ανέλαβε ένας ανιψιός του με όνομα Candido Remis και γι’ αυτό στη συνέχεια ονομάστηκε Sobrino de Botin, όπως λέγεται μέχρι σήμερα. Αν θέλετε να δείτε το μενού του, βρίσκεται εδώ σε pdf.

A La Petite Chaise, Παρίσι, 1680

Εννοείται ότι το Παρίσι δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα: στο site του εστιατορίου γράφει ότι το 1680 αποδεικνύεται από τα αρχεία πώλησης του κτηρίου ότι ήδη υπήρχε κάποιος Georges Rameau ο οποίος πουλούσε κρασί και μαζί με το κρασί, προσφερόταν και φαγητό, από τότε μέχρι σήμερα.

Πολλά σπουδαία γεγονότα συνέβησαν εκεί: τον 19ο αιώνα, ένας διάσημος αστυνομικός, ο Vidocq, πραγματοποίησε πολλές συλλήψεις εκεί. Ο διάσημος γκουρμέ Brillant Savarin έγραψε για το μενού στο βιβλίο του «η φυσιολογία της γεύσης», το 1826. Την ίδια εποχή, πελάτες του εστιατορίου ήταν η Γεωργία Σανδή και ο Σατωβριάν, οι οποίοι έμεναν εκεί κοντά. Στην αρχή του 20ου αιώνα ήταν σημείο συνάντησης καλλιτεχνών και ηθοποιών μετά τις παραστάσεις και σταρ του καμπαρέ πήγαιναν εκεί για να τους σκιτσάρει ο Τουλούζ Λοτρέκ.

Rules Restaurant, Λονδίνο, 1798

Ο Thomas Rule άνοιξε ένα μικρό εστιατόριο με στρείδια στο Covent Garden, όταν ο Ναπολέων ανακοίνωσε την εκστρατεία του στην Αίγυπτο. Οι συγγραφείς της εποχής πολύ σύντομα άρχισαν να υμνούν τις «πίτες, μπύρες και τα στρείδια» καθώς και τους «δανδήδες, τους διανοούμενους και τους έκλυτους» που αποτελούσαν το πελατολόγιο.

Διάσημοι πελάτες του ήταν ο Τσαρλς Ντίκενς, ο Γουίλιαμ Θάκερεϊ, ο Μπάστερ Κίτον, ο Σταν Λόρελ, ο Κλαρκ Γκέιμπλ και ο Τσάρλι Τσάπλιν – επίσης,  έχει εμφανιστεί σε μυθιστορήματα του Γκράχαμ Γκρην και Τζον Λε Καρέ.

Ενώ έχουν περάσει 200 χρόνια από τότε ήταν ιδιοκτησία μόλις τριών οικογενειών. Πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Charles Rule, ένας απόγονος του ιδρυτή, γνώρισε τυχαία τον Tom Bell, ο οποίος είχε εστιατόριο στο Παρίσι, και οι δύο άντρες αποφάσισαν να ανταλλάξουν τα εστιατόριά τους. Το 1984, η κόρη του Tom Bell, πούλησε το Rules στον John Mayhew, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης μέχρι σήμερα.

Το Rules ακόμα σερβίρει παραδοσιακά φαγητά της Αγγλίας, όπως κυνήγι, στρείδια, πίτες και πουτίγκες.

Άραγε ποιό να είναι το πιο παλιό εστιατόριο της Αθήνας;

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ