Φέτος η πίτσα μπαίνει σε μουσείο

Facebook Twitter
0


Ο Brian Dwyer είναι ένας καλλιτέχνης από τη Φιλαδέλφεια των  ΗΠΑ που αγαπάει πολύ (πάρα πολύ!) την πίτσα. Το 2010 έκανε ένα φεστιβάλ πίτσας, στο οποίο 25 καλλιτέχνες εξέφρασαν το πάθος τους για την πίτσα σε μορφή τέχνης. Το 2011, μπήκε στο βιβλίο Γκίνες ως ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη συλλογή αντικειμένων σχετικών με την πίτσα στον κόσμο. Το 2012 ξεκίνησε μία καμπάνια για να μαζέψει λεφτά προκειμένου να ανοίξει την πρώτη πιτσαρία/μουσείο πίτσας στον κόσμο. Μέχρι σήμερα έχει μαζέψει πάνω από το 50% από δωρεές και φαίνεται ότι θα καταφέρει να μαζέψει τις 15 χιλιάδες μέχρι τον επόμενο μήνα. Τώρα έχει ανοίξει blogστο οποίο περιγράφει τις εξελίξεις και το καλοκαίρι θα ξεκινήσει επίσημα.



Δύο παρατηρήσεις έχω να κάνω: πρώτον, απορώ που δεν υπήρχε ήδη ένα μουσείο πίτσας – πρόκειται για κάτι που έχει κατακτήσει τα μήκη και τα πλάτη της γης, υπερπηδώντας σύνορα, κουλτούρες, ηλικίες, ως χαμαιλέων του φαγητού. Δεύτερον, θα έπρεπε πράγματι να ανοίξει στην Αμερική και όχι στην Ιταλία, ας πούμε, γιατί η Ιταλία έχει υπερβολικά πλούσια παράδοση για να ξεχωρίσει κάτι, ενώ στην Αμερική η πίτσα είναι κάτι σαν το τζιν (ύφασμα). Και τρίτον (τελικά ήθελα να πω παραπάνω) μου κάνει πάντα εντύπωση η δύναμη του ίντερνετ. Έχεις μια τρελή ιδέα, την παρουσιάζεις στο Κickstarter, και αν συγκινήσει κι άλλους, όσο τρελή κι αν είναι, μπορείς να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα. Με την καλοσύνη των ξένων…


Το πρώτο ATM που δεν δίνει λεφτά


Αν ακόμα δεν έχετε μάθει τι είναι τα cupcakes, σας ζηλεύω, γιατί είναι το πιο υπερτιμιημένο γλυκό της πενταετίας, ίσως και δεκαετίας: πρόκειται για μικρό κέικ που στολίζεται λίγο παραπάνω. Φαντάζομαι ότι η επιτυχία του οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν άπειρες παραλλαγές για όλα τα γούστα, χρώματα και ηλικίες, κάπως όπως η πίτσα! Μόνο που η βάση του είναι το κέικ και τα στολίδια του δεν είναι το προσούτο και η μοτσαρέλα, οπότε χάνει.


Φαντάζομαι ότι πολλά θα ακούσω τώρα στα σχόλια, εφόσον ακούω τα σχολιανά μου όταν κάνω και στα ορθογραφικά η τυπογραφικά λάθη, αλλά επιμένω στην άποψή μου και πείτε μου ειλικρινά, αν φάγατε ποτέ στη ζωή σας κέικ που σας άρεσε περισσότερο από την κρέμα καραμελέ ή το τιραμισού. Θέλω να πω, κέικ;


Η υστερία με τα cupcakes πάντως, πέρα από το πόσο διείσδυσαν παντού μετά, ξεκίνησε από ένα συγκεκριμένο μαγαζί του Beverly Hills, το Sprinkles, άσχετα τώρα που όλοι νομίζουν ότι δεν υπήρχε ζωή πριν από αυτά. Οι κυρίες του Sprinkles φρόντισαν ώστε διάφοροι σταρ να φωτογραφηθούν με το κουτί τους και μετά να πουν πόσο μοναδικά είναι – τα υπόλοιπα πήραν τον συνηθισμένο δρόμο του μάρκετινγκ. Συγχαρητήρια στις κυρίες Sprinkles, οι οποίες βλέπω δεν επαναπαύονται, αλλά συνεχίζουν τις ιδέες που θα φωτογραφηθούν πολύ: τώρα, το πρώτο ATM για cupcakes, έξω από το Sprinkles, σύντομα και στη Νέα Υόρκη.


 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ