Παγωμένο γιαούρτι: η νέα τρέλα

Facebook Twitter
6

 

Όταν είδα μαγαζί με παγωμένο γιαούρτι και στον Άγιο Νικήτα της Λευκάδας, κατάλαβα: η Ελλάδα περνάει άλλη μια παιδική αρρώστια.

Το μαγικό frozen yogurt είναι δημοφιλές στην Αμερική από τη δεκαετία του ’70 και αν θυμάμαι καλά, είχε ανοίξει στη δεκαετία του ‘90 ένα μαγαζί στην Κηφισιά, που είχε κάνει αίσθηση για λίγο – θυμάμαι ότι είχα εντυπωσιαστεί πολύ. Αν θυμάμαι καλά, αυτό που μου είχε αρέσει τότε είναι αυτό που μου αρέσει και τώρα: η κάπως  ξινή γεύση του γιαουρτιού, αυτό που μάλλον απωθεί αυτούς που δεν τους αρέσει.

Θα τολμήσω όμως να εκφράσω μια θεωρία που δεν βασίζω πουθενά παρά στην αίσθησή μου: ότι το παγωμένο γιαούρτι έχει κάνει γκελ επειδή α) είναι μια παιδική αρρώστια που η Ελλάδα δεν έχει περάσει ακόμα και β) ο κόσμος πείθει τον εαυτό του ότι πρόκειται για κάτι «υγιεινό».

Όπως είπε και ο φίλος μου ο Λευτέρης, το παγωτό είναι γάλα με ζάχαρη, το παγωμένο γιαούρτι είναι γιαούρτι με ζάχαρη – γιατί το ένα είναι πιο υγιεινό από το άλλο; Αυτή είναι και η δική μου απορία.

Τέλος πάντων, δεν έχω δοκιμάσει κάποιο στην Ελλάδα, εσείς αν βρεθείτε στην Αγγλία, στην Τουρκία ή στις ΗΠΑ, δοκιμάστε τη μάρκα Pinkberry.

Αν σας αρέσει η γεύση και θέλετε να το κάνετε μόνοι σας, θα έλεγα να το προσπαθήσετε, μήπως τουλάχιστον γλιτώσετε την ετοιματζιδικη γεύση της σειράς. Η πανεύκολη συνταγή που ακολουθεί είναι από το θρυλικό βιβλίο The Perfect Scoop του David Lebovitz, για την οποία απαιτείται παγωτομηχανή. Αν όμως δεν έχετε, θα σας προτείνω εναλλακτική λύση.

_______________

Απλό παγωμένο γιαούρτι

720 γρ στραγγιστό γιαούρτι

150 γρ ζάχαρη

Ανακατεύετε και φτιάχνετε το παγωμένο γιαούρτι σύμφωνα με τις οδηγίες της παγωτομηχανής.

Δεν έχω παγωτομηχανή!

Τότε, υπάρχει μια πρόταση που δεν έχω δοκιμάσει για να σας πω αν δουλεύει, για την οποία απαιτείται μπλέντερ που μπορεί να σπάει πάγο. Αν έχετε τέτοιο, τότε ανακατεύοντας το μίγμα βάζετε σιγά – σιγά παγάκια μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή υφή.

Γεύση
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Αν και προφανώς δεν ισχύει ως λόγος για την επιλογή της πλειονότητας των καταναλωτών: παίζει και η ανικανότητα αφομοίωσης της λακτόζης. Κοιτάζοντας όμως τα παγκόσμια στατιστικά βλέπω πως το 75% των ενήλικων ανθρώπων στον πλανήτη δεν είναι ικανοί να χωνέψουν τη λακτόζη. Οπότε μήπως απλά οι κλανιές γίνανε λιγότερο της μόδας κι όχι το γιαούρτι περισσότερο;
Πολύ σωστή την βρίσκω την θεωρία σας. Οκ, πρόκειται για μόδα, όταν είσαι γλυκατζής και ορκισμένος καλοφαγάς σου αρέσει να δοκιμάζεις πράγματα, μετά βέβαια βαριέσαι και τότε βγαίνει η επόμενη μόδα... είναι και αυτό το trend με την υγιεινή διατροφή... Το γιαούρτι είναι χαμηλότερο σε λιπαρά από το γάλα γενικά και πιο υγιεινό και ελαφρύ για διάφορους λόγους και υπάρχει βέβαια και η light εκδοχή... αναμενόμενο... περιέργως, το δοκίμασα μόνο μία φορά... και μου άρεσε πολύ αλλά το βρήκα ΑΚΡΙΒΟ για την ποσότητα και τα υλικά (ή καλύτερα υλικό) που έβαλΕ (ναι από άλλον το δοκίμασα), επίσης έχει πλάκα όταν είναι self service και το φτιάχνεις μόνος/η σου. Βέβαια πλέον πιο εύκολα βρίσκεις γιαουρτατζίδικο (πως το βλαχοποίησα το trend) παρά φαρμακείο.
κ που να δεις τι γίνεται στον τελευταίο όροφο του mall.. η ουρά για το εν λόγω γλύκισμα φτάνει μέχρι τα village..!! εγώ που το δοκίμασα πάντως απο περιέργεια, δε μπορώ να πω οτι εντυπωσιάστηκα κιόλας, καλό αλλά.. οκ!!