Παγωμένο γιαούρτι: η νέα τρέλα

Facebook Twitter
6

 

Όταν είδα μαγαζί με παγωμένο γιαούρτι και στον Άγιο Νικήτα της Λευκάδας, κατάλαβα: η Ελλάδα περνάει άλλη μια παιδική αρρώστια.

Το μαγικό frozen yogurt είναι δημοφιλές στην Αμερική από τη δεκαετία του ’70 και αν θυμάμαι καλά, είχε ανοίξει στη δεκαετία του ‘90 ένα μαγαζί στην Κηφισιά, που είχε κάνει αίσθηση για λίγο – θυμάμαι ότι είχα εντυπωσιαστεί πολύ. Αν θυμάμαι καλά, αυτό που μου είχε αρέσει τότε είναι αυτό που μου αρέσει και τώρα: η κάπως  ξινή γεύση του γιαουρτιού, αυτό που μάλλον απωθεί αυτούς που δεν τους αρέσει.

Θα τολμήσω όμως να εκφράσω μια θεωρία που δεν βασίζω πουθενά παρά στην αίσθησή μου: ότι το παγωμένο γιαούρτι έχει κάνει γκελ επειδή α) είναι μια παιδική αρρώστια που η Ελλάδα δεν έχει περάσει ακόμα και β) ο κόσμος πείθει τον εαυτό του ότι πρόκειται για κάτι «υγιεινό».

Όπως είπε και ο φίλος μου ο Λευτέρης, το παγωτό είναι γάλα με ζάχαρη, το παγωμένο γιαούρτι είναι γιαούρτι με ζάχαρη – γιατί το ένα είναι πιο υγιεινό από το άλλο; Αυτή είναι και η δική μου απορία.

Τέλος πάντων, δεν έχω δοκιμάσει κάποιο στην Ελλάδα, εσείς αν βρεθείτε στην Αγγλία, στην Τουρκία ή στις ΗΠΑ, δοκιμάστε τη μάρκα Pinkberry.

Αν σας αρέσει η γεύση και θέλετε να το κάνετε μόνοι σας, θα έλεγα να το προσπαθήσετε, μήπως τουλάχιστον γλιτώσετε την ετοιματζιδικη γεύση της σειράς. Η πανεύκολη συνταγή που ακολουθεί είναι από το θρυλικό βιβλίο The Perfect Scoop του David Lebovitz, για την οποία απαιτείται παγωτομηχανή. Αν όμως δεν έχετε, θα σας προτείνω εναλλακτική λύση.

_______________

Απλό παγωμένο γιαούρτι

720 γρ στραγγιστό γιαούρτι

150 γρ ζάχαρη

Ανακατεύετε και φτιάχνετε το παγωμένο γιαούρτι σύμφωνα με τις οδηγίες της παγωτομηχανής.

Δεν έχω παγωτομηχανή!

Τότε, υπάρχει μια πρόταση που δεν έχω δοκιμάσει για να σας πω αν δουλεύει, για την οποία απαιτείται μπλέντερ που μπορεί να σπάει πάγο. Αν έχετε τέτοιο, τότε ανακατεύοντας το μίγμα βάζετε σιγά – σιγά παγάκια μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή υφή.

Γεύση
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

5 σχόλια
Αν και προφανώς δεν ισχύει ως λόγος για την επιλογή της πλειονότητας των καταναλωτών: παίζει και η ανικανότητα αφομοίωσης της λακτόζης. Κοιτάζοντας όμως τα παγκόσμια στατιστικά βλέπω πως το 75% των ενήλικων ανθρώπων στον πλανήτη δεν είναι ικανοί να χωνέψουν τη λακτόζη. Οπότε μήπως απλά οι κλανιές γίνανε λιγότερο της μόδας κι όχι το γιαούρτι περισσότερο;
Πολύ σωστή την βρίσκω την θεωρία σας. Οκ, πρόκειται για μόδα, όταν είσαι γλυκατζής και ορκισμένος καλοφαγάς σου αρέσει να δοκιμάζεις πράγματα, μετά βέβαια βαριέσαι και τότε βγαίνει η επόμενη μόδα... είναι και αυτό το trend με την υγιεινή διατροφή... Το γιαούρτι είναι χαμηλότερο σε λιπαρά από το γάλα γενικά και πιο υγιεινό και ελαφρύ για διάφορους λόγους και υπάρχει βέβαια και η light εκδοχή... αναμενόμενο... περιέργως, το δοκίμασα μόνο μία φορά... και μου άρεσε πολύ αλλά το βρήκα ΑΚΡΙΒΟ για την ποσότητα και τα υλικά (ή καλύτερα υλικό) που έβαλΕ (ναι από άλλον το δοκίμασα), επίσης έχει πλάκα όταν είναι self service και το φτιάχνεις μόνος/η σου. Βέβαια πλέον πιο εύκολα βρίσκεις γιαουρτατζίδικο (πως το βλαχοποίησα το trend) παρά φαρμακείο.
κ που να δεις τι γίνεται στον τελευταίο όροφο του mall.. η ουρά για το εν λόγω γλύκισμα φτάνει μέχρι τα village..!! εγώ που το δοκίμασα πάντως απο περιέργεια, δε μπορώ να πω οτι εντυπωσιάστηκα κιόλας, καλό αλλά.. οκ!!