Προληπτικές εξετάσεις για τον μισό πληθυσμό της χώρας για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής στη χώρα μας.
Tο μεγαλύτερο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου στην Ελλάδα, με αποδέκτες λίγο περισσότερο από το 50% του πληθυσμού, ξεκίνησε να υλοποιείται και τα σχετικά SMS φτάνουν «βροχή» στα κινητά τηλέφωνα των ασφαλισμένων.
Το πρόγραμμα δεν αφορά ένα ακόμα ογκολογικό νόσημα αλλά τον Νο1, στατιστικά, κίνδυνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Λόγω της καρδιακής προσβολής, δηλαδή του εμφράγματος του μυοκαρδίου, του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και της θρόμβωσης καταγράφονται συνολικά περίπου 55.000 θάνατοι ετησίως στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, αυτή η κατηγορία νοσημάτων ευθύνεται για την απώλεια ζωών που αντιστοιχούν στον πληθυσμό ενός ολόκληρου δήμου της χώρας, όπως ο δήμος Καρδίτσας. Πίσω από αυτά τα νοσήματα κρύβονται διάφοροι παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υπέρταση κ.ά.
Ταυτόχρονα, έχουμε πρωτιά στην παιδική, εφηβική αλλά και στην ενήλικη παχυσαρκία στην Ευρώπη – εξαιρούμε από το κάδρο τις ΗΠΑ, όπου συναντούμε άλλης μορφής νοσογόνο παχυσαρκία. Δεδομένων αυτών των στοιχείων, συγκροτείται μια μεγάλη δεξαμενή πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους από καρδιολογικό αίτιο.
Για όλους αυτούς τους ανθρώπους, άντρες και γυναίκες ηλικίας από 30 έως 70 ετών, που συνολικά αριθμούν 5,5 εκατομμύρια άτομα, υλοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και διασύνδεσης των παραπεμπτικών που θα λάβει ο ασθενής ώστε να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση αλλά και έγκαιρη παρέμβαση. Η εξέταση αρχικά περιλαμβάνει μια εξέταση αίματος για να διερευνηθεί τυχόν δυσλιπιδαιμία. Ακολουθεί ένας καρδιολογικός υπέρηχος και το stress echo, ένα τεστ κοπώσεως κατά το οποίο ο ασθενής είναι ξαπλωμένος και το στρες (η αύξηση του φορτίου) προκαλείται στην καρδιά όχι με γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο σε διάδρομο αλλά με τη χορήγηση φαρμάκου.
Πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό και μετά από κλινική εξέταση, όσοι έχουν θετικά (ύποπτα) ευρήματα θα παραπέμπονται περαιτέρω για έλεγχο ισχαιμίας και στεφανιογραφία, ενώ όσοι διαγνωστούν ως στεφανιαίοι ασθενείς θα παραπεμφθούν και για αγγειοπλαστική, δηλαδή για «μπαλονάκι».
Οι προληπτικές εξετάσεις είναι δωρεάν κι επίσης, αν και εφόσον χρειαστεί, δίνεται σε κάθε ασφαλισμένο το παραπεμπτικό για το επόμενο βήμα δωρεάν και αυτόματα. Οι επεμβατικές πράξεις που θα χρειαστεί να γίνουν σε όσους ασθενείς διαγνωστούν με ύποπτα ευρήματα (ισχαιμία και στεφανιαία νόσος) θα πραγματοποιούνται στο ΕΣΥ, όπου θα παραπέμπονται οι πάσχοντες, και θα ισχύουν τα ισχύοντα ως τώρα στο ΕΣΥ.
Info
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί πως η άποψη ότι οι γυναίκες δεν παθαίνουν εμφράγματα ή εγκεφαλικά επεισόδια είναι εσφαλμένη. Είναι εξίσου ευάλωτες στα καρδιαγγειακά συμβάματα, μάλιστα μετά την εμμηνόπαυση καθίστανται διπλά ευάλωτες, με τον κίνδυνο να αυξάνεται ασύμμετρα. Όπως και να έχει, κανένας και καμία δεν πρέπει να αφήσει αυτό το SMS για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου στο «διαβάστηκε».