Τι είναι η ψωριασική αρθρίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται
Εμφανίζεται σε άτομα με ψωρίαση, συνήθως, στο 70% των ασθενών προηγείται της αρθρίτιδας, σε ένα 20% η εμφάνιση γίνεται ταυτόχρονα, ενώ στο 10% η αρθρίτιδα προηγείται της ψωρίασης.
Του DR. Λιναρδάκη
Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι χρόνια φλεγμονώδης πάθηση, που εκδηλώνεται με πόνους και διόγκωση των αρθρώσεων και μπορεί, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, να οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή τους, με αποτέλεσμα τη μειωμένη σωματική λειτουργικότητα των ατόμων που πάσχουν από αυτή. Εμφανίζεται σε άτομα με ψωρίαση, συνήθως, στο 70% των ασθενών προηγείται της αρθρίτιδας, σε ένα 20% η εμφάνιση γίνεται ταυτόχρονα, ενώ στο 10% η αρθρίτιδα προηγείται της ψωρίασης.
Η ψωρίαση είναι δερματική πάθηση. Οι βλάβες που προκαλεί μπορεί να είναι εκτεταμένες ή περιορισμένες, εντοπιζόμενες σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος. Μερικές φορές, μάλιστα, οι βλάβες είναι τόσο μικρές, ώστε δεν γίνονται αντιληπτές από τον ασθενή, αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί πως η εμφάνιση της αρθρίτιδας δεν έχει να κάνει με την έκταση της δερματικής βλάβης.
Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη, αν και αποτελέσματα μελετών συγκλίνουν σε τρεις βασικούς παράγοντες:
- Γενετική προδιάθεση (Η συχνότητα της νόσου είναι 50 φορές μεγαλύτερη σε συγγενείς 1ου βαθμού.)
- Περιβαλλοντικοί, ανοσιακοί παράγοντες.
Κλινικά σημεία
Η νόσος εμφανίζεται είτε σαν περιφερική αρθρίτιδα, δηλαδή προσβολή των αρθρώσεων σε χέρια, πόδια, ή και με προσβολή της σπονδυλικής στήλης. Στην περιφερική μορφή εκδηλώνεται με πόνο και διόγκωση των προσβεβλημένων αρθρώσεων, με αυξημένη θερμότητα, πρωινή δυσκαμψία, καθώς και με ευαισθησία στην πίεση. Μπορεί να εμφανιστεί σαν μονοαρθρίτιδα, ολιγοαρθρίτιδα ή πολυαρθρίτιδα, να είναι ασύμμετρη ή συμμετρική όπου, αν δεν υπάρχει το εξάνθημα της ψωρίασης, δύσκολα μπορεί κανείς να τη διακρίνει απ' τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Στην περίπτωση προσβολής της σπονδυλικής στήλης, βλάβες εντοπίζονται στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις της λεκάνης, όπως και στους σπονδύλους, με κύρια εκδήλωση την χρόνια φλεγμονώδη οσφυαλγία, πόνο, δηλαδή, στους γλουτούς που εντείνεται στην ανάπαυση, βελτιώνεται με την άσκηση, γίνεται δριμύτερος τη νύχτα αφυπνίζοντας τον ασθενή, επιφέροντας και πρωινή δυσκαμψία της σπονδυλικής στήλης.
Άλλες εκδηλώσεις της νόσου μπορεί να είναι η δακτυλίτιδα και η προσβολή οργάνων όπως καρδιά, μάτια, αγγεία, πνεύμονες, ενώ δεν είναι σπάνια και η ψυχολογική επιβάρυνση των ασθενών.
Θεραπεία
Στόχος της θεραπείας είναι η ύφεση της νόσου, η υποχώρηση των συμπτωμάτων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.
Φαρμακευτική Αντιμετώπιση
Για την αντιμετώπιση της νόσου χρησιμοποιούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, κορτιζόνη (από το στόμα ή ενδοαρθρικά), νοσοτροποποιητκά φάρμακα, που τροποποιούν την εξέλιξη της νόσου και βιολογικοί παράγοντες, που παρεμβαίνουν στην βιολογία της φλεγμονής, επιτυγχάνοντας σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων και επιφέρουν την ύφεση.
Συμπερασματικά, η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια καταστροφική αρθρίτιδα. Η έγκαιρη διάγνωση, όμως, καθώς και η άμεση αντιμετώπιση, οδηγούν στην πλήρη ύφεση της νόσου.
Επιμέλεια: Αλεξία Σβώλου