To φετινό Sani Gourmet φιλοξενεί πολλούς απ' τους πιο ενδιαφέροντες σεφ της χώρας, στο Sani Resort της Χαλκιδικής.
Ζήτησαμε από μερικούς απ' αυτούς να επιλέξουν ένα δικό τους πιάτο που τους εκφράζει (ή και δύο ή και τρία!) ώστε να το παρουσιάσουμε φωτογραφικά...
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ
Γεννημένος στην Κύπρο, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Βοστόνη. Η αγάπη του για τη μαγειρική οδήγησε τα βήματά του, καταξιώνοντάς τον μέσα από το εστιατόριο «Dash» στην Κηφισιά. Ακολούθησε πρακτική στην Αμερική πλάι στους σεφ Charlie Trotter και Jackie Pluton, δημιουργική παρουσία στα εστιατόρια «Puerto Colina», «Rock n' Roll» και «Balthazar», εκ νέου εκπαίδευση κοντά στους Ferran Adria, Mark Menaux και Joel Robuchon, και απογείωση στο εστιατόριο «48» όπου έμεινε μέχρι το 2008, ανεβάζοντάς το στην top-100 λίστα του περιοδικού Restaurant Magazine με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Το 2010 ξεκίνησε το «Πbox» στην Κηφισιά και στο ξενοδοχείο Periscope στο Κολωνάκι. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και έχει πλήθος συνεργασιών.
==
ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ
Γεννήθηκε στην Αθήνα, οι μικρασιατικές ρίζες της ωστόσο την έκαναν να αγαπήσει τη μαγειρική και να αφοσιωθεί σ' αυτήν, αναδεικνυόμενη σε μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες σεφ. Στο ενεργητικό της έχει συνεργασίες με σημαντικά εστιατόρια («Milos» στη Νέα Υόρκη, «Κουκούμαβλος», «1800», «Καλλίστη»), ενώ από το 2002 βρίσκεται επικεφαλής του αθηναϊκού «Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης», με μια διακοπή από το 2006 έως το 2008, όταν ανέλαβε υπεύθυνη σεφ στο εστιατόριο «Pasaji».
==
ΕΚΤΟΡΑΣ ΜΠΟΤΡΙΝΙ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων σε Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Ελβετίας. Επιστρέφοντας μαθήτευσε πλάι στον σεφ πατέρα του, Etrusco Botrini, σε club MED ανά τον κόσμο και στο οικογενειακό, βραβευμένο εστιατόριο «Etrusco» στην Κέρκυρα, του οποίου ανέλαβε επικεφαλής το 1999. Εν τω μεταξύ, εργάστηκε στο πλευρό του Alain Ducasse στο εστιατόριο «Louis XV» στο Μονακό. Το 2006 παρακολούθησε σεμινάρια στην εταιρεία Sole Graels στην Ισπανία και έκανε πρακτική άσκηση κοντά στον βραβευμένο με 3 αστέρια σεφ και φίλο του, Martin Berasategui. Στο ενεργητικό του έχει πλείστες βραβεύσεις, ενώ το εστιατόριο «Etrusco» έχει φτάσει μέχρι την 68η θέση της λίστας των καλύτερων εστιατορίων σε όλο τον κόσμο. Μιλάει επίσης αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά και ισπανικά.
==
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Σπούδασε στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Ρόδου στο Τμήμα Μαγειρικής, και μπήκε στο επάγγελμα το 1994. Έχει εργαστεί ως chef σε εστιατόρια όπως το Νabucco στην Εκάλη, το βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο Byblos-Porto Sani και το Sea You στη Μαρίνα της Σάνης, την Αμυμώνη στο ξενοδοχείο Nafplia Palaceκ.α., ενώ έχει κάνει μετεκπαίδευση πλάι στον Jacques Chibois (2* Michelin) και τονAlain Parodi (1* Michelin), καθώς και στο εστιατόριο Noma, καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2010. Διετέλεσε chef στο εστιατόριο Cibus στην Αίγλη Ζαππείου ενώ σήμερα είναι chef de Cuisine στo εστιατόριο Hytra, βραβευμένo με 1 αστέρι Michelin, διοχετεύοντας στη μαγειρική του τα χρώματα και τις μυρωδιές της μεσογειακής κουζίνας, από την οποία και εμπνέεται, με δημιουργικό οίστρο και πρωτοτυπία. Έχει διακριθεί με έπαινο από το Lions Club και έχει διδάξει μαγειρική στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Palmier.
==
ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ
Εκπρόσωπος της δημιουργικής ελληνικής κουζίνας, ο Χρύσανθος Καραμολέγκος έχει διαπρέψει από το ξεκίνημα κιόλας της καριέρας του. Τα εστιατόριά του, «Απλά» και «Ντομάτα», έχουν γράψει ιστορία στο γαστρονομικό τοπίο της χώρας μας, αποσπώντας πλήθος διακρίσεων και κατατάσσοντας τον ίδιο στην κορυφή της λίστας των πιο σημαντικών Ελλήνων σεφ. Με έμπνευση τα χρώματα και τις γεύσεις της Μεσογείου και με τη χρήση αγνών τοπικών προϊόντων δημιουργεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της «πράσινης κουζίνας», ιδέα την οποία υποστηρίζει με πάθος, όπως επίσης και αυτήν του επαναπροσδιορισμού της ελληνικής παράδοσης στο φαγητό.
==
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΥΚΑΚΟΣ
Η ζωή του έχει χαραχθεί από τη διαδρομή ΗΠΑ-Ελλάδα: Γεννήθηκε στη Βιρτζίνια, μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Pennsylvania State University και μαγειρική στο Culinary Institute of America (CIA), εργάστηκε στο ξενοδοχείο «Waldorf Astoria» και στο εστιατόριο «Park Avenue Café» της Νέας Υόρκης, για να επιστρέψει τελικά στην Ελλάδα. Αρχικά εργάστηκε στο «Boschetto» ως sous chef και αργότερα ως chef, και κατόπιν στον όμιλο «Yes Hotels & Restaurants» («Semiramis», «Twentyone», «Periscope»), ως executive chef. Το 2009, έχοντας πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του, άνοιξε δικό του εστιατόριο, το «Ψωμί & Αλάτι», που επίσης έχει βραβευτεί. Έχει συνεργαστεί με τον εκπαιδευτικό οργανισμό Le Monde, συμμετείχε ως κριτής στα τηλεοπτικά Master Chef και Junior Master Chef, εξέδωσε δύο βιβλία μαγειρικής, ίδρυσε τον ιστότοπο www.yiannislucacos.gr που εξελίχθηκε σε πλήρη οδηγό μαγειρικής, από τον Μάρτιο του 2013 ως «Dr Cook» αναλαμβάνει τηλεοπτικά το ρόλο του δασκάλου μαγειρικής μιας ομάδας 5 επώνυμων μαθητευόμενων, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει την οργάνωση σεμιναρίων σε δικό του χώρο.
==
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Γνώρισε και αγάπησε τη θαλασσινή γαστρονομία στο πλάι του πατέρα του, Κώστα Παπαϊωάννου, ο οποίος το 1992 άνοιξε την ψαροταβέρνα της οδού Φιλίππου 5, στο Μικρολίμανο, για να αποχωρήσει από την ενεργό δράση το 2003, αφήνοντάς την στα άξια χέρια του γιου του. Ο Γιώργος, σε νέο χώρο πια, δίπλα στη θάλασσα και πάντα στο Μικρολίμανο, ξεδίπλωσε το ταλέντο του γρήγορα, και με σκληρή δουλειά και δημιουργική διάθεση κατάφερε να φτάσει στην κορυφή κερδίζοντας σημαντικά βραβεία και κατακτώντας μια θέση στον οδηγό Michelin.
==
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, σπούδασε ξένες γλώσσες, σχέδιο, διακόσμηση και λογιστική, αλλά το πάθος της ήταν η μαγειρική, όπου και διαπρέπει, παρεμβαίνοντας δημιουργικά και με πολύ σεβασμό στην ελληνική γαστρονομική παράδοση, ιδιαιτέρως δε την καστοριανή. Ασκεί το ταλέντο της στο δικό της εστιατόριο Ντολτσό, σ' ένα υπέροχο οικογενειακό αρχοντικό, που λειτουργεί εδώ και 11 χρόνια με μεγάλη επιτυχία στο εγχώριο και διεθνές κοινό. Είναι μητέρα τριών παιδιών και γιαγιά τριών εγγονών.
==
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ
Λάτρης του φαγητού από μικρός, ακολούθησε το ένστικτό του και διέπρεψε με την είσοδό του κιόλας στον χώρο, στο εστιατόριο «Octoberfest», όπου εργαζόταν για να πληρώνει τα δίδακτρα της σχολής του. Αποφοιτώντας έκανε την πρακτική του στο «Βαρούλκο» και κατόπιν στη «Σπονδή», όπου ο διάσημος σεφ Jerome Serres τον τοποθέτησε στο ζαχαροπλαστείο. Η καταξίωση ήρθε γρήγορα, μόλις στα 28 του χρόνια, όταν στο εστιατόριο «Hytra» κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin, ο μικρότερος σε ηλικία chef που κατακτά αυτή τη σημαντική διάκριση. Στα 32 του γίνεται ο πρώτος Έλληνας chef που έχει αστέρι Michelin σε δύο χώρους: τη «Hytra» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και τη «Γαλάζια Χύτρα». Από το 2011 είναι καθηγητής στη σχολή Le Monde, όπου και ο ίδιος σπούδασε.
==
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ
Προερχόμενος από οικογένεια που δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα, σπούδασε στο Alpine Center for Hotel and Tourist Management. Το ταλέντο του αναδείχθηκε στο εστιατόριο «Vardis» του ξενοδοχείου Πεντελικόv (1*) και εξελίχθηκε στο «Hilton Sch Amsterdam», στη «Σπονδή» (2*), στο «Beau Brummel» και στο «Electra restaurant» του ξενοδοχείου «Electra Palace Athens» (Executive chef). Έχει διατελέσει σύμβουλος σε εστιατόρια, δάσκαλος στη σχολή Chef D'Oeuvre, ενώ συμμετείχε σε τηλεοπτικές παραγωγές. Τελευταίο εγχείρημά του είναι η Foodmask, εταιρεία συμβούλων εστίασης με πετυχημένα projects στην Ελλάδα και στο εξωτερικό - ανάμεσά τους το «Lady Finger» του «Andronikos Hotel» στη Μύκονο, το «Cuvee» στο «Aqua Blu Hotel» στην Κω και το εστιατόριο «Μazi» στο Νότινγκ Χιλ του Λονδίνου.
ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΣ
Από το ξεκίνημά του, το 1989, το εστιατόριο «Κοντοσώρος» πόνταρε στην αναβίωση συνταγών ξεχασμένων από τα σύγχρονα νοικοκυριά. Με μεράκι και μεγάλη ερευνητική δουλειά πέτυχε να φέρει στα πιάτα του το άρωμα και τη γεύση μιας άλλης εποχής, κερδίζοντας το συνεχώς αυξανόμενο κοινό του και διεκδικώντας παράλληλα την πρωτοπορία της σύγχρονης τάσης του δημιουργικού «αγγίγματος» της γευστικής μας παράδοσης. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία στον τομέα του, καθώς και πλήθος αναφορών στον γενικό και ειδικό Τύπο, με πιο πρόσφατη αυτή του αμερικάνικου περιοδικού Travel+Leisure.
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ
Ο σεφ του διάσημου εστιατορίου Milos (Αθήνα, Νέα Υόρκη, Λας Βέγκας, Μαϊάμι, Μόντρεαλ), γεννήθηκε στην Κέρκυρα και άσκησε το ταλέντο του στη μαγειρική από την Αγγλία και τη Γαλλία μέχρι τη Βενεζουέλα, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η φιλοσοφία του βασίζεται στην απλότητα και την εποχικότητα. Πειραματίζεται άφοβα με τις πρώτες ύλες, χωρίς να αντισταθεί στον πειρασμό να υποκύψει στις επιταγές της παράδοσης όταν κρίνει ότι έτσι θα απογειωθεί η δημιουργικότητά του. Εμμονή του, η καλύτερη φρέσκια πρώτη ύλη, που την αναζητά χωρίς συμβιβασμούς.
σχόλια