1ο Athens Craft Beer Festival: Η χειροποίητη μπίρα στα καλύτερά της

1ο Athens Craft Beer Festival: Η χειροποίητη μπίρα στα καλύτερά της Facebook Twitter
Η χειροποίητη μικροζυθοποιία είναι μια παγκόσμια τάση που ξεκίνησε από την Αμερική στα '70s και έκτοτε εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.
0

Μου κάνει εξαιρετικά θετική εντύπωση όταν ένα μπαρ, εστιατόριο ή άλλος χώρος διασκέδασης διαθέτει στον κατάλογό του «άγνωστες» craft μπίρες. Η χειροποίητη μικροζυθοποιία είναι μια παγκόσμια τάση που ξεκίνησε από την Αμερική στα '70s και έκτοτε εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήταν, λοιπόν, θέμα χρόνου να αποκτήσει και η Αθήνα ένα φεστιβάλ για τους λάτρεις αυτού του είδους μπίρας, που συχνά κρύβει αναπάντεχες εκπλήξεις και, το κυριότερο, γευστικά απέχει πολύ από τις συνηθισμένες εμπορικές ετικέτες.


Ο δημοσιογράφος Ντίνος Στεργίδης, διοργανωτής, μεταξύ άλλων, της δημοφιλούς έκθεσης «Οινόραμα», αλλά και της «Ζυθογνωσίας», αποφάσισε να εξελίξει την τελευταία και να την εναρμονίσει με αυτή την παγκόσμια τάση, διαφοροποιώντας την παράλληλα από τα χαρακτηριστικά μιας κλασικής έκθεσης οινογνωσίας. Και εγένετο Athens Craft Beer Festival που θα υποδεχτεί για πρώτη φορά το αθηναϊκό κοινό (έξω και μέσα) στο Κτίριο 56 του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού το ερχόμενο Παρασκευοσαββατοκύριακο.


Βασικό στοιχείο της νέας διοργάνωσης θα είναι η δυνατότητα γνωριμίας και διαλόγου ανάμεσα στον δοκιμαστή και τον ζυθοποιό. «Δεν θέλαμε να φτιάξουμε μια μεγάλη pop-up μπιραρία, δεν είναι αυτός ο σκοπός μας» εξηγεί ο κ. Στεργίδης. «Γι' αυτό, με τις μάρκες που θα κοστίζουν 1 ευρώ, δίνουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες να δοκιμάσουν όσο περισσότερες μπίρες θέλουν με τη μεζούρα των 50 ml. Από κει κι έπειτα, μπορούν να προμηθευτούν και το μεγαλύτερο ποτήρι, να απολαύσουν την μπίρα της αρεσκείας τους σε τιμή που θα κυμαίνεται από 4 έως 6 ευρώ και να τη συνοδεύσουν με ένα μπέργκερ ή κάποια άλλη επιλογή από το food truck μας».

Έχει δημιουργηθεί και στην Ελλάδα φανατικό κοινό της craft μπίρας, αρκετά μεγάλο, που μπορεί να κάνει χιλιόμετρα για να δοκιμάσει μια ετικέτα. Φυσικά, οι μεγάλες εταιρείες δεσπόζουν παντού και αυτό συμβαίνει παγκοσμίως.


Σημειωτέον ότι το food truck, οι υπόλοιποι vendors, καθώς και τα μουσικά δρώμενα του φεστιβάλ θα εκτυλίσσονται στο εξωτερικό του Κτιρίου 56, ενώ οι δοκιμές της μπίρας θα γίνονται στο εσωτερικό του, όπου θα επικρατεί περισσότερη ησυχία, που θα ευνοεί τον διάλογο ανάμεσα στους επισκέπτες και τους ζυθοποιούς. Τι μπορεί να μάθει, όμως, ο μη εξοικειωμένος με το είδος επισκέπτης; Ο κ. Στεργίδης εξηγεί: «Συνήθως οι μικροί ζυθοποιοί είναι άνθρωποι παθιασμένοι με αυτό που κάνουν και ιδιαίτερα ενθουσιώδεις. Ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα στην προσέγγιση του προϊόντος τους κι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μάθει κανείς από πού αντλούν έμπνευση. Ξέρετε, πολλές από αυτές τις ετικέτες είναι εφήμερες. Δεν είναι σαν το κρασί, που συνήθως κάθε ετικέτα συνοδεύεται από μια μακροχρόνια επένδυση. Οι δημιουργοί τους πειραματίζονται, προχωρούν σε μικρές ζυμώσεις και τα προϊόντα κρατούν το ενδιαφέρον του κοινού ζωντανό».


Στο Athens Craft Beer Festival, λοιπόν, θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε 170 διαφορετικές χειροποίητες μπίρες. Συμμετέχουν, μάλιστα, και 9 μικροζυθοποιίες από το εξωτερικό, ενώ κάποια από τα προϊόντα που θα βρούμε δεν είναι απλώς σπάνια –και μη διαθέσιμα για εμπορική κατανάλωση– αλλά έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το φεστιβάλ, οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε μόνο εκεί. Τι δεν πρέπει να παραλείψουμε να γευτούμε, όμως, στο 1ο Athens Craft Beer Festival; Οπωσδήποτε την τύπου IPA, που έχει χαρακτηριστεί η «βασίλισσα της craft», τη νέα τάση των sour beers, πολλές ξεχωριστές μαύρες, αλλά και τις Gose, με μείξεις από εξωτικά φρούτα.


Τελικά, πόσο εξοικειωμένο είναι το ελληνικό κοινό με αυτήν τη νέα τάση και πόσο την ακολουθούν οι εγχώριοι επιχειρηματίες; Ο κ. Στεργίδης δεν αυταπατάται. «Ναι, έχει δημιουργηθεί και στην Ελλάδα φανατικό κοινό της craft μπίρας, αρκετά μεγάλο, που μπορεί να κάνει χιλιόμετρα για να δοκιμάσει μια ετικέτα. Φυσικά, οι μεγάλες εταιρείες δεσπόζουν παντού και αυτό συμβαίνει παγκοσμίως. Όμως, όπως η ίδια η διαδικασία δημιουργίας μιας χειροποίητης μπίρας μπορεί να χαρακτηριστεί "εναλλακτική", εξίσου εναλλακτικό είναι και το δίκτυο διανομής της, όπως και οι χώροι της τελικής κατανάλωσης, που μπορεί να είναι ένα wine bar ή ένα μικρό εστιατόριο. Είναι διαφορετικός ο φυσικός προορισμός της craft μπίρας. Και αυτό που πρέπει να γνωρίζει το κοινό είναι πως αυτά τα προϊόντα είναι και εντελώς διαφορετικά στη γεύση και αξίζει να δοκιμάζονται ακόμα και από ανθρώπους που δεν είναι λάτρεις της μπίρας».

Info

Athens Craft Beer Festival

Kτίριο 56 - Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Πολυκράτους 21, Ρέντης

Εισιτήριο: €3 (περιλαμβάνει αναμνηστικό ποτήρι δοκιμής)

Οι μπίρες θα κοστίζουν €1 για δοκιμή 50 ml και €4-6 οι περισσότερες για ένα γεμάτο ποτήρι 375 ml.

Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Οκτωβρίου: 17:00-01:00 / Κυριακή 20 Οκτωβρίου: 14:00-23:00

Τη διοργάνωση του Athens Craft Beer Festival συνυπογράφουν οι εταιρείες Vinetum (διοργανώτρια της έκθεσης «Ζυθογνωσία») και Cava di Patsi, το πλέον εξειδικευμένο δίκτυο διανομής craft μπίρας της χώρας.

www.athenscraftbeerfestival.gr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT