Πώς θα ετοιμάσεις σήμερα τα τάπερ της δουλειάς για όλη την εβδομάδα, εύκολα και αποτελεσματικά

Πώς θα ετοιμάσεις σήμερα τα τάπερ της δουλειάς για όλη την εβδομάδα, εύκολα και αποτελεσματικά Facebook Twitter
Διαθέτοντας έστω και μια ώρα απ’ τον χρόνο σου στην προετοιμασία, τα γεύματα ολόκληρης της εβδομάδας θα αναβαθμιστούν και θα φας πιο υγιεινά ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα.
0

Δεν χρειάζεται να περάσεις όλο το Σαββατοκύριακο βράζοντας φακές. Διαθέτοντας όμως έστω και μια ώρα απ’ τον χρόνο σου στην προετοιμασία, τα γεύματα ολόκληρης της εβδομάδας θα αναβαθμιστούν και θα φας πιο υγιεινά ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα.

Μια καυτερή σάλτσα στο συρτάρι του γραφείου, λίγο miso και μερικά ακόμα ανανεωτικά υλικά, σε συνδυασμό με φαντασία και 2-3 κανόνες, μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που τρως στη δουλειά.

Σιγουρέψου ότι έχεις σπίτι 1-2 είδη πράσινων φύλλων, κατά προτίμηση όχι το ξενέρωτο μαρούλι. Αν διαλέξεις kale αφαίρεσε τα κοτσάνια τραβώντας το φύλλο κατά μήκος τους και κάνε τους μασάζ για λίγα λεπτά με χυμό λεμονιού, λάδι και αλάτι για να μαλακώσουν και να τρώγονται.

Οι σαλάτες που ξεκινάνε το Σαββατοκύριακο

Η βάση
Αν προλαβαίνεις να κάνεις πλήρες meal prep και να γεμίσεις το ψυγείο με τάπερ και βαζάκια έτοιμα για όλες τις μέρες της βδομάδας, τότε τέλεια. To «A New Way To Dinner» της Amanda Hesser μπορεί να σου δώσει επιπλέον ιδέες και να βελτιώσει τον τρόπο που ψωνίζεις, προετοιμάζεις και μαγειρεύεις τα γεύματα (και τα επιδόρπια ακόμα) όλων των εργάσιμων ημερών.

Ακόμα όμως και μια ώρα από το Σάββατο ή την Κυριακή μπορεί να κάνει τη διαφορά. Άναψε τον φούρνο και τα μάτια, βάλε λίγη μουσική και διάλεξε ένα σιτηρό (πλιγούρι, κινόα ή καστανό ρύζι που κρατάει καλύτερα από το λευκό κ.λπ.), ένα όσπριο (η φακή, τα ρεβίθια και η ροβίτσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλά πιάτα) και ένα λαχανικό/κρέας.

Φτιάχνοντας μια αρκετά μεγάλη ποσότητα θα έχεις στο ψυγείο τη βάση για τα περισσότερα, αν όχι όλα τα φαγητά της επόμενης εβδομάδας. Τα λέμε «σαλάτες» αλλά είναι πλήρη γεύματα που μπορείς να δημιουργήσεις με τη διαδικασία του mix and match.

Πώς θα ετοιμάσεις σήμερα τα τάπερ της δουλειάς για όλη την εβδομάδα, εύκολα και αποτελεσματικά Facebook Twitter
Τα λέμε «σαλάτες» αλλά είναι πλήρη γεύματα που μπορείς να δημιουργήσεις με τη διαδικασία του mix and match.

Οι πρασινάδες
Σιγουρέψου ότι έχεις σπίτι 1-2 είδη πράσινων φύλλων, κατά προτίμηση όχι το ξενέρωτο μαρούλι. Αν διαλέξεις kale αφαίρεσε τα κοτσάνια τραβώντας το φύλλο κατά μήκος τους και κάνε τους μασάζ για λίγα λεπτά με χυμό λεμονιού, λάδι και αλάτι για να μαλακώσουν και να τρώγονται.

Το ντρέσινγκ
Το βήμα αυτό είναι σημαντικό και αν πάει στραβά μπορεί να θες να μεταφέρεις τη σαλάτα από το τάπερ κατευθείαν στον κάδο.

Ακολούθησε έναν απλό κανόνα: αν η σαλάτα έχει μαλακά και «ευπαθή» φύλλα, όπως το προαναφερθέν μαρούλι ή το σπανάκι, πάρε το ντρέσινγκ μαζί σου σε ένα γυάλινο βαζάκι που έχεις τσεκάρει ότι κλείνει καλά. Αν έχει ραντίσιο, kale ή κάποιο άλλο ανθεκτικό φύλλο πρόσθεσε άφοβα το ντρέσινγκ από το σπίτι και άσε τις γεύσεις να δέσουν.

Οι συνδυασμοί λάδι-λεμόνι ή λάδι-μπαλσάμικο-μέλι είναι μια χαρά αλλά θα τους βαρεθείς. Λίγο γιαούρτι με αρωματικά και γλυκιά πάπρικα, μια πέστο, ένα ντρέσινγκ με φυστικοβούτυρο, ξύδι και σόγια ή μια βινεγκρετ με miso και χυμό εσπεριδοειδούς (λευκό miso με χυμό πορτοκάλι, κίτρινο με χυμό λεμόνι και κόκκινο με χυμό λάιμ) θα αυξήσουν το γευστικό ενδιαφέρον.

Το «τυράκι»
Μπορεί να είναι κυριολεκτικό, όπως φλοίδες παρμεζάνας ή μικρά κομμάτια κάποιου μπλε τυριού για ένταση ή μεταφορικό αντιπροσωπεύοντας όλα αυτά τα κριτσανιστά/αλμυρά/ελαφρώς «αμαρτωλά» υλικά που κάνουν το γεύμα πραγματικά ικανοποιητικό. Δοκίμασε:

-Αβοκάντο.

-Ξηρούς καρποί όπως καβουρδισμένα αμύγδαλα, φιστίκια κ.λπ.

-Σπόρους για τραγανό αποτέλεσμα: σουσάμι, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο.

-Τηγανητό αυγό.

-Τηγανητή κάπαρη.

-Πίκλες χαλαπένιο.

-«Κρουτόν» από πίτα για σουβλάκι κομμένη και ψημένη για λίγο στον φούρνο με ελάχιστο λάδι και σκόνη σκόρδου/θυμάρι/garam masala.

-Wasabi peas: τέλεια με πρασινάδες, μια απλή βινεγκρέτ και κρέας που μπορεί να έχει περισσέψει στο ψυγείο ή με κρύα noodles και ωμά λαχανικά.

-Και αν όλα αυτά αποτύχουν, εντάξει, μπορείς να βάλεις λίγο μπέικον.

Και ξερό ψωμί
Παξιμάδια, κριθαροκούλουρα ή κομμάτια από ένα ωραίο ψωμί μπορούν να προστεθούν στο ταπεράκι για να κάνουν το γεύμα πιο χορταστικό και να απορροφήσουν το επιπλέον ντρέσινγκ.

Πώς θα ετοιμάσεις σήμερα τα τάπερ της δουλειάς για όλη την εβδομάδα, εύκολα και αποτελεσματικά Facebook Twitter
Η σαλάτα με κρύα noodles είναι μια γρήγορη και νόστιμη επιλογή για το γραφείο.

Μάντεψε τι έχω στο συρτάρι του γραφείου μου
Εκτός από ένα μικρό μπουκαλάκι τζιν, ένα με λάδι και ένα με καυτερή σάλτσα θα σου φανούν εξαιρετικά χρήσιμα. Μια σακούλα με μιξ ξηρών καρπών και φρούτων από την Ευριπίδου είναι πολύτιμη για τις απογευματινές λιγούρες. Το ίδιο και ένα φυστικοβούτυρο, ταχίνι ή βούτυρο αμυγδάλου που θα μπορείς να συνδυάζεις με φρούτα όπως οι φράουλες και μήλα αλλά και να προσθέτεις στα ντρέσινγκ της τελευταίας στιγμής.

Αβοκάντο το εύκολο
Ακόμα και αν δεν πρόλαβες να ετοιμάσεις τίποτα, αν πάρεις μαζί σου στη δουλειά ένα ώριμο αβοκάντο μπορείς εύκολα να το μετατρέψεις σε υγιεινό και ικανοποιητικό γεύμα. Μια γρήγορη βόλτα στο σούπερ μάρκετ για δυο ντομάτες, μοτσαρέλα και παξιμάδια συν το αβοκάντο και έχεις έτοιμη τη σαλάτα, ενώ μερικά κράκερ ολικής από τον φούρνο, λιωμένο αβοκάντο και λίγες σταγόνες λεμόνι κάνουν ένα αξιοπρεπές σνακ.

Πώς θα ετοιμάσεις σήμερα τα τάπερ της δουλειάς για όλη την εβδομάδα, εύκολα και αποτελεσματικά Facebook Twitter
Ακόμα και αν δεν πρόλαβες να ετοιμάσεις τίποτα, αν πάρεις μαζί σου στη δουλειά ένα ώριμο αβοκάντο μπορείς εύκολα να το μετατρέψεις σε υγιεινό και ικανοποιητικό γεύμα.

Σαλάτες με noodles
Κρύα noodles και με αγγούρι για βάση, φιστίκια και ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή αποξηραμένο κρεμμύδι για γαρνίρισμα συν όποιο λαχανικό ή κρέας βρεις εύκαιρο.

Ολόκληρη πατάτα
Το Σαββατοκύριακο ή το προηγούμενο βράδυ ψήσε μια ολόκληρη πατάτα ή γλυκοπατάτα στον φούρνο. Την επόμενη μέρα βάλ' τη στο τάπερ και πρόσθεσε ό, τι τύχει να έχεις στο σπίτι (σπανάκι, κόκκινα φασόλια σε κονσέρβα, κοτόπουλο που έχει περισσέψει κ.ο.κ.), λίγο τυρί κρέμα ή μερικές κουταλιές μαγιονέζα ανακατεμένη με sriracha.

Πώς θα ετοιμάσεις σήμερα τα τάπερ της δουλειάς για όλη την εβδομάδα, εύκολα και αποτελεσματικά Facebook Twitter
Ένα φυστικοβούτυρο στο συρτάρι του γραφείου θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις γρήγορα σνακ.

Συναρμολόγηση-μαγείρεμα 1-0
Για μηδενικό χρόνο προετοιμασίας μπορείς να κινηθείς στην κατηγορία της «συναρμολόγησης» του φαγητού. Μπορείς να ακολουθήσεις το παράδειγμα του Δημήτρη Παπαμηχαήλ στο Ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο με ένα προζυμένιο ψωμί, λίγη γραβιέρα και το είδος ελιάς που προτιμάς ή το παράδειγμα των Γάλλων με μπαγκέτα, μπρι και σταφύλια.

Από το τάπερ στο πιάτο
Ό, τι και να έχεις φέρει μαζί σου, μην το φας μέσα στο πλαστικό τάπερ. Κάνε τη μεταφορά στο πιάτο και το φαΐ θα έχει καλύτερη γεύση. Και αν το γραφείο δεν έχει σκεύη, άφησε ένα πιάτο εκεί μαζί με μια μικρή επιφάνεια κοπής και ένα μαχαιράκι και δεν θα το μετανιώσεις.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM