5 καλά ελληνικά κρασιά που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ και οι ιδανικές γεύσεις που τα συνοδεύουν

5 καλά ελληνικά κρασιά που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ και οι ιδανικές γεύσεις που τα συνοδεύουν Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Με την έγκριση των εμβολίων από τους αρμόδιους οργανισμούς φαρμάκων μεγάλη αισιοδοξία επικράτησε στον πλανήτη για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Αντ' αυτού, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις, οι μεταλλάξεις του ιού και οι εποχή, που ευνοεί τη διασπορά ιώσεων, μας προσγείωσαν απότομα.

Τα κεφάλια μέσα ξανά και άγνωστο πότε θα πάρουμε ανάσα.


Για τις μικρές απολαύσεις που προσφέρουν οι ανέμελες έξοδοι σε αγαπημένα στέκια ούτε λόγος, μια και αργούνε. Κάποιοι τις τοποθετούν μετά την ανοιξιάτικη παρέλαση, άλλοι μετά το Πάσχα και αρκετοί αρχές καλοκαιριού.


Μέχρι τότε, το κρασί παραμένει παρηγοριά σε συνθήκες εγκλεισμού, με ή χωρίς φαγητό. Μαζί με την καλή φίλη και οινολόγο Βένια Ρούφα δοκιμάζουμε συνεχώς νέες ετικέτες, πειραματιζόμαστε συνδυάζοντάς τες με φαγητά που εύκολα μπορούν να παρασκευαστούν στο σπίτι και σας προτείνουμε 5 ελληνικές ετικέτες με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 15 ευρώ.

ΛΑΓΟΡΘΙ

Αχαΐα

Εδανός Οινοποιητική / Λαγόρθι / 2019

5 καλά ελληνικά κρασιά που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ και οι ιδανικές γεύσεις που τα συνοδεύουν Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Λαγόρθι είναι λευκή ποικιλία της ορεινής Αιγιαλείας, με κομψότητα και κρυστάλλινο χαρακτήρα, που κάνει αρκετούς οινόφιλους να τη συγκρίνουν με λευκές ποικιλίες της κεντρική Ευρώπης. Στο προσκήνιο την έφερε ο επίμονος οινοποιός Άγγελος Ρούβαλης (Οινοφόρος), όμως σπάνια συναντάται μονοποικιλιακά οινοποιημένη, γι' αυτό και έχει ενδιαφέρον να δοκιμάσετε την πρόταση του Εδανού. Οι έντονα φυτικές νότες και ο ξεχωριστός χαρακτήρας αυτής της ιδιαίτερης ποικιλίας «δένουν» εξαιρετικά με ένα καλομαγειρεμένο πιάτο από αγκινάρες αλά πολίτα με αρακά, μάραθο και καρότο κομμένο σε ροδέλες.

Η απλότητα μπορεί να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις.

CHARDONNAY & ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ

Κοζάνη

Οινοποιείο Μπελίδη / Chardonnay - Μαλαγουζιά / 2020

5 καλά ελληνικά κρασιά που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ και οι ιδανικές γεύσεις που τα συνοδεύουν Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στις όχθες της λίμνης Πολυφύτου εγκαταστάθηκε το 1923 ο παππούς του Χρήστου Μπελίδη με τις ανταλλαγές πληθυσμών που προέκυψαν τότε μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ήπια καλλιέργεια, χαμηλή στρεμματική απόδοση (400 κιλά/στρέμμα), χειρωνακτικός τρύγος και αρμονικό πάντρεμα του κοσμοπολίτικου Chardonnay με το succes story των ελληνικών λευκών, τη Μαλαγουζιά. Αυτό το ευωδιαστό λευκό, αν και πρόσφατα εμφιαλωμένο, θυμίζει βόλτα ανάμεσα σε ροδακινιές, με τη σάρκα του φρούτου να πλημμυρίζει μύτη και στόμα.

Το βουτυράτο Chardonnay και η δροσιστική Μαλαγουζιά δεν συνδυάστηκαν τυχαία, αλλά για κάνουν παρέα σε ένα χυλωμένο ριζότο με μπόλικα θαλασσινά και σαφράν. Η λιπαρότητα του πιάτου, η θαλασσινή αύρα και οι λεπτές νότες του σαφράν θα αναδείξουν αυτό το ιντριγκαδόρικο κρασί.

ΛΥΓΙΑ

Κεφαλονιά

Οινοποιείο Παναγιώτη Σαρρή / Τσαούσι / 2020

5 καλά ελληνικά κρασιά που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ και οι ιδανικές γεύσεις που τα συνοδεύουν Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μπορεί οι Κεφαλονίτες να καυχώνται για τη Ρομπόλα, όμως στο νησί καλλιεργούνται κι άλλες λευκές ποικιλίες, εξίσου ενδιαφέρουσες. Το Τσαούσι το συναντάμε σε ελάχιστες φυτεύσεις και η πρόταση του Πάνου, που κατατάσσεται στα πορτοκαλί κρασιά (orange wine), προέρχεται από ένα μικρό αυτόριζο αμπέλι στην περιοχή Λειβαθώ. Η απόδοση δεν ξεπερνάει τα 700 κιλά το στρέμμα και η συνολική παραγωγή από την εσοδεία του 2020 είναι μόλις 1.000 φιάλες. Η εκχύλιση διήρκεσε δύο εβδομάδες, όσο και η ζύμωση, και ακολουθήθηκε πάτημα σε παραδοσιακή στροφιλιά. Λυγιά ονομάζεται το δέντρο λυγαριά αλλά και ο οικισμός όπου βρίσκεται το οινοποιείο, λίγο πριν από την παραλία Μεγάλη Πέτρα.

Με σιγουριά, ο πιο αρμονικός συνδυασμός είναι μια νόστιμη μελιτζανοσαλάτα με καρύδια και ταχίνι, σερβιρισμένη με ψημένες πιτούλες. Ο Πάνος μας πρότεινε μια ντόπια παραδοσιακή συνταγή με χταπόδι και σκορδαλιά πατάτας που παίρνει ροζ χρώμα από το ζουμί του χταποδιού, αλλά δεν είχαμε τα υλικά, έτσι επιφυλαχθήκαμε για την επόμενη φορά.

ΜΑΥΡΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ NATURE

Αχαΐα

Οινοποιείο Τετράμυθος / Μαύρο Καλαβρυτινό / 2019

5 καλά ελληνικά κρασιά που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ και οι ιδανικές γεύσεις που τα συνοδεύουν Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Για την ομάδα του Τετράμυθου από το Άνω Διακοπτό τα πολλά λόγια είναι περιττά. Συμπαθούμε αφάνταστα τους ανθρώπους, εκτιμούμε τη δουλειά που γίνεται στο αμπέλι, δεν χορταίνουμε να γευόμαστε τα κρασιά τους! Κι ενώ μας έχουν κερδίσει κυρίως με τις προτάσεις τους σε λευκά, η φινετσάτη τοπική ποικιλία Μαύρο Καλαβρυτινό εσοδείας 2019, με ζύμωση και ωρίμανση σε ξύλινη δεξαμενή 5 τόνων, ξεφεύγει εντελώς από τον χαρακτήρα των περισσοτέρων ελληνικών ερυθρών.


Τα διακριτικά αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων και οι μαλακές τανίνες του ταιριάζουν απίστευτα με μια φρέσκια παλαμίδα πλακί, ψημένη στον φούρνο, στολισμένη με φέτες ντομάτας, άνηθο και πατάτες.


Μην παραλείψετε να προσθέσετε ξαλμυρισμένη κάππαρη και να είστε γενναιόδωροι στο ελαιόλαδο, για να κάνει πλούσια σάλτσα. Οι «καταδύσεις» με ψωμί προσθέτουν πάντα λάγνο χαρακτήρα σε κάθε γαστριμαργική εμπειρία.

ΚΟΡΥΦΗ ΑΓΓΕΛΩΝ

Γουμένισσα

Κτήμα Τάτση / Ξινόμαυρο - Νεγκόσκα -Cinsault - Cabernet Sauvignon - Merlot / 2013

5 καλά ελληνικά κρασιά που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ και οι ιδανικές γεύσεις που τα συνοδεύουν Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Περικλής και ο Στέργιος Τάτσης ανήκουν στους λιγοστούς Έλληνες οινοποιούς που τις τελευταίες τρεις δεκαετίες χαράζουν δρόμους χωρίς παρεμβάσεις, σε αμπέλι και οινοποιείο. Χαρακτηριστικά θυμόμαστε τον Περικλή να μας λέει την ώρα που δοκιμάζαμε παρέα ένα κρασί του: «Μπορώ να σας πω με ακρίβεια πότε έβρεξε, τι θερμοκρασίες είχε εκείνη τη χρονιά, πότε και με τι συνθήκες ακριβώς τρυγήσαμε...». Κάπως έτσι πρέπει να είναι όσοι παράγουν κρασί, άνθρωποι που σέβονται τη φύση και «πατάνε» στη γη. Η Κορυφή Αγγέλων προέρχεται από χαρμάνι τοπικών και κοσμοπολίτικων ποικιλιών, έχει «ξεκουραστεί» χρόνια στο κελάρι και έχει μεγάλη αρωματική ένταση αποξηραμένων φρούτων, μπαχαρικών και καπνού.

Το τανικό Ξινόμαυρο, η αδάμαστη Νεγκόσκα, το σωματώδες Cabernet Sauvignon, μαζί με Merlot και Cinsault, δημιουργoύν ένα πολύπλοκο κρασί με γευστική ένταση που στέκεται επάξια δίπλα σε ένα πλούσιο οσομπούκο (μοσχαρίσιο κότσι) μιλανέζε, αρωματισμένο με δεντρολίβανο, σέλερι και κόκκινο κρασί... δηλαδή Κορυφή Αγγέλων. Η άριστη εξέλιξη στον χρόνο (πρόκειται για κρασί του 2013) και η σχέση ποιότητας/τιμή το κάνουν μοναδικό.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ