6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0

Μπορεί οι λιακάδες να συνεχίζονται στην Αθήνα, όμως ο καιρός στην Ελλάδα έχει αλλάξει και μαζί του έχουν αλλάξει και οι μαγειρικές μας συνήθειες. Τα φαγητά του χειμώνα "σηκώνουν" γερά κόκκινα κρασιά. Οι σημερινές μας προτάσεις αφορούν 6 ελληνικές ετικέτες που ξεχωρίζουν, με τη σύνθεσή τους να προέρχεται από το πάντρεμα γηγενών και κοσμοπολίτικων ποικιλιών ή αποκλειστικά κοσμοπολίτικων – αλλά λιγότερο γνωστών στο ευρύ κοινό. 

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

ΓΑΙΑ S

Kούτσι Νεμέας, Νομός Κορινθίας

Γαία Οινοποιητική/Αγιωργίτικο - Syrah/2013 

Το «S» είναι η ναυαρχίδα του καθηγητή-οινολόγου Γιάννη Παρασκευόπουλου. Βαθύ ερυθρό χρώμα και αρώματα μούρων, δρυός και γλυκόριζας, σε συνδυασμό με βοτανικές νύξεις και νότες δέρματος. Στο στόμα αισθητές τανίνες, θερμό αλκοόλ και μαύρα φρούτα. Η μακρά επίγευση συνεχίζεται με βανίλια και πικάντικα μπαχαρικά. Ο αρμονικός συνδυασμός δύο εντελώς διαφορετικών ποικιλιών είναι υποδειγματικός. Αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά.

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

MOVA

Σκαφιδιά, Νομός Ηλείας 

Χρήστου Κόκκαλη/Αγιωργίτικο-Cabernet Sauvignon/2012 

Αρώματα ώριμου δαμάσκηνου, μαύρου πιπεριού και καραμέλας βουτύρου. Βελούδινες τανίνες και οξύτητα που ξεσηκώνουν τη φρουτώδη γεύση. Ένα ελληνικό κρασί, με μεγάλη αποδοχή στην γερμανική αγορά, το οποίο αναδεικνύει την πολυπλοκότητα του δυναμικού χαρμανιού. Την περασμένη χρονιά, το Κτήμα πέρασε στο καταξιωμένο δίδυμο Γεροβασιλείου-Τσακτσαρλή, δίνοντας νέες προοπτικές, με περισσότερη εξωστρέφεια. 

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

ΔΙΑΠΟΡΟΣ

Νάουσα, Νομός Ημαθίας

Κυρ Γιάννη/Ξινόμαυρο-Syrah/2011

Το νησάκι Διάπορος στη Σιθωνία Χαλκιδικής ξυπνά όμορφες μνήμες στην οικογένεια του Γιάννη Μπουτάρη, γι’ αυτό κι έδωσε το όνομά του σε ένα μοναδικό κρασί. Ξινόμαυρο από επιλεγμένο αμπελοτεμάχιο στο Γιανακοχώρι, εσοδείας 2011, με ένα «άγγιγμα» Syrah. Παραμονή 22 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και 6 μήνες στη φιάλη κι έχουμε στο ποτήρι μας ένα στιβαρό κρασί που συνοδεύει ιδανικά πληθωρικά γεύματα, βασισμένα σε κρεατοφαγία.

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

LOST HELLANICO

Πύδνα, Νομός Πιερίας                

Οινοποιείο Kitrvs/Aglianico/2012 

Πρωταγωνιστώντας σε ανώτατης ποιότητας κρασιά (DOCG) στην Ιταλία, η ελληνικής προέλευσης ποικιλία καλλιεργείται και πάλι σε ελληνικά αμπελοτόπια. Εντυπωσιακό, σύνθετο μπουκέτο με μαρμελάδες κόκκινων φρούτων, αποξηραμένα δαμάσκηνα και μπαχάρια. Η ωρίμανση σε καινούργια αμερικανικά βαρέλια δίνει αίσθηση καπνιστού. Στο στόμα, υψηλή οξύτητα και ελαφρά στεγνές τανίνες. Προβλέπουμε ότι ολοένα και περισσότερα κτήματα στην Ελλάδα θα πειραματιστούν με την ποικιλία τα επόμενα χρόνια.

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

NOSTOS GRENACHE

Βατόλακος, Νομός Χανίων                

Οινοποιείο Μανουσάκη/Grenache/2012 - Προϊόν βιολογικής γεωργίας

Προερχόμενη από την Αραγωνία της Ισπανίας και με σπουδαία συμμετοχή στα δημοφιλέστερα ερυθρά του νότιου Ροδανού (Châteauneuf du Pape), η λεπτόφλουδη ποικιλία στο μοναδικό ίσως μονοποικιλιακό δείγμα της εγχώριας αγοράς. Αρώματα μαύρων φρούτων σε μαρμελαδένια μορφή, νότες δέρματος, βρεγμένων φύλλων και μανιταριού. Στο στόμα, θερμό αλκοόλ που εναλλάσσεται με τις τανίνες και τη φρουτώδη γεύση. Μακρά επίγευση που θυμίζει καρπούς σοκολάτας και καφέ.

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

NEBBIOLO

Μικροχώρι, Νομός Δράμας

Κτήμα Τέχνη Οίνου/Nebbiolo/2007

Το Nebbiolo από την Τέχνη Οίνου, με 5 χρόνια παραμονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια δεύτερης χρήσης, βγαίνει σε ελάχιστες φιάλες, μόνο τις εξαιρετικές χρονιές. Σε τυφλή γευσιγνωσία εύκολα θα αναγνωρίζατε ένα καλό Barbaresco, αλλά η προέλευσή του είναι η Δράμα! Μπορούμε να παραθέσουμε πολλά ελκυστικά χαρακτηριστικά αυτού του μοναδικού κρασιού, όμως είναι καλύτερα να το δοκιμάσετε όπου το βρείτε. Προτείνουμε μετάγγιση σε καράφα, για να το απολαύσετε όπως του αρμόζει.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ