6 κρασιά για το γιορτινό τραπέζι

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Πιστοί στην αναζήτηση της ευδαιμονίας, σε ποιοτικά πλαίσιο, προτείνουμε 6 κρασιά για τις γιορτές, για να τα απολαύσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες του έτους, ο χρόνος επιταχύνεται ραγδαία. Όποιο μήνα κι αν γεννηθήκαμε, οι πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου μάς βρίσκουν μεγαλύτερους και κουρασμένους. Ίσως αυτή να είναι η αιτία μιας σειράς υπερβολών που «επιβάλλονται» τις γιορτές. Η εκούσια λάμψη και υπερβολή δείχνει να λειτουργεί ως εξαγνισμός για τα βάρη που προσθέτει μια χρονιά στην ηλικία μας. 

Εκτός από τα «απαραίτητο πακέτο» –παγέτες, glitter, κόκκινα εσώρουχα–, και στο γιορτινό τραπέζι κυριαρχεί η αμετρία. Είναι οι μέρες του έτους που κάνουμε παύση στην αναζήτηση των γεύσεων –με την έννοια της ανακάλυψης– και ενδίδουμε σε βουλιμικές συμπεριφορές. Το ίδιο ισχύει για την κατανάλωση αλκοολούχων, δυστυχώς και για το κρασί. Η επιλογή συχνά έχει να κάνει με την εικονική πολυτέλεια που απορρέει από φιάλη και ετικέτα, την υψηλή τιμή που προσδίδει κύρος, προσπερνώντας το ενδιαφέρον για το περιεχόμενο, το «ζουμί» που πρόκειται να καταναλώσουμε.

Πιστοί στην αναζήτηση της ευδαιμονίας, σε ποιοτικά πλαίσιο, προτείνουμε 6 κρασιά για τις γιορτές, για να τα απολαύσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

AMAΛΙΑ BRUT 2019

Μαντίνεια Αρκαδίας
Κτήμα Τσέλεπου / Μοσχοφίλερο / 2019

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν φλερτάρετε με τις φυσαλίδες και δεν είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε το δώρο σας για μια φιάλη Champagne –το πιο εμπορικό προϊόν στο χώρο του κρασιού, με πάμπολλες ποιοτικές παγίδες– τότε αφεθείτε στα χέρια του Γιάννη Τσέλεπου, γητευτή της ποικιλίας Μοσχοφίλερο. Από το ψυχρό κλίμα της Μαντινείας, ένα πολύπλοκο ξηρό αφρώδες στα πρότυπα της Καμπανίας (δεύτερη ζύμωση στη φιάλη). Ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα και έντονο κορδόνι από λεπτές κι επίμονες φυσαλίδες. Πολύπλοκα αρώματα από φλούδες εσπεριδοειδών, αχλαδιού και τριαντάφυλλου, με γοητευτικές νότες ζυμών και μελιού που συμπληρώνονται στον ουρανίσκο από ισορροπημένη οξύτητα και μακρά επίγευση. Ένα premium ελληνικό αφρώδες, που μπορεί να εξελιχθεί υπέροχα σε βάθος χρόνου.

ΣΕΡΙΦΙΩΤΙΚΟ & ΑΣΥΡΤΙΚΟ

Μύκονος (Κυκλάδες)
Μικροοινοποιείο Ξυδάκη / Σεριφιώτικο - Ασύρτικο / 2020

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Γιώργος Ξυδάκης δημιουργεί κρασιά εξαιρετικά, περιορισμένης παραγωγής, μέσα από την έκφραση πολλών διαφορετικών μικρών αμπελοτεμαχίων και ποικιλιών από το μοναδικό αιγαιοπελαγίτικο μικροκλίμα, πασχίζοντας παράλληλα για την καταγραφή και διάσωση ορισμένων αφανών ποικιλιών που έχουν φτάσει στο όριο της εξαφάνισης. Μετά το Σκαναβής, που παρουσιάσαμε αρχές του περασμένου καλοκαιριού, σειρά έχει το χαρμάνι Σεριφιώτικο με Ασύρτικο, με την εσοδεία του ’20 να δίνει μόνο 120 φιάλες! Το Σεριφιώτικο (70%) προέρχεται από το αμπελοτόπι Τζογάνε, σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της Σύρου, από πρέμνα ηλικίας από 70 έως 100+ ετών, και το Ασύρτικο (30%) από τη Μύκονο, από ξερικό αμπέλι 20 ετών. Γίνεται συνοινοποίηση μέσα σε μικρό βαρέλι χρήσης, και ωρίμανση για έξι μήνες με περιοδικές αναδεύσεις. Αρωματικά πολύπλοκο, με έντονα τα χαρακτηριστικά της αιγαιοπελαγίτικης προέλευσής του. Αλμύρα και ώριμο αχλάδι, πλάι σε ιώδιο και γλυκό πορτοκάλι, με  ορυκτές νότες. Στο στόμα πλούσιο, με αποξηραμένα πυρηνόκαρπα, εσπεριδοειδή και μέτρια οξύτητα.

PHILIA ΑΜΦΟΡΕΑΣ

Κοκκάρι Σάμου
Philia Culinary Winery / Μοσχάτο (μικρόρωγο) / 2021

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Σάμος, το νησί του Πυθαγόρα, παράγει το κορυφαίο Μοσχάτο στη Μεσόγειο – γι’ αυτό άλλωστε εδώ και πολλές δεκαετίες διατηρεί εξαγωγικούς δεσμούς με τη Γαλλία. Μετά σχεδόν έναν αιώνα προστατευτισμού (νόμος περί αναγκαστικότητας του 1934) προς το Συνεταιρισμό, απελευθερώθηκε η παραγωγή και εμφιάλωση από άλλα οινοποιεία. Έτσι σήμερα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα ξηρού Μοσχάτου από νέους οινοποιούς, όπως αυτό της Νίκης και του Βασίλη. Τρύγος τη νύχτα για την καλύτερη φαινολική ωριμότητα, παραμονή για 30 ημέρες με τα στέμφυλα σε πήλινο αμφορέα, διαδικασία οινοποίησης με τη δύναμη της βαρύτητας. Αρώματα αποξηραμένου ροδάκινου και τροπικών φρούτων, με νότες τριαντάφυλλου και βασιλικού. Αισθητή οξύτητα, ελαφρά τανικό με μακρά επίγευση. Γαστρονομικό και ευωδιαστό πορτοκαλί κρασί.

ΛΗΜΝΙΩΝΑ ΓΚΟΥΤΣΙΔΗ

Δίκαια Έβρου
Αμπελώνες Γκουτσίδη / Λημνιώνα / 2022

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από το τριεθνές του Έβρου (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία), μια επίμονη γυναίκα αμπελουργός και οινοποιός εκπλήσσει ευχάριστα με το αποτέλεσμα των κόπων της. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες 75 στρεμμάτων της Μάρως Γκουτσίδη εκτείνονται πάνω σε λόφους όπου βρίσκονται αρχαίοι θρακικοί τύμβοι, γι’ αυτό και ονομάζονται “τούμπες αμπελώνων Δικαίων”· τόπος ιδιαίτερης ομορφιάς. Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι πρόσφυγες που έφτασαν στην περιοχή προερχόμενοι από την Ανατολική Ρωμυλία, μετέφεραν κλήματα από τους τόπους τους και, μαζί με αυτά, την αγάπη τους για την αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί. Η ανερχόμενη ερυθρή ποικιλία Λημνιώνα έχει λαμπερό πορφυρό χρώμα, βοτανικά αρώματα με νύξεις φρούτων του δάσους, γεμάτο σώμα, αισθητή οξύτητα, βελούδινες τανίνες και φίνα επίγευση.

ΜΑΝΔΡΙΝΟΣ

Άβδηρα Ξάνθης
Κτήμα Σγουρίδη / Μαυρούδι / 2022 

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο ιδιόκτητος βιολογικός αμπελώνας της οικογένειας Σγουρίδη εκτείνεται στους λόφους της περιοχής Αβδήρων, στα παράλια της Θράκης, πλάι στη λιμνοθάλασσα της Λαφρούδας. Ο μύθος θέλει με Μαυρούδι να μέθυσε τον Κύκλωπα ο πολυμήχανος Οδυσσέας, και σήμερα η αρχαία ερυθρή ποικιλία αναβιώνει στη γενέθλια γη. Βαθύχρωμη και ζωηρή ποικιλία, με την οινοποίηση του δραστήριου οινολόγου Σπύρου Ζουμπούλη να αποδίδει μια πιο κοσμοπολίτικη έκφραση. Αρωματικά κυριαρχούν το δαμάσκηνο και η ώριμη φράουλα, με πλούσια γεύση, βελούδινες τανίνες και μπαχαρένιες νότες στην επίγευση.

ΑΧΕΡΩΝ

Σκιλλουντία Ηλείας 
Οινοποιία Μαρκόγιαννη / Κολλινιάτικο / 2021

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η ανάδειξη σπάνιων και αφανών ποικιλιών της δυτικής Πελοποννήσου και η διαρκής προσπάθεια ποιοτικής βελτίωσης των κρασιών, αποτελεί προτεραιότητα για την οικογένεια Μαρκόγιαννη. Ξεχωρίσαμε και προτείνουμε το περιορισμένης κυκλοφορίας ερυθρό από αυτόριζα κλήματα 40 ετών της σπάνιας αρκαδικής ποικιλίας Κολλινιάτικο, με το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού να έχει ωριμάσει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Γενναιόδωρα αρώματα φρούτων του δάσους και λεβάντας, με νότες λευκού πιπεριού, κανέλας και βανίλιας. Μεγάλη συμπύκνωση, πυκνές τανίνες, αισθητή οξύτητα, αναζωογονητική επίγευση με μπαχαρένιες νότες. Άρτιο, ισορροπημένο και απολαυστικό ερυθρό.

Ολοκληρώνοντας, είναι απαραίτητο να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι, όταν πρόκειται να οδηγήσουμε, δεν καταναλώνουμε σταγόνα οινοπνευματωδών. Ιδιαίτερα τις ημέρες των γιορτών υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, και χρειάζεται να γίνει συνείδηση ότι κάποιος περιμένει να επιστρέψουμε σπίτι υγιείς.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM