Ανορθόδοξα

Facebook Twitter
0

 

ul·tra-piz·za. Η ultrapizza είναι (εκτός από νέα λέξη) η πίτσα που αγνοεί ό,τι είναι ιερό και τίμιο στην πίτσα, που είναι η καλή ζύμη (μια λέξη, πολλοί αιώνες προσπάθειας) και – το λέω! τα λίγα υλικά. Για παράδειγμα, προτείνω κατ’ οίκον περιορισμό για όσους τρώνε πίτσα με ανανά και αφαίρεση άδειας για όσους την φτιάχνουν επαγγελματικά.

Ο πόλεμος που μαίνεται αυτή τη στιγμή είναι ακόμη πιο εξειδικευμένος:  ο Guardian έγραψε για την φασαρία που έχει ξεσπάσει στη Νάπολη για τις πίτσες που έχουν μη παραδοσιακά υλικά όπως στίλτον, γαρίδες, ακόμη και γλυκόριζα (γι’ αυτούς, ισόβια φυλάκιση). Οι purists σοκάρονται και οργίζονται, αλλά ο κόσμος φαίνεται ότι τσιμπάει.

Η πόλη έχει χωριστεί στα δύο εξαιτίας του Enzo Coccia, ο οποίος τόλμησε να ανακατέψει τα ιερά νερά της πίτσας της πόλης, του οίκου της πίτσας μαργαρίτα, με σπαράγγια, μοτσαρέλλα, λαρδί και φασόλια. Ή με τον συνδυασμό αλατισμένος μπακαλιάρος/μοτσαρέλα. Ή σύκα/πέστο. Deep fried πίτσα με μύδια και πανσέτα, με κρούστα από αβγό και ψίχα ψωμιού. Μου αρέσει που τολμάει. Φτάνει να μην έχει πίτσα με ανανά.

Big in Japan

Οι γιαπωνέζοι δεν αστειεύονται όταν πρόκειται για δουλειά – ή για μπίρα. Η Kirin πλέον σερβίρεται στα εστιατόρια της Ιαπωνίας μέσω μιας μηχανής η οποία παγώνει τον αφρό και τον μετατρέπει σε κάτι που μοιάζει με παγωτό. Ο αφρός αποτελείται αποκλειστικά από μπύρα (δεν έχει νερό ή πάγο) και κρατάει τη μπύρα κρύα για τουλάχιστον τριάντα λεπτά, κάτι που ξεπερνάει τον μέσο όρο που χρειάζεται ένας πελάτης για να την πιει, τουλάχιστον σύμφωνα με την εταιρία, που είναι 22 λεπτά. Πρέπει να μας πουν για τι ποτήρι μιλάνε, για τι νομίζω ότι οι γιαπωνέζοι πίνουν πολύ αργά.

Δείτε το σχετικό βίντεο, το οποίο έχει υπόκρουση New York, New York (;)

Είναι η εποχή που στην Αμερική οι υποψήφιοι πρόεδροι προσπαθούν να μαζέψουν λεφτά από τους υποστηρικτές τους. Έτσι πηγαίνουν καθημερινά σε γεύματα όπου κάποιος (σημαντικός) οργανώνει ένα γεύμα προς τιμή του υποψήφιου. Όσο πιο σημαντικός ο κάποιος, τόσο πιο σημαντικοί οι καλεσμένοι, τόσο μεγαλύτερη η δημοσιότητα, τόσο πιο πολλά τα λεφτά.

Προσφάτως ο συνδυασμός χτύπησε κόκκινο: ο Τζορτζ Κλούνεϊ οργάνωσε γεύμα για τον Ομπάμα στο Spago του Wolfgang Puck (είναι ο σεφ που μαγειρεύει για τα Όσκαρ). Είναι κάπως σαν γάμος: το τιμώμενο πρόσωπο, ο υποψήφιος πρόεδρος, πρέπει να πάει σε όλα τα τραπέζια, να πει κάτι αστείο και να τσουγκρίσει – διαφορετικά κανείς δεν θα πλήρωνε 5000 δολάρια για να φάει κάπου που έτσι κι αλλιώς πηγαίνει μια φορά την εβδομάδα. Τα τραπέζια ήταν 16, ο Ομπάμα κάθισε από δέκα λεπτά στο καθένα, και το κάθε τραπέζι σερβιριζόταν μόλις ο Ομπάμα έφευγε. Και με ποιόν έφαγε ο Ομπάμα; Ποιό ήταν το πιο σημαντικό τραπέζι; Κανένα. Υπάρχει ισότητα μεταξύ πλουσίων.

Δεν ξέρουμε πόσα λεφτά μαζεύτηκαν, ξέρουμε όμως τι έφαγαν: σαλάτα με αγκινάρα, χτένια στα κάρβουνα με πουρέ αρακά και ξίδι με αχλάδι, πάπια Πεκίνου, σιγοβρασμένα βοδινά μάγουλα και αρνίσια παϊδάκια a la chinois, και τέλος, παγωτό με μούρα και σως καραμέλας.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ