Bits and pieces Αυγούστου v. 1

Facebook Twitter
0

Βιβλίο μαγειρικής True Blood

Το True Blood είναι μία πολύ επιτυχημένη σειρά στην οποία σχεδόν κανείς δεν τρώει, αφού οι πρωταγωνιστές είναι βρικόλακες. Τώρα διανύει την τέταρτη σεζόν και η αρχική ιδέα, η οποία μέσα σε πλαίσια ήταν χαριτωμένη, έχει παραξηλωθεί κι από την οθόνη μας έχουν περάσει εκτός από βρικόλακες, νεράιδες, λυκάνθρωποι, μέντιουμ, μαινάδες, πανθηράνθρωποι (;) και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους.

Φαίνεται ότι στις μέρες μας οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε προϊόν σχετικά με φαγητό γιατί το 2012 πρόκειται να βγει βιβλίο με συνταγές από τη σειρά. Δεν πρόκειται για κοκτέιλ «αίμα-ουίσκι-σόδα» αλλά φαγητά του αμερικανικού Νότου με ονόματα των ηρώων. Παραδείγματα: Jason's Bourbon Smashed Potatoes”, "Tara's Bewitching Banana Soufflé" και "Sookie's Steamy Crawfish Étouffée." Δηλαδή, πουρές πατάτας με μπέρμπον, σουφλέ μπανάνα και καραβίδες με βούτυρο-στο περίπου.

Ματαιότης ματαιοτήτων

Η Kim Kardashian, η οποία είναι διάσημη λόγω της διασημότητάς της, απέρριψε τούρτα γενεθλίων ενός εκατομμυρίου δολαρίων επειδή της φάνηκε υπερβολή.

Το δώρο ήταν προσφορά του Nino Selimaj, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης πέντε εστιατορίων στη Νέα Υόρκη και συλλέκτης διαμαντιών. Ο Nino παρεξηγήθηκε με το tweet της Kim, με το οποίο απέρριψε την προσφορά, γράφοντας "I'd rather have a cupcake than a $1 million bday cake! Completely ridiculous!!",  δείχνοντας πόσο προσγειωμένη κοπέλα είναι: η εκπρόσωπος της αλυσίδας εστιατορίων δήλωσε  «είναι κρίμα που δεν μπόρεσε να το απλά να το απολαύσει γι’αυτό που είναι: απλώς ένα δώρο που θα έσπαγε κάθε ρεκόρ από έναν εραστή των διαμαντιών.» Απλώς! Μεγάλο κρίμα.

Όσο επεξεργαζόσαστε το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι στον κόσμο συλλέγουν διαμάντια  όπως εμείς κάναμε με χαρτοπετσέτες, και πριν αλλάξετε γνώμη για την Kim Kardashian, έρχεται η επόμενη είδηση: η τούρτα του γάμου της (ναι, παντρεύεται, ναι, μπασκετμπολίστα του NBA) θα κοστίσει είκοσι χιλιάδες δολάρια και θα είναι απομίμηση –τι άλλο- της τούρτας Γουίλιαμ-Κέιτ.

Ανθρωπιστική θανάτωση

Πρόκειται για έναν από τους γνωστούς μαγειρικούς μύθους: οι αστακοί βράζονται ζωντανοί και η τελευταία τους αγωνιώδης κραυγή μέσα στην κατσαρόλα στοιχειώνει τους ερασιτέχνες μάγειρες για πάντα.

Το να βάλεις κάτι που κουνιέται μέσα σε βραστό νερό σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά ας δούμε τι λένε σχετικά με τις «κραυγές» τους οι  Bruce Weinstein και Mark Scarbrough, συγγραφείς του βιβλίου  Lobsters Scream When You Boil Them: And 100 Other Myths About Food and Cooking.

Οι αστακοί δεν διαθέτουν φωνητικές χορδές. Το σφύριγμα που ακούγεται μερικές φορές είναι ο ήχος που κάνει ο αέρας που δραπετεύει απότομα σε μορφή ατμού από την πανοπλία του αστακού. Όσο για τον πόνο που αισθάνονται, σύμφωνα με νευροφυσιολόγους, το νευρικό σύστημα του αστακού δεν είναι τόσο εξελιγμένο ώστε να μπορεί να επεξεργαστεί τον πόνο.

Βέβαια, επειδή κανείς μας δεν ξέρει τι στ’ αλήθεια τι σκέφτεται ένας αστακός, μία μέθοδος θανάτωσης είναι το να βάζεις τον αστακό στην κατάψυξη για λίγο ώστε να πέσει σε νάρκη και από κει αμέσως στο βραστό νερό. Εναλλακτικά, μία βαθιά τομή ανάμεσα στα μάτια του κάνει την ίδια δουλειά.

Το αστείο είναι ότι αυτές οι συζητήσεις γίνονται συνήθως μεταξύ ανθρώπων που τρώνε κρέας. Τα μεγαλόσωμα ζώα όχι μόνο ουρλιάζουν αλλά καταλαβαίνουν ότι έρχεται το Τέλος. Αλλά οι πλούσιοι πάντα πλήρωναν άλλους για να κάνουν τις βρομοδουλειές.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.