Bits and pieces Αυγούστου v. 1

Facebook Twitter
0

Βιβλίο μαγειρικής True Blood

Το True Blood είναι μία πολύ επιτυχημένη σειρά στην οποία σχεδόν κανείς δεν τρώει, αφού οι πρωταγωνιστές είναι βρικόλακες. Τώρα διανύει την τέταρτη σεζόν και η αρχική ιδέα, η οποία μέσα σε πλαίσια ήταν χαριτωμένη, έχει παραξηλωθεί κι από την οθόνη μας έχουν περάσει εκτός από βρικόλακες, νεράιδες, λυκάνθρωποι, μέντιουμ, μαινάδες, πανθηράνθρωποι (;) και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους.

Φαίνεται ότι στις μέρες μας οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε προϊόν σχετικά με φαγητό γιατί το 2012 πρόκειται να βγει βιβλίο με συνταγές από τη σειρά. Δεν πρόκειται για κοκτέιλ «αίμα-ουίσκι-σόδα» αλλά φαγητά του αμερικανικού Νότου με ονόματα των ηρώων. Παραδείγματα: Jason's Bourbon Smashed Potatoes”, "Tara's Bewitching Banana Soufflé" και "Sookie's Steamy Crawfish Étouffée." Δηλαδή, πουρές πατάτας με μπέρμπον, σουφλέ μπανάνα και καραβίδες με βούτυρο-στο περίπου.

Ματαιότης ματαιοτήτων

Η Kim Kardashian, η οποία είναι διάσημη λόγω της διασημότητάς της, απέρριψε τούρτα γενεθλίων ενός εκατομμυρίου δολαρίων επειδή της φάνηκε υπερβολή.

Το δώρο ήταν προσφορά του Nino Selimaj, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης πέντε εστιατορίων στη Νέα Υόρκη και συλλέκτης διαμαντιών. Ο Nino παρεξηγήθηκε με το tweet της Kim, με το οποίο απέρριψε την προσφορά, γράφοντας "I'd rather have a cupcake than a $1 million bday cake! Completely ridiculous!!",  δείχνοντας πόσο προσγειωμένη κοπέλα είναι: η εκπρόσωπος της αλυσίδας εστιατορίων δήλωσε  «είναι κρίμα που δεν μπόρεσε να το απλά να το απολαύσει γι’αυτό που είναι: απλώς ένα δώρο που θα έσπαγε κάθε ρεκόρ από έναν εραστή των διαμαντιών.» Απλώς! Μεγάλο κρίμα.

Όσο επεξεργαζόσαστε το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι στον κόσμο συλλέγουν διαμάντια  όπως εμείς κάναμε με χαρτοπετσέτες, και πριν αλλάξετε γνώμη για την Kim Kardashian, έρχεται η επόμενη είδηση: η τούρτα του γάμου της (ναι, παντρεύεται, ναι, μπασκετμπολίστα του NBA) θα κοστίσει είκοσι χιλιάδες δολάρια και θα είναι απομίμηση –τι άλλο- της τούρτας Γουίλιαμ-Κέιτ.

Ανθρωπιστική θανάτωση

Πρόκειται για έναν από τους γνωστούς μαγειρικούς μύθους: οι αστακοί βράζονται ζωντανοί και η τελευταία τους αγωνιώδης κραυγή μέσα στην κατσαρόλα στοιχειώνει τους ερασιτέχνες μάγειρες για πάντα.

Το να βάλεις κάτι που κουνιέται μέσα σε βραστό νερό σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά ας δούμε τι λένε σχετικά με τις «κραυγές» τους οι  Bruce Weinstein και Mark Scarbrough, συγγραφείς του βιβλίου  Lobsters Scream When You Boil Them: And 100 Other Myths About Food and Cooking.

Οι αστακοί δεν διαθέτουν φωνητικές χορδές. Το σφύριγμα που ακούγεται μερικές φορές είναι ο ήχος που κάνει ο αέρας που δραπετεύει απότομα σε μορφή ατμού από την πανοπλία του αστακού. Όσο για τον πόνο που αισθάνονται, σύμφωνα με νευροφυσιολόγους, το νευρικό σύστημα του αστακού δεν είναι τόσο εξελιγμένο ώστε να μπορεί να επεξεργαστεί τον πόνο.

Βέβαια, επειδή κανείς μας δεν ξέρει τι στ’ αλήθεια τι σκέφτεται ένας αστακός, μία μέθοδος θανάτωσης είναι το να βάζεις τον αστακό στην κατάψυξη για λίγο ώστε να πέσει σε νάρκη και από κει αμέσως στο βραστό νερό. Εναλλακτικά, μία βαθιά τομή ανάμεσα στα μάτια του κάνει την ίδια δουλειά.

Το αστείο είναι ότι αυτές οι συζητήσεις γίνονται συνήθως μεταξύ ανθρώπων που τρώνε κρέας. Τα μεγαλόσωμα ζώα όχι μόνο ουρλιάζουν αλλά καταλαβαίνουν ότι έρχεται το Τέλος. Αλλά οι πλούσιοι πάντα πλήρωναν άλλους για να κάνουν τις βρομοδουλειές.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ