ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Το Chapeau στο Χαλάνδρι θα σου θυμίσει Παρίσι

Το Chapeau στο Χαλάνδρι θα σου θυμίσει Παρίσι Facebook Twitter
Το χρώμα του κυκλάμινου κυριαρχεί στα τραπέζια και στους τοίχους και «συνδυάζεται» όμορφα με το πετρόλ...
1

Το ολοκαίνουργιο Chapeau café bistro φέρνει έντονο παριζιάνικο άρωμα στο Χαλάνδρι. Πρόκειται για ένα γαλλικό μπιστρό που έστησαν με πολύ κέφι η Βούλα Ρακοπούλου και η καλή της φίλη και γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου, με τη γαλλική γαστρονομική εκπαίδευση. Με το που θα διαβείς το κατώφλι του Chapeau, αμέσως σε αγκαλιάζει η ευχάριστη αύρα του. Το χρώμα του κυκλάμινου κυριαρχεί στα τραπέζια και στους τοίχους και «συνδυάζεται» όμορφα με το πετρόλ. Πάνω από την μπάρα όπου ετοιμάζονται οι καφέδες εντυπωσιάζει το «δάσος» από πολύχρωμα φωτιστικά. Ωραία ιδέα! Στο κομψό ψυγείο-βιτρίνα φιγουράρουν λιμπιστικά κέικ, γλυκές και αλμυρές τάρτες και verrines (κρέμες σε βαζάκια), π.χ. με σαρλότ κρέμας γιαουρτιού και σοκολάτα. Παίρνεις θέση και χαλαρώνεις υπό τους ήχους των γαλλικών τραγουδιών του Τζο Ντασέν από τη δεκαετία του '70.

Η ιδέα είναι το Chapeau να γίνει στέκι για όλες τις ώρες της ημέρας. «Θα βρείτε να φάτε νόστιμες γαλλικές tartines που πρωταγωνιστούν στο μενού», λέει η Ντίνα Νικολάου και εξηγεί με πάθος, «τα ποιοτικά υλικά της εποχής συνυπάρχουν πάνω σε μια χορταστική φέτα καλού ψωμιού που θα επιλέξετε εσείς». Του λόγου το αληθές διαπιστώνουμε ευθύς αμέσως, με τις λαχταριστές tartines να προσγειώνονται στο τραπέζι, φέρνοντας μια γυναικεία πνοή. Σε φέτα πολύσπορου ψωμιού με προζύμι έρχονται κομμάτια από κότα λεμονομουσταρδάτη με μανιτάρια σοταρισμένα με αρωματικά και κεφαλοτύρι (€8), που συνοδεύεται από υπέροχη πράσινη σαλάτα με μαρούλι, ρόκα, κολοκύθα, ωμές ρίζες, ντοματίνια, ένας λαχταριστός μπαξές όλο φρεσκάδα στο πιάτο σου. Κάθε νόστιμη μπουκιά αποκαλύπτει το σπιτικό άγγιγμα της κουζίνας. Οι αντιστάσεις κάμπτονται στη θέα και μόνο μιας Tartine croque madame με κατσικίσιο τυρί, γραβιέρα, ζαμπόν και τηγανητό αυγό (€8). Ωραία και γευστική είναι η σαλάτα λάχανου με κράνμπερι (€6), που έρχεται πλούσια και συνδυάζει τη βινεγκρέτ με σάλτσα ρωσικής σαλάτας. Τρώγεται απνευστί. Η γαλλική τεχνική της Ντίνας ξεδιπλώνεται νόστιμα στις αλμυρές τάρτες που σερβίρονται ζεστές, όπως η κλασική κις λορέν (€7) με μπέικον και τυριά και γευστική τραγανή λεπτή βάση – πληθωρική γεύση, εθιστική.

Η Ντίνα έχει και λίγες προτάσεις με πιάτα μαμαδίστικα για να συνοδεύσεις το κρασί σου. Στην κουζίνα μαγειρεύει ο σεφ Δημήτρης Αϊδίνης και θα επιμείνω να δοκιμάσετε το μπουτάκι πάπιας κονφί, που συνοδεύεται με μελωμένα κρεμμύδια και πατατούλες (€17) και εκφράζει τη γαλλική του καταγωγή. Από δίπλα έρχεται ευωδιαστός βουτυράτος πουρές πατάτας και κολοκύθας με βελούδινη υφή και γεύση πληθωρική. Οι γλυκές tartines έχουν ως βάση αρωματικό, χειροποίητο τσουρέκι και συνδυάζονται με κρέμα σοκολάτας με φουντούκια και σαντιγί καραμέλας (€6,20) ή με κρέμα χαλβά, παστέλι και κανέλα (€6,20). Οι γλυκές προτάσεις που συνοδεύουν τα πρωινά και τα απογευματινά ροφήματα είναι αρκετές και καλύπτουν κάθε γούστο. Θα σας κλέψει την καρδιά το κέικ τριαντάφυλλο με γλάσο τριαντάφυλλου (€4). Στο Chapeau θα περάσεις όμορφα, θα νιώσεις τη φιλοξενία και την καλή διάθεση και θα πάρεις περισσότερα απ' όσα υπόσχονται.

Το Chapeau στο Χαλάνδρι θα σου θυμίσει Παρίσι Facebook Twitter
Πάνω από την μπάρα όπου ετοιμάζονται οι καφέδες εντυπωσιάζει το «δάσος» από πολύχρωμα φωτιστικά...

☛ Chapeau, Σωκράτους 4Α, Χαλάνδρι, 210 6845300

1

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT