Το Chapeau στο Χαλάνδρι θα σου θυμίσει Παρίσι

Το Chapeau στο Χαλάνδρι θα σου θυμίσει Παρίσι Facebook Twitter
Το χρώμα του κυκλάμινου κυριαρχεί στα τραπέζια και στους τοίχους και «συνδυάζεται» όμορφα με το πετρόλ...
1

Το ολοκαίνουργιο Chapeau café bistro φέρνει έντονο παριζιάνικο άρωμα στο Χαλάνδρι. Πρόκειται για ένα γαλλικό μπιστρό που έστησαν με πολύ κέφι η Βούλα Ρακοπούλου και η καλή της φίλη και γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου, με τη γαλλική γαστρονομική εκπαίδευση. Με το που θα διαβείς το κατώφλι του Chapeau, αμέσως σε αγκαλιάζει η ευχάριστη αύρα του. Το χρώμα του κυκλάμινου κυριαρχεί στα τραπέζια και στους τοίχους και «συνδυάζεται» όμορφα με το πετρόλ. Πάνω από την μπάρα όπου ετοιμάζονται οι καφέδες εντυπωσιάζει το «δάσος» από πολύχρωμα φωτιστικά. Ωραία ιδέα! Στο κομψό ψυγείο-βιτρίνα φιγουράρουν λιμπιστικά κέικ, γλυκές και αλμυρές τάρτες και verrines (κρέμες σε βαζάκια), π.χ. με σαρλότ κρέμας γιαουρτιού και σοκολάτα. Παίρνεις θέση και χαλαρώνεις υπό τους ήχους των γαλλικών τραγουδιών του Τζο Ντασέν από τη δεκαετία του '70.

Η ιδέα είναι το Chapeau να γίνει στέκι για όλες τις ώρες της ημέρας. «Θα βρείτε να φάτε νόστιμες γαλλικές tartines που πρωταγωνιστούν στο μενού», λέει η Ντίνα Νικολάου και εξηγεί με πάθος, «τα ποιοτικά υλικά της εποχής συνυπάρχουν πάνω σε μια χορταστική φέτα καλού ψωμιού που θα επιλέξετε εσείς». Του λόγου το αληθές διαπιστώνουμε ευθύς αμέσως, με τις λαχταριστές tartines να προσγειώνονται στο τραπέζι, φέρνοντας μια γυναικεία πνοή. Σε φέτα πολύσπορου ψωμιού με προζύμι έρχονται κομμάτια από κότα λεμονομουσταρδάτη με μανιτάρια σοταρισμένα με αρωματικά και κεφαλοτύρι (€8), που συνοδεύεται από υπέροχη πράσινη σαλάτα με μαρούλι, ρόκα, κολοκύθα, ωμές ρίζες, ντοματίνια, ένας λαχταριστός μπαξές όλο φρεσκάδα στο πιάτο σου. Κάθε νόστιμη μπουκιά αποκαλύπτει το σπιτικό άγγιγμα της κουζίνας. Οι αντιστάσεις κάμπτονται στη θέα και μόνο μιας Tartine croque madame με κατσικίσιο τυρί, γραβιέρα, ζαμπόν και τηγανητό αυγό (€8). Ωραία και γευστική είναι η σαλάτα λάχανου με κράνμπερι (€6), που έρχεται πλούσια και συνδυάζει τη βινεγκρέτ με σάλτσα ρωσικής σαλάτας. Τρώγεται απνευστί. Η γαλλική τεχνική της Ντίνας ξεδιπλώνεται νόστιμα στις αλμυρές τάρτες που σερβίρονται ζεστές, όπως η κλασική κις λορέν (€7) με μπέικον και τυριά και γευστική τραγανή λεπτή βάση – πληθωρική γεύση, εθιστική.

Η Ντίνα έχει και λίγες προτάσεις με πιάτα μαμαδίστικα για να συνοδεύσεις το κρασί σου. Στην κουζίνα μαγειρεύει ο σεφ Δημήτρης Αϊδίνης και θα επιμείνω να δοκιμάσετε το μπουτάκι πάπιας κονφί, που συνοδεύεται με μελωμένα κρεμμύδια και πατατούλες (€17) και εκφράζει τη γαλλική του καταγωγή. Από δίπλα έρχεται ευωδιαστός βουτυράτος πουρές πατάτας και κολοκύθας με βελούδινη υφή και γεύση πληθωρική. Οι γλυκές tartines έχουν ως βάση αρωματικό, χειροποίητο τσουρέκι και συνδυάζονται με κρέμα σοκολάτας με φουντούκια και σαντιγί καραμέλας (€6,20) ή με κρέμα χαλβά, παστέλι και κανέλα (€6,20). Οι γλυκές προτάσεις που συνοδεύουν τα πρωινά και τα απογευματινά ροφήματα είναι αρκετές και καλύπτουν κάθε γούστο. Θα σας κλέψει την καρδιά το κέικ τριαντάφυλλο με γλάσο τριαντάφυλλου (€4). Στο Chapeau θα περάσεις όμορφα, θα νιώσεις τη φιλοξενία και την καλή διάθεση και θα πάρεις περισσότερα απ' όσα υπόσχονται.

Το Chapeau στο Χαλάνδρι θα σου θυμίσει Παρίσι Facebook Twitter
Πάνω από την μπάρα όπου ετοιμάζονται οι καφέδες εντυπωσιάζει το «δάσος» από πολύχρωμα φωτιστικά...

☛ Chapeau, Σωκράτους 4Α, Χαλάνδρι, 210 6845300

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ