Δέκα υλικά που πρέπει να έχεις πάντα στο ψυγείο σου και πώς να τα αξιοποιήσεις

Δέκα υλικά που πρέπει να έχεις πάντα στο ψυγείο σου (και γρήγορες συνταγές για να τα αξιοποιήσεις) Facebook Twitter
Ακόμα και η πιό απλή χορτόσουπα, η πιό απλή ανάμικτη σαλάτα ομορφαίνουν στο σερβίρισμα και νοστιμίζουν με πικάντικα κρουτόν που φτιάχνουμε με το ψωμί που έμεινε.
0

1. Ψωμί

Το τρόφιμο που πετιέται περισσότερο στον πλανήτη, το ψωμί! Λαχταριστό όταν είναι ζεστό και φρέσκο, αδιάφορο όταν περάσουν οι μέρες. Προτιμήστε τα ψωμιά με προζύμι, διατηρούνται περισσότερο, κάνουν καλό και μετά τις πρώτες μέρες μπαίνουν στην κατάψυξη για να γίνουν εύκολα τοστάκια, μπρουσκέτες, καναπεδάκια, κρουτόν για τις σούπες και τη σαλάτα.

Τα εύκολα σπιτικά κρουτόν για σούπα και σαλάτα
Κόβουμε λίγο φρέσκο ή χθεσινό ψωμί, σε μικρά τετραγωνάκια ή τα «τσιμπάμε» με τα δάκτυλά μας σε μπουκίτσες. Τα πασπαλίζουμε με καυτερή ή με γλυκιά πάπρικα. Αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτα μπορούμε να τα κόψουμε σε μεγαλύτερα κομμάτια.

Σε δυνατή φωτιά και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε μία κουταλίτσα βούτυρο, προσθέτουμε το ψωμί και τα κουνάμε συνέχεια μέχρι να ροδίσουν.

Γίνονται και στο φούρνο, με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο αλλά πάντα για λίγα λεπτά και σε υψηλή θερμοκρασία.

2. Φύλλο και σφολιάτα

Με όση φέτα και τριμμένα τυριά σου βρίσκονται στο ψυγείο φτιάχνεις στο λεπτό δέκα τυροπιτάκια (και τα τρώς όλα μόνος σου πριν πατήσεις το play ή τα σερβίρεις με ένα κρασί στους φίλους σου, τόσο εθιστικά είναι!).

Δέκα υλικά που πρέπει να έχεις πάντα στο ψυγείο σου (και γρήγορες συνταγές για να τα αξιοποιήσεις) Facebook Twitter

Τρίγωνο τυροπιτάκι

Υλικά
1 φλυτζάνι νόστιμη φέτα (π.χ. Κεφαλλονιάς)
Κίτρινο τυρί (γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή ανάμικτα)
1-2 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
Λίγο σχοινόπρασσο ή άνιθο ψιλοκομμένα
Λουκάνικο (μόνο τη ψίχα του, αφαιρούμε τη μπόλια)ψιλοκομμένο, προαιρετικά
1 αυγό χτυπημένο
Λίγη πάστα ελιάς, κατά προτίμηση πράσινη
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Ελάχιστο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Τρίβουμε τη φέτα με ένα πηρούνι και το κίτρινο τυρί στο χονδρό του τρίφτη.

Ανακατεύουμε τις λιαστές ντομάτες , το λουκάνικο , αν το χρησιμοποιήσουμε και το σχοινόπρασσο.

Ανακατεύουμε τα τυριά με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό και ελάχιστο κύμινο . Η γέμιση φαίνεται λίγο στεγνή.

Κόβουμε το φύλλο κρούστας σε λωρίδες πάχους 8 εκατοστών.

Με ένα πινέλο αλείφουμε την κάθε λωρίδα με την πάστα ελιάς.

Ακουμπάμε στη βάση της κάθε λωρίδας μία κουταλιά του γλυκού από το μίγμα των τυριών.

Διπλώνουμε σε μικρά τριγωνάκια, όπως ένα κλασσικό τυροπιτάκι. Δηλαδή, σηκώνουμε τη κάτω δεξιά γωνία και διπλώνουμε τη γέμιση σχηματίζοντας ένα μικρό ισοσκελές τρίγωνο. Τώρα διπλώνουμε προς την άλλη πλευρά επαναλαμβάνοντας μέχρι να φτάσουμε στη πάνω αριστερά γωνία και σχηματίζοντας πάντα ισοσκελή τρίγωνα.

Λαδώνουμε κάθε τυροπιτάκι και από τις δύο πλευρές.

Προσθέτουμε λίγο σουσάμι και μαυροκούκι.

Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

3. Φρέσκο βούτυρο

4. Γιαούρτι και γάλα

Για τη ζαχαροπλαστική έμπνευση της τελευταίας στιγμής για κέικ, κρέπες, τηγανίτες, μάφινς και κις το φρέσκο βούτυρο και το γάλα ή το γιαούρτι είναι απαραίτητα.

5. Αυγά

Η πληρέστερη τροφή; Το αυγό! Βόμβα (ζωϊκής) πρωτεΐνης, ελάχιστες θερμίδες, χίλιες-δυό χρήσεις! Πέραν της σπιτικής ζαχαροπλαστικής, μια απλή ομελέτα είναι το ευκολότερο/γρηγορότερο/απλούστερο και θρεπτικό πρωϊνό/μεσημεριανό/βραδινό που καλωσορίζει ό,τι υπάρχει στο ψυγείο και που αν δεν χρησιμοποιηθούν σήμερα θα καταλήξουν άδοξα στα σκουπίδια. Τα βραστά αυγά μπαίνουν σε όλες τις σαλάτες αλλά ειδικά στην πατατοσαλάτα ταιριάζουν ιδιαίτερα!

Δέκα υλικά που πρέπει να έχεις πάντα στο ψυγείο σου (και γρήγορες συνταγές για να τα αξιοποιήσεις) Facebook Twitter

Devilled eggs
Το βαρετό βραστό αυγό γίνεται ένα κλασσικό και χορταστικό μεζεδάκι που κοσμεί γιορτινά τραπέζια από τη Ρωμαϊκή εποχή! Στα ‘60’s και ‘70’s δεν νοείτο cocktail party χωρίς τα πικάντικα αυτά βραστά αυγά με την γευστική , ελάχιστα καυτερή, γέμιση. Επιλέξτε μικρά φρέσκα ή βιολογικά αυγά.

Υλικά
1 αυγό/άτομο
Μουστάρδα
Μαγιονέζα
Καυτερό πιπέρι ή γλυκιά πάπρικα
Worcester sauce, Tabasco ή έτοιμο μίγμα (σκόνη) κάρι
Αλάτι, πιπέρι
Μπορούμε να προσθέσουμε στο κλασσικό μίγμα για έξτρα νοστιμιά λίγο καπνιστό σολωμό ή αντσούγιες αλλά τότε πρέπει να τα πολτοποιήσουμε σε μπλεντεράκι.

Εκτέλεση
Βάζουμε νερό να βράσει σε ένα ευρύχωρο κατσαρολάκι.

Βράζουμε τα αυγά για 10 λεπτά. Τα σουρώνουμε.

Τα αφήνουμε στο κατσαρολάκι με κρύο νερό της βρύσης να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζουμε.

Τα κόβουμε κάθετα.

Αφαιρούμε προσεκτικά τον κρόκο τους και τον ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι με λίγη πικάντικη μουστάρδα, αλατοπίπερο, καυτερό πιπέρι, μαγιονέζα και μια πρέζα σκόνη κάρι ή λίγες σταγόνες Worcester sauce ή Tabasco.

Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου αφήνοντάς τα για λίγο έξω από το ψυγείο.

Ανακατεύουμε καλά όλα τα συστατικά και ξαναγεμίζουμε τις κοιλότητες των ασπραδιών. Αν έχουμε κορνέ το γέμισμα θα γίνει ευκολότερα και η παρουσίαση ομορφότερη.

Διακοσμούμε με σχοινόπρασο ή μπρικ (τα πορτοκαλί αυγά ψαριών).

6. Παγωτό βανίλια για affogato

Γρήγορο ιταλικό affogato

(that’s amore?)

Υλικά
Παγωτό βανίλια καλής ποιότητας
Καφέ εσπρέσο, ένα σφηνάκι για κάθε μπάλα παγωτού
Παστέλι αμυγδάλου (στα περίπτερα), σπασμένο, προαιρετικό
Φουντούκια ψημένα θρυμματισμένα, προαιρετικό
Σπασμένα μπισκότα κανέλας ή σοκολάτας ή Oreo
Κρέμα σαντιγύ προαιρετικά

Κανένα γλυκό δεν είναι πιο εύκολο από μια μπάλα παγωτό βανίλια καλής ποιότητας σε ένα κοντό ποτήρι με ένα καυτό εσπρεσάκι χυμένο πάνω της! Μια πανέξυπνη και απλή ιταλική συνταγή που ανακαλύφθηκε στα μπαράκια του Μιλάνο πριν δεκαετίες και σερβίρεται πλέον σε όλο τον κόσμο λόγω της ευκολίας του συνδυάζοντας καφέ και γλυκό σε ένα.  Πέραν αυτής της απλής συνταγής -και αν έχετε κέφι για κάτι περισσότερο- αγοράστε και ένα παστέλι αμυγδάλου από το περίπτερο ή μερικά φουντούκια ή μπισκότα κανέλας ή σοκολάτας (ναι και Oreo), σπάστε τα από πάνω και σε ένα λεπτό κυριολεκτικά έχετε ένα εντυπωσιακό γλυκό στο σπίτι! Κανείς δεν θα πεί όχι και σε λίγη σαντιγύ αγορασμένη από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς.

7. Πράσινες σαλάτες, σαλατικά διαφόρων ειδών, καρότα

8. Τυριά (φέτα, γραβιέρα, πεκορίνο Αμφιλοχίας, κεφαλοτύρι)

Πακετάκια φέτας

Δέκα υλικά που πρέπει να έχεις πάντα στο ψυγείο σου (και γρήγορες συνταγές για να τα αξιοποιήσεις) Facebook Twitter

Για περισσότερη ευκολία σε αυτή την συνταγή προτιμάμε τυποποιημένη φέτα (στα πλαστικά  μακρόστενα δοχεία) ή ζητάμε από τον τυρά μας να μας κόψει τη φέτα σε ένα παραλληλόγραμο κομμάτι. (Συνήθως οι τυράδες στα μπακάλικα και τα σούπερ μάρκετ κόβουν τη βαρελίσια φέτα σε μεγάλα τρίγωνα κομμάτια που δεν βολεύει για τη συγκεκριμένη συνταγή.

Ανοίγουμε το πακέτο με το φύλλο κρούστας, το απλώνουμε σε μία επιφάνεια και το κόβουμε κατά μήκος με ψαλίδι ή μαχαίρι σε δύο μακρόστενες λουρίδες.

Κόβουμε τη φέτα σε φέτες , περίπου 2 εκατοστά. Κάθε συσκευασία φέτας έχει μέσα ένα κομμάτι τυριού που όταν το κόψουμε βγάζει περίπου δέκα φέτες.

Τοποθετούμε το φύλλο με τη στενή πλευρά του προς εμάς.

Παίρνουμε μιά λουρίδα φύλλου, αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και βάζουμε ένα μακρόστενο κομμάτι φέτας στη βάση του, αφήνοντας 5-6 εκατοστά χώρο για το πρώτο δίπλωμα. Αν θέλουμε πικάντικα τα πακετάκια μας τότε πασπαλίζουμε τη φέτα , πριν διπλώσουμε, με λίγες νιφάδες μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα και προσθέτουμε ένα φυλλαράκι βασιλικού.

Διπλώνουμε μία φορά το φύλλο και κλείνουμε τα πλαϊνά "αυτάκια" του φύλλου προς τα μέσα.

Συνεχίζουμε το δίπλωμα προς τη κορυφή της κάθε λουρίδας .

Τοποθετούμε κάθε φακελάκι σε αντικολλητικό ταψί ή σε ταψί με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι, μαυροκούκι (που έχει μιά ελαφριά ουζένια γεύση).

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά με αέρα μέχρι να ροδίσουν .

Αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο προσθέτουμε το μέλι και διακοσμούμε με ροζ πιπέρια ή φρέσκα ανθάκια λεβάντας -αν το προορίζουμε για επιδόρπιο. Σερβίρουμε αμέσως!

9. Κατεψυγμένα λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι)

10.Κιμά ή κιμά σόγιας (αν είσαι vegetarian/vegan)

...για μια γρήγορη μπολονέζ ή κεφτεδάκια ή burgers.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM