Eat it, don’t tweet it

Facebook Twitter
4

Έχω δει αρκετούς ως τώρα σε εστιατόρια που φωτογραφίζουν το φαγητό τους τόση ώρα που υποψιάζομαι ότι στο τέλος κρυώνει. Φαντάστηκα ότι υπάρχουν πολλοί food bloggers στον κόσμο τελικά. Όμως όπως κατάλαβα διαβάζοντας αυτό το άρθρο, πολύ λίγοι είναι food bloggers - οι περισσότεροι ακολουθούν ένα σχεδόν ανεξήγητο ρεύμα, το φωτορεπορτάζ φαγητού, ακόμα κι όταν πρόκειται για τόστ τυρί-ζαμπόν.

Ομολογώ ότι κι εγώ θέλω συχνά να φωτογραφίσω αυτό που πρόκειται να φάω, αλλά τη στιγμή που πάω να το κάνω, συνειδητοποιώ ότι η φωτογραφία δεν φτάνει με τίποτα την πραγματικότητα χωρίς τον εξοπλισμό και δεν έχω instagram για να το πασαλείψει και να το κάνει έστω, ψευδο-βίντατζ. Έπειτα, ντρέπομαι να το κάνω μπροστά στους υπόλοιπους πελάτες και κυρίως στην περίπτωση που παραμονεύει από κάπου ο σεφ. Ο κύριος λόγος που θέλω να το κάνω είναι ότι το πιάτο είναι  μερικές φορές τόσο όμορφο όταν φτάνει στο τραπέζι, που θέλω να κρατήσω αυτή τη στιγμή για πάντα, αλλά αυτό δε γίνεται χωρίς προβολείς και επαγγελματική κάμερα. Δυστυχώς, η γαστρονομία είναι μια εφήμερη τέχνη – σου μένει μόνο η πολύτιμη εμπειρία.

Facebook, twitter, flickr, έχουν κατακλυστεί από φωτογραφίες φαγητού για γρήγορη κατανάλωση από όλα τα φάσματα επαγγελματιών και μη σε σημείο ίσως ενοχλητικό. Ένα ανεξήγητο φαινόμενο (για μένα) είναι η περίπτωση αυτή, όπου κάποιος φωτογραφίζει ό,τι τρώει κάθε μέρα – μιλάμε για γκοφρέτες, αμύγδαλα, ρύζι, οτιδήποτε- σε φωτογραφίες φριχτές, πρόχειρες και μικρής ανάλυσης. Μολαταύτα γίνεται χαμός – άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπαίνουν για να δουν τι έφαγε σήμερα κάποιος, σε κάποιο άλλο μέρος της γης. Το foodspotting είναι ένα οργανωμένο site με φωτογραφίες ερασιτεχνών (όχι μόνο) όπου γράφοντας που βρίσκεσαι, βλέπεις φωτογραφίες που έχουν βγάλει άλλοι, σε διάφορα κοντινά σου μέρη. Βοηθάει αυτό κάποιον να αποφασίσει πού να πάει να φάει; Ή το ότι ικανοποιεί το ναρκισσισμό μερικών είναι αρκετό;

Η φωτογράφιση φαγητού είναι πολύ δύσκολο επιχείρημα, το να πετύχεις τα χρώματα ώστε να είναι ελκυστικά, ώστε να μοιάζουν λαχταριστά, θέλει τεχνική και γνώσεις. Καταλαβαίνω την αξία της γρήγορης φωτογραφίας, φυσικά, και καταλαβαίνω και τον κόσμο που θέλει να φωτογραφίζει το φαγητό του –γιατί όχι. Είναι όμως και κάτι που προσφέρεται πολύ για κοροϊδία, και βρέθηκε κάποιος που το έκανε, ντύνοντας το φαινόμενο με μουσική και λόγια, με χιούμορ κι έμπνευση (που θα μπορούσε να είναι) από τους Pet Shop Boys.

Από τους Key of Awesome: Eat It Don't Tweet It by American Hipster 

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT

σχόλια

2 σχόλια
αγγλια που βρισκομαι και δουλευω σε ενα αργετινικο ολοι με ενα iphone,instagram να βγαλουν τη μπριζολα φωτο πριν καποια χρονια βλεπαμε τους ιαπωνες και τους δουλευαμε που εβγαζαν ενα καρο φωτογραφιες ,τωρα γιναμε εμεις αυτα που κοροιδευαμε..
oi food fotografers ti tha apoginoume? h fwtografia faghtou einai apo tis pio dyskoles. to xerw apo empeiria...einai h douleia mou. otan blepw kapoion na fwtografizei ena piato se estiatorio me to kinhto, mou erxetai na tou petaxw to piato sto kefali. den einai diko tou dhmiourghma gia na to fwtografhsei kai na kanei oti thelei me th douleia kapoiou alllou...meta apo 12 xronia douleyontas san chef se 5 diaforetikes xwres me ekneyrizei afantasta pou kapoios bgazei fwtografia kati pou egw exw ftiaxei. xesthka an to plhrwse kai tha to faei. einai ena ergo texnhs kai exei mexri kai pneymatika dikaiwmata......Lena ayth einai h selida mou. des thn an theleis kai ta leme mesw e-mailhttp://www.wix.com/evangelosdakos/wwwwixcomevangelosdakos
τωρα σοβαρολογεις?γιατι σιγα σιγα νομιζω πως για να δουλεψει κανεις κουζινα πρεπει να εχει τελειωσει την καλων τεχνων,πολυ τεχνη ρε φιλε πολυ...