Ένα τέλειο πλήρες μενού για το αυριανό κυριακάτικο τραπέζι

Ένα τέλειο πλήρες μενού για το αυριανό κυριακάτικο τραπέζι Facebook Twitter
0

Το κυριακάτικο τραπέζι μπορεί να σημαίνει πολλά και διαφορετικά πράγματα για τον καθένα, ανάλογα με τις ιδιαίτερες καταβολές του. Όμως, κοινό σημείο αναφοράς για όλους είναι το φαγητό που θα γεμίσει αυτό το τραπέζι, το οποίο μάλιστα έρχεται να ταιριάξει με την ανάλογη σπιτική ατμόσφαιρα. Πρέπει να είναι αρκετά προσεγμένο για να ξεφεύγει από την καθημερινότητα, αλλά χωρίς επιτήδευση που θα σε κουράσει και θα σε βγάλει από την ηρεμία της μέρας.


Δύο σεφ που γνωρίζουν καλά τους γευστικούς κώδικες, ο executive chef του ξενοδοχείου Electra Metropolis Athens Σάκης Βενέτης και ο pastry chef του ίδιου ξενοδοχείου Βαγγέλης Αλούπης, μας κάνουν μια ελκυστική πρόταση για ένα κυριακάτικο γεύμα πέντε πιάτων που θα σε κάνει να περιμένεις με ακόμα μεγαλύτερη προσμονή τη μέρα που θα μαγειρέψεις για τα αγαπημένα σου πρόσωπα και θα μοιραστείς μαζί τους τις σκέψεις σου γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι.

Σαλάτα με γλυκιά κολοκύθα και ρόδι

Ένα τέλειο πλήρες μενού για το αυριανό κυριακάτικο τραπέζι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

400 γρ. κολοκύθα τριμμένη σε χοντρό τρίφτη

100 γρ. ρόδι Ερμιόνης

30 γρ. καρύδια

30 γρ. σταφίδες

50 γρ. χυμός λεμόνι

50 γρ. χυμός lime

50 γρ. χυμός κόκκινου γκρέιπφρουτ

1 κ.γ. κύμινο σκόνη

Μισό κ.γ. αλάτι

100 ml ηλιέλαιο

10 φύλλα δυόσμος

100 γρ. σκληρή φέτα Κεφαλονιάς σπασμένη με το χέρι

Εκτέλεση

Για το dressing βάζουμε στο μπλέντερ τους χυμούς από τα εσπεριδοειδή, αλάτι, κύμινο, ηλιέλαιο και χτυπάμε καλά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί με το dressing. Ανακατεύουμε καλά, σερβίρουμε και γαρνίρουμε με ρόδι.

Μελιτζανοσαλάτα

Ένα τέλειο πλήρες μενού για το αυριανό κυριακάτικο τραπέζι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

6 μελιτζάνες (2 κιλά)

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

3 πιπεριές Φλωρίνης

3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

3 κ.γ. αλάτι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. μαυροκούκι

Εκτέλεση

Ψήνουμε τις μελιτζάνες στη σχάρα ή σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να καεί η φλούδα και να γίνουν μαλακές. Κόβουμε το κοτσάνι και τις γυρνάμε ανάποδα σε ένα σουρωτήρι για τρεις ώρες, να βγάλουν τα υγρά τους. Καθαρίζουμε και παίρνουμε την ψίχα, την ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι, την τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο, αλάτι, μαϊντανό. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς τις πιπεριές Φλωρίνης, τις ξεφλουδίζουμε και τις καθαρίζουμε από τα σπόρια. Τις ρίχνουμε στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια πηχτή σάλτσα που στη συνέχεια ρίχνουμε πάνω στις μελιτζάνες. Ανακατεύουμε ελαφρά, ρίχνουμε το μαυροκούκι και σερβίρουμε.

Τηγανητή Τσουκνιδόπιτα

Ένα τέλειο πλήρες μενού για το αυριανό κυριακάτικο τραπέζι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 5 κομμάτια

250 γρ. τσουκνίδα φρέσκια

50 γρ. μυρώνια χοντροκομμένα

50 γρ. καυκαλήθρες χοντροκομμένες

50 γρ. μάραθο χοντροκομμένο

2 κ.γ. αλάτι, πιπέρι μαύρο

1 κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 φύλλα γιουφκά (ποντιακό φύλλο)

4 κ.σ. ανεβατό τυρί Γρεβενών

1 κρόκος αυγού

Εκτέλεση

Ζεματίζουμε ελαφρά την τσουκνίδα, τη σουρώνουμε και τη στύβουμε να φύγουν τα υγρά. Σε ένα τηγανάκι βάζουμε ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά. Σε ένα μπολ τοποθετούμε την τσουκνίδα, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες, το μάραθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Γεμίζουμε τα φύλλα μας, αλείφουμε τις άκρες με λίγο κρόκο αυγού για να κολλήσουν και τυλίγουμε σαν φάκελο. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές. Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με μυρώνια.

Γκόγκες με μοσχαρίσιο οσομπούκο

Ένα τέλειο πλήρες μενού για το αυριανό κυριακάτικο τραπέζι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

150 γρ. γκόγκες «Μύλοι» Λακωνίας

100 γρ. μυζήθρα ξερή Τραχειάς

1 κ.γ. σκόρδο ψιλοκομμένο

400 γρ. μοσχαρίσιο οσομπούκο

2 καρότα κομμένα σε ροδέλες

2 κρεμμύδια κόκκινα ψιλοκομμένα

1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο

200 γρ. κόκκινο κρασί Νεμέας

3 κ.γ. αλάτι

2 κ.γ. πιπέρι μαύρο

2 κλωνάρια λεμονοθύμαρο

2 κ.σ. βούτυρο αιγοπρόβειο

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

3 κ.σ. ελαιόλαδο

500 ml νερό

Βασιλικός για γαρνίρισμα

Αλεύρι

Εκτέλεση

Αλευρώνουμε, αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς το οσομπούκο και το βάζουμε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για να πάρει χρώμα απ' όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι και τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το νερό, το λεμονοθύμαρο και σιγοβράζουμε για περίπου δύο ώρες με σκεπασμένο το σκεύος. Στη συνέχεια βράζουμε για 9 λεπτά τις γκόγκες σε άφθονο αλατισμένο νερό και στραγγίζουμε. Σε τηγάνι βάζουμε το σκόρδο, το βούτυρο, μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και 50 γραμμάρια μυζήθρα και την καίμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα. Σε αυτό το μείγμα σοτάρουμε τις γκόγκες και προσθέτουμε τρεις κουταλιές σούπας από τη σάλτσα οσομπούκο που ψήσαμε. Σερβίρουμε σε πιάτο, από πάνω τοποθετούμε το οσομπούκο και γαρνίρουμε με βασιλικό και την υπόλοιπη ξερή μυζήθρα.

Πορτοκαλόπιτα

Ένα τέλειο πλήρες μενού για το αυριανό κυριακάτικο τραπέζι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για ταψί (30x30 cm)

1 πακέτο φύλλο κρούστας (500 γρ.)

250 γρ. ηλιέλαιο

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

200 γρ. χυμός πορτοκαλιού

4 αυγά

2 γρ. baking powder

Μία δόση βανίλιας

350 γρ. γιαούρτι

Για το σιρόπι

1.100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1.100 ml νερό

1 ξύλο κανέλας

Χυμός και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για τη σαντιγί

500 ml κρέμα γάλακτος

500 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.

Για την πίτα

Απλώνουμε το φύλλο και το αφήνουμε να ξεραθεί για ένα βράδυ. Το τρίβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας σε ένα μπολ (για να γίνει πιο αφράτη η ζύμη), προσθέτουμε το baking και ανακατεύουμε. Σε άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το φύλλο με το baking και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και κατευθείαν σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγί και γαρνίρουμε την πορτοκαλόπιτα.

Ένα τέλειο πλήρες μενού για το αυριανό κυριακάτικο τραπέζι Facebook Twitter
Ο executive chef του ξενοδοχείου Electra Metropolis Athens Σάκης Βενέτης και ο pastry chef του ίδιου ξενοδοχείου Βαγγέλης Αλούπης. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ