Επτά Μάρτυρες: Το νέο μπαρ του Νέου Κόσμου σερβίρει πολύ κρασί

Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Για τα τραπέζια τους μπορείτε να κάνετε κράτηση, για το μπαρ θα λειτουργούν στη λογική του walk in. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Τα νέα μπαρ της Αθήνας είναι τα wine bars, και έχουν ανοίξει πολλά τέτοια, που και πλούσιες λίστες έχουν και έχουν αποκτήσει σχετική ατμόσφαιρα. Από μια ώρα και μετά γίνονται ορθάδικα, δεν βάζουν απλώς μια μουσική να υπάρχει ως χαλί αλλά δίνουν σημασία στο τι θα παίξουν και τι όχι· είναι νομίζω ανεπιτήδευτα με τέτοιον τρόπο που δεν μας κάνουν να νιώθουμε ότι πρέπει να ξέρουμε τα πάντα γύρω από το κρασί για να τα επισκεφθούμε. Σίγουρα είναι από τα μέρη που ενδιαφέρουν τους Αθηναίους, γίνεται σε όλα χαμός.

Η τελευταία άφιξη στην πόλη που είναι αφιερωμένη στο κρασί και συζητιέται πολύ έχει φτιαχτεί από μια εξαμελή ομάδα και μας πάει σε ένα σημείο του Νέου Κόσμου όπου έχει στηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πιάτσα. Εκεί όπου λειτουργεί το ιδιοσυγκρασιακό καφενείο του Τιτάνα, η κουζίνα του Annie Fine Cooking, που δουλεύει πάντα με τα καλύτερα υλικά και την προτείνει και ο οδηγός Μichelin, στο σημείο όπου άνοιξε το ζυθοπαντοπωλείο Baubo, που σερβίρει κιόλας, μόλις εμφανίστηκαν οι Επτά Μάρτυρες που έχουν πάρει το όνομά τους από το ξωκλήσι που στέκεται στην κορυφή ενός βράχου στο Κάστρο της Σίφνου και είναι ένα από τα πιο γραφικά (και πολυφωτογραφημένα) των Κυκλάδων.

Έχοντας ξεκινήσει με λίγες παραπάνω από εκατό ετικέτες και έχοντας στόχο να φτάσουν τις διακόσιες, η λίστα με τις επιλογές που προσφέρουν σε ποτήρι ανανεώνεται κάθε δύο - τρεις μέρες ενώ σκοπεύουν να σερβίρουν τα by the glass αποκλειστικά από magnum φιάλες.

Η σύνδεση με το νησί προκύπτει από το γεγονός ότι οι τρεις από τους έξι της ομάδας είναι οι μουσικοί Nώντας Παππάς (ή Noda Pappa) και Ορέστης Φαληρέας που έχουν και τη Loggia του Κάστρου, και ο Σεραφείμ Αθανασίου που τα καλοκαίρια τρέχει την κουζίνα του wine bar της Σίφνου. Ο Σεραφείμ είναι Βολιώτης, όπως και ο Νάκος και ο Γιώργος Μπαλαμώτης, και αυτή η καταγωγή παίζει τον ρόλο της στο τι και κυρίως στο πώς σερβίρει φαγητό το μαγαζί. Ο έκτος της παρέας είναι ο Ρομέν Γαβράς, ο γνωστός Ελληνογάλλος σκηνοθέτης, του οποίου η καταγωγή επίσης έχει επηρεάσει την αισθητική των Επτά Μαρτύρων.

Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Η τελευταία άφιξη στην πόλη που είναι αφιερωμένη στο κρασί και συζητιέται πολύ έχει φτιαχτεί από μια εξαμελή ομάδα και μας πάει σε ένα σημείο του Νέου Κόσμου όπου έχει στηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πιάτσα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στον χώρο όπου κάποτε λειτουργούσε το Cobra High εκείνοι έστησαν μια μεγάλη και πολύ κομψή μπάρα. Τον έκαναν να φέρνει σε γαλλικό μπιστρό, το logo τους ανέλαβε να σχεδιάσει ο So Me, κρέμασαν έργα του Michael McGregor και του Κωνσταντίνου Μουχταρίδη, τα κεραμικά δοχεία τους, που κρατάνε τη θερμοκρασία του κρασιού, μας παραπέμπουν στη Σίφνο και στην παραδοσιακή της τέχνη.

Έχοντας ξεκινήσει με λίγες παραπάνω από εκατό ετικέτες και έχοντας στόχο να φτάσουν τις διακόσιες, η λίστα με τις επιλογές που προσφέρουν σε ποτήρι ανανεώνεται κάθε δύο-τρεις μέρες, ενώ σκοπεύουν να σερβίρουν τα by the glass αποκλειστικά από magnum φιάλες που και εντυπωσιακές είναι και αποτυπώνουν συνήθως τις καλύτερες χρονιές ενός κρασιού.

Σομελιέ τους είναι ο Bradley Tomlinson, που μπορεί να γνωρίσατε στο Pharaoh, και οι προτάσεις του είναι μόνο από τον ελληνικό και γαλλικό αμπελώνα. Υπάρχουν σαμπάνιες και ασύρτικα κλασικής οινοποίησης, παρ’ όλα αυτά, σίγουρα έχουν μια τάση στα κρασιά ήπιας παρέμβασης, χωρίς όμως να θέλουν να είναι δογματικοί. Εκεί θα μπορείτε να δοκιμάσετε και το Fùa, το κρασί που βγάζει η ομάδα του Loggia, το σιφνιό βιολογικό ασύρτικο που φτιάχνουν σε συνεργασία με το οινοποιείο του Αρτέμη Καραμολέγκου στη Σαντορίνη, το οποίο σερβίρουν αποκλειστικά οι ίδιοι στην Αθήνα.

Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Στον χώρο όπου κάποτε λειτουργούσε το Cobra High εκείνοι έστησαν μια μεγάλη και πολύ κομψή μπάρα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η άλλη αναφορά των Επτά Μαρτύρων είναι τα βολιώτικα τσιπουράδικα και αυτήν τη βλέπουμε στο πώς είναι στημένο το μενού τους, το οποίο ουσιαστικά δεν υπάρχει. Εκτός από στρείδια, που μπορείτε να τα παραγγείλετε ξεχωριστά, αν θέλετε να μην πιείτε το κρασί σας ξεροσφύρι και να τσιμπάτε κάτι με αυτό, ζητάτε μεζέ και ο σεφ σάς βγάζει ό,τι πιστεύει – όσο εσείς παραγγέλνετε, τόσο έρχονται πιάτα.

Για να καταλάβετε λίγο τη φιλοσοφία του Σεραφείμ Αθανασίου στην κουζίνα, έχει περάσει από τις Σεϋχέλλες, το ΦΙΤΑ, τη Μεγάλη Βρετανία. Το μενού του βγαίνει αυθημερόν, αναλόγως του τι θα βρει στον ψαρά και στον μανάβη του, και στήνεται με πιατάκια, κάποια πιο παραδοσιακά και κάποια πιο μοντέρνα, που είναι αρκετά οικονομικά (κοστίζουν όλα πέντε ευρώ) ώστε μια παρέα τεσσάρων ατόμων να μπορεί να δοκιμάσει όλους του μεζέδες.

Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Μπορείτε να παραγγείλετε στρείδια μαζί με το κρασί σας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Όλα τα πιάτα είναι αρκετά οικονομικά (κοστίζουν όλα πέντε ευρώ) ώστε μια παρέα τεσσάρων ατόμων να μπορεί να δοκιμάσει όλους του μεζέδες. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Ξιδάτη πιπεριά και ψητό λάχανο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μπορεί να πετύχετε πιάτα όπως φάβα, σαγανάκι κεφαλογραβιέρας, ξιδάτη πιπεριά και ψητό λάχανο αλλά και σασίμι τόνου, τσιπούρα και χτένι crudo, χταπόδι καρπάτσιο και λαβράκι σε beurre blanc. Το χτένι, το σαγανάκι και η ξιδάτη πιπεριά με το ψητό λάχανο που δοκίμασα εγώ ήταν όλα τους πολύ νόστιμα.

Σκοπεύουν όμως να ετοιμάσουν και ένα σταθερό μενού για όσους δεν θέλουν εκπλήξεις, το οποίο θα περιλαμβάνει επιλογές από κοπές κρεάτων. Επίσης, αν δεν είστε του κρασιού, έχετε επιλογές: φτιάχνουν κλασικά κοκτέιλ και απλά ποτά. 

Για τα τραπέζια τους μπορείτε να κάνετε κράτηση, για το μπαρ θα λειτουργούν στη λογική του walk in. Tις καθημερινές ανοίγουν στις έξι το απόγευμα και παίρνουν τελευταίες παραγγελίες στη μία, τα Σαββατοκύριακα θα ανοίγουν από τις δύο το μεσημέρι, θα ανακοινώνουν και live, ενώ τις υπόλοιπες μέρες θα ξεκινάμε από ’60s-’70s ροκ, θα περνάμε σε ’70s-’80s boogie disco και η μουσική θα εξελίσσεται σε ηλεκτρονική dance· στο σβήσιμο της βραδιάς μπορεί να ακούσετε κάτι απροσδόκητο, ίσως παίξει κάτι σε Καζαντζίδη και Γαβαλά, ίσως όχι, ανάλογα με τη διάθεση.

Μεναίχμου 3Β, Νέος Κόσμος.

Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
O σεφ σας βγάζει ό,τι πιστεύει, και όσο εσείς παραγγέλνετε τόσο έρχονται πιάτα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM