Έξι μέρη στην Αθήνα για ζεστές σοκολάτες

Έξι μέρη στην Αθήνα για ακαταμάχητες ζεστές σοκολάτες Facebook Twitter
Στο Petit Fleur όλες οι σοκολάτες παρασκευάζονται σε μπεν μαρί με πλάκες αυθεντικής, γαλλικής βιολογικής σοκολάτας Valhrona με 70% κακάο και βιολογικό γάλα.
0



ΠΑΡΑΔΕΞΟΥ ΤΟ.
Πριν γίνεις κι εσύ μέλος του κλαμπ «αν δεν πιω καφέ, δεν ανοίγει το μάτι», όταν ακόμα απορούσες «μα καλά, πώς το πίνουν αυτό το φαρμάκι;», ένα ήταν το αγαπημένο σου ρόφημα: η σοκολάτα. Το ότι μεγαλώσαμε, βέβαια, και καταναλώνουμε πια τον καφέ με το λίτρο, δεν σημαίνει πως η σοκολάτα δεν έχει ακόμα τη δική της θέση στην καρδιά και το στομάχι μας. Άλλες πλούσιες και παχύρρευστες, άλλες φίνες και λεπτόρρευστες, άλλες κλασικές και φουλ σοκολατένιες, άλλες πειραγμένες με γευστικά παρελκόμενα, όπως toppings, σιρόπια, μπαχαρικά και άλλα, οι ζεστές σοκολάτες πρωταγωνιστούν κάθε χειμώνα, ειδικά την εποχή των γιορτών, ως ένα νοσταλγικό ρόφημα, μια ζεστή αγκαλιά στο ποτήρι. 

Βέβαια, οι σοκολάτες είναι λίγο hit or miss υπόθεση, όταν επιλέξουμε να τις απολαύσουμε έξω. Και επειδή δεν έχουμε χειρότερο από μια απογοητευτική ζεστή σοκολάτα κατά τη διάρκεια μιας κρύας μέρας στην Αθήνα, συγκεντρώσαμε κάποιες προτάσεις για τις γευστικές και καλοφτιαγμένες της πόλης.

Εκτός των κλασικών και αγαπημένων, όπως είναι η λευκή σοκολάτα και η 100%, στις κούπες του Σοκολάτα 56 γίνεται ένα ταξίδι στη γραμμή του Ισημερινού με σοκολάτες προέλευσης, μεταξύ άλλων, από το Βιετνάμ, το Περού, το Μπελίζ, το Εκουαδόρ και τη Γουατελάμα.

Petite Fleur

Το λιλιπούτειο, πρώτο Petit Fleur δίπλα στον σταθμό του μετρό «Πανεπιστήμιο» στο Κολωνάκι ήταν μόνο η αρχή, αφού πια Petit Fleur βρίσκουμε και σε άλλα μέρη της Αθήνας, όπως η Κηφισιά, το Χαλάνδρι και στο Παγκράτι, αλλά και στον Βόλο και την Κέρκυρα. Όμως στο παριζιάνικο σποτ του κέντρου, με το πιάνο, το πικάπ και τα στρογγυλά τραπεζάκια επέστρεφα ξανά και ξανά τα χρόνια του μεταπτυχιακού, μετά το τέλος των μαθημάτων, για τα μετρημένα στα δάχτυλα μα καλοφτιαγμένα γλυκά, και φυσικά για τις παχύρρευστες, χειροποίητες ζεστές σοκολάτες.

Όλες τους παρασκευάζονται σε μπεν μαρί με πλάκες αυθεντικής, γαλλικής βιολογικής σοκολάτας Valhrona με 70% κακάο και βιολογικό γάλα. Η καραμελωμένη λευκή, αλλά και εκείνες με φυσική μέντα, κάρδαμο, κλωνάρι βανίλιας, τριμμένο μοσχοκάρυδο και bourbon και με πραλίνα φουντουκιού είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές, ενώ η δική μου αγαπημένη είναι αυτή με το γλυκό του κουταλιού κάστανο. Και ναι, μέσα στην παχύρρευστη σοκολάτα στο πορσελάνινο ποτήρι σου βρίσκεις ολόκληρα γευστικά κομμάτια του χειμερινού αυτού καρπού σε έναν cozy συνδυασμό που για εμένα φωνάζει γιορτές.
Ομήρου 44, Αθήνα, 210 3613169

Σοκολάτα 56

Έξι μέρη στην Αθήνα για ακαταμάχητες ζεστές σοκολάτες Facebook Twitter
Στον κατάλογο βρίσκουμε 42 ποικιλίες ατόφιας σοκολάτας που λιώνει εκείνη την ώρα στο μπρίκι, για να μετατραπεί σε ένα απολαυστικό, πλούσιο ρόφημα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

Εδώ και 21 χρόνια στο Σοκολάτα 56 δίπλα στην πλατεία Συντάγματος η σοκολάτα έχει την τιμητική της, σε ένα στέκι για όσους θέλουν να την εξερευνήσουν, σε μια πολυεπίπεδη εμπειρία που προκαλεί τον ουρανίσκο να απολαύσει τη σοκολάτα αλλιώς. Στον κατάλογο βρίσκουμε 42 ποικιλίες ατόφιας σοκολάτας που λιώνει εκείνη την ώρα στο μπρίκι, για να μετατραπεί σε ένα απολαυστικό, πλούσιο ρόφημα. Εκτός των κλασικών και αγαπημένων, όπως είναι η λευκή σοκολάτα και η 100%, στις κούπες του Σοκολάτα 56 γίνεται ένα ταξίδι στη γραμμή του Ισημερινού με σοκολάτες προέλευσης, μεταξύ άλλων, από το Βιετνάμ, το Περού, το Μπελίζ, το Εκουαδόρ και τη Γουατελάμα.

Η κάθε μία έχει τη δική της ξεχωριστή επίγευση με νότες από φρούτα και ξηρούς καρπούς, ενώ στο κατάστημα απολαμβάνουμε και κάποιες ακόμη σοκολάτες που τις απογειώνουν οι προσθήκες πιπεριού καγιέν, τζίντζερ, καφέ εσπρέσο και κονιάκ. Στο μαγαζί βρίσκονται διαθέσιμες κατά διαστήματα και πιο σπάνιες και ιδιαίτερες σοκολάτες από ποικιλίες μικρής παραγωγής, όπως εκείνη από τον Άγιο Δομίνικο που, αν και ακριβή, αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία από μόνη της. Όμως οι επιλογές είναι πολλές, σε διαφορετικές τιμές αλλά της ίδιας εξαιρετικής ποιότητας.
Βουλής 7, Αθήνα, 210 3229919

Πορτατίφ

Εδώ και χρόνια ένα από τα πιο γνωστά στέκια του Κολωνακίου για γλυκό. Όμως, εκτός από τα ολόφρεσκα γλυκά και τις ζύμες που έρχονται από το εργαστήριό τους, στο μαγαζί στη Σίνα προσφέρουν και χειροποίητα ροφήματα βελγικής σοκολάτας που αξίζουν κι αυτά την ίδια προσοχή. Bitter, γάλακτος και Gianduja από 100% σοκολάτα είναι οι πιο κλασικές επιλογές του καταστήματος, ενώ και η λευκή τους σοκολάτα είναι χειροποίητη και της ίδιας ποιότητας. Την επόμενη φορά που θα απολαύσετε εκεί την αγαπημένη σας τάρτα, τα γευστικά κέικ και τα ανάλαφρα cheesecake τους, μην ξεχάσετε να τα συνοδεύσετε και με μια αυθεντική ζεστή σοκολάτα.
Σίνα 21, Αθήνα, 210 3621866

The dark side of Chocolate

Έξι μέρη στην Αθήνα για ακαταμάχητες ζεστές σοκολάτες Facebook Twitter
Συνοδεύστε τη ζεστή σας σοκολάτα με κάποιο απ' τα ιδιαίτερα σοκολατάκια τους, όπως αυτά με τα φρέσκα βότανα, τον βασιλικό, τα εσπεριδοειδή και το μαύρο τσάι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

Η σοκολατερί του Κολωνακίου που χρόνια τώρα φέρνει στο κέντρο της Αθήνας παριζιάνικο αέρα. Εκεί θα βρείτε εκλεκτά, χειροποίητα σοκολατάκια με βιολογικό μέλι αντί για ζάχαρη και ε.π. ελαιόλαδο παραγωγής τους αντί για βούτυρο, που στο κουτί μοιάζουν με μικρά κοσμήματα, χριστουγεννιάτικο πανετόνε, cookies και spreads. Η συνεργασία τους με τη μικρή οικογενειακή Chocolaterie de l'Opéra τους προμηθεύει με την εκλεκτή και premium ποικιλία κακάο criolo, η οποία πρωταγωνιστεί στις δημιουργίες τους.

Στις ζεστές τους σοκολάτες βρίσκουμε μεγάλη γκάμα στην ίδια υψηλή ποιότητα. Απολαμβάνουμε από λευκή σοκολάτα μέχρι σοκολάτα 100%. Όλες τους φτιάχνονται εκείνη την ώρα με βιολογικό γάλα. Συνοδεύστε τη ζεστή σας σοκολάτα με κάποιο απ' τα ιδιαίτερα σοκολατάκια τους, όπως αυτά με τα φρέσκα βότανα, τον βασιλικό, τα εσπεριδοειδή και το μαύρο τσάι. Ενδιαφέρον για τους λάτρεις της σοκολάτας και των γευστικών συνδυασμών που την αναδεικνύουν πως κατά διαστήματα στο κατάστημα γίνονται γευσιγνωσίες σοκολάτας αλλά και food pairings, που συνδυάζουν τη σοκολάτα με το σωστό ε.π. ελαιόλαδο.
Σόλωνος 49, Αθήνα, 210 3392348

Καφεκοπτεία Λουμίδη

Ναι, εννοείται και μόνο στο άκουσμα της λέξης «Λουμίδης» ο νους μας πάει, πού αλλού, στον καφέ. Όμως, το ξέρατε ότι στα καταστήματα Λουμίδη μπορείτε να βρείτε και μεγάλη ποικιλία γευστικών ροφημάτων σοκολάτας, που μπορείτε να προμηθευτείτε και για παρασκευή στο σπίτι; Την επόμενη φορά που θα κάνετε τη βόλτα σας στο κέντρο για τα δώρα των Χριστουγέννων, αξίζει να περάστε από το μεγάλο κεντρικό κατάστημα Λουμίδη στην Ομόνοια.

Οι απολαυστικές μυρωδιές που φτάνουν στη μύτη μας από το προηγούμενο τετράγωνο μάς στέλνουν σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στις αναμνήσεις, αλλά και τα προϊόντα ντέλι και τα κεράσματα που θα βρείτε εκεί θα σας κάνουν να μην ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε. Στις σοκολάτες, εκτός από την bitter και την κλασική, μπορείτε να δοκιμάσετε σοκολάτα με αλατισμένη καραμέλα με αλάτι Ιμαλαΐων, αλλά και την ιδιαίτερη σοκολάτα με άρωμα Black Forest.
Αιόλου 106, Αθήνα, 210 3214426

Cap Cap

Έξι μέρη στην Αθήνα για ακαταμάχητες ζεστές σοκολάτες Facebook Twitter
Δύσκολο να μην ξυπνήσει μέσα μας το παιδί που περιμένει πώς και πώς τα Χριστούγεννα.

Kάθε φορά που θα βρεθώ στο Cap Cap στο Αιγάλεω, νιώθω σαν παιδί σε ζαχαροπλαστείο. Μια δήλωση που δεν απέχει πολύ από την αλήθεια, αν εξαιρέσεις κάποιους αριθμούς που δεν έχουν καμία σημασία. Ειδικά τώρα τις γιορτές, με το μαγικό παραμυθένιο περιβάλλον, δύσκολο να μην ξυπνήσει μέσα μας το παιδί που περιμένει πώς και πώς τα Χριστούγεννα. Και στο Cap Cap, εκτός του ότι περνάς μέσα από ένα portal που σε μεταφέρει ξαφνικά σε έναν μαγικό κόσμο −οι hardcore Potterheads καταλαβαίνουν πολύ καλά τι εννοώ−, απολαμβάνεις αμαρτωλά γλυκά, νόστιμο brunch αλλά και γευστικές, παχύρρευστες σοκολάτες.

Το μενού μεταμορφώνεται συχνά, όπως και ο χώρος των καταστημάτων, αλλά αυτή την περίοδο μπορείς να απολαύσεις εκεί «μαγική» βουτυρομπίρα με σοκολάτα, bitter σοκολάτα με ζεστή σάλτσα bitter σοκολάτας, λευκή σοκολάτα με πραλίνα βουτύρου και sprinkles, αλλά και την ιδιαίτερη και φρουτώδη σοκολάτα ruby με σαντιγί.
Πανόρμου 26, Αιγάλεω, 210 5904116

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT