Γευστικές ακροβασίες Ρωμαίων (μέρος 1ο)

Facebook Twitter
0

“Μετά από ένα γενναιόδωρο τρίψιμο με ελαιόλαδο φορέσαμε τα ρούχα του δείπνου. Οδηγηθήκαμε στο επόμενο δωμάτιο όπου υπήρχαν τρία ανάκλιντρα και ένα τραπέζι, πολυτελώς διακοσμημένο.

Μόλις πήραμε τις θέσεις μας σκλάβοι από την Αίγυπτο μπήκαν στο δωμάτιο και μας έριξαν παγωμένο νερό στα χέρια μας. Σερβιρίστηκαν τα ορεκτικά. Πάνω σε ένα μεγάλο δίσκο βρισκόταν ένας γάιδαρος από χαλκό. Στην πλάτη του είχε δύο καλάθια, ένα με πράσινες ελιές κι ένα με μαύρες. Σε κάθε πλευρά υπήρχαν δασομυωξοί (πιο απλά: ποντίκια), βουτηγμένοι σε μέλι και πασπαλισμένοι με παπαρουνόσπορους. Δίπλα, σε μία ασημένια ψησταριά που έκαιγε, ψηνόταν μικρά λουκάνικα. Όσο για το κρασί, σχεδόν κολυμπούσαμε μέσα του.» (Petronius, γύρω στα 60μ.Χ.)

Αγαπητοί μου, σας φαντάζομαι ξαπλωμένους στους καναπέδες μετά από το τριήμερο ακολασίες που περάσατε στα σπίτια και στις εξοχές σας. Ακόμα κι αυτοί που δεν τρώνε αρνιά και κοκορέτσια τρώνε τσουρέκια και κουλουράκια, κι όσοι δεν τρώνε κουλουράκια, πίνουν κρασί, τέλος πάντων όλοι έχουμε την ευκαιρία να φάμε και μετά να γκρινιάξουμε στους καναπέδες.

Μέσα σ’αυτό το κλίμα λοιπόν απολύτως ταιριαστό θέμα είναι οι αρχαίοι Ρωμαίοι, τα φαγητά τους και φυσικά ο Καλιγούλας.

 

Τα φημισμένα ρωμαϊκά όργια πιθανότατα να έγιναν διάσημα μέσω του Χόλυγουντ. Σίγουρα υπήρξαν πιο περιπετειώδεις και τολμηροί καλοφαγάδες όπως και παλαβοί που έκαναν εμετό προκειμένου να φάνε κι άλλο, όμως η έκταση αυτών των φαινομένων πιθανόν να μην είχε διαφορά με σήμερα. Πάντως, τέτοιου είδους γιορτές γινόταν στις ισημερίες και σε άλλες σημαντικές μέρες της χρονιάς, χωρίς να διαφημίζονται.

Πολλοί αξιωματούχοι και ιερείς συμμετείχαν σ’αυτά τα πιο πριβέ πάρτυ (όπως και σήμερα) και οι κατά καιρούς επίσημες έρευνες αποκάλυψαν τόσο μεγάλη διείσδυση στην κυβέρνηση που οι έρευνες γρήγορα σταμάτησαν. Ο πιο διάσημος καλοφαγάς της Ρώμης είναι ο Απίκιος, ο πιο διάσημος παλαβός ο Καλιγούλας.

Ο Καλιγούλας έγινε Καίσαρας χωρίς να έχει εμπειρία στη διοίκηση, όμως αμέσως άρχισε να ανακαλεί αποφάσεις και να αθωώνει κατηγορούμενους. Υιοθέτησε επίσημα τον ξάδερφό του και έκανε σύμβουλό του τον θείο του. Μετά αρρώστησε. Όταν συνήρθε η Ρώμη έζησε έναν εφιάλτη.

Ο Καλιγούλας παραφρόνησε εντελώς με παραλήρημα μεγαλείου. Πίστεψε ότι είναι θεότητα. Καταδίκασε τον θείο του και τον ξάδερφό του σε θάνατο χωρίς δίκη, τοποθέτησε αγάλματα με τη μορφή του σε εκκλησίες, οι υπερβολές του δεν είχαν όρια και άρχισε να αυξάνει τη φορολογία για να κάνει τις ακρότητές του πραγματικότητα.

Είχε τρεις αδερφές με τις οποίες λέγεται ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις. Σίγουρα πάντως είχαν τιμές όπως καμία άλλη αδερφή αρχηγού στην ιστορία: τα ονόματά τους υπήρχαν στον όρκο που έδιναν οι στρατιώτες. Η μία αδερφή, η Ντρουσίλα, πέθανε, και οι άλλες δύο βρέθηκαν στην εξορία για συμμετοχή σε συνομωσία εναντίον του.

Στρατηγικά κάποια στιγμή αποφάσισε να καταλάβει τη Βρετανία, όταν όμως ο στρατός έφτασε στη θάλασσα, διέταξε τους στρατιώτες αντί να πολεμήσουν, να μαζέψουν στρείδια, κάτι που κανείς δε μπορεί να εξηγήσει μέχρι σήμερα.

Ο Suetonius περιγράφει τον Καλιγούλα ως εξής:

"Δεν είχε κανένα σεβασμό στην αυτοσυγκράτηση και είχε κατηγορηθεί για ομοφυλόφιλες σχέσεις, ενεργητικές και παθητικές με τον Marcus Lepidus, με τον κωμικό Mnester και με διάφορους ξένους κρατούμενους. Ένας νεαρός από γνωστή οικογένεια, ο Valerius Catullus αποκάλυψε δημόσια ότι είχε κουτουπώσει τον αυτοκράτορα και εξαντλήθηκε εντελώς στην διαδικασία. Εκτός από τις σχέσεις του με τις αδερφές του και το πάθος του για την εταίρα Pyrallis, έκανε τις κινήσεις του με όλες τις γυναίκες της Ρώμης, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης. Συνήθιζε να καλεί κάποιες για δείπνο μαζί με τους άντρες τους προκειμένου να τις περιεργαστεί με την ησυχία του καθώς περνούσαν από μπροστά του, όπως ένας αγοραστής εκτιμάει το εμπόρευμα. Όταν διάλεγε κάποια, έφευγε από το δείπνο μαζί της αφήνοντας τους καλεσμένους του. Όταν επέστρεφε συζητούσε με τους καλεσμένους τις επιδόσεις και την εμπειρία του λεπτομερώς, δίνοντας βαθμολογίες, αναλύοντας τα θετικά και αρνητικά στοιχεία. Αν κάποια του άρεσε πολύ, διέτασσε άμεσο διαζύγιο από τον άντρα της."

 

(αύριο: εκσυγχρονισμένες συνταγές του Απίκιου)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ