Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν"

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Τα πράγματα είναι απλά: σε πολυτελείς καλοκαιρινούς προορισμούς της Μεσογείου, με εξέχοντα τον «πλανήτη Μύκονο», τα ροζέ κρασιά Προβηγκίας είναι το απόλυτο trend. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Τα ροζέ κρασιά είναι οι ιδανικοί συνοδοί σε πολλές προτάσεις της ελληνικής κουζίνας, κυρίως για τα λαδερά. Όμως είναι αυτός ο πραγματικός λόγος για τον οποίο την τελευταία πενταετία έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωση των ροζέ στη χώρα μας; Κατά την άποψή μας, όχι! Τα πράγματα είναι απλά: σε πολυτελείς καλοκαιρινούς προορισμούς της Μεσογείου, με εξέχοντα τον «πλανήτη Μύκονο», τα ροζέ κρασιά Προβηγκίας είναι το απόλυτο trend. Χιλιάδες φιάλες από τα καλύτερα και ακριβότερα «σπίτια» καταναλώνονται καθημερινά − βγαίνοντας από τη θάλασσα, ως απεριτίφ, συνοδεύοντας το φαγητό ή το clubbing. Η τάση αυτή, λοιπόν, ώθησε αρκετούς Έλληνες παραγωγούς να παραγάγουν ροζέ κρασιά και είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα. Πολυάριθμες αξιόλογες προτάσεις κατακλύζουν τα ράφια στις κάβες ή περιλαμβάνονται στις λίστες εστιατορίων, συνήθως σε απόλυτα λογικές τιμές.


Η πάλη ανάμεσα στο «είναι» και στο «φαίνεσθαι» κρατάει χρόνια. Ας αγνοήσουμε, λοιπόν, την τάση του «φαίνεσθαι» και ας απολαύσουμε το «είναι».

Οι παρακάτω προτάσεις αφορούν ελληνικές ροζέ ετικέτες που δοκιμάσαμε πρόσφατα και μας εντυπωσίασαν:

ΛΗΜΝΙΩΝΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ

Τύρναβος, Νομός Λάρισας

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Κτήμα Ζαφειράκη / Λημνιώνα / 2015
Το αξιόλογο Κτήμα Ζαφειράκη αναδεικνύει την τοπική ερυθρή ποικιλία Λημνιώνα σε μια ροζέ εκδοχή. Φινετσάτα αρώματα φράουλας, φρουτώδης γεύση, ζωηρή οξύτητα και δροσιστικό τελείωμα. Συνοδεύει ιδανικά ελαφριά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας.

ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΜΙΓΑ

Τύρναβος, Νομός Λάρισας

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Κτήμα Μίγα / Μοσχάτο Τυρνάβου / 2015
Επίσης από ερυθρή ποικιλία της Θεσσαλίας, εντελώς διαφορετικού στυλ όμως από το προηγούμενο. Εάν σας αρέσουν τα αρώματα τριαντάφυλλου και ροδόνερου, θα το λατρέψετε.

ΙΕΡΕΙΑ

Μαντίνεια, Νομός Αρκαδίας

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Οινοποιία Μποσινάκη / Μοσχοφίλερο / 2015
Η οικογένεια Μποσινάκη επιχειρεί για πρώτη φορά την οινοποίηση της γκριζωπής αρωματικής ποικιλίας σε ροζέ εκδοχή. Το αποτέλεσμα είναι ενθαρρυντικό, μια και η πρόταση αυτή έχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά του Μοσχοφίλερου: έντονα αρώματα λεμονανθών και ροδοπετάλων και χαρακτηριστική οξύτητα.

ROSE DE XINOMAVRO

Νάουσα, Νομός Ημαθίας

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο / 2014
Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος! Ένα εξαιρετικό ελληνικό ροζέ, με μεγάλες πωλήσεις στο εξωτερικό. Πολυπλοκότητα αρωμάτων, με τη φράουλα και την ντομάτα κυρίαρχες. Γεμάτη γεύση κόκκινων φρούτων με νότες βανίλιας, στρογγυλές τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και ευχάριστη επίγευση.

ΔΥΟ ΜΑΖΙ

Αλάγνι, Νομός Ηρακλείου & Βατόλακκος, Νομός Χανίων

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Μανουσάκης & Λυραράκης / Ρωμέικο - Μαντηλάρι / 2014
Εκεχειρία στη βεντέτα μεταξύ Ηρακλείου και Χανίων για καλό σκοπό. Δύο από τα κορυφαία κρητικά οινοποιεία παρουσιάζουν μια σειρά κρασιών με την εμπορική επωνυμία «Δύο Μαζί», με σκοπό μέρος των εσόδων να διατεθεί στην Ελληνική Εταιρεία Στήριξης και Αποκατάστασης Ανάπηρων Παιδιών. Ξεχωρίσαμε το ροζέ για την παρουσία της τοπικής ποικιλίας Ρωμέικο, την οποία συνήθως συναντάμε σε τσικουδιές και μαρουβάδες (οίνος κατά παράδοση).

GRANATUS

Μαρκόπουλο, Νομός Αττικής

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Οινοποιείο Παπαγιαννάκου / Αγιωργίτικο - Cabernet Sauvignon / 2015
Η νέα ετικέτα του Βασίλη Παπαγιαννάκου −πάντρεμα του παιχνιδιάρικου Αγιωργίτικου με το δυναμικό Cabernet Sauvignon− είναι το απόλυτο καλοκαιρινό ροζέ. Ζωηρά, φρουτώδη αρώματα με πράσινες νότες, ισορροπημένη γεύση και μακρά κερασένια επίγευση.

DOMAINE COSTA LAZARIDI

Αδριανή, Νομός Δράμας

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη / Merlot / 2015
Από μονοποικιλιακό ιδιόκτητο αμπελώνα Merlot, το «στήσιμο» αυτής της αριστοκρατικής ετικέτας δείχνει να προορίζεται αποκλειστικά για très chic μπαρ εστιατόρια που αναφέραμε στην εισαγωγή, όμως μας αρέσει να το απολαμβάνουμε παντού, μια και η τιμή το επιτρέπει. Γευστική ισορροπία με δροσιστική οξύτητα, φρουτώδης χαρακτήρας και επίγευση μακράς διάρκειας. Extra tip: Οι γυναίκες θα λατρέψετε το πώμα του.

ΑΛΧΥΜΙΚΟΣ

Ληξούρι, Νομός Κεφαλονιάς

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Οινοποιείο Σκλάβου / Μαυροδάφνη / 2015
Κανένα ελληνικό οινοποιείο δεν έχει τόσο χαρακτήρα, όσο τα κρασιά του Ευρυβιάδη Σκλάβου. Ή τα λατρεύεις ή δυσκολεύεσαι να τα απολαύσεις. Το όνομα της ροζέ ετικέτας προέρχεται από τη λέξη «χυμός» που κάνει λογοπαίγνιο με τη λέξη «αλχημιστής» και ταιριάζει απόλυτα με τα χαρακτηριστικά του κρασιού. Πολύπλοκα αρώματα μαύρων φρούτων με νύξεις βιολέτας, έντονα λιπαρό, με λεπτεπίλεπτες τανίνες.

Ελληνικό καλοκαίρι προ των πυλών. Με ένα ποτήρι ροζέ, είμαστε όλοι ικανοποιημένοι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ