Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Στο ισόγειο μιας γωνιακής πολυκατοικίας των Εξαρχείων δημιουργήθηκε το Gonia από τον Κοσμά Καραβά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Λέγεται πως κάποτε, όταν τα μαγαζιά στην πόλη ήταν πολύ λιγότερα, σε εποχές που μόνο εξ ακοής γνωρίζω, οι Αθηναίοι ενδιαφέρονταν και περιμέναν να δουν πώς θα ανανεωθούν και τι καινούργιο θα φέρουν τα μέρη από τα οποία συνήθιζαν να ψωνίζουν ή να περνάνε απ’ έξω − τότε που οι βιτρίνες έβαζαν τα καλά τους φιγουρίνια στους θαλαμίσκους που σχημάτιζαν. Σήμερα δεν ξέρω αν συμβαίνει αυτό, η πληροφορία είναι άπειρη, ψωνίζουμε πολύ και διαδικτυακά, η βόλτα στα μαγαζιά έχει περιοριστεί.  

Ωστόσο, τις προάλλες πέρασα έξω από μια βιτρίνα που εμφανίστηκε πρόσφατα στη γωνία της Ιπποκράτους με τη Βαλτετσίου και στάθηκα σε κάτι που έμοιαζε με αντικείμενο για το σπίτι, το πέρασα στιγμιαία και για ασυνήθιστο βοηθητικό τραπεζάκι, αλλά δεν ήταν τέτοιο. Ήταν μια λεκάνη τουαλέτας τοποθετημένη με ανορθόδοξο τρόπο.

Στο ισόγειο μιας γωνιακής πολυκατοικίας των Εξαρχείων η οποία έχει όνομα −λέγεται «Αλεξάνδρεια» και χτίστηκε το 1935, ένα μείγμα bauhaus και art deco− δημιουργήθηκε το Gonia από τον Κοσμά Καραβά.

Tο Gonia σερβίρει μια μονοποικιλιακή Βραζιλία σε έναν χώρο που διαφέρει, προσφέροντας το πρωί και τα φοβερά μουστοκούλουρα από το ιστορικό αρτοποιείο του Δαρεμά στο Μαρκόπουλο.

Πριν στήσει την πραμάτεια του εκεί, φρόντισε να επαναφέρει τα πιο ωραία χαρακτηριστικά από το παρελθόν του κτιρίου: εμφάνισε το ύψος του, αφαίρεσε τα αλουμινένια πλαίσια που είχαν τοποθετηθεί μεταγενέστερα και τα αντικατέστησε με σιδεριές, έφτιαξε μια καινούργια πόρτα όμοια με την πρώτη του, ανέδειξε το μωσαϊκό του αφαιρώντας τα πλακάκια με τα οποία το είχαν κρύψει, παρότι εμπορεύεται και ο ίδιος τέτοια.

Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Oι βιτρίνες εκεί έχουν μια εικαστική προσέγγιση, θα αλλάζουν συνέχεια σε συνεργασία με καλλιτέχνες, ενώ προλογίζουν και τις εκθέσεις που τρέχουν στην υπόγεια γκαλερί του και ανανεώνονται ανά μήνα περίπου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τα πλακάκια, οι βρύσες, οι νιπτήρες στέκονται στο Gonia δίπλα σε τραπεζάκια από μπετόν, αντικείμενα για το σπίτι και design φωτισμό − όλα αυτά έρχονται από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Δανία, ενώ κάποια είναι και ελληνικά.

Είναι όμως στημένα διαφορετικά, οι βιτρίνες εκεί έχουν μια εικαστική προσέγγιση, θα αλλάζουν συνέχεια σε συνεργασία με καλλιτέχνες, ενώ προλογίζουν και τις εκθέσεις που τρέχουν στην υπόγεια γκαλερί του και ανανεώνονται ανά μήνα περίπου.

Ο Κοσμάς Καραβάς ήρθε σε επαφή με τα υλικά από τον πατέρα του, που η δουλειά του ήταν να τοποθετεί πλακάκια, ενώ μαζί του αγάπησε και το λιμάνι όπου βόλταραν με μια παλιά Lambretta.

Ο ίδιος άρχισε να ασχολείται με αυτά πριν από 35 χρόνια. Ξεκίνησε από έναν μικρό χώρο στη Δραπετσώνα που μετρούσε όλα κι όλα δέκα τετραγωνικά, πέρασε στα είκοσι πέντε και μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να κατεβάσει κόσμο απ’ όλη την Αθήνα προκειμένου να προμηθευτεί από εκεί πλακάκια και είδη υγιεινής.

Ό,τι έχει στήσει από τότε έχει αντισυμβατικό χαρακτήρα, σίγουρα δεν είχε ποτέ ένα ακόμα μαγαζί με πλακάκια. Στο λιμάνι, λοιπόν, στη βιομηχανική περιοχή του Αγίου Διονυσίου και κάτω από την ομπρέλα του Lab Pirée Superstudio, βρίσκεται ένα πρώην μηχανουργείο που το έχει μετατρέψει σε εκθεσιακό χώρο, μαζί με έναν χώρο που προορίζεται για pop ups, ενώ έχει δημιουργήσει και μια σειρά από δωμάτια που μας μεταφέρουν με τη διακόσμησή τους σε άλλες εποχές και στις φάσεις του Πειραιά.

Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Ο Κοσμάς Καραβάς ήρθε σε επαφή με τα υλικά από τον πατέρα του, που η δουλειά του ήταν να τοποθετεί πλακάκια, ενώ μαζί του αγάπησε και το λιμάνι όπου βόλταραν με μια παλιά Lambretta. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τώρα πια που ήρθε στο κέντρο, αποφάσισε να συνδυάσει τα υλικά που εμπορεύεται με ένα καφέ, και έτσι το Gonia σερβίρει μια μονοποικιλιακή Βραζιλία σε έναν χώρο που διαφέρει, προσφέροντας το πρωί και τα φοβερά μουστοκούλουρα από το ιστορικό αρτοποιείο του Δαρεμά στο Μαρκόπουλο.

Διαθέτει και ένα μεγάλο τραπέζι που μπορεί να γίνει το γραφείο σας έξω από το γραφείο. Είναι μια δροσερή λύση γι’ αυτές τις πολύ ζεστές μέρες που ζούμε στο κέντρο της Αθήνας, το βράδυ σερβίρει απεριτίβο και κλασικά κοκτέιλ, ενώ έχει και μια μικρή λίστα με ελληνικά κυρίως κρασιά.

Σύντομα θα διοργανώνει και dj sets με μουσικές που θα επιλέγονται από τα βινύλια που στέκονται σε μια βιβλιοθήκη, έτσι ώστε οι βραδιές αυτές να μοιάζουν με σπιτικό πάρτι που θα κρατάει μέχρι τις έντεκα το βράδυ και θα κινείται σε funk, soul, electro pop ήχους, ενώ θα παίζουν και πολλά ρεμπέτικα από τη συλλογή του Κοσμά Καραβά −που είναι βαμβακαρικός πάνω απ’ όλα−, μαζί με μουσικές που έβγαιναν από τα σπίτια των Εξαρχείων και της Κυψέλης το ‘50 και το ‘60 και μουσικά θέματα από τον κινηματογράφο της εποχής.  

Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Mπορεί να γίνει το γραφείο σας έξω από το γραφείο. Είναι μια δροσερή λύση γι’ αυτές τις πολύ ζεστές μέρες που ζούμε στο κέντρο της Αθήνας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ιπποκράτους 48, Εξάρχεια

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ