Χάικου για ένα Αθηναϊκό μπεργκεράδικο. Από την Ελένη Ψυχούλη

Χάικου για ένα Αθηναϊκό μπεργκεράδικο. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
2

Χάικου για ένα Αθηναϊκό μπεργκεράδικο. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Η Νέα Ερυθραία είναι της μόδας, definitely! Στη Χαριλάου Τρικούπη οι κυρίες με το άψογο μακιγιάζ, τις ακριβές τσάντες και τα χτισμένα στη hot yoga κορμιά ιδρώνουν για μια θέση πάρκινγκ στη ώρα αιχμής της κοσμικοπαρέλασης, το μεσημέρι του Σαββάτου, ένα δρόμο πιο πίσω η γειτονιά αντανακλά το κιτς, το ρουστίκ, το άρωμα μιας παλιάς προσφυγογειτονιάς της περιφέρειας, στην πρόσοψη καλπάζει η αισθητική της Κηφισιάς νο2, σε ένα διαρκές work in progress.

 

Χάικου για ένα Αθηναϊκό μπεργκεράδικο. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Αν δεν είσαι των βορείων και καθόλου της περιοχής, πρέπει να πας μιλημένος. Και πάλι, θα ψιλοχαθείς. Ένα στενό στον κεντρικό δρόμο, χωρίς λοιπές υποδείξεις, σε βγάζει στην πόρτα του. Με αυλίτσα για το καλοκαίρι, μερικά σκαλιά υπόγειο το χειμώνα. Μια τρύπα, το όλο σύνολο. Σαν χτισμένο σε παλιό παράπηγμα, μια ψησταριά όλο κι όλο, μόνο ντεκόρ το ωραιότατο black & white με ολίγον red, σικάτο λογότυπο.

 

Χάικου για ένα Αθηναϊκό μπεργκεράδικο. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Μπέργκερ από angus beef, κατακκόκινο κρέας με αληθινή μοσχαρίσια νοστιμιά από καλοθρεμένο ζωάκι που μεγάλωσε ολόχαρο και ελεύθερο στα αυστραλιανά καταπράσινα λιβάδια, θα σε ρωτήσουν πώς το θες ψημμένο. Εσύ θα αφήσεις τον ψήστη να το κάνει όπως ξέρει, να το περιποιηθεί με την τέχνη του για να στο σερβίρει στο απόγειο της νοστιμιάς του, μην αρχίσεις την ελληνοπρέπεια του καλοψημένου-αυτό είναι άλλο, ευγενές κρέας, δεν αντέχει τις φωτιές της κόλασης. Αν θέλεις να το δοκιμάσεις αφτιασίδωτο, σε όλο του το γκουρμέ μεγαλείο, το angus μοσχαράκι θα σου το ψήσουν και σε μικρά φιλετάκια. Ο οποίος ψήστης, είναι ένα πληθωρικό αγόρι βγαλμένο κατευθείαν από χολυγουντιανή ταινία, με προσωπικότητα, εκτόπισμα, ευτραφή κοιλίτσα και το απόλυτο burger στυλ, και όχι ο πονεμένος αδιάφορος ψήστης μετανάστης που είθισται στις «γρήγορες» ψησταριές.

 

Χάικου για ένα Αθηναϊκό μπεργκεράδικο. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Το μενού γραμμένο με κιμωλία σε έναν τεράστιο μαυροπίνακα, σαν ευπρόσδεκτη σφαλιάρα μιας ευτυχέστατης ανατροπής. Αυτό το burger δεν είναι «βρώμικο». Βάζει βούτυρο τρούφας στο ολόκληρο καλαμπόκι που το συνοδεύει, παντρεύεται με ρόκα, κατσικίσιο τυρί, καραμελλωμένο κρεμμύδι και τσίλι μαρμελάδα, έχει σπιτική μαγιονέζα με αρωματικά χόρτα, χωράει πάνω του αληθινό blue cheese και όχι κάτι σε κρέμα με μπλε τυρί αορίστως και καθόλου σαφώς, φτιάχνει τσάτνεϋ σύκου, μαρμελάδα από καραμελλωμένα κρεμμύδια, μαρινάρει το Tenessee κοτόπουλο με μπέρμπον και σουσάμι. Κι αν είσαι της μη μου άπτου μερίδας, σου σερβίρεται και σε mini εκδοχή.

 

Χάικου για ένα Αθηναϊκό μπεργκεράδικο. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Όσο στο στενόχωρο διαδρομάκι περιμένουμε την ώρα της αλήθειας-ενός-μπέργκερ να ψηθεί, ο πλάι μου κύριος, πάνω από μερικές ντάνες με άδεια καφάσια μπύρας,  μου ανοίγει κουβέντα για το πόσο εύστοχη ήταν άραγε η κριτική του τελευταίου Αθηνοράματος για την εικονοκλαστική μαγειρική του Νίκου Καραθάνου, έτερος πνευμονολόγος μου εκθέτει τη συμβολή της ινδικής αυτοσυγκέντρωσης στη διατήρηση της καλής υγείας, κι ένας άλλος θέλει σώνει και ντε μια που με βρήκε να του πω αν όντως έχει χαλάσει το Hakassan του Λονδίνου. Την πολύ σοφιστικέ ατμόσφαιρα θα διακόψει οικογένεια γιαπωνέζων που δεν μιλά γρι ξένης γλώσσας, γονείς και παιδιά όλοι μεταμφιεσμένοι σε manga ήρωες, πολύχρωμοι και με εμπριμέ μαλλιά. Μέχρι να τους μεταφράσουμε ένα cheese burger στη νοηματική, έχει έρθει το δικό μου spicy crunch μπεργκεράκι, με τραγανά κρεμμύδια και μαρμελάδα από jalapenos, τυλιγμένο σε μια σελίδα της Ηonolulu Τribune. Μέσα μου ακούω Sticky Fingers των Stones, καθώς η κόκκινη μαρμελάδα κυλά στα δάχτυλά μου.

 

Χάικου για ένα Αθηναϊκό μπεργκεράδικο. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

The Burger Company, Χαρ. Τρικούπη 144, 2108000670

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

2 σχόλια
παιδια πηγα και δοκιμασα τις προαλλες! τελειο μπεργκερ σε μεγαααααλες ποσοτητες και διπλα σε ολα τα μπαρακια της ερυθραιας!! οι τιμες πολυ καλες, και το σερβις επισης!! ολοι οι πεινασμενοι του σαββατου εκει θα τη βγαζουμε ...