ΚΙΝΗΣΗ

Holy Llama: Το πρώτο vegan bakery της Αθήνας ξεφουρνίζει κρουασάν και babka

Holy Llama: Το πρώτο vegan bakery της Αθήνας μόλις άρχισε να ξεφουρνίζει κρουασάν και babka Facebook Twitter
Κρουασάν φιστίκι.
0

Ρωτήστε στους new age φούρνους όπου συρρέει αυτήν τη στιγμή η Αθήνα τι πάει να πει να βγάζεις κάθε μέρα κρουασάν. To να φτιάξει κανείς τέτοιο φύλλο δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Πρέπει να ελέγχει τη θερμοκρασία και την υγρασία της ζύμης για το στοφάρισμα, ενώ το φύλλο θέλει τα λιπαρά του για να σταθεί και να πετύχει. 

Μετά από πολλές και χρονοβόρες δοκιμές κάποιοι ετοίμασαν τη βιτρίνα τους για να τη γεμίσουν με ποιοτικές σφολιάτες χωρίς τη χρήση ζωικών παράγωγων.

«Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, επικεντρωθήκαμε στο να πετύχουμε βασικά χαρακτηριστικά, όπως τα τραγανά φύλλα σφολιάτας, οι μαστιχωτές υφές και οι ζουμερές γεμίσεις που θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία. Όταν τα καταφέραμε, δεν περιοριστήκαμε σε παραδοσιακές συνταγές, αλλά αφήσαμε τη φαντασία μας ελεύθερη, συνδυάζοντας υλικά και αρώματα που είναι καινοτόμα για τη vegan και τη non-vegan κουζίνα».

Η Κελλίνα Δημητριάδη και η Εριέττα Κούρκουλου εξηγούν ότι σκοπός του Holy Llama δεν είναι να αντιγράψει και να περιοριστεί σε ό,τι έως τώρα γνωρίζαμε αλλά να επανεξετάσει παραδοσιακές συνταγές, όπως το τσουρέκι, το κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας, και να αντιπροτείνει «φρέσκες, εξίσου νόστιμες ή και πιο νόστιμες ιδέες», όλες vegan.

«Θέλουμε να αποδείξουμε στον κόσμο πως οι plant-based επιλογές μπορούν να είναι εξίσου νόστιμες με εκείνες που έχει συνηθίσει, αν όχι νοστιμότερες. Επίσης, θέλουμε σταδιακά να απεγκλωβιστούμε από το κλισέ που θέλει την ολική χορτοφαγία να είναι μια αποστειρωμένη και άνοστη διατροφή».

«Αισθανθήκαμε πως ένας χώρος με τέτοιου είδους προϊόντα θα εμπλούτιζε τον κόσμο της plant-based κοινότητας και όχι μόνο. Οραματιστήκαμε ένα bakehouse που θα απευθύνεται σε vegans και μη, δηλαδή ένα brand που θα προσελκύσει ανθρώπους οι οποίοι απλώς μοιράζονται την ίδια αγάπη για το καλό φαγητό και αναζητούν τα πιο νόστιμα καλούδια».

Holy Llama: Το πρώτο vegan bakery της Αθήνας μόλις άρχισε να ξεφουρνίζει κρουασάν και babka Facebook Twitter
Babka
Holy Llama: Το πρώτο vegan bakery της Αθήνας μόλις άρχισε να ξεφουρνίζει κρουασάν και babka Facebook Twitter
Flan

Οι γλυκές συνταγές είναι δημιουργίες του κορυφαίου Αλέξανδρου Παβλόβ, ενώ τις αλμυρές έχει αναλάβει η σεφ του Holy Llama, Σάντρα Μπέρτεν. H ομάδα δεν ήθελε να αρκεστεί στο «για vegan καλό είναι». Κάθε προϊόν είναι απόλυτα plant-based. Αποφεύγουν τις επεξεργασμένες πρώτες ύλες, χρησιμοποιούν κυρίως εποχικές –γι’ αυτό και οι προτάσεις τους θα αλλάζουν συχνά–, πολλές από τις οποίες έρχονται από τοπικούς παραγωγούς. 

Το μενού τους έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει επιλογές από το πρωί για brunch, για ένα ελαφρύ γεύμα στο γραφείο, για μια λιχουδιά στο τέλος μιας απαιτητικής ημέρας. «Θέλουμε να αποδείξουμε στον κόσμο πως οι plant-based επιλογές μπορούν να είναι εξίσου νόστιμες με εκείνες που έχει συνηθίσει, αν όχι νοστιμότερες.

Επίσης, θέλουμε σταδιακά να απεγκλωβιστούμε από το κλισέ που θέλει την ολική χορτοφαγία να είναι μια αποστειρωμένη και άνοστη διατροφή. Σήμερα τα υλικά και οι δυνατότητες που δίνουν είναι άπειρες, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νόστιμη κουζίνα βασισμένη στην ηθική». 

Holy Llama: Το πρώτο vegan bakery της Αθήνας μόλις άρχισε να ξεφουρνίζει κρουασάν και babka Facebook Twitter
Στα αλμυρά, το Holy breakfast, η vegan εκδοχή του παραδοσιακού english breakfast, το avocado smash sandwich με χειροποίητο tempeh bacon μαριναρισμένο για είκοσι τέσσερις ώρες σε δική τους μαρινάδα, είναι οι πιο επιτυχημένες μέχρι στιγμής συνταγές τους. 
Holy Llama: Το πρώτο vegan bakery της Αθήνας μόλις άρχισε να ξεφουρνίζει κρουασάν και babka Facebook Twitter
Acai Bowl

Για να πετύχουν τη flan, την babka και την τάρτα διπλής σοκολάτας καταβάλλουν λίγη παραπάνω προσπάθεια απ' όση θα χρειαζόταν αν χρησιμοποιούσαν ζωικά υλικά, αλλά το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Στα αλμυρά, το Holy breakfast, η vegan εκδοχή του παραδοσιακού english breakfast, το avocado smash sandwich με χειροποίητο tempeh bacon, μαριναρισμένο για είκοσι τέσσερις ώρες σε δική τους μαρινάδα, είναι οι πιο επιτυχημένες μέχρι στιγμής συνταγές τους. 

Θα προσθέσουν κι άλλες αλμυρές ιδέες για να δημιουργήσουν ένα πιο ολοκληρωμένο vegan brunch και πολλούς φρέσκους χυμούς. Μέσα στους επόμενους μήνες το Holy Llama θα κάνει την εμφάνισή του και στο κέντρο της Αθήνας, συγκεκριμένα στην οδό Νίκης, όπου θα διαθέτει και dine in χώρο. «Η vegan φιλοσοφία αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και αισθανόμαστε πως οφείλουμε να την κάνουμε όσο πιο προσιτή γίνεται σε όλο τον κόσμο», καταλήγουν οι δημιουργοί του. 

Γρ. Κυδωνιών 8, Υμηττός, 210 7626078

Holy Llama: Το πρώτο vegan bakery της Αθήνας μόλις άρχισε να ξεφουρνίζει κρουασάν και babka Facebook Twitter
Cruffin πραλίνας.
Holy Llama: Το πρώτο vegan bakery της Αθήνας μόλις άρχισε να ξεφουρνίζει κρουασάν και babka Facebook Twitter
Τάρτα double choco caramel
Holy Llama: Το πρώτο vegan bakery της Αθήνας μόλις άρχισε να ξεφουρνίζει κρουασάν και babka Facebook Twitter
Holy Llama: Το πρώτο vegan bakery της Αθήνας μόλις άρχισε να ξεφουρνίζει κρουασάν και babka Facebook Twitter
Γεύση
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sweet Nolan: Στο ζαχαροπλαστείο του Σωτήρη Κοντιζά φτιάχνουν εθιστικά γλυκά

Γεύση / Sweet Nolan: Στο ζαχαροπλαστείο του Σωτήρη Κοντιζά φτιάχνουν εθιστικά γλυκά

Οι Κώστας Πισιώτης, Σωτήρης Κοντιζάς και Μάνος Μπαμπούνης, η ομάδα πίσω από τα επιτυχημένα culinary projects του Nolanverse, έστησαν ένα σύγχρονο αστικό ζαχαροπλαστείο με ζύμες και κλασικά γλυκά, με το καμένο cheesecake που γευτήκαμε για πρώτη φορά μέσω του PS Luncheon και ναυαρχίδα τους τα pasteis de nata- τα πορτογαλικά ταρτάκια στα οποία έχει αδυναμία ο σεφ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μήπως η babka ήρθε για να κλέψει τη δόξα του cinnamon roll;

Γεύση / Μήπως η babka ήρθε για να κλέψει τη δόξα του cinnamon roll;

Ένα απλό, εβραϊκό γλυκό έχει πολλές ιστορίες γύρω του και ακόμα περισσότερες παραλλαγές. Έκανε δυναμική εμφάνιση στη Αθήνα, μπήκε στο μενού των πιο ποιοτικών καφέ της πόλης και φτιάχνεται πεντανόστιμο, ξέρουμε τις σωστές διευθύνσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Αντώνης Σελέκος θέλει να μας κάνει να τρώμε πανετόνε και το καλοκαίρι

Γεύση / Ο Αντώνης Σελέκος θέλει να μας κάνει να τρώμε πανετόνε και το καλοκαίρι

Πέρσι μοίρασε πόρτα-πόρτα το γλυκό του ψωμί, που έγινε viral. Φέτος, ο pastry chef του Funky Gourmet δημιούργησε ένα εργαστήριο στο Παγκράτι που θα λειτουργεί με εστιατορική λογική και θα προσφέρει ένα προϊόν που έχει συνδεθεί με τις γιορτές των Χριστουγέννων όλο τον χρόνο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT