Ρωτήστε στους new age φούρνους όπου συρρέει αυτήν τη στιγμή η Αθήνα τι πάει να πει να βγάζεις κάθε μέρα κρουασάν. To να φτιάξει κανείς τέτοιο φύλλο δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Πρέπει να ελέγχει τη θερμοκρασία και την υγρασία της ζύμης για το στοφάρισμα, ενώ το φύλλο θέλει τα λιπαρά του για να σταθεί και να πετύχει.
Μετά από πολλές και χρονοβόρες δοκιμές κάποιοι ετοίμασαν τη βιτρίνα τους για να τη γεμίσουν με ποιοτικές σφολιάτες χωρίς τη χρήση ζωικών παράγωγων.
«Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, επικεντρωθήκαμε στο να πετύχουμε βασικά χαρακτηριστικά, όπως τα τραγανά φύλλα σφολιάτας, οι μαστιχωτές υφές και οι ζουμερές γεμίσεις που θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία. Όταν τα καταφέραμε, δεν περιοριστήκαμε σε παραδοσιακές συνταγές, αλλά αφήσαμε τη φαντασία μας ελεύθερη, συνδυάζοντας υλικά και αρώματα που είναι καινοτόμα για τη vegan και τη non-vegan κουζίνα».
Η Κελλίνα Δημητριάδη και η Εριέττα Κούρκουλου εξηγούν ότι σκοπός του Holy Llama δεν είναι να αντιγράψει και να περιοριστεί σε ό,τι έως τώρα γνωρίζαμε αλλά να επανεξετάσει παραδοσιακές συνταγές, όπως το τσουρέκι, το κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας, και να αντιπροτείνει «φρέσκες, εξίσου νόστιμες ή και πιο νόστιμες ιδέες», όλες vegan.
«Θέλουμε να αποδείξουμε στον κόσμο πως οι plant-based επιλογές μπορούν να είναι εξίσου νόστιμες με εκείνες που έχει συνηθίσει, αν όχι νοστιμότερες. Επίσης, θέλουμε σταδιακά να απεγκλωβιστούμε από το κλισέ που θέλει την ολική χορτοφαγία να είναι μια αποστειρωμένη και άνοστη διατροφή».
«Αισθανθήκαμε πως ένας χώρος με τέτοιου είδους προϊόντα θα εμπλούτιζε τον κόσμο της plant-based κοινότητας και όχι μόνο. Οραματιστήκαμε ένα bakehouse που θα απευθύνεται σε vegans και μη, δηλαδή ένα brand που θα προσελκύσει ανθρώπους οι οποίοι απλώς μοιράζονται την ίδια αγάπη για το καλό φαγητό και αναζητούν τα πιο νόστιμα καλούδια».
Οι γλυκές συνταγές είναι δημιουργίες του κορυφαίου Αλέξανδρου Παβλόβ, ενώ τις αλμυρές έχει αναλάβει η σεφ του Holy Llama, Σάντρα Μπέρτεν. H ομάδα δεν ήθελε να αρκεστεί στο «για vegan καλό είναι». Κάθε προϊόν είναι απόλυτα plant-based. Αποφεύγουν τις επεξεργασμένες πρώτες ύλες, χρησιμοποιούν κυρίως εποχικές –γι’ αυτό και οι προτάσεις τους θα αλλάζουν συχνά–, πολλές από τις οποίες έρχονται από τοπικούς παραγωγούς.
Το μενού τους έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει επιλογές από το πρωί για brunch, για ένα ελαφρύ γεύμα στο γραφείο, για μια λιχουδιά στο τέλος μιας απαιτητικής ημέρας. «Θέλουμε να αποδείξουμε στον κόσμο πως οι plant-based επιλογές μπορούν να είναι εξίσου νόστιμες με εκείνες που έχει συνηθίσει, αν όχι νοστιμότερες.
Επίσης, θέλουμε σταδιακά να απεγκλωβιστούμε από το κλισέ που θέλει την ολική χορτοφαγία να είναι μια αποστειρωμένη και άνοστη διατροφή. Σήμερα τα υλικά και οι δυνατότητες που δίνουν είναι άπειρες, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νόστιμη κουζίνα βασισμένη στην ηθική».
Για να πετύχουν τη flan, την babka και την τάρτα διπλής σοκολάτας καταβάλλουν λίγη παραπάνω προσπάθεια απ' όση θα χρειαζόταν αν χρησιμοποιούσαν ζωικά υλικά, αλλά το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Στα αλμυρά, το Holy breakfast, η vegan εκδοχή του παραδοσιακού english breakfast, το avocado smash sandwich με χειροποίητο tempeh bacon, μαριναρισμένο για είκοσι τέσσερις ώρες σε δική τους μαρινάδα, είναι οι πιο επιτυχημένες μέχρι στιγμής συνταγές τους.
Θα προσθέσουν κι άλλες αλμυρές ιδέες για να δημιουργήσουν ένα πιο ολοκληρωμένο vegan brunch και πολλούς φρέσκους χυμούς. Μέσα στους επόμενους μήνες το Holy Llama θα κάνει την εμφάνισή του και στο κέντρο της Αθήνας, συγκεκριμένα στην οδό Νίκης, όπου θα διαθέτει και dine in χώρο. «Η vegan φιλοσοφία αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και αισθανόμαστε πως οφείλουμε να την κάνουμε όσο πιο προσιτή γίνεται σε όλο τον κόσμο», καταλήγουν οι δημιουργοί του.
Γρ. Κυδωνιών 8, Υμηττός, 210 7626078