Η ωδή του μελομακάρονου

Η ωδή του μελομακάρονου Facebook Twitter
3

Όποτε το έχω αποφασίσει «σπιτικό», ο κόπος μου κατέληξε κατευθείαν στον σκουπιδοντενεκέ. Όποια πεπειραμένη νοικοκυρά να ρωτήσεις, θα σου απαντήσει πως πιο εύκολο γλυκό, δεν γίνεται! Όμως, όπως όλα τα «εύκολα», έτσι κι αυτό έχει τα δικά του κόλπα, που πετυχαίνουν μόνο αν τα εμπεδώσεις με τα χρόνια, πάνω από τόνους μελωμένου σιροπιού. Αλλιώς, αν δεν σε ευλογήσει η τύχη του πρωτάρη ή η ζύμη θα σου βγει σφιχτή ή θα τα παραψήσεις και δεν θα μελώνουν ή θα σου προκύψουν «λάσπη» και άλλες πολλές γκίνιες. Ακόμη κι αν ανακαλύψεις το μυστικό, το σίγουρο είναι πως θα το λησμονήσεις μέσα στη χρονιά, στους 12 μήνες που χωρίζουν τη μια φουρνιά από την άλλη. Γι' αυτό κι εγώ, το μελομακάρονο το προτιμώ «ετοιματζίδικο» που έλεγε και η γιαγιά μου.

Τα καλύτερά μου

  • Του Κωνσταντινίδη, γιατί είναι μικρούλι, με ισορροπημένη γλύκα, μοσχοβολά μέλι από τα βουνά της Κρήτης, τραγανό και μελωμένο συνάμα, με όσο ακριβώς καρύδι του χρειάζεται.

Κωνσταντινίδης, Λ. Κηφισίας 116, Αμπελόκηποι, 2106916577 - Λ. Πεντέλης 72, Χαλάνδρι, 2106828502 - Λ. Μεσογείων 368, Αγ. Παρασκευή, 2106002682

  • Στα Fresh το μελομακαρονάκι μεταμορφώνεται σε γκουρμέ γλυκομπουκιά, μελώνει διακριτικότατα με βιολογικό μέλι από την Κρήτη, σπάει σε μια τραγανή έκρηξη στο στόμα, πορτοκαλένιο και με λιγοστό ψιλοτριμμένο καρυδάκι.

Fresh, Λ. Κηφισίας 359, Ερυθραία - Κ. Βάρναλη 60, Χαλάνδρι - Λ. Κηφισίας 162, Ψυχικό - Κριεζώτου 12, Κολωνάκι - Πελασγίας 6, Περιστέρι - Αγ. Φωτεινής 53, Ν. Σμύρνη - Γιαννιτσοπούλου 6, Γλυφάδα - Αλεξιουπόλεως 22, Αργυρούπολη

  • Το Iδαίον Άντρον μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα κρητικά μπακάλικα της Αθήνας αλλά κάθε Χριστούγεννα η μαμά του ιδιοκτήτη φτιάχνει με τα χεράκια της εξαιρετικά μελομακάρονα αμέλωτα και μελωμένα, που μυρίζουν μαμά και Κρήτη, με την πιο τραγανή υφή και χωρίς υπερβολικά σιρόπια. Το θέμα είναι να τα προλάβεις.

Iδαίον Άντρον, Φορμίωνος 141, Καισαριανή, 2107600204

  • Εδώ και πολλά χρόνια, δεν ένοιωθα τις γιορτές να έρχονται μέχρι να βγάλει ο Στέλιος το βουνό με τα μελομακάρονα των γιορτών. Λεπτά, τραγανά και με ισορροπημένο μέλωμα, χρυσαφένια και πορτοκαλένια, έχουν μια απόλυτη γυναικεία χάρη.

Γλυκές Αλχημείες, Στέλιος Παρλιάρος, Ηροδότου 24, Κολωνάκι, 2107240205

  • Χειροποίητο και σπιτικό, όπως το φαντάζεσαι από ένα μαγαζί που ειδικεύεται στο μπισκότο: θριφτό και καλοψημένο σαν μπισκοτάκι που μόλις βγήκε από το φούρνο, με ένα κατιτίς από μέλωμα.

Μπισκότο από σπίτι, Σπάρτης 11, Χαλάνδρι, 2107255700

  • Η Μαίρη Στάμου, ζαχαροπλάστισσα με χέρι μαμάς, φτιάχνει επίσης ωραία μελομακάρονα, όσο πρέπει γλυκά και τραγανά.

Ζάχαρη στην Άκρη, Δ. Γούναρη 192, 2109603357

  • Η Φύσις που ξέρει να κάνει τα πιο απίστευτα γλυκά «αλλιώς» κυκλοφορεί το μελομακάρονο σε δυο εκδοχές: με μαύρη ζάχαρη, τραγανό και ήπια μελωμένο και με σιρόπι αγαύης, πιο χρυσαφένιο, πιο φινετσάτο και ακόμη πιο απενοχοποιημένο.

Φύσις, Λ. Μεσογείων 450, Α. Παρασκευή, 2106090740

Το μελομακάρονο στο σούπερ-μάρκετ

*Βιολάντα: Με την κλασική λασπωμένη ζύμη και τη γεύση του καρυδιού να υπερισχύει σου ζητάει λιγάκι πορτοκάλι, μια κανέλα ή ένα γαρύφαλλο παραπάνω.

*Γλυκάνθη: Το σχήμα του σε προϊδεάζει για τα καλύτερα αλλά η λασπερή του ζύμη σου μένει παραπάνω από την κανελογαρυφαλένια επίγευση και την μελένια ευωδιά.

*Θανόπουλος: δεν σε λιγώνει, ιδανικά τραγανό, με μπόλικο καρύδι και συμπαθητικό μέλωμα.

*Φαίδων: σαν το λασπερό μελομακάρονο από τον κάθε φούρνο της γειτονιάς με γλύκα που καίει σχεδόν το στόμα.

*Χρυσανθίδης: με σκούρο, ορεκτικό χρώμα, σου υπόσχεται την πιο τραγανή μπουκιά και η αλήθεια είναι πως «κρατάει» καλά αλλά σε προσγειώνει κι εδώ η απέραντη γλύκα.

(Από τα ΑΒ, τον Βερόπουλο, τον Θανόπουλο, τα Lidl και τα Carrefour)

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

3 σχόλια
Απευθύνομαι στην συμπαθέστατη Ελένη Ψυχούλη. Αν ενδιαφέρεσε να δοκιμάσεις ενα απο τα καλύτερα μελομακάρονα ever, που τρελαίνουν πολύ κόσμο κάθε χρόνο τότε επικοινώνησε μαζί μου. By the way, Συγχαρητήρια για το πιρουνάκι! Δυνατή προσπάθεια!
Η γεύση, η υφή, το αν κάποιο γλυκό ζύμης είναι λασπωμενο, είναι ένα καθαρά υποκειμενικο ζήτημα. Δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια. Άλλοι λατρευουν τα πολύ μαλακά και γεμάτα σιρόπι-καρύδι μελομακάρονα και άλλοι τα πιο τραγανά και λιγότερο σιροπιασμενα. Δε γίνεται λοιπόν, κα.Ψυχούλη μου, απο τη μια να παρουσιάζετε τον εαυτο σας ως μια κλασική νοικοκυρά και απο την άλλη, ως μια γευσιγνωστρια, να διαφημίζετε προϊοντα ή -ακόμα χειρότερα- να τα δυσφημειτε δημόσια.
Νομίζω πως τα πετυχημένα σπιτικά μελομακάρονα,δεν συγκρίνονται με τίποτα με αυτά των ζαχαροπλαστείων.Στα σπιτικά γεύεσαι το μέλι,των ζαχαροπλαστείων προσεύχεσαι να έχει έστω ζάχαρη το σιρόπι και όχι κανά γλυκαντικό της συμφοράς!