Η ωδή του μελομακάρονου

Η ωδή του μελομακάρονου Facebook Twitter
3

Όποτε το έχω αποφασίσει «σπιτικό», ο κόπος μου κατέληξε κατευθείαν στον σκουπιδοντενεκέ. Όποια πεπειραμένη νοικοκυρά να ρωτήσεις, θα σου απαντήσει πως πιο εύκολο γλυκό, δεν γίνεται! Όμως, όπως όλα τα «εύκολα», έτσι κι αυτό έχει τα δικά του κόλπα, που πετυχαίνουν μόνο αν τα εμπεδώσεις με τα χρόνια, πάνω από τόνους μελωμένου σιροπιού. Αλλιώς, αν δεν σε ευλογήσει η τύχη του πρωτάρη ή η ζύμη θα σου βγει σφιχτή ή θα τα παραψήσεις και δεν θα μελώνουν ή θα σου προκύψουν «λάσπη» και άλλες πολλές γκίνιες. Ακόμη κι αν ανακαλύψεις το μυστικό, το σίγουρο είναι πως θα το λησμονήσεις μέσα στη χρονιά, στους 12 μήνες που χωρίζουν τη μια φουρνιά από την άλλη. Γι' αυτό κι εγώ, το μελομακάρονο το προτιμώ «ετοιματζίδικο» που έλεγε και η γιαγιά μου.

Τα καλύτερά μου

  • Του Κωνσταντινίδη, γιατί είναι μικρούλι, με ισορροπημένη γλύκα, μοσχοβολά μέλι από τα βουνά της Κρήτης, τραγανό και μελωμένο συνάμα, με όσο ακριβώς καρύδι του χρειάζεται.

Κωνσταντινίδης, Λ. Κηφισίας 116, Αμπελόκηποι, 2106916577 - Λ. Πεντέλης 72, Χαλάνδρι, 2106828502 - Λ. Μεσογείων 368, Αγ. Παρασκευή, 2106002682

  • Στα Fresh το μελομακαρονάκι μεταμορφώνεται σε γκουρμέ γλυκομπουκιά, μελώνει διακριτικότατα με βιολογικό μέλι από την Κρήτη, σπάει σε μια τραγανή έκρηξη στο στόμα, πορτοκαλένιο και με λιγοστό ψιλοτριμμένο καρυδάκι.

Fresh, Λ. Κηφισίας 359, Ερυθραία - Κ. Βάρναλη 60, Χαλάνδρι - Λ. Κηφισίας 162, Ψυχικό - Κριεζώτου 12, Κολωνάκι - Πελασγίας 6, Περιστέρι - Αγ. Φωτεινής 53, Ν. Σμύρνη - Γιαννιτσοπούλου 6, Γλυφάδα - Αλεξιουπόλεως 22, Αργυρούπολη

  • Το Iδαίον Άντρον μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα κρητικά μπακάλικα της Αθήνας αλλά κάθε Χριστούγεννα η μαμά του ιδιοκτήτη φτιάχνει με τα χεράκια της εξαιρετικά μελομακάρονα αμέλωτα και μελωμένα, που μυρίζουν μαμά και Κρήτη, με την πιο τραγανή υφή και χωρίς υπερβολικά σιρόπια. Το θέμα είναι να τα προλάβεις.

Iδαίον Άντρον, Φορμίωνος 141, Καισαριανή, 2107600204

  • Εδώ και πολλά χρόνια, δεν ένοιωθα τις γιορτές να έρχονται μέχρι να βγάλει ο Στέλιος το βουνό με τα μελομακάρονα των γιορτών. Λεπτά, τραγανά και με ισορροπημένο μέλωμα, χρυσαφένια και πορτοκαλένια, έχουν μια απόλυτη γυναικεία χάρη.

Γλυκές Αλχημείες, Στέλιος Παρλιάρος, Ηροδότου 24, Κολωνάκι, 2107240205

  • Χειροποίητο και σπιτικό, όπως το φαντάζεσαι από ένα μαγαζί που ειδικεύεται στο μπισκότο: θριφτό και καλοψημένο σαν μπισκοτάκι που μόλις βγήκε από το φούρνο, με ένα κατιτίς από μέλωμα.

Μπισκότο από σπίτι, Σπάρτης 11, Χαλάνδρι, 2107255700

  • Η Μαίρη Στάμου, ζαχαροπλάστισσα με χέρι μαμάς, φτιάχνει επίσης ωραία μελομακάρονα, όσο πρέπει γλυκά και τραγανά.

Ζάχαρη στην Άκρη, Δ. Γούναρη 192, 2109603357

  • Η Φύσις που ξέρει να κάνει τα πιο απίστευτα γλυκά «αλλιώς» κυκλοφορεί το μελομακάρονο σε δυο εκδοχές: με μαύρη ζάχαρη, τραγανό και ήπια μελωμένο και με σιρόπι αγαύης, πιο χρυσαφένιο, πιο φινετσάτο και ακόμη πιο απενοχοποιημένο.

Φύσις, Λ. Μεσογείων 450, Α. Παρασκευή, 2106090740

Το μελομακάρονο στο σούπερ-μάρκετ

*Βιολάντα: Με την κλασική λασπωμένη ζύμη και τη γεύση του καρυδιού να υπερισχύει σου ζητάει λιγάκι πορτοκάλι, μια κανέλα ή ένα γαρύφαλλο παραπάνω.

*Γλυκάνθη: Το σχήμα του σε προϊδεάζει για τα καλύτερα αλλά η λασπερή του ζύμη σου μένει παραπάνω από την κανελογαρυφαλένια επίγευση και την μελένια ευωδιά.

*Θανόπουλος: δεν σε λιγώνει, ιδανικά τραγανό, με μπόλικο καρύδι και συμπαθητικό μέλωμα.

*Φαίδων: σαν το λασπερό μελομακάρονο από τον κάθε φούρνο της γειτονιάς με γλύκα που καίει σχεδόν το στόμα.

*Χρυσανθίδης: με σκούρο, ορεκτικό χρώμα, σου υπόσχεται την πιο τραγανή μπουκιά και η αλήθεια είναι πως «κρατάει» καλά αλλά σε προσγειώνει κι εδώ η απέραντη γλύκα.

(Από τα ΑΒ, τον Βερόπουλο, τον Θανόπουλο, τα Lidl και τα Carrefour)

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

3 σχόλια
Απευθύνομαι στην συμπαθέστατη Ελένη Ψυχούλη. Αν ενδιαφέρεσε να δοκιμάσεις ενα απο τα καλύτερα μελομακάρονα ever, που τρελαίνουν πολύ κόσμο κάθε χρόνο τότε επικοινώνησε μαζί μου. By the way, Συγχαρητήρια για το πιρουνάκι! Δυνατή προσπάθεια!
Η γεύση, η υφή, το αν κάποιο γλυκό ζύμης είναι λασπωμενο, είναι ένα καθαρά υποκειμενικο ζήτημα. Δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια. Άλλοι λατρευουν τα πολύ μαλακά και γεμάτα σιρόπι-καρύδι μελομακάρονα και άλλοι τα πιο τραγανά και λιγότερο σιροπιασμενα. Δε γίνεται λοιπόν, κα.Ψυχούλη μου, απο τη μια να παρουσιάζετε τον εαυτο σας ως μια κλασική νοικοκυρά και απο την άλλη, ως μια γευσιγνωστρια, να διαφημίζετε προϊοντα ή -ακόμα χειρότερα- να τα δυσφημειτε δημόσια.
Νομίζω πως τα πετυχημένα σπιτικά μελομακάρονα,δεν συγκρίνονται με τίποτα με αυτά των ζαχαροπλαστείων.Στα σπιτικά γεύεσαι το μέλι,των ζαχαροπλαστείων προσεύχεσαι να έχει έστω ζάχαρη το σιρόπι και όχι κανά γλυκαντικό της συμφοράς!