Η πόλη με τις ωραίες γεύσεις

Η πόλη με τις ωραίες γεύσεις Facebook Twitter
0
Η πόλη με τις ωραίες γεύσεις Facebook Twitter
La Pierrade

Το «μικρόβιο» της εστίασης και της φιλοξενίας είναι περασμένο στο DNA όσων ασχολούνται χρόνια και με πάθος. Και από αυτήν τη στόφα –με παράδοση σε ξακουστά εστιατόρια της Αθήνας– είναι οι άνθρωποι που έστησαν το ολοκαίνουργιο La Pierrade στο Κολωνάκι. Και να, που μόλις διαβείς το κατώφλι του σε αγκαλιάζει ευχάριστα η σάλα με την εκλεπτυσμένη μίνιμαλ διακόσμηση διά χειρός του γνωστού σκηνογράφου Μανώλη Μαριδάκη. Εδώ, από τη στιγμή που θα καθίσεις θα αντιληφθείς ότι τη λέξη «πελάτης» έχουν αντικαταστήσει με τη λέξη «καλεσμένος» και φροντίζουν να προσφέρουν με αγάπη μια φιλόξενη εμπειρία εστίασης. Το μενού κλείνει το μάτι στην Ιταλία, χωρίς να λείπουν και οι πινελιές από άλλες κουζίνες της Μεσογείου. Εκτίμησα που σε κάθε πιάτο προτείνεται και η ποικιλία του οίνου που το συνοδεύει ιδανικά. Δυνατό ξεκίνημα με λαβράκι μαριναρισμένο, που ευωδιάζει μοσχολέμονο και συνοδεύει λεπτοκομμένο φινόκιο και λεμονόχορτο (€10). Η κρύα μοσχαρίσια γλώσσα ποσέ με πινελιές πέστο βασιλικού (€10) είναι σίγουρα ένα πιάτο που δεν το συναντάς εύκολα και εδώ μας ικανοποίησε απόλυτα. Το σπαγγέτι με αχινό (€23) καταξιώνει τον μάγειρα Κρεσέντσιο Ραπανότ που έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα σε ονομαστές ιταλικές κουζίνες. Άψογα βρασμένο, με φίνα σάλτσα με αυγά αχινού και μαζί κομμένα σε μικροσκοπικούς τραγανούς κύβους καρότο, κολοκύθι, σέλερι και μαϊντανός. Το άρωμα του ούζου ακολουθούσε το πιάτο που προσγειώθηκε στο τραπέζι με ριζότο, ευμεγέθεις γαρίδες, φινόκιο, μια ιδέα φρέσκια ντομάτα και ροζ πιπέρι (€14). Σωστά χυλωμένο, με τον κόκκο του ρυζιού ίσα να αντιστέκεται στο δόντι, αρωματικό, με διακριτές τις γεύσεις και στην επίγευση το ροζ πιπέρι να χαρίζει γοητευτική έκρηξη. Ιδανικά ψημένο, ώστε να κρατάει τους χυμούς του, ήταν το κόντρα φιλέτο από μοσχάρι με βούτυρο και φρέσκα βότανα (€19) που ανέβαζαν τη γευστική ένταση. Ωραίο, παρεΐστικο παιχνίδι προσφέρει η ηφαιστιογενής πέτρα που πάνω της ψήνεις μόνος σου το λεπτοκομμένο μοσχαρίσιο κρέας και τα συνοδευτικά λαχανικά. Από δίπλα ακολουθεί μία σειρά από μπολ με διαφορετικές σάλτσες, που κάνουν την αναζήτηση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Αν και οι γυναίκες προτιμούν το άψογο cheese cake (€6) λεμόνι, βρήκα προκλητική την «ανδρική» γεύση της μους σοκολάτας με Grand Marnier.

La Pierrade, Σπευσίππου 30, Κολωνάκι, 210 7237297


Το μπιστρό Polly Maggoo στο Μεταξουργείο είναι το όνειρο ζωής του Γιώργου Ηλιού, που όταν πριν από χρόνια ζούσε στο Παρίσι, γνώρισε τα μπιστρό και αγάπησε την κουζίνα τόσο, ώστε βρέθηκε να σπουδάζει σε σπουδαία σχολή μαγειρικής. Οι εικόνες, οι εμπειρίες και οι γεύσεις πυροδότησαν πριν από έξι χρόνια τη δημιουργία του Polly Maggoo με τα νόστιμα πιάτα και τις ωραίες μουσικές. Ωστόσο, ο Γιώργος είναι πνεύμα ανήσυχο και αποφάσισε να ανοίξει έναν καινούργιο, δημιουργικό κύκλο στο μαγαζί του. «Αλλαγή προσέγγισης, πιο κοντά στις ελληνικές γεύσεις. Προσφέρω φαγητό σε προσιτές τιμές. Δημιουργώ στην κουζίνα μου, χρησιμοποιώντας τις παιδικές αναμνήσεις». Καθισμένοι στη γοητευτική σάλα του Πόλλυ (πλέον) με τα ξύλινα τραπέζια, τις ρετρό αφίσες και τις ωραίες μουσικές, αφήνουμε την αύρα του Μεταξουργείου να μας αγκαλιάσει. Δεν προσδοκούσαμε την έκσταση, θέλαμε, απλώς, τρεις φίλες να ξανασμίξουμε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Είχαμε πολλά να πούμε. Τελικά, οι μεζέδες του Γιώργου έστρεφαν τη συζήτηση στα πιάτα που τσιμπολογούσαμε. Στην αρχή δοκιμάσαμε από τη λίστα με τα ελληνικά τυριά το αρσενικό Νάξου με την πλούσια γεύση. Μετά, στο τραπέζι προσγειώθηκε το πιάτο-υπογραφή του Γιώργου Ηλιού, η σπυρωτή φακή με σχοινόπρασο, που στην κορυφή της φιγουράριζε ένα αυγό ποσέ (€9). Ήταν μαγειρεμένη σωστά –να κρατάει λίγο–, με το αυγό να της δίνει πόντους νοστιμιάς. Γεύση ξεχωριστή, που μαρτυράει πόσο καλή αίσθηση της ζωής έχει ο μάγειρας. Τη σαλάτα με το λάχανο, τις σταφίδες Κορίνθου και τη λεπτοκομμένη μαριναρισμένη πανσέτα συμπλήρωνε μια έντεχνα φτιαγμένη βινεγκρέτ από ελαιόλαδο, λευκό ξίδι, μουστάρδα Dijon και λίγο ξινόμηλο, που η γεύση και το άρωμά της έμειναν ανεξίτηλα πάνω της, χωρίς λιπαρό ίχνος. Η γαλλική τεχνική υπάρχει στα πιάτα, το αποτέλεσμα όμως δεν σε βγάζει έξω από τα ελληνικά σύνορα. Η ψητή πατάτα νοστίμευε πολύ με το καλής ποιότητας βούτυρο που την αγκάλιαζε και στη συνέχεια η φάβα που προσγειώθηκε στο τραπέζι είχε απαλή υφή και πλούσια γεύση. Τα συνοδευτικά τσιγαριαστά βλίτα συναγωνίζονταν στη γεύση το ροδοψημένο θράψαλο (€11,20) με την τραγανή υφή και τη ζουμερή σάρκα. Φύγαμε με τη χαρακτηριστική και αγαπημένη γεύση του γλυκού κουταλιού βύσσινου που στόλιζε μια καλοφτιαγμένη πανακότα (€4), με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουμε σύντομα στο φιλόξενο μπιστρό.

Πόλλυ, Λεωνίδου 80 & Σαλαμίνος, Μεταξουργείο, 210 5241120


Ο παλιός είναι αλλιώς. Ο λόγος για το Αμπιμπάγιο, ένα μεζεδοπωλείο που με συνέπεια καταπιάνεται με νόστιμα μαγειρέματα πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Στέκι φιλικό, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο, κάτω από τη σκέπη της Ακρόπολης. Η ιστορία συνεχίζεται με νέο κεφάλαιο στην κουζίνα του και αυτό είναι ο σεφ Ανδρέας Γιαννόπουλος, με εμπειρία πολλών χρόνων σε γνωστές κουζίνες της Αθήνας αλλά και εκτός συνόρων, όπως στο εστιατόριο Lafayette της Νέας Υόρκης. Το μενού προσφέρει κλασικές προτάσεις με αφορμή τη γη και τη θάλασσα. Η περίσταση καλούσε τα πρώτα πιάτα για «ζέσταμα» στο ξεκίνημα, με ταραμοσαλάτα (€4) δουλεμένη με λευκό ταραμά, ξερό κρεμμύδι, λεμόνι και ελαιόλαδο, με ωραία υφή και αληθινή γεύση. Ταίριαξε όμορφα με το ζυμωτό ψωμάκι, που οι μπουκιές του βυθίστηκαν λαίμαργα και στη ρεγγοσαλάτα (€4,60) με την έντονη γεύση. «Η μελιτζάνα είναι το υλικό που ενώνει τη Μεσόγειο και δίνει νόημα στη μεσογειακότητα» σκέφτομαι, έχοντας μόλις δοκιμάσει την καπνιστή ψίχα της ώριμης μελιτζάνας (€3,60), ενισχυμένη με κομματάκια ψιλοκομμένης πιπεριάς, μαϊντανό και μια πινελιά σκορδέλαιο. «Η μελιτζάνα είναι ένα από τα αγαπημένα μου υλικά» λέει ο σεφ, όταν παινεύουμε το πιάτο. Στο τραπέζι προσγειώνεται μια γευστική σαλάτα οσπρίων (€6,30) με πλιγούρι, μαύρα φασόλια, ψιλοκομμένες πιπεριές σε μινιόν κύβους, μαϊντανό, δυόσμο, φρέσκο κρεμμύδι και Κατίκι Δομοκού, «ντυμένη» με σος μηλόξιδο – τόσο, όσο έπρεπε. Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια με τη φρουτώδη Μαλαγουζιά του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου και την καλή διάθεση να περισσεύει. Νόστιμος αποδείχθηκε ο συνδυασμός ανάμεσα στο πηλιορείτικο σπετζοφάι και την παραδοσιακή φάβα Σαντορίνης (€7,30). Ευωδιαστή ήρθε η τηγανιά με ζουμερές μπουκιές κοτόπουλο αρωματισμένο με θρούμπι, φρέσκια ντομάτα, χαλούμι Κύπρου και σβησμένη με λευκό κρασί Σαντορίνης (€7,60). Ο σεφ πρότεινε να δοκιμάσουμε το πιάτο ημέρας και ήταν περήφανος για τα σουτζουκάκια του. Όχι άδικα, αφού ήρθαν αφράτα, με σωστή δόση κύμινου και πλούσια μυρωδάτη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας που χάριζε τη γεύση της στο συνοδευτικό ρύζι – εύγε! Το πιάτο που αναδείχθηκε ήταν η πατάτα-ακορντεόν (€5,20). Κατέφτασε ψιλοκομμένη φουρνιστή πατάτα Νάξου, αρωματισμένη με φρέσκο κρεμμυδάκι και πασπαλισμένη με καπνιστή πάπρικα. Τα πιρούνια πήραν φωτιά και δεν σταμάτησαν με την εμφάνιση του πληθωρικού κεμπάπ, φτιαγμένου παραδοσιακά, συνοδεία ψητής πίτας και σος γιαουρτλού (€7). Περιττεύει να προσθέσω ότι σκάσαμε από τις νόστιμες γεύσεις, αλλά δεν δυσκολευτήκαμε να τιμήσουμε το χειροποίητο παγωτό βανίλιας και σοκολάτας, φτιαγμένο με φρέσκο γάλα που μας ταξίδεψε στα χρόνια της παιδικής αθωότητας.

Αμπιμπάγιο, Ηρακλειδών 3, Θησείο, 210 3426794

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ