Η τσιτσιμπύρα του Σπύρου

Η τσιτσιμπύρα του Σπύρου Facebook Twitter
Ο Σπύρος προμηθεύει πολλά μαγαζιά και μπαρ με τσιτσιμπίρα και από ό,τι λέει τρέχει συνέχεια, γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να τη μαθαίνει και να την προτιμάει. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος
0

Ο Σπύρος είναι Κερκυραίος και έχει πιει πάρα πολλές τσιτσιμπύρες στη ζωή του. Τον γνωρίσαμε τυχαία την ώρα που δοκιμάζαμε το πολύ ιδιαίτερο αναψυκτικό και μας μίλησε για την ιστορία του και για τη μοναδική εταιρία που έχει απομείνει στην Ελλάδα και έχει βάλει στόχο να τη γνωρίσει στους Αθηναίους.

Η τσιτσιμπύρα ήρθε στην Κέρκυρα από τους Άγγλους και από το 1860 που άρχισε η παραγωγή της στην περιοχή Καλαφατιώτες έγινε από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού. Παλιότερα υπήρχαν 8 βιοτεχνίες που έφτιαχναν τσιτσιμπύρα, αλλά σήμερα έχει απομείνει μόνο μία, η επιχείρηση που ίδρυσε ο Γιώργος Χειμαριός. Το όνομά της (από το τζίντζερ αλλά και το τσιτσιρίζω, από τον ήχο του ανθρακικού που παράγει μόνη της κατά τη ζύμωση) είναι μια εξελληνισμένη απόδοση της ginger beer, του αναψυκτικού που αγαπούσαν και αγαπούν οι Άγγλοι και στην Ελλάδα παράγεται μόνο στην Κέρκυρα.

Εκτός από νόστιμη και δροσιστική η τσιτσιμπίρα έχει και πολλές ευεργετικές ιδιότητες, λόγω του τζίντζερ. Το τζίντζερ είναι αντιεμετικό και κατά της ναυτίας, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, έχει αντιπυρετικές και αντισηπτικές ιδιότητες και κάνει πολύ καλό στο στομάχι.

Το αναψυκτικό με βάση το τζίντζερ που του δίνει την χαρακτηριστική πιπεράτη γεύση δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά και φτιάχνεται μόνο με αγνά προϊόντα από την Κέρκυρα. Φρέσκο λεμόνι, νερό, ζάχαρη και τζίντζερ. Τα υλικά ζυμώνονται για πέντε μέρες και μετατρέπονται στο ανθρακούχο αναψυκτικό, με το ανθρακικό να δημιουργείται φυσικά κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.

Η τσιτσιμπύρα του Σπύρου Facebook Twitter
Το αναψυκτικό με βάση το τζίντζερ που του δίνει την χαρακτηριστική πιπεράτη γεύση δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά και φτιάχνεται μόνο με αγνά προϊόντα από την Κέρκυρα. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος

Ο Σπύρος προμηθεύει πολλά μαγαζιά και μπαρ με τσιτσιμπίρα και από ό,τι λέει τρέχει συνέχεια, γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να τη μαθαίνει και να την προτιμάει. «Η τσιτσιμπύρα είναι ένα ιδιαίτερο αναψυκτικό και από παραγωγή σε παραγωγή μπορεί να έχει διαφορετική γεύση, εξαρτάται από τη γεύση του λεμονιού» λέει. «Μπαίνει μόνο φρέσκο λεμόνι στην Παρασκευή. Δεν είναι κόκα κόλα, είναι φυσικό προϊόν. Αν αφήσεις την τσιτσιμπύρα εκτός ψυγείου, το μπουκάλι μπορεί να φουσκώσει γιατί ζυμώνεται συνέχεια. Όταν την ανοίγεις πρέπει να το κάνεις σιγά-σιγά γιατί μπορεί να 'ταξιδέψει', δηλαδή να αφρίσει, γιατί είναι ζωντανό πράγμα. Η τσιτσιμπύρα θέλει παίδεμα, πρέπει να ασχοληθείς μαζί της, να προσέχεις να μην εκτεθεί στον ήλιο. Στην Κέρκυρα πίνουν όλοι τσιτσιμπίρα και στους Άγγλους που έρχονται και την ξέρουν αρέσει πολύ. Η αγγλική βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τη δικιά μας, λόγω των υλικών. Είναι πολύ καλύτερη η ντόπια. Εκτός από σκέτη, εμένα μου αρέσει και με βότκα» λέει ο Σπύρος.

Εκτός από νόστιμη και δροσιστική η τσιτσιμπίρα έχει και πολλές ευεργετικές ιδιότητες, λόγω του τζίντζερ. Το τζίντζερ είναι αντιεμετικό και κατά της ναυτίας, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, έχει αντιπυρετικές και αντισηπτικές ιδιότητες και κάνει πολύ καλό στο στομάχι. «Μπορείς να πιεις τσιτσιμπύρα σαν χωνευτικό. Ό,τι και να φας πίνεις μετά μια τσιτσιμπύρα και στρώνεις» λέει ο Σπύρος.

Η τσιτσιμπύρα του Σπύρου Facebook Twitter
Η τσιτσιμπύρα ήρθε στην Κέρκυρα από τους Άγγλους και από το 1860 που άρχισε η παραγωγή της στην περιοχή Καλαφατιώτες έγινε από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος

Κι αυτή είναι μία ιδιαίτερη συνταγή για κοκτέιλ με τσιτσιμπίρα:

Mojito με τσιτσιμπύρα

Υλικά

- φρέσκα φύλλα μέντας
- 3 κ.τ.γ ζάχαρη
- 1 λάιμ κομμένο
65 ml ρούμι
- τσιτσιμπίρα
- μία φέτα τζίντζερ ( προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα ποτήρι βάλτε τη μέντα, τη ζάχαρη και τα κομμάτια lime και λιώστε τα. Προσθέστε θρυμματισμένο πάγο και το ρούμι. Ανακατέψτε καλά και γεμίστε το ποτήρι με την τσιτσιμπίρα. Γαρνίρετε με φύλλα μέντας και μία λεπτή φέτα τζίντζερ.

Τσιτσιμπύρα μπορείτε να βρείτε: «Κάπαρη» Ασκληπιού 22, Αθήνα, «Μεσογειακή Διατροφή», Σοφοκλέους 1, Αθήνα, «Σοφός Μάρκετ» Μητροπόλεως 78, Αθήνα, «Αφοί Καππάτου» Σπ. Τρικούπη (Ασημάκη Φωτήλα 1), Εξάρχεια, Αθήνα, »Γήινος» Αγ. Παρασκευής 55, Χαλάνδρι και σε επιλεγμένα μπαρ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ