Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη

Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Οι γυμνές κολόνες παντρεύονται με γήινα χρώματα, το παλιό κλιμακοστάσιο κρύβεται σε έναν τοίχο με καμάρα που χωρίζει το εστιατόριο σε δύο μικρότερα, δίνοντάς του ένα έξτρα coziness. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Στο επεισόδιο «Γαλλική Κουλτούρα», οι «Απαράδεκτοι» προετοιμάζονται πυρετωδώς προκειμένου να υποδεχτούν τον φίλο του Γιάννη, Ζεράρ. Αναδεικνύοντας τη μαζική νοοτροπία της Ελλάδας των ‘90s, η παρέα του Λυκαβηττού κάνει πολλές στερεοτυπικές σκέψεις εν αναμονή του φιλοξενούμενού της. Και από εκεί που περιμένει να φυσήξει ευρωπαϊκός αέρας φινέτσας στην Αδάμαντος 4, τελικά ο Γάλλος τους βγαίνει εντελώς αλλιώς. 

Πρόκειται για ένα επεισόδιο που βγάζει μέχρι σήμερα άφθονο γέλιο και έχει αφήσει πολλές ατάκες. Είναι εκείνο που ήρθε στο μυαλό των εμπνευστών ενός νέου εστιατορίου όταν αστειεύονταν μεταξύ τους με το γεγονός ότι ο σεφ είναι γαλλοτραφής ως προς τις τεχνικές του αλλά θα σερβίρει και ταραμά. Και κάπως έτσι προέκυψε το Jerár, ο ελληνικός τρόπος για να διαβάσει κανείς το Gérard. Αυτό το παιχνίδι με το όνομα του μαγαζιού συμπυκνώνει πολύ έξυπνα αυτό που έχουν στο μυαλό τους ο Γιώργος Καβακλής και ο Χάρης Νικολούζος. 

Γέννημα-θρέμμα Δαφνιώτης, ο πρώτος ήθελε καιρό να επιχειρήσει στον ήσυχο πεζόδρομο της Αγίας Βαρβάρας, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος γι’ αυτό. Λίγα βήματα μακριά βρίσκεται το Spoiled, ο Γιώργος Καβακλής προέρχεται από τη bar σκηνή (σ.σ. είναι επίσης συνιδιοκτήτης του Barro Negro στο κέντρο) και αυτό το πρώτο του εγχείρημα μετράει σήμερα εννιά χρόνια επιτυχημένης πορείας.

Κάποια στιγμή, μια φαρμακαποθήκη τοποθετημένη ανάμεσα σε δυο cult σουβλατζίδικα άδειασε. Τότε η ομάδα του Spoiled έσπευσε να τη διαμορφώσει με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της Άννας Γαβαλά σε ένα λιτό, καλαίσθητο εστιατόριο. Οι γυμνές κολόνες παντρεύονται με γήινα χρώματα, το παλιό κλιμακοστάσιο κρύβεται σε έναν τοίχο με καμάρα που χωρίζει το εστιατόριο σε δύο μικρότερα, δίνοντάς του ένα έξτρα coziness. 

Το Jerár πατάει στη φιλοσοφία και τη (διεθνή πλέον) τάση του bistronomie, σερβίροντας πιάτα που έχουν ξανασερβιριστεί σε fine dining περιβάλλον.

Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Έφτιαξαν μια κουζίνα ορθάνοιχτη, που ντυμένη στα λευκά δίνει την αίσθηση της απόλυτης καθαριότητας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το εστιατόριο που ήρθε για να συζητηθεί και να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη είναι αποτέλεσμα μιας φιλίας. Ο σεφ Χάρης Νικολούζος σύχναζε από τον πρώτο χρόνο στο Spoiled και από πελάτης κατέληξε να βοηθάει την ομάδα του σε διάφορες γαστρονομικού ενδιαφέροντος ιδέες που προέκυπταν κατά περιόδους εκεί. 

«Eίμαστε πάνω απ' όλα φίλοι, η σχέση μας είχε δοκιμαστεί. Και όταν τελικά βρήκαμε αυτό τον χώρο αποφασίσαμε ότι θα συνεργαστούμε», λέει ο Γιώργος Καβακλής. «Ό,τι έχω δοκιμάσει από τον Χάρη, είτε ήταν ένα street food πιάτο που σερβίραμε στο μπαρ είτε κάτι πιο εξεζητημένο όταν μαγείρευε στο 2 Μαζί, είχε βαθιά γεύση». 

Έφτιαξαν μια κουζίνα ορθάνοιχτη, που ντυμένη στα λευκά δίνει την αίσθηση της απόλυτης καθαριότητας. Σε αυτή ο Χάρης Νικολούζος ετοιμάζει τα πιάτα που συνθέτουν ένα σφιχτό μενού με φαγητό που –αν πρέπει να του βάλει ταμπέλα– το χαρακτηρίζει «ελεύθερο».

Έτσι το Jerár πατάει στη φιλοσοφία και τη (διεθνή πλέον) τάση του bistronomie, σερβίροντας πιάτα που έχουν ξανασερβιριστεί σε fine dining περιβάλλον. Μόνο που στο εστιατόριο της Δάφνης η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή. «Θέλουμε να μη σκεφτεί κανείς αν είναι κατάλληλα ντυμένος για να μπει», «ένα μέρος που θα έρθεις για φαγητό φορώντας sneakers», όπως λένε οι εμπνευστές του, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον. 

Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Για το ψωμί του με φυσικό προζύμι τεσσάρων ετών κάνει ένα βούτυρο από ξινή κρέμα, μας προσφέρει και ελαιόλαδο από τη Μάνη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Τα σπανακοπιτάκια του είναι τραγανά και συνοδεύονται από ένα γιαούρτι με μυρωδικά για να τα καταναλώσουμε σαν σνακ. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Σχεδόν όλα τα πιάτα που αποτελούν τον βασικό του κορμό τα έχει προσφέρει ξανά. Για το ψωμί του με φυσικό προζύμι τεσσάρων ετών κάνει ένα βούτυρο από ξινή κρέμα, μας προσφέρει και ελαιόλαδο από τη Μάνη. Τα σπανακοπιτάκια του είναι τραγανά και συνοδεύονται από ένα γιαούρτι με μυρωδικά για να τα καταναλώσουμε σαν σνακ – το εστιατόριο έχει διαμορφώσει έτσι τις προτάσεις του ώστε να μπορούμε να το επισκεφθούμε για ένα ποτήρι κρασί και δυο-τρία μικρά πιάτα.

Τραγανό είναι και το κουνέλι του, που εξωτερικά μοιάζει με fried chicken και σερβίρεται με χειροποίητη μαγιονέζα με σπετσιερικό (με το μείγμα μπαχαρικών δηλαδή που χρησιμοποιούν για την παστιτσάδα τους στον τόπο του σεφ, την Κέρκυρα). Το σκουμπρί σαβόρο με πουρέ καπνιστού χουρμά, αυγοτάραχο του Τρικαλινού και ζωμό από πίκλα είναι ένα πιάτο που έχει σερβιριστεί έτσι ακριβώς στην εμβληματική Selene της Σαντορίνης, και πρέπει να το δοκιμάσετε. 

Ετοιμάζει ένα ταρτάρ σαν μουσακά και ένα ψητό λάχανο σχάρας με πιπεριές, κάσιους, crumble τραχανά, βασιλικό και κουμκουάτ, αλλά δύο πιάτα που τα χαρακτηρίζουν και τα προσφέρουν τόσο ως ορεκτικά όσο και ως σνακ. Μετά, η δική του εκδοχή για την cacio e pepe εντυπωσιάζει, έχοντας ταρτάρ και μπισκ γαρίδας και λάδι δεντρολίβανου.

Μεταξύ άλλων, στο μενού που είναι ακόμα υπό διαμόρφωση βρίσκουμε έναν μπακαλιάρο με ρεβυθάδα από ρεβύθια Πρεσπών, με σάλτσα ψητών κρεμμυδιών και λεμόνι κονφί, αρνί με κανκιόφολες και αρνίσιο λουκάνικο, το κοτόπουλο παστιτσάδα που επίσης έχει σερβίρει στο Selene, μόνο που εδώ του έχει δώσει ένα twist με ένα πιτάκι που παραπέμπει στο τυλιχτό όπως το τρώνε στο νησί του, «με σάρτσα», κόκκινη. 

Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Το σκουμπρί σαβόρο με πουρέ καπνιστού χουρμά, αυγοτάραχο του Τρικαλινού και ζωμό από πίκλα είναι ένα πιάτο που έχει σερβιριστεί έτσι ακριβώς στην εμβληματική Selene της Σαντορίνης, και πρέπει να το δοκιμάσετε. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το μενού έχει χτιστεί και χτίζεται ώστε να ταιριάζει με το κρασί στο οποίο δίνει έμφαση το Jerár. Η οινική λίστα που έχουν δημιουργήσει ο Γιάννης Επιτροπάκης μαζί με τον Κώστα Φράγκο είναι σοβαρή και πραγματικά ενδιαφέρουσα, ανταποκρίνεται στο σήμερα και αναδεικνύει ΠΟΠ και ΠΓΕ ζώνες.

Φιλοξενώντας προς το παρόν δουλειές μπουτίκ οινοποιών, εναλλακτικές οινοποιήσεις, βιοδυναμικά και φυσικά κρασιά από την Ελλάδα και τη Γαλλία, προσφέρουν γύρω στις δώδεκα επιλογές σε ποτήρι οι οποίες θα ανανεώνονται ακολουθώντας την εποχικότητα και τον δρόμο που θα χαράζει η κουζίνα.

Θα φροντίσουν να μας εκπλήσσουν σε αυτό το κομμάτι, προτείνοντάς μας όσα νέα δοκιμάζουν και τους αρέσουν, ενώ ετοιμάζουν ένα κελάρι που θα είναι επισκέψιμο και ένα retail κομμάτι. 

Jerár: Το εστιατόριο που ήρθε για να βάλει τη Δάφνη στον γαστρονομικό χάρτη Facebook Twitter
Το κοτόπουλο παστιτσάδα επίσης έχει σερβίρει στο Selene, μόνο που εδώ του έχει δώσει ένα twist με ένα πιτάκι που παραπέμπει στο τυλιχτό όπως το τρώνε στο νησί του, «με σάρτσα», κόκκινη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Jerár, Αγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη, 6973039276

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

La Ricotta: Μια αυθεντική ιταλική τρατορία μόλις εμφανίστηκε στη Νέα Σμύρνη

Γεύση / La Ricotta: Μια αυθεντική ιταλική τρατορία μόλις εμφανίστηκε στη Νέα Σμύρνη

Ο Μιλανέζος Μάρκο Τζεναμπόνι ορκίζεται στην πίτσα της Νάπολης, η Αθήνα τον έμαθε από τη «συνοικιακή» πιτσαρία του στον Νέο Κόσμο. Μαζί με το γρήγορο φαγητό που τον έκανε γνωστό, για τη νέα, σύντομη κάρτα του νέου ιταλικού της πόλης έχει επιλέξει κλασικές μακαρονάδες, ενώ αρνείται να σερβίρει καρμπονάρα ή αματριτσιάνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Blue Oyster: Ένα νέο μαγαζί με όστρακα, προσιτές σαμπάνιες και ετερόκλητες μουσικές στην Κολοκοτρώνη

Γεύση / Blue Oyster: Ένα νέο μαγαζί με όστρακα, προσιτές σαμπάνιες και ετερόκλητες μουσικές στην Κολοκοτρώνη

Όλα ξεκίνησαν ένα μεσημέρι Κυριακής, όταν ένα απλό μεσημεριανό τραπέζι εξελίχθηκε σε αυθόρμητο γλέντι. Έτσι, οι άνθρωποι του Noel και του ΦΙΤΑ αποφάσισαν να μεταφέρουν το κλίμα εκείνης της μέρας σε ένα oyster bar.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ