Το καλό εκμέκ!

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter
12

Εκμέκ στα τούρκικα σημαίνει ψωμί. Και εκμέκ κανταϊφι το γλυκό που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε γιατί συνδυάζει την Ανατολή με το σιρόπι της και μια σαντιγούλα με ευρωπαϊκή προέλευση. Βέβαια, στην κλασική του εκδοχή σερβίρεται με βουβαλίσιο, πλούσιο καϊμάκι, κάτι που δύσκολα βρίσκεις πια στην Αθήνα, μιας και τα βουβάλια της Κερκίνης δεν επαρκούν στη λαχτάρα για εκμέκ, και επιπλέον το εν λόγω καϊμάκι κοστίζει κάτι παραπάνω-σε χρήμα αλλά και σε θερμίδες.

 

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter

 

Το εκμέκ της Ρένας

Λ. Πεντέλης 98, Βριλήσια, 21111830489

Η Ρένα είναι μια κλασική μαμά από την Αγριά του Βόλου, θεά μαγείρισσα και με σπεσιαλιτέ το εκμέκ της, το οποίο το φτιάχνει με όλο το μεράκι που του αντιστοιχεί, τρείς μέρες δουλιά, παρακαλώ! Ο γιος της, παρ’όλο που ασχολείται με την προώθηση ταινιών, φόρο τιμή στη συνταγή της μαμάς, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το εκμέκ της αλλά και να το μοιραστεί μαζί μας, σε μια κουκλίστικη εκμεκ-ερί στα Βριλήσσια. Για μένα το καλύτερο της αγοράς, χειροποίητο, από αγνό αιγοπρόβειο γάλα, ανάλαφρο σαν ζαχαρένιο σύννεφο, με μια σαντιγύ-αφρό, όση γλύκα χρειάζεται για να το πεις “άγλυκο” και να φας και δεύτερο κομμάτι, με τραγανό, καλοψημμένο κανταϊφι, κρέμα διόλου αμυλώδη και πλούσιο καβουρδισμένο, πολύ ψιλοκομμένο αμυγδαλάκι που σου δίνεται σε ξεχωριστή συσκευασία, να το προσθέσεις την τελευταία στιγμή μη και σου παπαριάσει. Κι άμα είσαι και αμετανόητος εραστής της σοκολάτας, κυκλοφορεί και σε σοκολατένια εκδοχή. Μια ανανεωτική εκδοχή σε ένα κλασικό γλυκό.

 

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter

 

Γλυκοτεχνείο

Ιασωνίδου 35Α, Ελληνικό, 2109620013

Θα το αγοράσεις μέσα σε ένα βαθύ, πήλινο μπολ που δεν έχει καμμιά τύχη να μην αδειάσει μετά την πρώτη μπουκιά. Πιο παραδοσιακό από της Ρένας, σχεδόν ρευστή, ανάλαφρη κρέμα και κανταϊφι που μοσχοβολά φρέσκο βούτυρο και έχει όσο-τόσο σιρόπι ώστε να μην σε λιγώνει. Στη φωτογραφία η ατομική βερσιόν. 

 

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter

 

Χαρά

Πατησίων 339, Πατήσια, 2102287266

Όταν η γιαγιά Αριστέα ήρθε πρόσφυγας από τη Σμύρνη το ’22 έφερε μαζί της μια περιουσία χωρίς τότε να το ξέρει: στο παπούτσι της έκρυψε τη συνταγή για το εκμέκ και το παγωτό καϊμάκι. Κλασική αξία, ίδια κι απαράλλαχτη στο χρόνο, μαζί με το Σικάγο και το ice cream soda, το εκμέκ της Χαράς είναι όλη η χαρά της παράδοσης: πλούσιο σε σιρόπι-στα όρια της υπερβολής που ωστόσο καθόλου δεν σε χαλάει, αφού δένει τόσο ωραία σαν σος στο παγωτό καϊμάκι που λιώνει πάνω του, αρκετά έντονη λιπαρότητα κι ένα διακριτικό άρωμα μαστίχας που θυμίζει παλιό-καλό-καιρό.

 

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter

 

Κωνσταντινίδης

www.konstadinidis.com

Με παράδοση από τη Μικρά Ασία από το 1920 και βάση τη Λάρισα-που ξέρει από καλά γαλακτοκομικά-, το εκμέκ του Κωνσταντινίδη κυκλοφορεί σε ατομική και οικογενειακή εκδοχή. Προσωπικά προτιμώ την οικογενειακή, γιατί για κάποιον ακαθόριστο λόγο, ίσως το ότι βγαίνει πιο λεπτό στο διαφανές ταψάκι, μου κάνει νοστιμότερο. Αν είσαι φίλος της σαντιγύ, θα το αγαπήσεις, αφού σου την προσφέρει απλόχερη και μαστιχωτή. Το παγωτό καϊμάκι σε διακριτικότερη δόση, ζύμη τσουρεκιού με μπόλικο σιρόπι.

 

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter

 

Γκιουλιούογλου

Νίκης 10, Σύνταγμα, 2103213959

Βαριά, λιγωτική Ανατολή, παχιά βάση με πιο-πολύ-σιρόπι δεν υπάρχει, παγωτό καϊμάκι με γαλατένια γεύση. Αν θες, παίρνεις τη βάση εκμέκ και αν είσαι τυχερός και έχει έρθει από την Πόλη, τη συνοδεύεις με βουβαλίσιο καϊμάκι, πλούσιο, λιπαρό, αυθεντικό.

Γεύση
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

10 σχόλια
Κι ακριβώς δίπλα, άρθρο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.Άντε να καταπολεμήσει ο άλλος την παχυσαρκία που διαβάζει τα μπλογκπόστ της Ελένης και του τρέχουν τα σάλια από την πρώτη παράγραφο.
Μετά από χρονοβόρες επιστημονικές έρευνες, έχω να σας πω πως ακομα καλύτερο απ' το απλό εκμέκ του Κωνσταντινίδη, είναι το παγωτό εκμέκ που φτιάχνει. Με παγωτό κρέμα, όμως, όχι με καϊμάκι. Δώστε σημασία σε αυτό το τελευταίο, το υποστηρίζει όλη η επιστημονική μας ομάδα φανατικά.