Καλό φαγητό στα μπαρ

Καλό φαγητό στα μπαρ Facebook Twitter
Όπως όλα δείχνουν, φαγητό και ποτό σμίγουν γλυκά στην πόλη μας, που όλο θέλει να τρώει και να πίνει. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
4

Τα παλιά κλασικά μπαρ της Αθήνας συντηρούσαν ανέκαθεν τη συνήθεια του μεζέ για όποιον έπινε στην μπάρα τους. Όλοι έχουμε τιμήσει τα «καναπεδάκια», το πιάτο «χοιρινό - ρώσικη», τα ριγανάτα ψωμιά και το club sandwich του Galaxy της Σταδίου. Αγναντεύοντας τη νυχτερινή Πατησίων, βουτάγαμε τα βραστά λουκάνικα στη μουστάρδα όσο έρρεε το ουίσκι στο Au Revoir. Και ήταν πάντα ένα αποκούμπι αυτός ο μεζές και ένα αβαντάζ των παλιών αυτών «ναών» του ποτού απέναντι στα νέα μπαρ που, για να το θέσουμε ευγενικά, δεν ασχολήθηκαν ποτέ με το άθλημα.


Τι πρέπει να είναι ο μεζές σε ένα μπαρ; Κάτι που να τρώγεται εύκολα, με το χέρι, να μην προκαλεί ακαταστασία στην μπάρα, να είναι συνήθως αλμυρό για να «ενθαρρύνει» το αλκοόλ, ίσως και ελαφρά πικάντικο. Προσέξτε, δεν μιλάμε για τα wine bars, που κι αυτά έχουν τα δικά τους συνοδευτικά και συνήθως πρόκειται για εκλεκτά τυριά και αλλαντικά, δηλαδή φαγητά που ταιριάζουν με το κρασί και μπορούν να αναδείξουν τα ιδιαίτερά χαρακτηριστικά του. Μιλάμε για τα φαγητά των κανονικών μπαρ.

Τι πρέπει να είναι ο μεζές σε ένα μπαρ; Κάτι που να τρώγεται εύκολα, με το χέρι, να μην προκαλεί ακαταστασία στην μπάρα, να είναι συνήθως αλμυρό για να «ενθαρρύνει» το αλκοόλ, ίσως και ελαφρά πικάντικο.

Καλό φαγητό στα μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το κενό ήρθε να καλύψει πρώτος ο Άρης Βεζενές με το άκρως επιτυχημένο Birdman του. Aυτό το yakitori bar με τον διάκοσμο που φωνάζει «κλασικό» από μακριά σερβίρει «γιαπωνέζικα σουβλάκια», και όχι μόνο, και είναι η ιδανική πρόταση για ένα after work drink με μεζέ. Ακόμα και τα αλμυρά - καυτερά - σκορδάτα edamame του είναι λόγος για να πας.


Ο Senios, πάλι, το νέο πρότζεκτ της ομάδας πίσω από το πολυβραβευμένο Clumsies αναβιώνει το παλιό ελληνικό καφενείο, μεταμορφώνοντάς το σε «σκανδιναβικής» αισθητικής και φινέτσας χώρο, χωρίς να ξεχνάει τις «ελληνικές» του ρίζες με τα βαρέλια πίσω από το μπαρ. Στην μπάρα του μπορείς να δοκιμάσεις πολλά και ενδιαφέροντα που φτιάχνει ο σεφ Αλμπέρτο Σιμιλλίδης: από σαρικόπιτα με βολάκι Τήνου μέχρι «γκόκλιες» με καμένο κατσικίσιο βούτυρο.


Όπως όλα δείχνουν, φαγητό και ποτό σμίγουν γλυκά στην πόλη μας, που όλο θέλει να τρώει και να πίνει.

Γεύση
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια
Πολύ μπροστά ήταν το Kibubu (Πατησίων και Γαλατσίου περίπου). Από σουδάκι γεμιστό με τυρί κρέμα και κρακεράκια με σολωμό σε λουκανικάκια κοκτέηλ και ράφλες ΜπιΜπιΚιου...