Καλό φαγητό στα μπαρ

Καλό φαγητό στα μπαρ Facebook Twitter
Όπως όλα δείχνουν, φαγητό και ποτό σμίγουν γλυκά στην πόλη μας, που όλο θέλει να τρώει και να πίνει. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
4

Τα παλιά κλασικά μπαρ της Αθήνας συντηρούσαν ανέκαθεν τη συνήθεια του μεζέ για όποιον έπινε στην μπάρα τους. Όλοι έχουμε τιμήσει τα «καναπεδάκια», το πιάτο «χοιρινό - ρώσικη», τα ριγανάτα ψωμιά και το club sandwich του Galaxy της Σταδίου. Αγναντεύοντας τη νυχτερινή Πατησίων, βουτάγαμε τα βραστά λουκάνικα στη μουστάρδα όσο έρρεε το ουίσκι στο Au Revoir. Και ήταν πάντα ένα αποκούμπι αυτός ο μεζές και ένα αβαντάζ των παλιών αυτών «ναών» του ποτού απέναντι στα νέα μπαρ που, για να το θέσουμε ευγενικά, δεν ασχολήθηκαν ποτέ με το άθλημα.


Τι πρέπει να είναι ο μεζές σε ένα μπαρ; Κάτι που να τρώγεται εύκολα, με το χέρι, να μην προκαλεί ακαταστασία στην μπάρα, να είναι συνήθως αλμυρό για να «ενθαρρύνει» το αλκοόλ, ίσως και ελαφρά πικάντικο. Προσέξτε, δεν μιλάμε για τα wine bars, που κι αυτά έχουν τα δικά τους συνοδευτικά και συνήθως πρόκειται για εκλεκτά τυριά και αλλαντικά, δηλαδή φαγητά που ταιριάζουν με το κρασί και μπορούν να αναδείξουν τα ιδιαίτερά χαρακτηριστικά του. Μιλάμε για τα φαγητά των κανονικών μπαρ.

Τι πρέπει να είναι ο μεζές σε ένα μπαρ; Κάτι που να τρώγεται εύκολα, με το χέρι, να μην προκαλεί ακαταστασία στην μπάρα, να είναι συνήθως αλμυρό για να «ενθαρρύνει» το αλκοόλ, ίσως και ελαφρά πικάντικο.

Καλό φαγητό στα μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το κενό ήρθε να καλύψει πρώτος ο Άρης Βεζενές με το άκρως επιτυχημένο Birdman του. Aυτό το yakitori bar με τον διάκοσμο που φωνάζει «κλασικό» από μακριά σερβίρει «γιαπωνέζικα σουβλάκια», και όχι μόνο, και είναι η ιδανική πρόταση για ένα after work drink με μεζέ. Ακόμα και τα αλμυρά - καυτερά - σκορδάτα edamame του είναι λόγος για να πας.


Ο Senios, πάλι, το νέο πρότζεκτ της ομάδας πίσω από το πολυβραβευμένο Clumsies αναβιώνει το παλιό ελληνικό καφενείο, μεταμορφώνοντάς το σε «σκανδιναβικής» αισθητικής και φινέτσας χώρο, χωρίς να ξεχνάει τις «ελληνικές» του ρίζες με τα βαρέλια πίσω από το μπαρ. Στην μπάρα του μπορείς να δοκιμάσεις πολλά και ενδιαφέροντα που φτιάχνει ο σεφ Αλμπέρτο Σιμιλλίδης: από σαρικόπιτα με βολάκι Τήνου μέχρι «γκόκλιες» με καμένο κατσικίσιο βούτυρο.


Όπως όλα δείχνουν, φαγητό και ποτό σμίγουν γλυκά στην πόλη μας, που όλο θέλει να τρώει και να πίνει.

Γεύση
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια
Πολύ μπροστά ήταν το Kibubu (Πατησίων και Γαλατσίου περίπου). Από σουδάκι γεμιστό με τυρί κρέμα και κρακεράκια με σολωμό σε λουκανικάκια κοκτέηλ και ράφλες ΜπιΜπιΚιου...