Καλοπούλα: Γίγαντες, κεφτεδάκια και χωριάτικη στην πιο δροσερή κρυψώνα της Αθήνας

Καλοπούλα Facebook Twitter
Στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, που έχει ανακηρυχθεί ιστορικός κήπος της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περνώντας τη βυζαντινής αρχιτεκτονικής Μονή Καισαριανής, περίπου στα 600 μέτρα μακριά και στα αριστερά σας θα συναντήσετε ένα αναψυκτήριο που έχει τραπέζια σκορπισμένα κυριολεκτικά μέσα και δίπλα στα δέντρα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ποια είναι η εντονότερη και πιο συχνή κυκλοφοριακή συμφόρηση που έχει χορτάσει ένας Αθηναίος, ο οποίος ψάχνει μέρος να δροσιστεί, περνώντας το καλοκαίρι στην πόλη; Θα πω, αυτή που συναντά, παίρνοντας τον δρόμο για την παραλία. Αν, λοιπόν, είστε τύποι του βουνού, αν απλώς θέλετε να ανακαλύψετε κάτι διαφορετικό από την αθηναϊκή Ριβιέρα και τα λοιπά παραθαλάσσια spots της Αττικής, υπάρχει ένα μέρος κοντά στο κέντρο με πιο υποφερτές θερμοκρασίες απ’ αυτές που μας έχει συνηθίσει το αθηναϊκό καλοκαίρι. 

Βρίσκεστε στην πλατεία Συντάγματος και έχετε 7,6 χιλιόμετρα μπροστά σας, δηλαδή 17-25 λεπτά δρόμο ανάλογα με την κίνηση, δεν γίνεται να την αποφύγετε εντελώς. Από κει, η πιο σύντομη διαδρομή είναι να κατευθυνθείτε προς τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, να συνεχίσετε ευθεία προς τη λεωφόρο Βασιλέως Αλεξάνδρου, να πάρετε τη Φορμίωνος προς τον κεντρικό δρόμο της Καισαριανής, τη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, και να την αφήσετε να σας οδηγήσει στην ανηφορική προέκτασή της και σε μια όαση δροσιάς.

Στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, που έχει ανακηρυχθεί ιστορικός κήπος της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περνώντας τη βυζαντινής αρχιτεκτονικής Μονή Καισαριανής, περίπου στα 600 μέτρα μακριά και στα αριστερά σας θα συναντήσετε ένα αναψυκτήριο που έχει τραπέζια σκορπισμένα κυριολεκτικά μέσα και δίπλα στα δέντρα. Κοντά στην αρχαία φυσική πηγή της Καλοπούλας βρίσκεται το αναψυκτήριο του δήμου Καισαριανής, σε ένα καταπράσινο και φροντισμένο περιβάλλον. Σύμφωνα με καταγραφές, στον χώρο της σημερινής Καλοπούλας υπήρξε ιερό της Αφροδίτης. 

Ακολουθώντας την ανατολή και τη δύση του ηλίου, αυτό το καλά κρυμμένο από τη βοή και τη ρύπανση πέτρινο αναψυκτήριο ανοίγει από τις 7:30 το καλοκαίρι και οι πρώτοι πρωινοί του επισκέπτες είναι εκείνοι που κάνουν μια παράκαμψη από τον δρόμο που τους βγάζει στη δουλειά τους, προκειμένου να προμηθευτούν τις χειροποίητες πίτες με το τραγανό φύλλο, μία με τυρί και μία με σπανάκι. 

Ο συγγραφέας και κάτοικος της περιοχής Μίμης Χριστοφιλάκης γράφει γι’ αυτήν τη δροσερή κρυψώνα της περιοχής. «Για την πηγή της Καλοπούλας στην Καισαριανή, τη μυθολογική “Κύλλου πήρα”, μαθαίνουμε από τους λεξικογράφους και ιστορικούς Ησύχιο, Σουίδα, Ηρωδιανό και για την ιστορική εξέλιξη της τοποθεσίας αυτής της κρήνης μάς δίνουν πληροφορίες και τα σωζόμενα μνημεία και η τοπογραφία. Καταρχήν “πήρα” σημαίνει “σάκος οδοιπορικός, αναρτώμενος επί του ώμου”. Το όνομα “Κύλλου πήρα”, που σημαίνει “του χωλού ο σάκος”, χαρακτηρίζει τη φύση του τοπίου, το οποίο από τη στενή του είσοδο διευρύνεται και σχηματίζει ημικύκλιο που μοιάζει με σακίδιο. Υπάρχει ομοιότης με το νέο όνομα της Καλοπούλας - Κύλλου πήρα, της οποίας το νερό θεωρείται “συντελεστικόν της ευτεκνίας” από την αρχαιότητα μέχρι πρόσφατα. Εκεί υπήρχε ιερό του Ηφαίστου, ο οποίος, ως γνωστόν, ήταν χωλός και τόσο άσχημος, που η μάνα του, η Ήρα, τον πέταξε από τον Όλυμπο και τον περιμάζεψε η Θέτις. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη εκδοχή για τη γραφή της πηγής, την οποία ένθερμα υποστήριζε ο αρχαιολόγος Ιωάννης Σβορώνος (1863-1922). Το “Πήρα”, έλεγε, πρέπει να γραφεί με ει και όχι με η, εκ του πειράω, που σημαίνει αποπειρώμαι, επιτίθεμαι, προσβάλλω… Την Καλοπούλα, λοιπόν, θεωρεί ο Σβορώνος ως τον μόνο τόπον της Αττικής, όπου ο Ήφαιστος επιχείρησε την ερωτική επίθεση κατά της Αθηνάς, και ότι τον ονόμασαν Κύλλου πείρα, δηλαδή τόπο εις τον οποίον ο Ήφαιστος επετέθη κατά της Αθηνάς και κατέστη περισσότερο ανά-πηρος».

αναψυκτήριο Καλοπούλα Facebook Twitter
Θα ακούσετε ήχους πουλιών, μπορεί να περάσει δίπλα σας μια χελώνα που ψάχνει να φάει μούρα, θα δείτε παιδιά να σκαρφαλώνουν σε δέντρα, θα μυρίσετε τη φύση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ακολουθώντας μια ήπια διαχείριση της δασικής έκτασης, το αναψυκτήριο της Καλοπούλας λειτουργεί από το 1987. Με πρωτοβουλία του επί δεκαετίες δήμαρχου της Καισαριανής, Παναγιώτη Μακρή, το πέτρινο αναψυκτήριο δημιουργήθηκε για να βρίσκεται υπό δημοτική διαχείριση και έτσι παραμένει μέχρι σήμερα. Εθελοντές και κάτοικοι του δήμου έχουν αναλάβει να φροντίζουν για την επιβίωση και συντήρηση τόσο του αναψυκτηρίου όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, το αναψυκτήριο της Καλοπούλας χρηματοδοτεί με τα έσοδά του κοινωνικές δράσεις του δήμου, ενώ μέχρι τις 10:00 ο καφές προσφέρεται δωρεάν σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας. 

Κατηφορίζοντας στην είσοδό του θα συναντήσετε ντοματιές και μια αγγουριά, κρεμμυδάκια, πατάτες και φράουλες που σπάρθηκαν φέτος σε ένα μικρό μποστάνι, για να μπουν κάποια στιγμή και στα πιάτα μας. Θα ακούσετε ήχους πουλιών, μπορεί να περάσει δίπλα σας μια χελώνα που ψάχνει να φάει μούρα, θα δείτε παιδιά να σκαρφαλώνουν σε δέντρα, θα μυρίσετε τη φύση. Θα βρεθείτε ανάμεσα σε κόσμο χωμένο όσο πιο βαθιά γίνεται στην καρέκλα του, αλλά δίπλα σας θα είναι κι εκείνοι που σκύβουν πάνω από τους χάρτες τους.

Εκεί ξαποσταίνουν ποδηλάτες και πεζοπόροι, σίγουρα θα συναντήσετε μέλη ορειβατικού συλλόγου και αναρριχητές, μπορεί να πετύχετε φοιτητές Γεωλογίας, οι οποίοι, ξεκινώντας από την Πανεπιστημιούπολη, ακολουθούν και χαρτογραφούν τα μονοπάτια του Υμηττού. 

Ακολουθώντας την ανατολή και τη δύση του ηλίου, αυτό το καλά κρυμμένο από τη βοή και τη ρύπανση πέτρινο αναψυκτήριο ανοίγει από τις 7:30 το καλοκαίρι και οι πρώτοι πρωινοί του επισκέπτες είναι εκείνοι που κάνουν μια παράκαμψη από τον δρόμο που τους βγάζει στη δουλειά τους, προκειμένου να προμηθευτούν τις χειροποίητες πίτες με το τραγανό φύλλο, μία με τυρί και μία με σπανάκι. 

Καλοπούλα φαγητό Facebook Twitter
Θα βρείτε ωραίους γίγαντες και σπετζοφάι, σαγανάκι και πλούσια χωριάτικη, από την παραγγελία σας δεν πρέπει να λείπουν ο καγιανάς και τα κεφτεδάκια. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Θα εξυπηρετηθείτε self service, θα δείτε τα πιάτα που προσφέρονται σε έναν μαυροπίνακα μέσα στο κιόσκι, θα φάτε σπιτικά και τίμια, θα πληρώσετε λίγα, οι τιμές κινούνται από 2 έως 6 ευρώ. Θα βρείτε ωραίους γίγαντες και σπετζοφάι, σαγανάκι και πλούσια χωριάτικη, από την παραγγελία σας δεν πρέπει να λείπουν ο καγιανάς και τα κεφτεδάκια.

Όσο για τα ποτήρια σας, υπάρχει μπίρα, τσίπουρο, ούζο και κρασί, μη φανταστείτε ποικιλία σε ετικέτες και καραφάκια, απλά πράγματα έχει, έτσι κι αλλιώς θα σας έχει ευχαριστήσει τόσο το σκηνικό, που θα ξεχάσετε κάθε απαίτηση που θα είχατε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος.

Μη σας κάνει εντύπωση αν τις Κυριακές ακούσετε κόσμο να λέει ότι ξεκίνησε από την Κηφισιά και τη Γλυφάδα, ακόμα και από το Λαγονήσι έχει βρεθεί παρέα εκεί, και, όπως είπε κι εκείνος που την παρακίνησε να φτάσει μέχρι την Καισαριανή «η θάλασσα εκεί είναι, δεν φεύγει». Λίγο μετά βρήκε μια θέση σε ένα από τα τραπέζια πικνίκ που έχουν τοποθετηθεί στο πυκνό δάσος. 

Και μην ξεχνάτε, αφού φάτε, πιείτε και χαλαρώσετε να επιστρέψετε τον δίσκο σας. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λυκαβηττός: Το σήμερα και η ιστορία του μέσα από πρωτότυπες εικόνες και αρχειακό υλικό

Αθήνα / Λυκαβηττός: Το σήμερα και η ιστορία του μέσα από πρωτότυπες εικόνες και αρχειακό υλικό

Ένας λόφος γεμάτος αντιφάσεις και περιπέτειες από τις μέρες, αλλά κυρίως τις νύχτες των Αθηναίων. Κάποτε παραλίγο να γίνει καζίνο. Κάποτε παραλίγο να μοιάσει με λόφο σε κάποια πόλη της Βαυαρίας. Κάποτε ήταν γνωστός βοσκότοπος. Κάποτε ήταν εκεί το αρχηγείο αντιαεροπορικής άμυνας. Κάποτε από τις πέτρες του φτιάχτηκε η μισή Αθήνα και κάποτε στην κορυφή του ζούσε ένας μοναχός που δεν φόρεσε ράσα. Το μεγάλο μπαλκόνι της Αθήνας που μετράει εκατομμύρια επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο και εκατοντάδες συναυλίες είναι πάντα παρόν στην ιστορία και στην καθημερινότητα της πρωτεύουσας. Το πανόραμα των Αθηνών, αυτός ο πέτρινος γίγαντας, τα έχει παρακολουθήσει όλα από ψηλά και παραμένει ακόμα τόπος έρωτα, ρομαντζάδας, παρέας και ψυχανάλυσης.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΛΗΣ (SUB.URBAN IMAGES)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ