Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Kennedy Facebook Twitter
Το Kennedy είναι ένα wine bar μικρό σε τετραγωνικά, που θα είναι μετρημένο και στο τι προσφέρει. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Aν παρακολουθείτε τις DIY εκδόσεις∙ αν σας ενδιαφέρει να ταξιδεύετε μέσα από τις σελίδες ενός περιοδικού∙ αν σας γοητεύουν οι σελίδες που ξεφεύγουν από την αισθητική του illustration και του glossy∙ αν σας ενδιαφέρει να διαβάζετε συνεντεύξεις ανθρώπων που διαμορφώνουν αισθητική∙ αν σας απασχολεί το ανδρικό στυλ που δεν υπακούει σε φευγαλέες μόδες, τότε μάλλον θα γνωρίζετε το «Kennedy» magazine, το biannual περιοδικό με έδρα την Αθήνα.

Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2013 και έκτοτε πωλείται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, καταστήματα ανδρικής ένδυσης, γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Σε περίπτωση που προμηθεύεστε τον καφέ σας από το Foyer Espresso Bar του Παγκρατίου και από το Anäna της Πραξιτέλους, λογικά θα έχετε δει ότι είναι και σημεία πώλησης του περιοδικού. Τώρα, ο φωτογράφος και εκδότης του δημιουργεί ένα ακόμα σημείο πώλησης, το οποίο όμως θα είναι αφιερωμένο στο κρασί.

O Chris Kontos δεν είναι επιχειρηματίας, δεν είχε μπλέξει ξανά με μαγαζιά. Ήθελε όμως να δημιουργήσει ένα λιτό μέρος στο κέντρο, που το έχει ζήσει, το έχει κατοικήσει, το έχει δει να αλλάζει, το ξέρει πολύ καλά.

To Kennedy θα μας συστήνει γαλλικά κρασιά και παραγωγούς που δεν παίζουν αλλού στην πόλη.

Το Kennedy, που πήρε το όνομά του από το περιοδικό, είναι ένα wine bar μικρό σε τετραγωνικά, που θα είναι μετρημένο και στο τι προσφέρει. Πριν από μια δεκαετία, και ενώ βρισκόταν στο Παρίσι, ο Chris Kontos άρχισε να δοκιμάζει, να ανακαλύπτει, να μυείται στον κόσμο των φυσικών κρασιών. Kαι κόλλησε με αυτά, που πια αποτελούν απόλυτη τάση και στην Αθήνα, όπως τάση είναι και τα μέρη που σερβίρουν κρασί – τα νέα μπαρ είναι τα wine bar, και αυτό μόνο καλό είναι. «Άρχισα να ψάχνω αυτού του είδους τα κρασιά και να γνωρίζω παραγωγούς και κόσμο από την εστίαση σε Γαλλία και Αγγλία. Σκεφτόμουν ότι υπάρχει ένα κενό όσον αφορά το γαλλικό κρασί στην Αθήνα, που ήθελα με έναν τρόπο να το καλύψω».

Kennedy Facebook Twitter
Όλο το μαγαζί είναι φτιαγμένο από τον ίδιο και τη σύντροφό του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Kennedy Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Kennedy Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Παιδί του 1992, ο Léo Dirringer είναι ένας νέος οινοποιός από την Αλσατία. Απ’ όταν δοκίμασε ένα μπουκάλι Chalasses Marnes Bleues 2011, που του έδειξε πώς μπορεί να δημιουργήσει κάνεις ένα εκπληκτικό και δουλεμένο κρασί χωρίς θειώδη, άλλαξε η οπτική του. Στα τέλη του 2016 ανέλαβε το κτήμα της οικογένειάς του και άρχισε να το μετατρέπει σε βιολογικό αμπελώνα, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα των σταφυλιών, σεβόμενος απόλυτα το terroir.

Δεν γνωρίζουμε τη δουλειά του στην Αθήνα, αλλά από εδώ και στο εξής μπορούμε να πίνουμε το δικό του Pur Jus, ένα blend από Sylvaner, Auxerre και Riesling από το Dambach-la-Ville, ένα cuvée κρασί, φρέσκο και αρωματικό. Θα προσφέρεται σε ποτήρι, στον μικρό πεζόδρομο της Νικίου.

To Kennedy θα μας συστήνει γαλλικά κρασιά και παραγωγούς που δεν παίζουν αλλού στην πόλη. «Σκεφτόμουν “αν μπορούσα να έχω αυτό το κρασί στην Αθήνα, θα το έπινα”. Και καθώς δεν το έβρισκα, αποφάσισα να το φέρω ο ίδιος». Θα ξεκινήσει με τις ετικέτες δέκα οινοποιών τους οποίους γνωρίζει και τους έχει επισκεφθεί στα κτήματά τους, θα έχει τρεις-τέσσερις ετικέτες από τον καθένα και σιγά σιγά θα εμπλουτίζει τη λίστα του με κάποιες ακόμα – όχι όμως με πάρα πολλές. «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανείς 250 ετικέτες σε ένα μαγαζί, προτιμώ να τις ξέρουμε όλες μία προς μια παρά να έχουμε έναν ατελείωτο κατάλογο», λέει.

Αποκλειστικά στην Ελλάδα εισάγει και τις κονσέρβες με ψάρια από διάφορα μέρη της Ευρώπης –κυρίως από την Ισπανία– που συσκευάζονται στην Aυστρία και θα μπορούμε να τις προμηθευτούμε για το σπίτι ή να τις ανοίξουμε και να τσιμπήσουμε εκεί. Θα έχει κρύα κουζίνα, απλά πιάτα στα οποία θα αξιοποιεί υλικά της εποχής, θα βγάζει δηλαδή φρούτο με τυρί που θα αλλάζει κάθε μήνα, τη μία θα είναι αρσενικό Νάξου, την άλλη comté, θα έχει και δυο-τρία αλλαντικά, γαλλικό σαλάμι, φρέσκο βούτυρο από τη Λάρισα και ποιοτικό ψωμί από το 72H. Όπως και το βούτυρο, έτσι και το premium ελαιόλαδο psyche organic από την Κυπαρισσία (κρύβει μια ιστορία πίσω του, ρωτήστε τον Chris) θα είναι ένα πιάτο από μόνο του για να ευχαριστιόμαστε τις βούτες με ψωμί. Και το ελαιόλαδο θα μπορούμε να το αγοράσουμε για το σπίτι, όπως και τα πιάτα με το logo του μαγαζιού που έρχονται από τη Δανία. 

Kennedy Facebook Twitter
«Άρχισα να ψάχνω αυτού του είδους τα κρασιά και να γνωρίζω παραγωγούς και κόσμο από την εστίαση σε Γαλλία και Αγγλία. Σκεφτόμουν ότι υπάρχει ένα κενό όσον αφορά το γαλλικό κρασί στην Αθήνα, που ήθελα με έναν τρόπο να το καλύψω». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Kennedy Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Kennedy Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Kennedy Facebook Twitter
«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανείς 250 ετικέτες σε ένα μαγαζί, προτιμώ να τις ξέρουμε όλες μία προς μια παρά να έχουμε έναν ατελείωτο κατάλογο», λέει. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Όλο το μαγαζί είναι φτιαγμένο από τον ίδιο και τη σύντροφό του, και όταν λέω όλο, εννοώ από τους ξύλινους πάγκους μέχρι τα έπιπλα και το τραπέζι στο βάθος, το οποίο έχει τοποθετηθεί με τέτοιον τρόπο που μοιάζει σαν να μπαίνουμε σε σπίτι. Απέναντι από το τραπέζι αυτό στέκεται το ηχοσύστημα με μηχανήματα από την προσωπική του συλλογή από τα οποία θα ακούγονται οι μουσικές που θα πλαισιώνουν το κρασί.

Υπάρχει ένας δεύτερος πόλος στον κόσμο του Chris Kontos εξίσου σημαντικός με το περιοδικό και αυτός είναι ο ήχος υψηλής πιστότητας, με τον οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά εδώ και χρόνια. Καθώς είναι επηρεασμένος από την Ιαπωνία και τα ωραιότερα κατά τον ίδιο wine bars που έχει συναντήσει στον κόσμο, το Kennedy θα είναι ένα  listening bar: «Θέλω να προσφέρω σε όσους έρχονται εδώ τη δυνατότητα να ακούσουν μουσική με έναν τρόπο που δεν την έχουν ακούσει κάπου αλλού, να την απολαύσουν στην ποιότητα ήχου που θα έπρεπε να ακούγονται τα ηχογραφημένα κομμάτια, όσο πιο κοντά δηλαδή γίνεται σε αυτό που λέμε “ζωντανή μουσική”». H επιλογή της μουσικής θα είναι κυρίως δική του, έχει σκοπό να διοργανώνει βραδιές αφιερωμένες σε έναν μόνο δίσκο, όπως είναι ο «A Love Supreme» του John Coltrane. 

«Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η μουσική λείπει από το προσκήνιο στα μαγαζιά της Αθήνας. Θέλω όμως να ξαναπαίξει ρόλο στο πώς διασκεδάζουμε. Είχα την ευκαιρία φέτος να βρεθώ σε μέρη όπου έβαλαν και έβαλα καλή μουσική και έγινε χαλασμός, τα γενέθλια του Λινού Σουμπάσης & ΣΙΑ ή το πάρτι για το κλείσιμο του Au Revoir για το καλοκαίρι ήταν βράδια που θύμιζαν άλλες εποχές. Μεγάλωνα όταν υπήρχε ακόμα το PΟP της Κλειτίου και ως Dj εκεί για επτά χρόνια έχω ζήσει με άλλες παραστάσεις, η μουσική ήταν ο πρωταγωνιστής στην έξοδό μας, ήταν ο νούμερα ένα λόγος για να επιλέξεις ένα μαγαζί. Πιστεύω ότι οι εποχές ανακυκλώνονται, ότι μπορούμε να επιστρέψουμε εκεί, εμείς οι ίδιοι άλλωστε διαμορφώνουμε τις κατάστασεις». 

Kennedy Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Kennedy Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Kennedy Facebook Twitter
Το ηχοσύστημα με μηχανήματα από την προσωπική του συλλογή από τα οποία θα ακούγονται οι μουσικές που θα πλαισιώνουν το κρασί. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Kennedy, Νικίου 9 - Ανοίγει την Τρίτη 8 Οκτωβρίου. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM