To λες ριγανάδα, το λες και μπαμπανέτσα. Aπό την Ελένη Ψυχούλη

To λες ριγανάδα, το λες και μπαμπανέτσα. Aπό την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
10

Η αρχή είναι μία. Το απόλυτο αξίωμα της ντομάτας και του ελαιόλαδου που όταν έρχονται να κάνουν παρέα με το ψωμί, τρέφουν γενιές και γενιές στιβαρών μεσόγειων, διαιονίζοντας τον απλούστερο κανόνα της μαγειρικής σοφίας, που ξέρει από ένστικτο ότι  λιτότητα σημαίνει υγεία, γερό κύτταρο, κλασική νοστιμιά, χρώμα στο πιάτο και στη ζωή. Τα πολυακόρεστα μαγικά λιπαρά του ελαιόλαδου, οι βιταμίνες και το λυκοπένιο της ντομάτας, οι καλοί υδατάνθρακες του ζυμωτού ψωμιού. Η πλήρης τροφή που δεν χρειάζεται μαγείρεμα, που δεν κοστίζει, που για κάποιον άφατο νόμο της νοστιμιάς μπορείς να την τρως κάθε μέρα, ενώ ας πούμε, θα βαρεθείς θανάσιμα το ίδιο πείραμα με έναν μουσακά ή με ένα κοκκινιστό.

Οι κρητικοί βάζουν ντάκο αντί για ψωμί, οι καλαματιανοί τη λένε μπαμπανέτσα, οι κεφαλονίτες ριγανάδα, αλλού δεν ξέρω πώς, η ίδια συνταγή σε ένα εκατομμύριο παραλλαγές, σαν αδιόρατες νότες που ταπεινά έχουν τη δύναμη να σκαρώνουν διαφορετικές μελωδίες κάθε μέρα.

Οι παλιές μαμάδες την έδιναν κολατσιό στα παιδιά, για πρωινό στον αγρότη σύζυγο, για βραδινό και μεσημεριανό της ευκολίας, πιάτο σνακ, πιάτο κυρίως, πιάτο παντός καιρού, πιάτο μοναχικό μπροστά στη τηλεόραση όλο για σένα, πιάτο της παρέας-όλοι μαζί στη βούτα, πιάτο στην κατηγορία «τηγανητή πατάτα» από κείνα που ελάχιστοι στραβομουτσουνιάζουν στη χάρη του. Αρκεί μόνο να’ναι η εποχή της καλής ντομάτας, της ντομάτας του παλιού σπόρου και του ήλιου.

To λες ριγανάδα, το λες και μπαμπανέτσα. Aπό την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Πιάτο, επίσης, που μπορείς εύκολα να σκοτώσεις αν δεν σεβαστείς τους απλούς κανόνες του, που το μόνο που απαιτούν είναι ρουστίκ ποιότητα. Προσοχή, attention και take care λοιπόν στη λεπτομέρεια:

*Το ιδανικό ψωμί είναι εκείνο το στιβαρό, κόμπακτ ζυμωτό με ξινό προζύμι, κατά προτίμηση ψημμένο στον ξυλόφουρνο. Κομμένο σε χοντρές φέτες και μπαγιάτικο δυό-τριών ημερών. Για περισσότερη νοστιμιά μπορείς να το ραντίσεις με δυό-τρεις σταγόνες ξύδι.

*Η ντομάτα κατακόκκινη, αυτή η ώριμη που θα έβαζες στις σάλτσες. Ούτε σφιχτή, ούτε χλωμή, ούτε πράσινη. Καλύτερα από μποστάνι. Την ξεφλουδίζεις και την ψιλοκόβεις στο χέρι. Ή την περνάς από τον τρίφτη του κρεμμυδιού. Ποτέ στο μούλτι. Στην Κεφαλονιά σερβίρουν τη σάρκα που απομένει στο πλάι στο πιάτο. Δεν ξεχνάς να την αλατίσεις-καλύτερα με χοντρό, θαλασσινό αλάτι- για να αναδείξεις τα αρώματά της. Τη στρώνεις μπόλικη πάνω στο ψωμάκι.

*Το ελαιόλαδο το θέλει όσο αρωματικό γίνεται. Ιδανικότερα, το καλαματιανό και το κρητικό. Έξτρα παρθένο, ακόμη καλύτερα αγουρέλαιο. Πλούσιο, χωρίς να το λυπηθείς άφθονο το σκορπίζεις πάνω στην ψωμο-ντομάτα και ολόγυρα στο πιάτο.

*Κι ύστερα, διαλέγεις τα αρώματα: ρίγανη φρέσκια ή ξερή. Θυμάρι παρομοίως. Σάμψυχο αν είσαι Ιόνιος. Ματζουράνα. Φρέσκο δυόσμο. Φρέσκο βασιλικό. Μαϊντανό στην ανάγκη. Φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ένα-ένα χώρια ή διάφορα χλωρά ή ξερά μαζί.

*Είσαι έτοιμος. Αλλά αν θέλεις το πιάτο σου βασιλικό, μπορείς να του προσθέσεις ελιές-οι θρούμπες το καλύτερό του. Ξινομυζήθρα κρητική ή από οπουδήποτε στις Κυκλάδες. Φέτα χοντροσπασμένη. Γαλοτύρι αν είσαι θεσσαλός. Μανούρι. Ή ακόμα, κι ένα ωραίο κομμάτι από γραβιέρα στο πλάι.

To λες ριγανάδα, το λες και μπαμπανέτσα. Aπό την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

*Αν προτιμάς τη μπαμπανέτσα έτοιμη, την καλύτερη στα μαγαζιά της Αθήνας την φτιάχνει το «Θάμα», Μεσογείων 242, στο Χολαργό, 211 0139951

Γεύση
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

9 σχόλια
Οτι έχει ο καθένας, βάζει! Εμεις τη ριγανάδα την μαθαμε απλοϊκή: ψωμι, λαδι, ρίγανη, και αλάτι! Αγαπημενο σνακ, για όλες τις ώρες της ημερας! και άν η κόρα ήταν λιγο σκληρή και τυχαινε να πέσει και λίγο λαδάκι "καταλάθος" απέξω, το ευχαριστιόσουν περισσότερο! Α ρε γιαγια, τι φτιάχναν τα χεράκια σου! ζυμωτο ψωμι, σπιτικό λαδι και ριγανη τριμμενη στο χερι! Μονο το αλατι ήταν "ξενο"! Αχ Ελενη μου, τι μου θυμισες.... Να εισαι πάντα καλα και να γραφεις παντα έτσι!
Έχει θρέψει γενιές και γενιές Ελλήνων η ριγανάδα.Το απόλυτο καλοκαιρινό σνακ για όλες τις ώρες, με λάδι, ντομάτα, ρίγανη, ξερό ψωμί και τίποτε άλλο.Φρέσκα αρωματικά, τυριά και ελιές είναι νεωτερισμοί που κατηγορούσατε σε προηγούμενο άρθρο σας.Στο τέλος του καλοκαιριού τις ντομάτες τις έκαναν πελτέ και το χειμώνα τον απλώναμε σε ψημένο ψωμί με λάδι από πάνω,αυτή ήταν η χειμερινή ριγανάδα.
Μπαμπανάτσα το λένε στη Μεσσηνία, όχι μπαμπανέτσα :)Οτι πιο χορταστικό , τέλειο και γρήγορο μπορείς να φάς.Επειδή δε μου αρέσουν τα τυριά τη φτιάχνω με ντοματούλα, αλάτι , ρίγανη και κάπαρη!
έχω φαει απειρες καλοκαιρινες ριγαναδες απο τα χερια της μανας μου, εμεισ βαζουμε και κρεμμυδι (περι ορεξεως!!) Πιγαναδα την λενε και οι Ζακυνθυνοι! Η λεξη και μονο ριγαναδα μου φερνει στο νου παιδικες αναμνησεις, σας φιλω