Λουκουμάδες που λιώνουν στο στόμα

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ Facebook Twitter
Σωστές αναλογίες, καλό ζύμωμα, αγάπη και ξεκούραση της ζύμης, για να φουσκώσει και να δώσει τον καλύτερό της εαυτό, και ψήσιμο σε καλό λάδι που το αλλάζεις συχνά, γιατί σέβεσαι και το προϊόν και τον πελάτη σου. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Ο λουκουμάς είναι αγαπημένος σε όλη τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Αν το καλοσκεφτείς, πρόκειται για ένα τηγανητό, στρογγυλό ή σε σχήμα κρίκου ψωμάκι. Μια ταπεινή συνταγή, ένα γλυκό των φτωχών και ένα επιδόρπιο, με την παρασκευή του οποίου μπορούν να πειραματιστούν όλοι. Παρ’ όλα αυτά, λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να φτιάξουν καλούς λουκουμάδες. Γι’ αυτό και πολλοί δεν το 'χουν σε τίποτα να κάνουν μεγάλες αποστάσεις για να απολαύσουν έστω μία μερίδα από το αγαπημένο τους γλυκό, όταν βρουν εκείνο το μαγαζί με τη συνταγή που ικανοποιεί τα γούστα τους. 

Τα πάντα στον λουκουμά κρίνονται στην πρώτη δαγκωνιά. Το πιρούνι πλησιάζει στο στόμα, η μύτη συμμετέχει στην απόλαυση, τεστάροντας το άρωμα του μελιού, και το κρατς της πρώτης δαγκωνιάς επιβεβαιώνει αν το τηγάνισμα έχει γίνει σωστά και ο λουκουμάς έχει κρατήσει το σιροπόμελο στο εσωτερικό του και την τραγανότητα στην επιφάνεια. Βέβαια, ο λουκουμάς κρίνεται και στη χώνεψη. Όταν είναι καλός, δεν πειράζει και δεν βαραίνει το στομάχι. Τον τρως και δεν σε τρώει. Αν είναι, όμως, τηγανισμένος σε σκάρτα λάδια και χωρίς τέχνη, πέφτει σαν τούβλο στο στομάχι και υποφέρεις μαζί του. 

Οι λουκουμάδες του Μπαλατσούρα είναι σαν αφρός στο στόμα και σε κάθε μπουκιά νιώθεις το στόμα σου να γεμίζει γλύκα και μέλι.

Τέτοιες σκέψεις έκανα ένα μεσημέρι που με είχε πιάσει λιγούρα για λουκουμά, αλλά δεν ήξερα αν ήταν καλή ιδέα, γιατί κάπου μέσα μου τον είχα καταχωρίσει ως πιο χειμερινό γλυκό και προσπαθούσα να καταλάβω αν όντως είναι καλή ιδέα να υποκύψω στην επιθυμία μου. Τελικά, ξεκίνησα για το Αιγάλεω και τους Λουκουμάδες του Μπαλατσούρα, που ήξερα ότι ο παππούς του φίλου μου τους προτιμά εδώ και δεκαετίες και μία στο τόσο δεν ξεχνά να τους επισκέπτεται σαν τάμα, ιερή υποχρέωση στον εαυτό του και συνήθεια που ξεπερνά τα πενήντα χρόνια και έχει από καιρό γιορτάσει τη χρυσή της επέτειο.

ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΡΑΣ Facebook Twitter
Μπαλατσούρας. Αν μένεις δυτικά, είναι δύσκολο να μην τον ξέρεις. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Μπαλατσούρας. Αν μένεις δυτικά είναι δύσκολο να μην τον ξέρεις. Βρίσκεται χρόνια στην Ιερά Οδό, παλιότερα πάνω στη γωνία με τον πεζόδρομο Γρ. Κυδωνιών και τα τελευταία χρόνια πέντε βήματα πιο μέσα. Ο Γιώργος, που το έχει αναλάβει, είναι η τρίτη γενιά και δείχνει να το πονάει ήδη. Εκείνος φρόντισε για την ανακαίνισή του, δίνοντας νέα πνοή στο κατάστημα. Και, φυσικά, δεν αφήνει μέρα το πόστο του, γιατί, πριν γίνει επιχειρηματίας, φρόντισε, πάνω απ’ όλα, να εκπαιδευτεί και στο τηγάνισμα των λουκουμάδων και σε κάθε άλλο πόστο στο οποίο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος. 

Βέβαια, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και την ιστορία του μαγαζιού, την οποία ο Γιώργος μάς περιγράφει με συντομία και από αφηγήσεις των παππούδων του: «Το μαγαζί άνοιξε το ’30 από τον παππού μου Γιώργο και τη γιαγιά Κούλα. Σύντομα ένωσε τις δυνάμεις του μαζί τους ο αδερφός του Παναγιώτης με τη γυναίκα του Τασούλα. Τότε, το Αιγάλεω ήταν μια παρθένα περιοχή, με πολλά δάση και βοσκοτόπια. Ο παππούς είχε δικά του κοπάδια που έβοσκαν στην Ιερά Οδό με Θηβών. Λίγα σπίτια, φτωχικά. Αργότερα, με το μπαρουτάδικο αλλά και τις δεκάδες βιοτεχνίες και βιομηχανίες που άνοιξαν στην περιοχή, τα πράγματα άλλαξαν. Το Αιγάλεω, όμως, συνέχισε να κατοικείται από ανθρώπους της βιοπάλης και της εργατιάς. Έτσι, ο παππούς μου αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τα πρόβατά του και να αρχίσει να πουλάει γάλα, μυρωδάτο ρυζόγαλο και κρέμες. Για να έχει εγγυημένη πελατεία και να γίνει απαραίτητος στις γειτονιές, φόρτωνε τα προϊόντα του άλλοτε σε καροτσάκι, άλλοτε σε ποδήλατο και άλλοτε σε άμαξα και τριγυρνούσε όλο το Αιγάλεω. Πολύ σύντομα έγινε γνωστός στην περιοχή και τα προϊόντα του ανάρπαστα. Πίσω στο μαγαζί, η γυναίκα του Κούλα δεν εγκατέλειπε ποτέ το πόστο της. Από το 1946, που ξεκίνησε να δουλεύει, η γιαγιά μου έφυγε από το μαγαζί το 2008. Για να την τιμήσουμε, έχουμε τοποθετήσει σε περίοπτη θέση την ποδιά της. Υπέροχη γυναίκα. Δίπλα στον παππού δούλεψαν αργότερα και τα παιδιά του, ο πατέρας μου Ζήσης και τα αδέρφια του Γιάννης και Χρυσούλα. Μετά από κάποια χρόνια μπήκα στην ομάδα κι εγώ, αποφασίζοντας να κρατήσω το μαγαζί και να το βοηθήσω να αποκτήσει και πάλι την παλιά του αίγλη. Και φτάσαμε στο σήμερα, όπου απασχολούνται στο κατάστημα έντεκα εργαζόμενοι και ο κόσμος καθημερινά μας δείχνει την αγάπη του».

ΜΙΚΡΑ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΑΚΙΑ ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΡΑΣ Facebook Twitter
Αυτό, όμως, που είναι πραγματική αποκάλυψη στον Μπαλατσούρα είναι τα λουκουμαδάκια του. Ολοστρόγγυλα και σε μέγεθος μικρότερα από ένα κορόμηλο, είναι ό,τι πιο συγκλονιστικό, ζουμερό και υπέροχο μπορείς να απολαύσεις εκεί ή να πάρεις μαζί σου φεύγοντας, για να συνεχίσεις στο σπίτι την ασωτία. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Και πώς να μη δείχνουν αγάπη στους λουκουμάδες οι επισκέπτες του μαγαζιού, αφού πραγματικά είναι πολύ νόστιμοι. Με τις βαθιές κατσαρόλες να φιγουράρουν στη βιτρίνα του μαγαζιού, οι ψήστες δεν σταματούν να τηγανίζουν απίστευτες ποσότητες λουκουμάδων καθημερινά. Η συνταγή απλή και ίδια από πάντα: νερό, μαγιά και αλεύρι από μύλους που βρίσκονται στη Θήβα. Σωστές αναλογίες, καλό ζύμωμα, αγάπη και ξεκούραση της ζύμης, για να φουσκώσει και να δώσει τον καλύτερό της εαυτό, και ψήσιμο σε καλό λάδι που το αλλάζεις συχνά, γιατί σέβεσαι και το προϊόν και τον πελάτη σου. Παραγγέλνω μια μερίδα κλασικούς με μέλι και κανέλα και πιάνω ένα τραπεζάκι πάνω στον πεζόδρομο, παρακολουθώντας τους περαστικούς. Το μαγαζί, λουλουδάτο, καθαρό και όμορφο, ομορφαίνει τον δρόμο. Οι λουκουμάδες καταφτάνουν ζεστοί και μοσχοβολιστοί. Πάνω τους μπόλικο σιρόπι από ελληνικό ανθόμελο, κανέλα και ζάχαρη άχνη. Κάνω το «κρατς» μου, δαγκώνοντας τον πρώτο, και αφήνω να βγει εκείνος ο αναστεναγμός ευχαρίστησης που βγαίνει από τον καθένα που τρώει επιτέλους εκείνο που λιγουρεύεται για μέρες. Οι λουκουμάδες του Μπαλατσούρα είναι σαν αφρός στο στόμα και σε κάθε μπουκιά το νιώθεις να γεμίζει γλύκα και μέλι. Μπορείς, βέβαια, να τους απολαύσεις και με πολλούς άλλους τρόπους, π.χ. με πραλίνα φουντουκιού, bueno και λευκή σοκολάτα. Επίσης, υπάρχουν διάφορες γαρνιτούρες για να τους στολίσεις, όπως σουσάμι, καρύδα, φιστίκι Αιγίνης, αμύγδαλο, φουντούκι ή πουράκια και, φυσικά, σου δίνεται η δυνατότητα να προσθέσεις στη μερίδα σου και παγωτό για να ολοκληρώσεις την κραιπάλη και να απογειώσεις την απόλαυση. 

Αυτό, όμως, που είναι πραγματική αποκάλυψη στον Μπαλατσούρα είναι τα λουκουμαδάκια του. Ολοστρόγγυλα και σε μέγεθος μικρότερα από ένα κορόμηλο, είναι ό,τι πιο συγκλονιστικό, ζουμερό και υπέροχο μπορείς να απολαύσεις εκεί ή να πάρεις μαζί σου, φεύγοντας, για να συνεχίσεις στο σπίτι την «ασωτία». Το καλύτερο είναι πως αυτοί οι λουκουμάδες τρώγονται αξιοπρεπέστατα και τη δεύτερη μέρα, χωρίς καν να μπεις στον κόπο να τους ζεστάνεις. Εννοείται ότι θα έχουν χάσει μέρος της τραγανότητάς τους αλλά και πάλι διατηρούν μια πιο σκληρή υφή στο εξωτερικό, ενώ μέσα τους πλημμυρίζουν από άφθονο μέλι. 

κρεμες μπαλατσουρας Facebook Twitter
Τα προϊόντα γάλακτος φτιάχνονται κι αυτά με παραδοσιακές συνταγές του παππού Γιώργου και παραμένουν ατόφια όλα τα χρόνια. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
εργαλεια μπαλατσουρας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Δίπλα στον Γιώργο βρίσκεται μια εξαιρετική ομάδα που δουλεύει με αγάπη και μεράκι. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τη Χριστίνα, που βρίσκεται στο μαγαζί τριάντα συναπτά χρόνια, αποτελώντας πια αναπόσπαστο κομμάτι του και μέλος της οικογένειας, αλλά και τη μητέρα του Γιώργου, Δήμητρα, η οποία φτιάχνει εξαιρετικό γλυκό κουταλιού φράουλα και βύσσινο, προσφέροντας μία ακόμη εναλλακτική στην απόλαυση των λουκουμάδων.

Για το τέλος άφησα μια κατηγορία προϊόντων που αγαπώ και σέβομαι ιδιαίτερα. Εννοώ τα προϊόντα γάλακτος, που φτιάχνονται κι αυτά με παραδοσιακές συνταγές του παππού Γιώργου και παραμένουν ατόφια όλα τα χρόνια. Το ρυζόγαλο με το σωστό βρασμένο ρύζι και τη ζάχαρη τόσο-όσο είναι από τα καλύτερα του είδους του και το λέω έχοντας δοκιμάσει άπειρα ρυζόγαλα στη ζωή μου. Το ίδιο και οι κρέμες βανίλια και σοκολάτα. Άνθρωποι που δοκίμασαν τα γιαούρτια του, πρόβειο, κατσικίσιο και αγελαδινό, μίλησαν γι’ αυτά με τα καλύτερα λόγια. Τις ίδιες καλές εντυπώσεις κέρδισε και η μουσταλευριά, που έχει επίσης το κοινό της και στον Μπαλατσούρα μπορείς να τη βρεις όλο τον χρόνο. 

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σε πιάσει λιγούρα για λουκουμάδες, ξέρεις πού θα πας. Μάλιστα, αν δεν ξέρεις πολύ καλά την περιοχή, κάνε μια βόλτα τριγύρω για να την ανακαλύψεις. Το ίδιο έκανα κι εγώ βρίσκοντας πολλά γαστρονομικά διαμαντάκια. Για έξτρα πληροφορίες, μη διστάσεις να ρωτήσεις τον Γιώργο. Είναι ένας από τους πιο χαμογελαστούς και εξυπηρετικούς ανθρώπους που έχουμε συναντήσει. 

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΡΑΣ Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Λουκουμάδες Μπαλατσούρα

Γρ. Κυδωνιών 1, Αιγάλεω 

Τηλέφωνο: 21 0598 2806

Fb: Λουκουμάδες Μπαλατσούρα 

Instagram: loukoumadesbalatsoura1930

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ