Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο Facebook Twitter
Κέικ με μήλο και γλάσο σοκολάτας.

Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο

0

Το μήλο υπήρχε πάντα στη ζωή μας. Εκτός από το πρώτο φρούτο που δοκιμάσαμε ως βρέφη, είναι αυτό που μας εισήγαγε στην έννοια της αμαρτίας, με την επική ιστορία της Εύας στον Παράδεισο, και αυτό που, ως μήλον της έριδος, μας έκανε να υποψιαστούμε πως οι πολεμικές συρράξεις ξεσπούν για εγωκεντρικούς και παράλογους λόγους, όπως συνέβη με τον Τρωικό Πόλεμο.

Εννοείται πως στο πίσω μέρος του μυαλού μας θα υπάρχει πάντα το γνωμικό που λέει ότι «ένα μήλο την ημέρα κάνει τον γιατρό πέρα», παρότι δεν τεκμηριώθηκε ποτέ επιστημονικά.

Βέβαια, κανείς από αυτούς τους λόγους δεν εξηγεί τη μεγάλη αγάπη που έχουμε για το συγκεκριμένο φρούτο. Για τη σταθερή προτίμησή μας σε αυτό η μόνη απάντηση είναι η γεύση του, η τέλεια σάρκα του με τους ατελείωτους χυμούς και η ικανότητά του να στέκεται άξια τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές.


Διανύοντας την εποχή του και λίγο πριν ξεκινήσει ο χειμώνας, οπότε το απολαμβάνουμε με μέλι και κανέλα στο τζάκι ή το μεταμορφώνουμε σε πικάντικο τσάτνεϊ με τζίντζερ και πιπέρι, ζητήσαμε από τον pastry chef Μάρκο Κωνσταντινίδη να μοιραστεί μαζί μας τρεις γλυκές συνταγές με μήλο. Θα σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με τη μηλόπιτα με σάλτσα αλμυρής καραμέλας. Απολαμβάνεται τέλεια με ένα ζεστό ρόφημα και συντροφεύει ιδανικά τις χαλαρωτικές στιγμές στον καναπέ παρέα ένα βιβλίο.

Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο Facebook Twitter
O pastry chef Μάρκος Κωνσταντινίδης μοιράζεται μαζί μας τρεις γλυκές συνταγές με μήλο.

Κέικ

Υλικά

1 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2 φλ. ζάχαρη

6 αυγά

1/2 φλ. φρέσκο γάλα

1 φλ. κακάο (άγλυκο)

2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 πρέζα αλάτι

έξτρα αλεύρι + βούτυρο για τη φόρμα

1 κ.γ. baking powder

1 κ.γ. baking soda

1 φλ. κομπόστα αχλάδι ψιλοκομμένο

1 φλ. κομπόστα μήλα ψιλοκομμένα

Για το γλάσο

200 γρ. κουβερτούρα (ή σταγόνες σοκολάτας)

1 φλ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά, βανίλιες, κακάο, αλεύρι, αλάτι και baking powder. Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά και το γάλα. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 4 λεπτά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε για άλλα 4 λεπτά, έως ότου γίνουν ένα ωραίο μείγμα.


Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε το κέικ κακάο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 170°C για 50-55 λέπτα, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφού ψηθεί, το αφήνουμε για 10 λεπτά στη φόρμα. Το ξεφορμάρουμε σε σχάρα για να κρυώσει καλά.

Για το γλάσο σοκολάτας

Κομματιάζουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Σε πολύ χαμηλή φωτιά αφήνουμε να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το γλάσο, ανακατεύοντας αρκετά συχνά. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.


Αφού τοποθετήσουμε το κέικ σε πιατέλα, το περιχύνουμε με το γλάσο του. Αν θέλουμε, διακοσμούμε με λίγα φρούτα κομπόστας.

Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα

Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο Facebook Twitter

Υλικά

250 γρ. βούτυρο

1½ φλ. ζάχαρη μαύρη

5 αυγά

1 συσκευασία μήλα κομπόστα σε μικρά κομμάτια

1 φλ. γιαούρτι

1 κ.γ. κανέλα

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Έξτρα βούτυρο

Έξτρα αλεύρι για τη φόρμα

Καραμέλα

300 γρ. ζάχαρη

40 γρ. βούτυρο

700 ml κρέμα γάλακτος

Μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, να ασπρίσει και να αφρατέψει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, έτσι ώστε να τα απορροφήσει σταδιακά το μείγμα.


Προσθέτουμε τον πολτό από τα μήλα, αφού τα έχουμε σουρώσει, το γιαούρτι, την κανέλα και, τέλος, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί η ζύμη.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC με αέρα.

Για την καραμέλα

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, τη βγάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.


Σε άλλο κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε τη ζάχαρη σιγά-σιγά, μέχρι αυτή να γίνει καραμέλα. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζεστή κρέμα γάλακτος και αφήνουμε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά να βράσει. Τέλος, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σε μικρά κομμάτια το βούτυρο και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί και αφήνουμε να κρυώσει.

Αφού κρυώσει, γαρνίρουμε το κέικ μήλου με τη σάλτσα καραμέλας που φτιάξαμε.

Μπακλαβάς με μήλα και καρύδι

Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο Facebook Twitter

Υλικά

600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

400 ml νερό

60 γρ. γλυκόζη

1 στικ κανέλα

1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

Για τον μπακλαβά

500 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά

400 γρ. βούτυρο λιωμένο

1 κ.σ. γεμάτη κανέλα τριμμένη

300 γρ. μήλο κομπόστα ψιλοκομμένο

200 γρ. καρύδια

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μέσα όλα τα υλικά. Με το που πάρει μια βράση, λιώσει η ζάχαρη και γίνει διαφανές το μείγμα, το αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τον μπακλαβά

Θρυμματίζουμε με τη βοήθεια του μούλτι τα καρύδια, έτσι ώστε να γίνουν μικρά κομμάτια και όχι τρίμμα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη γέμισή μας με καρύδια, μήλα, κανέλα. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 35x25 εκ. με τη βοήθεια ενός πινέλου και ξεκινάμε να απλώνουμε τα φύλλα μας, φτιάχνοντας τη βάση. Βάζουμε 6 φύλλα που έχουμε βουτυρώσει στο κάτω μέρος του ταψιού μας και με ένα κουτάλι απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Συνεχίζουμε με ακόμη 6 φύλλα που έχουμε βουτυρώσει καλά από πάνω. Βουτυρώνουμε καλά και στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά, για να κρυώσει το βούτυρο και να μπορέσουμε να χαράξουμε τον μπακλαβά σε μικρά κομμάτια. Για να τον χαράξουμε χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό μαχαίρι και προσέχουμε να μην κόψουμε τα κομμάτια μέχρι κάτω.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C. Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα, μέχρι να γίνει τραγανός ο μπακλαβάς. Μόλις τον βγάλουμε από τον φούρνο και είναι ακόμα καυτός τον σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι και μετά τον σερβίρουμε.

Μπορείτε να βρείτε τα γλυκά του Μάρκου Κωνσταντινίδη στο ζαχαροπλαστείο του στο Χαλάνδρι, Κωνσταντινίδης 1925. Εκτός από τις παραδοσιακές γεύσεις της οικογένειας Κωνσταντινίδη, τις οποίες θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε, θα ανακαλύψετε πολλά ακόμη γλυκά αλλά και επιλογές με stevia. Τα γλυκά του Μάρκου μπορείτε να τα παραγγείλετε και μέσω Wolt, για να αποφύγετε την μετακίνηση.


Κωνσταντινίδης 1925, Αγίας Παρασκευής 101, Χαλάνδρι, 210 6854449, www.konstantinidis1925.gr, Instagram, Facebook

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ