Με τι γλυκό να συνοδεύσεις τον καφέ; 3 προτάσεις από το Pavlov’s Lab Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Με τι γλυκό να συνοδεύσεις τον καφέ; 3 προτάσεις από το Pavlov’s Lab

0

Κατά κάποιον τρόπο, όλα τα γλυκά ταιριάζουν με τον καφέ. Κάποια όμως περισσότερο, αφού τα συστατικά τους δίνουν νόημα στο αγαπημένο ρόφημα. Η σοκολάτα μπορεί να έρχεται πρώτη στο μυαλό σας, αλλά δεν είναι η μοναδική επιλογή. Ένας από τους πιο φημισμένους νέους ζαχαροπλάστες της πόλης προτείνει: financier με φιστίκι Αιγίνης και σμέουρα, μηλόπιτα με crumble κανέλας, τάρτα με αχλάδι και κρέμα αμυγδάλου. Δείτε παρακάτω τις συνταγές για αυτά τα αριστουργηματικά γλυκά και καλή επιτυχία σε όλους!

Financier με φιστίκι Αιγίνης και σμέουρα

Υλικά

240 γρ. ζάχαρη άχνη

200γ ρ. αλεύρι 55%

8 γρ. baking powder

160 γρ. πούδρα αμυγδάλου

250 γρ. βούτυρο

30 γρ. μέλι

360 γρ. ασπράδι

100 γρ. ζάχαρη άχνη

40 γρ. πούδρα φiστικιού

Σμέουρα

Με τι γλυκό να συνοδεύσεις τον καφέ; 3 προτάσεις από το Pavlov’s Lab Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Εκτέλεση

Λιώνω και καψαλίζω το βούτυρο, κάνοντας beurre noisette, και το αφήνω στην άκρη έως ότου έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Στη συνέχεια, τοποθετώ σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα στερεά υλικά.


Κάνω ελαφριά μαρέγκα με το ασπράδι και τα 100 γρ. ζάχαρης άχνης και έπειτα την ανακατεύω με τα στερεά σε τρεις φάσεις. Προσθέτω το μέλι και τελευταίο το καψαλισμένο βούτυρο.


Σερβίρω αμέσως σε φόρμες κέικ, ενσωματώνοντας κομμάτια σμέουρου που φτάνουν μέχρι τη βάση της φόρμας, πασπαλίζω με τριμμένο φιστίκι ή κομμάτια φιστικιού και ψήνω στους 170 βαθμούς για 20-23' για ατομικά κέικ και 30-35' για οικογενειακό μέγεθος.

Μηλόπιτα με crumble κανέλας

Υλικά

Ζύμη

330 γρ. αλεύρι

280 γρ. ζάχαρη

100 γρ. νισεστέ

250 γρ. αμύγδαλο πούδρα

2 αυγά

200 γρ. βούτυρο

1 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. baking powder

Εκτέλεση

Ανακατεύω το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.


Στη συνέχεια προσθέτω τα αυγά, την πούδρα αμυγδάλου, το νισεστέ, το αλεύρι, την κανέλα και το baking powder και τα ομογενοποιώ. Αφήνουμε τo ζυμάρι να ξεκουραστεί για 3 ώρες.

Με τι γλυκό να συνοδεύσεις τον καφέ; 3 προτάσεις από το Pavlov’s Lab Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Γέμιση

10 μήλα Golden

100 γρ. καστανή ζάχαρη

3 ξυλάκια κανέλας

60 γρ. βούτυρο

Ρίχνω σε μια κατσαρόλα τα καθαρισμένα μήλα, το βούτυρο, τα ξυλάκια κανέλας, τη ζάχαρη και μαγειρεύω μέχρι να μαλακώσουν εξωτερικά.

Crumble

160 γρ. αλεύρι

160 γρ. καστανή ζάχαρη

150 γρ. βούτυρο

120 γρ. πούδρα αμυγδάλου

1 κ.γ. κανέλα

Βάζω σε ένα μίξερ όλα τα υλικά κρύα του crumble μαζί και ανακατεύω μέχρι να γίνει ομοιόμορφο ζυμάρι. Το καλύπτω με μεμβράνη και το αφήνω να ξεκουραστεί 3 ώρες στο ψυγείο.

Σύνθεση

Σε ένα σιδερένιο τσέρκι σχηματοποιώ το ζυμάρι (ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας, είτε με τα χέρια) όπως μια τάρτα, γεμίζω την τάρτα με τα κομματάκια μήλου και τρίβω το crumble από πάνω χωρίς να αφήνω μεγάλα κενά.


Ψήνω στους 160 για 40' για 20-24 εκ. τάρτας και 25' για ατομική τάρτα.

Τάρτα με αχλάδι και κρέμα αμυγδάλου

Υλικά

Για το pâté sucrée (τάρτα)

60 γρ. βούτυρο

38 γρ. ζάχαρη άχνη

12 γρ. πούδρα αμυγδάλου

1 πρέζα αλάτι

1/2 αυγό

100 γρ. αλεύρι

Για την κρέμα αμυγδάλου

125 γρ. βούτυρο

15 γρ. αλεύρι

125 γρ. ζάχαρη άχνη

125 γρ. πούδρα αμυγδάλου

1 αυγό

10 γρ. ρούμι

Με τι γλυκό να συνοδεύσεις τον καφέ; 3 προτάσεις από το Pavlov’s Lab Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Εκτέλεση

Για την τάρτα ομογενοποιώ όλα τα υλικά και αφήνω το ζυμάρι να ξεκουραστεί 3 ώρες στο ψυγείο.


Κοσκινίζω την αμυγδαλόσκονη μαζί με το αλεύρι.


Αφρατεύω το βούτυρο στο μίξερ με το φτερό, ενώνω με την άχνη και στη συνέχεια προσθέτω το αλεύρι, το αμύγδαλο, το ρούμι και τα αυγά, δημιουργώντας μια αφράτη κρέμα.


Απλώνω το ζυμάρι σε δύο λαδόκολλες σχηματίζοντας μια τάρτα μέσα σε ένα τσέρκι, γεμίζω με την κρέμα (όχι μέχρι πάνω), τοποθετώ τα καθαρισμένα αχλάδια και ψήνω στους 170 για 25'.

Pavlov's Lab, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 15, Νέα Ερυθραία

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ