Κατά κάποιον τρόπο, όλα τα γλυκά ταιριάζουν με τον καφέ. Κάποια όμως περισσότερο, αφού τα συστατικά τους δίνουν νόημα στο αγαπημένο ρόφημα. Η σοκολάτα μπορεί να έρχεται πρώτη στο μυαλό σας, αλλά δεν είναι η μοναδική επιλογή. Ένας από τους πιο φημισμένους νέους ζαχαροπλάστες της πόλης προτείνει: financier με φιστίκι Αιγίνης και σμέουρα, μηλόπιτα με crumble κανέλας, τάρτα με αχλάδι και κρέμα αμυγδάλου. Δείτε παρακάτω τις συνταγές για αυτά τα αριστουργηματικά γλυκά και καλή επιτυχία σε όλους!
Financier με φιστίκι Αιγίνης και σμέουρα
Υλικά
240 γρ. ζάχαρη άχνη
200γ ρ. αλεύρι 55%
8 γρ. baking powder
160 γρ. πούδρα αμυγδάλου
250 γρ. βούτυρο
30 γρ. μέλι
360 γρ. ασπράδι
100 γρ. ζάχαρη άχνη
40 γρ. πούδρα φiστικιού
Σμέουρα
Εκτέλεση
Λιώνω και καψαλίζω το βούτυρο, κάνοντας beurre noisette, και το αφήνω στην άκρη έως ότου έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Στη συνέχεια, τοποθετώ σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα στερεά υλικά.
Κάνω ελαφριά μαρέγκα με το ασπράδι και τα 100 γρ. ζάχαρης άχνης και έπειτα την ανακατεύω με τα στερεά σε τρεις φάσεις. Προσθέτω το μέλι και τελευταίο το καψαλισμένο βούτυρο.
Σερβίρω αμέσως σε φόρμες κέικ, ενσωματώνοντας κομμάτια σμέουρου που φτάνουν μέχρι τη βάση της φόρμας, πασπαλίζω με τριμμένο φιστίκι ή κομμάτια φιστικιού και ψήνω στους 170 βαθμούς για 20-23' για ατομικά κέικ και 30-35' για οικογενειακό μέγεθος.
Μηλόπιτα με crumble κανέλας
Υλικά
Ζύμη
330 γρ. αλεύρι
280 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νισεστέ
250 γρ. αμύγδαλο πούδρα
2 αυγά
200 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. baking powder
Εκτέλεση
Ανακατεύω το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέτω τα αυγά, την πούδρα αμυγδάλου, το νισεστέ, το αλεύρι, την κανέλα και το baking powder και τα ομογενοποιώ. Αφήνουμε τo ζυμάρι να ξεκουραστεί για 3 ώρες.
Γέμιση
10 μήλα Golden
100 γρ. καστανή ζάχαρη
3 ξυλάκια κανέλας
60 γρ. βούτυρο
Ρίχνω σε μια κατσαρόλα τα καθαρισμένα μήλα, το βούτυρο, τα ξυλάκια κανέλας, τη ζάχαρη και μαγειρεύω μέχρι να μαλακώσουν εξωτερικά.
Crumble
160 γρ. αλεύρι
160 γρ. καστανή ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο
120 γρ. πούδρα αμυγδάλου
1 κ.γ. κανέλα
Βάζω σε ένα μίξερ όλα τα υλικά κρύα του crumble μαζί και ανακατεύω μέχρι να γίνει ομοιόμορφο ζυμάρι. Το καλύπτω με μεμβράνη και το αφήνω να ξεκουραστεί 3 ώρες στο ψυγείο.
Σύνθεση
Σε ένα σιδερένιο τσέρκι σχηματοποιώ το ζυμάρι (ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας, είτε με τα χέρια) όπως μια τάρτα, γεμίζω την τάρτα με τα κομματάκια μήλου και τρίβω το crumble από πάνω χωρίς να αφήνω μεγάλα κενά.
Ψήνω στους 160 για 40' για 20-24 εκ. τάρτας και 25' για ατομική τάρτα.
Τάρτα με αχλάδι και κρέμα αμυγδάλου
Υλικά
Για το pâté sucrée (τάρτα)
60 γρ. βούτυρο
38 γρ. ζάχαρη άχνη
12 γρ. πούδρα αμυγδάλου
1 πρέζα αλάτι
1/2 αυγό
100 γρ. αλεύρι
Για την κρέμα αμυγδάλου
125 γρ. βούτυρο
15 γρ. αλεύρι
125 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. πούδρα αμυγδάλου
1 αυγό
10 γρ. ρούμι
Εκτέλεση
Για την τάρτα ομογενοποιώ όλα τα υλικά και αφήνω το ζυμάρι να ξεκουραστεί 3 ώρες στο ψυγείο.
Κοσκινίζω την αμυγδαλόσκονη μαζί με το αλεύρι.
Αφρατεύω το βούτυρο στο μίξερ με το φτερό, ενώνω με την άχνη και στη συνέχεια προσθέτω το αλεύρι, το αμύγδαλο, το ρούμι και τα αυγά, δημιουργώντας μια αφράτη κρέμα.
Απλώνω το ζυμάρι σε δύο λαδόκολλες σχηματίζοντας μια τάρτα μέσα σε ένα τσέρκι, γεμίζω με την κρέμα (όχι μέχρι πάνω), τοποθετώ τα καθαρισμένα αχλάδια και ψήνω στους 170 για 25'.
Pavlov's Lab, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 15, Νέα Ερυθραία
σχόλια