Με τι γλυκό να συνοδεύσεις τον καφέ; 3 προτάσεις από το Pavlov’s Lab Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Με τι γλυκό να συνοδεύσεις τον καφέ; 3 προτάσεις από το Pavlov’s Lab

0

Κατά κάποιον τρόπο, όλα τα γλυκά ταιριάζουν με τον καφέ. Κάποια όμως περισσότερο, αφού τα συστατικά τους δίνουν νόημα στο αγαπημένο ρόφημα. Η σοκολάτα μπορεί να έρχεται πρώτη στο μυαλό σας, αλλά δεν είναι η μοναδική επιλογή. Ένας από τους πιο φημισμένους νέους ζαχαροπλάστες της πόλης προτείνει: financier με φιστίκι Αιγίνης και σμέουρα, μηλόπιτα με crumble κανέλας, τάρτα με αχλάδι και κρέμα αμυγδάλου. Δείτε παρακάτω τις συνταγές για αυτά τα αριστουργηματικά γλυκά και καλή επιτυχία σε όλους!

Financier με φιστίκι Αιγίνης και σμέουρα

Υλικά

240 γρ. ζάχαρη άχνη

200γ ρ. αλεύρι 55%

8 γρ. baking powder

160 γρ. πούδρα αμυγδάλου

250 γρ. βούτυρο

30 γρ. μέλι

360 γρ. ασπράδι

100 γρ. ζάχαρη άχνη

40 γρ. πούδρα φiστικιού

Σμέουρα

Με τι γλυκό να συνοδεύσεις τον καφέ; 3 προτάσεις από το Pavlov’s Lab Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Εκτέλεση

Λιώνω και καψαλίζω το βούτυρο, κάνοντας beurre noisette, και το αφήνω στην άκρη έως ότου έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Στη συνέχεια, τοποθετώ σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα στερεά υλικά.


Κάνω ελαφριά μαρέγκα με το ασπράδι και τα 100 γρ. ζάχαρης άχνης και έπειτα την ανακατεύω με τα στερεά σε τρεις φάσεις. Προσθέτω το μέλι και τελευταίο το καψαλισμένο βούτυρο.


Σερβίρω αμέσως σε φόρμες κέικ, ενσωματώνοντας κομμάτια σμέουρου που φτάνουν μέχρι τη βάση της φόρμας, πασπαλίζω με τριμμένο φιστίκι ή κομμάτια φιστικιού και ψήνω στους 170 βαθμούς για 20-23' για ατομικά κέικ και 30-35' για οικογενειακό μέγεθος.

Μηλόπιτα με crumble κανέλας

Υλικά

Ζύμη

330 γρ. αλεύρι

280 γρ. ζάχαρη

100 γρ. νισεστέ

250 γρ. αμύγδαλο πούδρα

2 αυγά

200 γρ. βούτυρο

1 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. baking powder

Εκτέλεση

Ανακατεύω το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.


Στη συνέχεια προσθέτω τα αυγά, την πούδρα αμυγδάλου, το νισεστέ, το αλεύρι, την κανέλα και το baking powder και τα ομογενοποιώ. Αφήνουμε τo ζυμάρι να ξεκουραστεί για 3 ώρες.

Με τι γλυκό να συνοδεύσεις τον καφέ; 3 προτάσεις από το Pavlov’s Lab Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Γέμιση

10 μήλα Golden

100 γρ. καστανή ζάχαρη

3 ξυλάκια κανέλας

60 γρ. βούτυρο

Ρίχνω σε μια κατσαρόλα τα καθαρισμένα μήλα, το βούτυρο, τα ξυλάκια κανέλας, τη ζάχαρη και μαγειρεύω μέχρι να μαλακώσουν εξωτερικά.

Crumble

160 γρ. αλεύρι

160 γρ. καστανή ζάχαρη

150 γρ. βούτυρο

120 γρ. πούδρα αμυγδάλου

1 κ.γ. κανέλα

Βάζω σε ένα μίξερ όλα τα υλικά κρύα του crumble μαζί και ανακατεύω μέχρι να γίνει ομοιόμορφο ζυμάρι. Το καλύπτω με μεμβράνη και το αφήνω να ξεκουραστεί 3 ώρες στο ψυγείο.

Σύνθεση

Σε ένα σιδερένιο τσέρκι σχηματοποιώ το ζυμάρι (ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας, είτε με τα χέρια) όπως μια τάρτα, γεμίζω την τάρτα με τα κομματάκια μήλου και τρίβω το crumble από πάνω χωρίς να αφήνω μεγάλα κενά.


Ψήνω στους 160 για 40' για 20-24 εκ. τάρτας και 25' για ατομική τάρτα.

Τάρτα με αχλάδι και κρέμα αμυγδάλου

Υλικά

Για το pâté sucrée (τάρτα)

60 γρ. βούτυρο

38 γρ. ζάχαρη άχνη

12 γρ. πούδρα αμυγδάλου

1 πρέζα αλάτι

1/2 αυγό

100 γρ. αλεύρι

Για την κρέμα αμυγδάλου

125 γρ. βούτυρο

15 γρ. αλεύρι

125 γρ. ζάχαρη άχνη

125 γρ. πούδρα αμυγδάλου

1 αυγό

10 γρ. ρούμι

Με τι γλυκό να συνοδεύσεις τον καφέ; 3 προτάσεις από το Pavlov’s Lab Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Εκτέλεση

Για την τάρτα ομογενοποιώ όλα τα υλικά και αφήνω το ζυμάρι να ξεκουραστεί 3 ώρες στο ψυγείο.


Κοσκινίζω την αμυγδαλόσκονη μαζί με το αλεύρι.


Αφρατεύω το βούτυρο στο μίξερ με το φτερό, ενώνω με την άχνη και στη συνέχεια προσθέτω το αλεύρι, το αμύγδαλο, το ρούμι και τα αυγά, δημιουργώντας μια αφράτη κρέμα.


Απλώνω το ζυμάρι σε δύο λαδόκολλες σχηματίζοντας μια τάρτα μέσα σε ένα τσέρκι, γεμίζω με την κρέμα (όχι μέχρι πάνω), τοποθετώ τα καθαρισμένα αχλάδια και ψήνω στους 170 για 25'.

Pavlov's Lab, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 15, Νέα Ερυθραία

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ