Ο Γρηγόρης έχει ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά στην Κυψέλη

Ο Γρηγόρης έχει ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά στην Κυψέλη Facebook Twitter
Όλοι ξέρουν τον Γρηγόρη. Έχει αναλάβει το μαγαζί εδώ και 35 χρόνια και πριν δούλευε σε αυτό. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
0

Έφτασα στην Κυψέλη περίπου πριν από έναν χρόνο. Δεν ήξερα πολλά στην περιοχή, αλλά ήξερα να βρω εύκολα το σπίτι όπου θα έμενα και ήξερα να εξηγώ στους οδηγούς των ταξί πώς θα το βρουν. «Στην οδό Κυψέλης, στην κάβα του Γρηγόρη», έλεγα και ήξερα ότι θα με πάνε αμέσως στην πόρτα μου.

Όλοι ξέρουν τον Γρηγόρη. Έχει αναλάβει το μαγαζί εδώ και 35 χρόνια και πριν δούλευε σε αυτό. Από τη δεκαετία του '60 βρίσκεται σε αυτό το σημείο το ξηροκαρπάδικο και έχει περάσει από την πόρτα του όλη η Κυψέλη.

Είναι μεγάλη μορφή ο Γρηγόρης και το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή που τον βλέπεις. Γεννημένος στην Πόλη, έφτασε τεσσάρων χρονών με την οικογένειά του στην Ελλάδα, μετά την απομάκρυνσή του ελληνισμού από την Τουρκία, για να εγκατασταθούν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στα εφτά του πουλούσε πασατέμπο στο γήπεδο της ΑΕΚ για να βοηθάει το σπίτι. Αυτή ήταν η πρώτη επαφή με το αντικείμενο με το οποίο θα ασχολούνταν όλη του τη ζωή. Μετά από ένα πέρασμα στις γραφικές τέχνες, ο Γρηγόρης σπούδασε μπουφετζής σε ένα κεντρικό ζαχαροπλαστείο και αποφάσισε να πάρει την κάβα, στην οποία έκανε μεροκάματα, και να την κάνει δικό του μαγαζί.

Στο κατάστημα μπαίνουν γείτονες για να τον καλημερίσουν και να ψωνίσουν. Μιλάνε εγκάρδια μεταξύ τους, σαν γνώριμοι από πάντα, και η ατμόσφαιρα είναι αυτή της παλιάς Αθήνας. «Αν είναι κάποιος σε προχωρημένη ηλικία, θα του πάω τα ψώνια στο σπίτι. Αλλά delivery δεν κάνω».

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει εδώ μέσα από τότε. Δεν έχω αλλάξει τίποτα. Ούτε από τη διακόσμηση, ούτε από τους συνεργάτες» μου λέει και καταλαβαίνω πως ανήκει σε εκείνους τους ανθρώπους που πιστεύουν περισσότερο στη συνέπεια αυτού που προσφέρουν και λιγότερο στην αλλαγή. Και η αλήθεια είναι ότι και εγώ δεν θα ήθελα να αλλάξει κάτι στο μαγαζί του ο Γρηγόρης. Μου αρέσει να βλέπω πίσω από την τζαμαρία τους ξηρούς καρπούς, κάτω από τις κίτρινες λάμπες, τα stands με τις καραμέλες και τα λίγα άλλα εκλεκτά στο βάθος. Δεν βρίσκω κανέναν λόγο να γίνει ο Γρηγόρης μια σύγχρονη κάβα.

Ο Γρηγόρης έχει ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά στην Κυψέλη Facebook Twitter
Είναι πολλοί αυτοί που πηγαίνοντας στα γύρω θέατρα ή σινεμά, περνάνε πρώτα από την κάβα του Γρήγορη για να προμηθευτούν τα χάρτινα σακουλάκια με τους ζεστούς, φρέσκους και τραγανούς καρπούς. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

«Τριγύρω στην Κυψέλη υπήρχαν πολλά σινεμά και θέατρα. Θυμάμαι το σινεμά Κυψελάκι, το Κυψέλη, το Αττικόν και άλλα πολλά. Δίπλα μου είναι το θέατρο Ριάλτο του Αλεξανδράκη. Ο κόσμος της Κυψέλης ανέκαθεν ήταν καλλιτεχνικός. Ο Σακελλάριος, ο Γιαννακόπουλος και ο Πλέσσας έμεναν εδώ στη γειτονιά. Όλοι περνούσαν και ψώνιζαν από την κάβα. Και όσοι πήγαιναν θέατρο ή σινεμά έπαιρναν από μένα τους ξηρούς καρπούς για το διάλειμμα» μου λέει αναπολώντας και προσπαθώ να φανταστώ εκείνη την εποχή που η Κυψέλη ήταν μια από τις πλούσιες, αστικές γειτονιές και τα ζαχαροπλαστεία τους σημεία συνάντησης των ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων.

Φυσικά το ίδιο συμβαίνει μέχρι σήμερα. Είναι πολλοί αυτοί που πηγαίνοντας στα γύρω θέατρα ή σινεμά, περνάνε πρώτα από την κάβα του Γρήγορη για να προμηθευτούν τα χάρτινα σακουλάκια με τους ζεστούς, φρέσκους και τραγανούς καρπούς.

Δεν έχει, όμως, μόνο ξηρούς καρπούς ο Γρηγόρης. Εκτός από αποξηραμένους χουρμάδες, ανανάδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα, θα βρεις στα καλάθια του ξερά σύκα από την Εύβοια, λουκούμια μεγάλα και λουκούμια μπουκίτσες από τον Λειβαδάρα της Σύρου, μαρόν τυλιχτά σε ασημένιο χαρτάκι μέσα στο σιρόπι τους και κεράσματα σοκολατένια για τις φοντανιέρες και τις δύσκολες βραδιές του χειμώνα μας.

Από τον Γρηγόρη, επίσης, παίρνω φρεσκοαλεσμένο ελληνικό καφέ. ο οποίος έχει τέλειο άρωμα, από την εταιρία Star, που τη θυμάμαι από τότε που γεννήθηκα και είναι καταχωρημένη στη συνείδησή μου σαν τον καλό καφέ που μπορώ να έχω στο σπίτι μου. Εννοείται ότι στα ράφια του βρίσκω σοκολάτες, σοκολατάκια και σοκολατάκια ελίτσες με ολόκληρο αμύγδαλο μέσα και εννοείται ότι από τον Γρηγόρη θα πάρω και το σνακ μου, πριν φύγω για το γραφείο, είτε αυτό είναι παστέλι με αληθινό μέλι, είτε μαντολάτο, είτε καρύδα.

Ο Γρηγόρης έχει ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Ο Γρηγόρης έχει ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Ο Γρηγόρης έχει ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Ο Γρηγόρης έχει ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Μένουμε στην κάβα αρκετή ώρα. Στο κατάστημα μπαίνουν γείτονες για να τον καλημερίσουν και να ψωνίσουν. Μιλάνε εγκάρδια μεταξύ τους, σαν γνώριμοι από πάντα, και η ατμόσφαιρα είναι αυτή της παλιάς Αθήνας. «Αν είναι κάποιος σε προχωρημένη ηλικία, θα του πάω τα ψώνια στο σπίτι. Αλλά delivery δεν κάνω» μου εξηγεί και καταλαβαίνω. Δεν θα ήταν εύκολο να κάνει delivery ένα μαγαζί που ζει με την απλότητά του και με κέρδος το μικρότερο δυνατό.

Πηγαίνω στα ράφια με τις καραμέλες. Ό,τι θυμάμαι και δεν θυμάμαι από παιδί βρίσκεται εκεί. Καραμέλες βουτύρου σε χρυσαφένιο περιτύλιγμα και ροζ καραμέλες Τσάρλεστον σε λευκό, διάφανο χαρτάκι. Καραμέλες Αστακός με μπλε και κόκκινα γράμματα και γλειφιτζούρια κοκοράκια και πεταλούδες που βρίσκουμε στα πανηγύρια. Παστίλιες πράσινες και κόκκινες, πολύχρωμα, σοκολατένια κουφέτα και χύμα τρούφα από σοκολάτα bitter.

Ο Γιώργος φωτογραφίζει και ο Γρηγόρης Βαζλαματζής ποζάρει χαρίζοντάς μας το μεγαλύτερό του χαμόγελο. «Μπαζλάμ είναι το μπρούτζινο σκεύος στο οποίο κάνουν στην Πόλη μια πίτα σαν την κρέπα. Από εκεί είναι το όνομά μου» μου λέει ο Γρηγόρης και σπεύδει να φτιάξει ένα καλάθι με κρασιά και καλούδια για να το φωτογραφήσουμε.

Λίγο πριν φύγουμε και αφού έχουμε ζήσει ένα πρωινό Σαββάτου, όπως το έχουν ζήσει οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας, ζητάω από τον Γρηγόρη ένα tip για να διατηρώ τους ξηρούς καρπούς μου. Εκείνος με κοιτάει με τα γελαστά του μάτια και μου λέει: «Ξηρούς καρπούς πρέπει να παίρνεις μόνο όσους πρόκειται να καταναλώσεις. Έτσι, θα τους τρως πάντα φρέσκους και θα περνάς από το μαγαζί πιο συχνά». Είναι να του χαλάσεις χατίρι; Εννοείται ότι έχουμε πολλούς λόγους να περνάμε τακτικά από το μαγαζί του.

Ο Γρηγόρης έχει ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Ο Γρηγόρης έχει ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Ο Γρηγόρης έχει ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Ο Γρηγόρης έχει ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Ο Γρηγόρης, Κυψέλης 54, Κυψέλη, 210 8227966

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης

Γεύση / Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης

Μια οικογένεια από τη Συρία με παράδοση στην εστίαση άνοιξε ένα μικρό εστιατόριο με τις πιο αυθεντικές, ανατολίτικες γεύσεις και το πιο μικρό και περιεκτικό μενού. Δοκιμάζοντας τις γεύσεις του, ανακαλύψαμε και την κοινωνική του δράση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM