Ο τέλειος καφές και πώς θα τον ετοιμάσετε

Ο τέλειος καφές και πώς θα τον ετοιμάσετε Facebook Twitter
Ο πρωινός καφές που αναζητάς στην κουζίνα σου με το που ανοίγεις τα μάτια σου μπορεί να φτιάξει ή να καταστρέψει τη μέρα σου.
0

Λίγα πράγματα στη ζωή μπορούν να γίνουν τέλεια. Υπάρχουν, όμως, κάποια που πρέπει να είναι όσο πιο τέλεια γίνεται, γιατί από αυτά εξαρτώνται πολλά.

Ο πρωινός καφές που αναζητάς στην κουζίνα σου με το που ανοίγεις τα μάτια σου μπορεί να φτιάξει ή να καταστρέψει τη μέρα σου.

Όλα εξαρτώνται από τη γεύση που θα φτάσει στα χείλη σου για να κλείσει το sleep mode και να δώσει εντολή στο υπόλοιπο σώμα να μπει σε λειτουργία.

Κι επειδή ο τέλειος καφές δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, σας παρουσιάζουμε μικρά tips που μπορεί να βοηθήσουν την ετοιμασία στο σπίτι του αγαπημένου όσο και απαραίτητου ροφήματος.

Ελληνικός

Λένε ότι ο καλός ελληνικός καφές γίνεται μόνο στη χόβολη, αλλά και το γκαζάκι θα την κάνει τη δουλειά του. Βασικό είναι να χρησιμοποιήσεις ένα μικρό και στενό μπρίκι που να χωράει μία δόση και όχι αυτό όπου ζεσταίνεις το γάλα του μωρού...

Προσοχή, στον ελληνικό μετράμε με το φλιτζανάκι μας το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε και ανακατεύουμε απαλά, όσο ο καφές βράζει. Το αν θα τον ρίξεις από ψηλά ή μακριά δεν έχει σημασία, αρκεί να έχεις το σωστό φλιτζάνι και να του δώσεις δύο λεπτά να κάτσει.

Και μην ξεχνάς, τον ελληνικό τον ρουφάς με θόρυβο... Είναι μέρος της απόλαυσης!

Espresso

Εδώ το μεράκι κάθεται στη μεριά του και τον πρώτο ρόλο αναλαμβάνει η μηχανή που θα χρησιμοποιήσεις. Η πίεση πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 bars για να μπορέσεις να απολαύσεις έναν καλό espresso που θα σε ανταμείψει σε γεύση και άρωμα.

Κι επειδή η μηχανή δεν κάνει τα πάντα, μην ξεχάσεις να έχεις ζεστάνει το φλιτζάνι σου (ένας γρήγορος τρόπος είναι να το βουτήξεις σε καυτό νερό), να βάλεις τη ζάχαρη πριν τρέξει ο καφές και κυρίως να τον πιεις αμέσως, γιατί το καϊμάκι του espresso διαρκεί λίγα λεπτά.

Άλλωστε, εσπρεσάκι σημαίνει «το 'πια κι έφυγα...».

Ο τέλειος καφές και πώς θα τον ετοιμάσετε Facebook Twitter
Όποιος κι αν είναι ο καφές που σου αρέσει, το πιο σημαντικό είναι να τον φτιάχνεις για να τον απολαύσεις χωρίς βιασύνη και προχειρότητα. Άλλωστε, η γεύση και το άρωμα που θα σου προσφέρει αξίζουν λίγη παραπάνω φροντίδα στην προετοιμασία του. Γιατί, τελικά, ο τέλειος καφές είναι εκείνος που έφτιαξες με ιδιαίτερη προσοχή για να περιποιηθείς εσένα τον ίδιο. Αν αυτό δεν σου φτιάξει τη μέρα, τότε τι;


Στιγμιαίος

Ο στιγμιαίος καφές, όσο εύκολος κι αν ακούγεται, θέλει λίγη εξάσκηση για να σου δώσει το τέλειο αποτέλεσμα.

Πρώτα-πρώτα, είναι απαραίτητο να βρεις την ακριβή αναλογία νερού και καφέ, ώστε να γίνει ακριβώς όπως θέλεις.

Έπειτα, ένα καλό σέικερ ή ένα ηλεκτρικό «χτυπητήρι» είναι απαραίτητο για να φτιάξεις την κρέμα που θα διαχωρίσει τον καφέ σου από ένα «νερομπλούμ».

Προσοχή στη θερμοκρασία του νερού! Ο στιγμιαίος καφές λέγεται έτσι γιατί δεν χρειάζεται βράσιμο, μην τον βάλεις σε νερό που φτάνει τους 50 βαθμούς... Θα τον κάψεις και θα καείς!

Γαλλικός

Αλλιώς καφές φίλτρου, που είναι και πιο ακριβής χαρακτηρισμός. Για να απολαύσεις μια κούπα γαλλικού χρειάζεται κυρίως να μη βιάζεσαι.

Πρέπει να περιμένεις να τρέξει όλο το νερό στην κανάτα και όχι με τις πρώτες σταγόνες να γεμίσεις το φλιτζάνι σου.

Στον γαλλικό παίζει ρόλο ακόμα και το νερό που θα χρησιμοποιήσεις, γιατί μπορεί να αλλάξει τη γεύση του. Προτίμησε, λοιπόν, εμφιαλωμένο, κι αν θέλεις να προσθέσεις γάλα, φρόντισε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Αν, πάλι, όλα αυτά σου φαίνονται χρονοβόρα, γύρνα στην επιλογή του στιγμιαίου...

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT