Οι καλύτερες ψαροταβέρνες για την Καθαρά Δευτέρα

Οι καλύτερες ψαροταβέρνες για την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
0
Οι καλύτερες ψαροταβέρνες για την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
Φωτό: Στάθης Μαμαλάκης/ LIFO

1.

Μπόμπενα. Τα πιο φρέσκα ψάρια από τις Κυκλάδες και οι πρωινές καραβίδες από τη Χαλκίδα φιγουράρουν στο πάγκο της Μπόμπενας. Ο Δημήτρης Ταϊρίδης, σεφ και ιδιοκτήτης από το 1995, τιμάει στην κουζίνα του ό,τι πιο λαχταριστό βγάζει η θάλασσα. Όστρακα που ευωδιάζουν φρεσκάδα, υπέροχο ψητό καλαμάρι με το μελάνι του και ευμεγέθεις καραβίδες, που τρώγονται σκέτες ή συμμετέχουν σε χειροποίητα ζυμαρικά ζυμωμένα με αυγοτάραχο. Ένας ναός αληθινής ψαροφαγίας.

☛ Αναξαγόρα & Βρυούλων, Καισαριανή, 210 7213267

2.

Παράμαλο. Ψαροταβέρνα με άποψη. Οι ψαγμένοι ψαροφάγοι θα ενθουσιαστούν με την ιωδιούχο γεύση από το σαλιγκάρι της θάλασσας, τους στρόμπους. Οι ουρές πεσκανδρίτσας ξεχειλίζουν νοστιμιά και το ψητό χταποδάκι έχει γεύση αληθινή. Τα χρυσοκόκκινα μπαρμπούνια, υποδειγματικά τηγανισμένα, είναι να γλείφεις και τα δάχτυλά σου.

☛ Πάρνηθος 13, Νέα Κηφισιά, 210 6205927

3.

Ούζομπαρ. Ο Θεσσαλονικιός σεφ Γιάννης Λιάκου επιμένει στη θαλασσινή φρεσκάδα. Όστρακα που ριγούν στις σταγόνες του λεμονιού, απολαυστικό ριζότο με σουπιά και το μελάνι της, κουτσομούρα σωστά τηγανισμένη, ψητά χτένια με βούτυρο, σκορδάκι και μυρωδικά, άπαιχτο τηγανητό φρέσκο καλαμάρι. Μεζέδες που προσφέρουν αληθινή ευωχία.

☛ Αγ. Κωνσταντίνου 22, Μαρούσι, 210 6300026

4.

Δαμιανός. Σε απευθείας σύνδεση με την Πάρο και τη γαστρονομία του νησιού μάς φέρνει το καινούργιο ψαροεστιατόριο. Κακαβιά, γούνα (ψάρι λιαστό), χταπόδι στιφάδο και γιουβαρελάκια σφυρίδας είναι μόνο μερικά από τα νόστιμα πιάτα του μενού.

☛Βασ. Γεωργίου Β' 34, Χαλάνδρι, 213 0055123

5.

Ψάριστον. Η μαγεία της απλότητας και του αυθορμητισμού σε συνδυασμό με την πολύ καλή πρώτη ύλη και την κεφάτη έμπνευση. Αυτή είναι η επιτυχημένη συνταγή που έχει κάνει το Ψάριστον του Βασίλη Ακρίβου στο Νέο Ηράκλειο ένα από τα πιο επιτυχημένα εναλλακτικά ψαρομάγαζα των τελευταίων δέκα χρόνων.

☛ Καλαβρύτων 16, Ηράκλειο, 210 2850746

Οι καλύτερες ψαροταβέρνες για την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
Φωτό: Στάθης Μαμαλάκης/ LIFO


6.

Θαλασσινός. Χαλαρό και νοσταλγικό περιβάλλον που σας εξασφαλίζει ηρεμία για να ευχαριστηθείτε το φρέσκο ψάρι που έρχεται από το Αιγαίο. Ο Θαλασσινός στις Τζιτζιφιές έχει αποδειχτεί διαχρονική αξία στον κατάλογο με τα στέκια για καλό ψαροφαγητό. Από εξαιρετικά αλίπαστα και μεζέδες για τσίπουρο έως ψάρι στη σχάρα, όλα προσεγμένα και καλοφτιαγμενα.

☛ Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518

7.

Δουράμπεης. Από το 1932 ο Δουράμπεης στο Μικρολίμανο είναι ίσως η πιο κλασική ψαροταβέρνα. Έμφαση στην εξαιρετική φρέσκια πρώτη ύλη και μαγειρικές προσεγγίσεις που τη σέβονται. Εδώ θα βρείτε τα πιο δημοφιλή πιάτα ψαροφαγίας σε ένα ρεπερτόριο που αρχίζει από τα όστρακα και φθάνει έως το μεγάλο ψάρι στη φωτιά.

☛ Ακτή Δηλαβέρη 29, 210 4122092


8.

Σαρδελάκι. Εκεί που το value for money συναντά τους ψαρομεζέδες βρίσκεται το Σαρδελάκι στη Γλυφάδα. Γεύσεις ξεκάθαρες, καλοφτιαγμένες, και τιμές που δεν φοβίζουν. Ένα γλέντι των θαλασσινών γεύσεων σε χαλαρό περιβάλλον, ό,τι πρέπει για να απολαύσετε το τσίπουρο ή το ούζο.

☛ Φοίβης 15, Γλυφάδα, 211 4021195

9.

Milos Estiatorio. Το Milos έδωσε διεθνές διαβατήριο στον ελληνικό τρόπο προσέγγισης του θαλασσινού φαγητού. Οι θαλασσινές γεύσεις που «κολυμπούν» στο μενού συναρπάζουν. Λαχανικά, θαλασσινά και ψάρια όλο φρεσκάδα. Πιάτα με δημιουργικό άγγιγμα. Το μεγαλείο της απλότητας σε μερικές μπουκιές.

☛ Βασ. Σοφίας 46 (Ξεν. Hilton Athens), 210 7244400

Οι καλύτερες ψαροταβέρνες για την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
Φωτό: Στάθης Μαμαλάκης/ LIFO


10.

Τραβόλτα. Το επιτυχημένο δίδυμο των αδελφών Λιάκου έφτιαξε πριν από τρία χρόνια στο Μπουρνάζι ένα θαλασσινό καλοφαγάδικο που έχει τη δική τους σφραγίδα. Πιάτα με ένα άγγιγμα αναζήτησης, χωρίς να ξεφεύγουν από την ισορροπία της νοστιμάδας και τη σωστή αξιοποίηση κάθε πρώτης ύλης που βγάζει η θάλασσα.

☛ Αγ. Παύλου 33 & Αρκαδίας, Μπουρνάζι, 210 5719222

11.

Παπαδάκης. Η παράδοση της παριανής κουζίνας της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου μας ταξιδεύει τα τελευταία δέκα χρόνια από το εστιατόριό της «Παπαδάκης» στις γεύσεις του Αιγαίου. Δημιουργική ψαροφαγία με νοστιμιά μεγατόνων, στην οποία υποκλίνονται άπαντες, από πολιτικοί και καλλιτέχνες μέχρι ψαγμένοι ψαροφάγοι.

☛ Βουκουρεστίου 47 & Φωκυλίδου, Κολωνάκι, 210 3608621

12.

Ε/Γ Ταξιδεύοντας. Μια ψαροταβέρνα που έχει δέσει κάβο σε έναν μικρό δρόμο στο Κερατσίνι, ενώ πρόσφατα επεκτάθηκε και στη Νέα Ερυθραία. Στο μενού φιγουράρουν συμιακό γαριδάκι, γαύρος τηγανητός φιλεταρισμένος, χταπόδι στα κάρβουνα αλλά και μπάφες, σαργοί και μπαρμπουνάκια που βγαίνουν αριστοτεχνικά τηγανισμένα. Η αστακομακαρονάδα είναι must.

☛ Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, 210 4324368, Ευαγγελιστρίας 36, Νέα Ερυθραία, 210 6201572

13.

Κόλλιας. Για τον Τάσο Κόλλια η θάλασσα και τα ψάρια είναι ένας αιώνιος έρωτας. Το αντιλαμβάνεσαι με το που μπαίνεις στο μαγαζί, όπου ό,τι έχουν βγάλει τα δίχτυα του ψαρά είναι σε ελκυστική παράταξη. Διαλέγεις και τρως. Θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία από ψαρομεζέδες, ταπεινά ψαράκια αλλά και πιο... «βαρύ πυροβολικό». για πορτοφόλια που αντέχουν.

☛ Λεωφ. Συγγρού 303, 210 9408620


14.

Βαρούλκο Seaside. Ο Λευτέρης Λαζάρου, πάνω στο κύμα του Μικρολίμανου, επιμένει να πειραματίζεται στην κουζίνα του, χωρίς να κάνει διακρίσεις στην καταγωγή του ψαριού, δημιουργώντας πιάτα ευφάνταστα με απλά υλικά. Προτείνει «απλά το μεσημέρι και κλασικά το βράδυ».

☛ Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, Πειραιάς, 210 5228400


15.

Μαργαρώ. H Μαργαρώ είναι ένα ψαρομάγαζο που διατηρεί με συνέπεια την τέχνη του καλού τηγανιού, καθώς η τρίτη γενιά των ιδιοκτητών που το τρέχει κρατά σταθερή την ποιότητα. Οι επιλογές λίγες και καλές: μπαρμπουνάκι φρέσκο καλοτηγανισμένο, σαλάτα χωριάτικη, γαρίδες ή καραβίδες.

☛ Μ. Xατζηκυριάκου 126, Πειραιάς, 210 4514226

Οι καλύτερες ψαροταβέρνες για την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
Φωτό: Στάθης Μαμαλάκης/ LIFO


16.

Λεωνίδας: το δικό μας. Η απλή ψαροταβέρνα της Αργυρούπολης κρατάει χρόνια σταθερή την ποιότητα και το κοινό της γειτονιάς, όπως μαρτυρά και όνομά της: «Λεωνίδας, το δικό μας». Το χταπόδι, το καλαμάρι και το φρέσκο ψάρι βγαίνουν από τη φωτιά όσο καλά τα περιμένεις, αλλά αν δοκιμάσετε και τα χειροποίητα ντολμαδάκια που ευωδιάζουν δυόσμο, δεν θα χάσετε.

☛Μ. Γερουλάνου 130, Αργυρούπολη, 210 9617901

Οι καλύτερες ψαροταβέρνες για την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
Φωτό: Στάθης Μαμαλάκης/ LIFO


17.

Παπαϊωάννου. Ζουμερά και νόστιμα έρχονται όσα βγαίνουν από την κουζίνα του Παπαϊωάννου στο Μικρολίμανο. Καλή πρώτη ύλη και σεβασμός στον χειρισμό της. Το όνομα του ιδιοκτήτη της έχει καταστεί στο πέρασμα του χρόνου συνώνυμο του ποιοτικού θαλασσινού φαγητού και οι πιστοί πελάτες του το επιβεβαιώνουν.

☛ Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο, 210 4225059


18.

Ιώδιο. Στο Ιώδιο το μενού είναι ψαγμένο και περιλαμβάνει ό,τι καλύτερο βγάζει ο ελληνικός βυθός. Το όνομα του εστιατορίου στο Παλαιό Φάληρο αποκαλύπτει ότι το κυνήγι της θαλασσινής φρεσκάδας βρίσκεται στις προτεραιότητες των ανθρώπων που το τρέχουν. Εντυπωσιακή είναι και η οινική λίστα, με πολλές επιλογές από τον ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα.

☛ Λεωφ. Αχιλλέως 119Β, Π. Φάληρο, 210 9884258


19.

Ψαράδες. Χαρούμενο μαγαζί με νησιώτικη αισθητική και κουζίνα που κινείται με διάθεση δημιουργικότητας, αλλά προτείνει και πιάτα κλασικά, όπως γαρίδες σαγανάκι, καλαμάρι γεμιστό αλλά και ταπεινά, ολόφρεσκα ψαράκια, τηγανητά ή ψητά. Τους θαλασσινούς μεζέδες σιγοντάρει μια μεγάλη ποικιλία από ελληνικά αποστάγματα.

☛ Ζησιμοπούλου 52, Π. Φάληρο, 210 9414888

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ