Η τεχνογνωσία του καλού κοκτέιλ περνά στο απλό ποτό. Οι επαγγελματίες έχουν τη γνώση και πλέον τη χρησιμοποιούν και σε ένα απλό ποτό. Εκλείπει σιγά-σιγά το «wow factor» και αυτό που θα μείνει είναι το να πηγαίνεις σε ένα μπαρ και να πίνεις ένα τζιν τόνικ πολύ ιδιαίτερο.
Sustainable Bars / Bottled Cocktails
Δημοφιλής τάση στα cocktail bars του εξωτερικού, η οποία έρχεται σταδιακά και στη χώρα μας. Τα μπαρ φροντίζουν πλέον να μην πετούν τίποτε από τις πρώτες ύλες τους. Για παράδειγμα, η φλούδα ενός lime που μόλις έχει στυφτεί δεν πετιέται, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσει ένα μείγμα ή για γαρνίρισμα.
Επίσης, πολλά κοκτέιλ εμφιαλώνονται πλέον. Αυτό επιτρέπει στον bartender να δημιουργήσει ένα κοκτέιλ με ακριβείς αναλογίες στα συστατικά, καθώς επίσης και να περιορίσει την οποιαδήποτε φύρα κατά την παρασκευή του. Το κυριότερο ωστόσο είναι η ελαχιστοποίηση της χρήσης πάγου. Εμφιαλώνοντας ένα κοκτέιλ, παραλείπεται ουσιαστικά το βήμα της ανάδευσης με πάγο, που έπειτα πετιέται. Κατά την παρασκευή του κοκτέιλ, επίσης, ο bartender μπορεί να υπολογίσει αυτό που θα έπαιρνε το κοκτέιλ σε νερό από τη χρήση του πάγου (περίπου το 10-15% του όγκου) και αντ' αυτού να χρησιμοποιήσει ένα άλλο υλικό, είτε αρωματισμένο νερό είτε κάποιο άλλο συστατικό. Έτσι, στον πελάτη προσφέρεται ένα κοκτέιλ με μεγαλύτερη σταθερότητα.
Multi layering
Στο πλαίσιο του sustainability εμπίπτει και το multi layering. Για παράδειγμα, από ένα σταφύλι μπορεί να φτιάξει κανείς ένα κοκτέιλ χρησιμοποιώντας όχι μόνο τον χυμό αλλά και τη φλούδα του, ακόμα και το κουκούτσι του. Μεγάλο trend, επίσης, αυτήν τη στιγμή είναι το αλάτι, καθώς και τα πιο botanical κοκτέιλ.Ακόμη, τάση θεωρούνται τα Low ABV κοκτέιλ, που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, καθώς και τα mocktails, κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ, τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα γευστικά από ένα κανονικό κοκτέιλ, αν συνδυαστούν έξυπνα τα σωστά υλικά.
Τελευταία παίζουν πολύ και τα local ingredients
Μια ακόμη τάση είναι να επιλέγει ο καταναλωτής τα συστατικά του κοκτέιλ του. Οι κατάλογοι των cocktail bars θα προσαρμοστούν στο νέο αυτό μοντέλο, δίνοντας στον πελάτη επιλογές στη σύνθεση του κοκτέιλ του.
Αθηναϊκά μπαρ που αγκαλιάζουν πολλές από τις παραπάνω τάσεις, σύμφωνα με τον Χρήστο Χουσέα, εκτός φυσικά από το ίδιο το 42, είναι τα: Baba Au Rum, Gin Joint, Clumsies.
Ο Χρήστος Χουσέας προτείνει:
Derby Daiquiri (the 42 way)
Υλικά
45 ml homemade rum blend
(Plantation Guyana, Plantation Jamaica, Angostura 1824, El Dorado 15)
30 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι
15 ml φρεσκοστυμμένος χυμός lime
15 ml σπιτικό σιρόπι φρουκτόζης
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO