Οι τάσεις στα κοκτέιλ, από τον bartender και ιδιοκτήτη του Bar42, Χρήστο Χουσέα

Οι τάσεις στα κοκτέιλ, από τον bartender και ιδιοκτήτη του Bar42, Χρήστο Χουσέα Facebook Twitter
0
Οι τάσεις στα κοκτέιλ, από τον bartender και ιδιοκτήτη του Bar42, Χρήστο Χουσέα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η τεχνογνωσία του καλού κοκτέιλ περνά στο απλό ποτό. Οι επαγγελματίες έχουν τη γνώση και πλέον τη χρησιμοποιούν και σε ένα απλό ποτό. Εκλείπει σιγά-σιγά το «wow factor» και αυτό που θα μείνει είναι το να πηγαίνεις σε ένα μπαρ και να πίνεις ένα τζιν τόνικ πολύ ιδιαίτερο.


Sustainable Bars / Bottled Cocktails

Δημοφιλής τάση στα cocktail bars του εξωτερικού, η οποία έρχεται σταδιακά και στη χώρα μας. Τα μπαρ φροντίζουν πλέον να μην πετούν τίποτε από τις πρώτες ύλες τους. Για παράδειγμα, η φλούδα ενός lime που μόλις έχει στυφτεί δεν πετιέται, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσει ένα μείγμα ή για γαρνίρισμα.

Επίσης, πολλά κοκτέιλ εμφιαλώνονται πλέον. Αυτό επιτρέπει στον bartender να δημιουργήσει ένα κοκτέιλ με ακριβείς αναλογίες στα συστατικά, καθώς επίσης και να περιορίσει την οποιαδήποτε φύρα κατά την παρασκευή του. Το κυριότερο ωστόσο είναι η ελαχιστοποίηση της χρήσης πάγου. Εμφιαλώνοντας ένα κοκτέιλ, παραλείπεται ουσιαστικά το βήμα της ανάδευσης με πάγο, που έπειτα πετιέται. Κατά την παρασκευή του κοκτέιλ, επίσης, ο bartender μπορεί να υπολογίσει αυτό που θα έπαιρνε το κοκτέιλ σε νερό από τη χρήση του πάγου (περίπου το 10-15% του όγκου) και αντ' αυτού να χρησιμοποιήσει ένα άλλο υλικό, είτε αρωματισμένο νερό είτε κάποιο άλλο συστατικό. Έτσι, στον πελάτη προσφέρεται ένα κοκτέιλ με μεγαλύτερη σταθερότητα.


Multi layering

Στο πλαίσιο του sustainability εμπίπτει και το multi layering. Για παράδειγμα, από ένα σταφύλι μπορεί να φτιάξει κανείς ένα κοκτέιλ χρησιμοποιώντας όχι μόνο τον χυμό αλλά και τη φλούδα του, ακόμα και το κουκούτσι του. Μεγάλο trend, επίσης, αυτήν τη στιγμή είναι το αλάτι, καθώς και τα πιο botanical κοκτέιλ.Ακόμη, τάση θεωρούνται τα Low ABV κοκτέιλ, που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, καθώς και τα mocktails, κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ, τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα γευστικά από ένα κανονικό κοκτέιλ, αν συνδυαστούν έξυπνα τα σωστά υλικά.


Τελευταία παίζουν πολύ και τα local ingredients

Μια ακόμη τάση είναι να επιλέγει ο καταναλωτής τα συστατικά του κοκτέιλ του. Οι κατάλογοι των cocktail bars θα προσαρμοστούν στο νέο αυτό μοντέλο, δίνοντας στον πελάτη επιλογές στη σύνθεση του κοκτέιλ του.
Αθηναϊκά μπαρ που αγκαλιάζουν πολλές από τις παραπάνω τάσεις, σύμφωνα με τον Χρήστο Χουσέα, εκτός φυσικά από το ίδιο το 42, είναι τα: Baba Au Rum, Gin Joint, Clumsies.

Οι τάσεις στα κοκτέιλ, από τον bartender και ιδιοκτήτη του Bar42, Χρήστο Χουσέα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Χρήστος Χουσέας προτείνει:

Derby Daiquiri (the 42 way)

Υλικά
45 ml homemade rum blend
(Plantation Guyana, Plantation Jamaica, Angostura 1824, El Dorado 15)

30 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι

15 ml φρεσκοστυμμένος χυμός lime

15 ml σπιτικό σιρόπι φρουκτόζης 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM